Connect with us

Eveniment

Cum a fost la Festivalul Geamgiilor din satul clujean Bociu

Stefania Heinz

Published

on

Cum a fost la Festivalul Geamgiilor din satul clujean Bociu

În perioada 22-23 iulie 2023, în satul clujean Bociu, situat la poalele Vlădesei , localitate ce păstrează urmele puternicei comunități de geamgii care exista aici odinioară, s-a desfășurat Festivalul Geamgiilor.
Evenimentul, organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, împreună cu Primăria și Consiliul Local Mărgău, Parohia Ortodoxă Bociu și Parohia Greco-Catolică Bociu, a cuprins spectacole folclorice, întânirea fiilor satului, dar și lansarea unui film documentar-etnografic despre geamgiii din Bociu și limba gumuțească.

Manifestarea a debutat sâmbătă, 22 iulie, la ora 17:00, cu un spectacol folcloric, susținut de tineri interpreți clujeni. Pe scena amplasată la intrarea în sat, în prezentarea managerului Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, Adriana Irimieș, împreună cu Grigore Sâmboan, consultant artistic, au evoluat: Amalia Chiper Iurian, Andreea Ciupe, Adelina Boita, Adela Burcă, Dragoș Câmpean, Ana Maria Mariș, Adelina Pavel, Alesia Rus, Ștefania Viorela Cotîrlă și Delia Toderici. Jocurile tradiționale au fost prezentate de membrii Ansamblului Folcloric ,,Șoimii Carpaților” din Florești.

Totodată, a fost lansat filmul documentar-etnografic „Geamgiii și limba gumuțească”, realizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj. Rezultat al cercetărilor de teren ale echipei instituției, filmul îi prezintă pe Ioan Goga și Iuliu Tonca, doi dintre ultimii meseriași plecați demult din Bociu, care dezvăluie multe secrete ale acestei meserii. Un recital la tarogot și vioară a fost susținut de instrumentiștii Nelu Gabor și Dorin Nemeș. Cei prezenți s-au bucurat și de interpreții bănățeni Roxana Mag și Mircea Știopon, iar seara s-a încheiat cu jocul satului, în acompaniamentul grupului instrumental „Băndașii de la Cluj”.

A doua zi, duminică, manifestarea a debutat la ora 13:00 cu o paradă a portului popular, la care au participat fiii satului, dornici de a-și păstra și promova obiceiurile și cultura tradițională. Apoi, cuvântul de deschidere a fost rostit de primarul comunei Mărgău, Mircea Sorin Suciu, alături de preotul Horia Șaitiș de la Parohia Ortodoxă Bociu și preotul Victor Petrică Vaida, de la Parohia Greco-Catolică Bociu.

Prezent la eveniment, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, i-a felicitat pe organizatorii festivalului, dar și pe localnici pentru modul în care au știu să-și promoveze cultura și obiceiurile tradiționale. Apoi, din partea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj au fost oferite diplome de excelență și de onoare pentru cei implicați în realizarea Festivalului Geamgiilor.

Manifestarea a continuat cu un spectacol folcloric, susținut de Orchestra profesionistă „Cununa Transilvană” a CJCPCT Cluj, conducerea muzicală prof. dr. Ovidiu Barteș, alături de Aurel Tămas și „Băndașii de la Cluj”, Mirela Mănescu Felea, Maria Golban Șomlea, Mihaela Grindean, Florina Trif, Ionuț Candrea, Ioana Petran și Dana Purcel. Pe scenă au mai urcat: Laura Ciupeiu, Denisa Giurgiu și membrii Ansamblului folcloric „Cununa Apusenilor” din Gilău.

Familii din comunitate se reîntorc în sat de sărbători și obișnuiesc să vorbească la masă în gumuțească, împreună cu urmașii. Sunt conștiente de valoarea acestei particularități a zonei, care trebuie transmisă mai departe, pentru ca „limba de sticlă” să nu dispară, deși și-a pierdut rolul. La acest lucru contribuie și „Festivalul Geamgiilor”, desfășurat cu implicarea și susținerea fiilor satului, multi stabiliți prin marile orașe din sudul țării.

