Connect with us

Eveniment

Cum explică sociologii creşterea natalităţii în Cluj-Napoca

Published

on

Cum explică sociologii creşterea natalităţii în Cluj-Napoca


Cluj-Napoca a înregistrat în ultimii 12 ani o creștere constantă a numărului de copii născuți, asta în condițiile în care Primăria nu are o politică de natalitate, ci doar aplică un concept de creștere a calității vieții.
Tinerii din Cluj-Napoca încep din ce în ce mai mult să pună accentul pe viaţa de familie în detrimentul carierei, explică sociologii creşterea natalităţii din ultimii ani. Dacă în 2008 s-au născut peste 5.600 de copii, în 2019 numărul lor a ajuns la 7.000.

„Dacă în 2008-2009 aveam în jur de 5.600 de copii născuţi în medie în fiecare an, am sfârşit 2019 cu un număr de aproape 7.000. După părerea noastră, această cifră arată că oraşul îşi atinge obiectivele strategice pe care şi le-a asumat, după cum ştiţi obiectivul strategic este de a creşte calitatea vieţii. Se nasc mai mulţi copii la Cluj-Napoca pentru că oraşul oferă un stil de viaţa pe placul celor care aleg sa vină aici, un sistem educaţional din ce în ce mai bun şi care îşi asumă datoria de a se îmbunătăţi continuu, un spaţiu public a cărei calitate dorim să o creştem şi bineînţeles o componentă de participativitate pe care administraţia şi-o asumă şi care există la Cluj-Napoca. Oamenii aleg să se mute în acest oraş sa doar să vină şi să nască copiii în acest oraş pentru că le oferă garanţia că lucrurile vor funcţiona bine”, a declarat, pentru Mediafax, Oana Buzatu, purtător de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.

Siguranţa zilei de mâine şi tendinţa de a pune mai mult preţ pe viaţa privată sunt alţi factori care încurajează familiile tinere să facă copii, spun specialiştii.

„Cred că sunt o serie de factori care ar putea explica acest fenomen. Pe de-o parte ponderea populaţiei tinere din populaţia oraşului, avem în Cluj avantajul construit de universităţi care atrag şi aduc în Cluj o mulţume de tineri. Pe de altă parte, sectorul privat profită, este deosebit de atractiv pentru mulţi tineri din România. Vorbim şi de stabilitatea financiară şi eliminarea aspectului sărăciei care conferă siguranţă mai mare celor care îşi doresc să aibă doi, trei sau mai mulţi copii sau să aibă copii şi în al treilea rând cred ca putem spune şi despre o schimbare de optică în ceea ce înseamnă raportul viaţă privată şi viaţa profesională. Există o tendinţă din ce în ce mai mare de a aprecia, de a revaloriza familia, viaţa de familie în detrimentul carierei sau a câştigurilor profesionale”, a spus sociologul Ioan Hosu.

Potrivit statisticilor, în 2008 în Cluj-Napoca s-au născut 2.810 băieţi şi 2.795 fete, raport care s-a inversat în 2019, când s-au născut 3.370 de băieţi şi 3.593 de fete.

Primăria a pus bazele conceptului de creştere a calităţii vieţii începând cu mandatul de primar al lui Emil Boc din anul 2004, acesta fiind inclus în strategia de dezvoltare a oraşului până în 2027.

Source link

Facebook Comments Box

Eveniment

Lovitură pentru “mafia lemnului” din Cluj. Ce au găsit polițiștii la o firmă din zona de munte

Published

on

Lovitură pentru "mafia lemnului" din Cluj. Ce au găsit polițiștii la o firmă din zona de munte

Polițiștii din Huedin și comisarii Gărzii Forestiere au confiscat o cantitate mare de lemn, în urma unor controale efectuate în ultimele zile.
Poliția Rurală Huedin, alături de reprezentanții Gărzii Forestiere Cluj au efectuat un control, în perioada 29-30 martie, la un operator economic pe raza comunei Mărgău, județul Cluj.

„În urma neregulilor constatate, a fost dispusă confiscarea cantității totale de 98,69 mc lemn rotund din specia molid, pentru deținerea materialului lemnos fără documente de proveniență”, a transmis IPJ Cluj.

Totodată, a fost aplicată o sancțiune contravențională în valoare de 10.000 de lei.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

Source link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

Înșelătorie de tip „maimuța” la o cursă Bolt. „Vor să fure de unde apucă” / „Am pățit asta la Cluj” / „Mai bine cu taxi”

Published

on

Înșelătorie de tip „maimuța” la o cursă Bolt. „Vor să fure de unde apucă” / „Am pățit asta la Cluj” / „Mai bine cu taxi”

Un client a fost păgubit cu peste 50 de lei după o cursă Bolt, deoarece șoferul nu ar fi oprit  „ceasul” după ce pasagerul a coborât la destinație.
„Când șoferul Bolt nu îți închide cursa când te dai jos din malșină crezându-se șmecher. De