Source link

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy

Eveniment

Accident tragic în Cluj: Copil de 2 ani și 7 luni, lovit mortal de o mașină în Căpușu Mic

Alex Campian

Published

on

Un grav accident rutier a avut loc marți seara, 2 iulie, în localitatea Căpușu Mic, județul Cluj. Un copil de doar 2 ani și 7 luni și-a pierdut viața după ce a fost lovit de un ansamblu de vehicule format din autoturism și remorcă.

Potrivit informațiilor transmise de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj, două echipaje SMURD din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca, dintre care unul de terapie intensivă mobilă, au fost mobilizate de urgență la locul accidentului. La fața locului a fost solicitat și un elicopter SMURD pentru sprijin medical aerian.

Copilul a fost găsit în stop cardio-respirator, iar echipajele medicale au început imediat manevrele de resuscitare. Din păcate, în ciuda tuturor eforturilor depuse, medicii au fost nevoiți să declare decesul micuțului.

Conform Poliției Cluj, accidentul s-a produs în jurul orei 18:45. Primele cercetări arată că un bărbat în vârstă de 43 de ani, aflat la volanul unui vehicul cu remorcă, l-ar fi accidentat pe copilul care se afla în apropierea Drumului Comunal 114 (DC114). Circumstanțele exacte urmează să fie stabilite în cadrul anchetei.

Șoferul a fost testat cu aparatul etilotest, iar rezultatul a fost negativ.

Poliția continuă cercetările pentru a clarifica toate aspectele privind modul în care s-a produs tragedia.

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Eveniment

Tragedie la Săvădisla, Cluj: Bărbatul prins între fiarele contorsionate a murit

Alex Campian

Published

on

Un grav accident rutier a avut loc în localitatea Săvădisla, județul Cluj. Un bărbat de aproximativ 60 de ani, aflat în autoturismul implicat în coliziunea cu un autocamion, și-a pierdut viața.

Victima a fost găsită încarcerată, în stop cardio-respirator, între fiarele contorsionate ale mașinii. Pompierii Detașamentului 2 Cluj-Napoca au intervenit de urgență, reușind să-l extragă din autoturism. În ciuda eforturilor medicilor de a-l resuscita, bărbatul nu a mai putut fi salvat.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un grav accident rutier petrecut pe raza localității Săvădisla. În accident au fost implicate un autocamion și un autoturism”, a transmis ISU Cluj.

Circumstanțele exacte ale impactului urmează să fie stabilite de către polițiști. Traficul în zonă a fost restricționat temporar.

Sursa: ISU Cluj / Radio Cluj

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Eveniment

Tragedie la Florești: Fetiță de 12 ani lovită pe trecerea de pietoni. A fost intubată și transportată de urgență la spital

Alex Campian

Published

on

O fetiță de doar 12 ani a fost grav rănită marți seara, în jurul orei 21:25, după ce a fost lovită de un autoturism pe trecerea de pietoni de pe DN1 E60, în zona Metro din Florești, județul Cluj. Incidentul a provocat o intervenție medicală de urgență, copila fiind intubată la fața locului și transportată în stare critică la spital de către o ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă.

Potrivit informațiilor transmise de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Cluj, accidentul s-a produs în momentul în care un tânăr de 24 de ani, din Oradea, care conducea un autoturism pe direcția Gilău – Cluj-Napoca, a surprins și accidentat grav minora care traversa regulamentar pe trecerea de pietoni.

„Din primele cercetări, a reieşit că un tânăr de 24 de ani din municipiul Oradea, în timp ce conducea un autoturism din direcția Gilău spre Cluj-Napoca, ar fi acroşat o minoră de 12 ani din comuna Florești, aflată în traversarea drumului public pe trecerea pentru pietoni”, au transmis reprezentanții IPJ Cluj.

Polițiștii continuă ancheta pentru a stabili circumstanțele exacte ale accidentului. Impactul a fost extrem de violent, iar starea fetiței este în continuare una critică, medicii depunând toate eforturile pentru a-i salva viața

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Cele mai citite


Tetarom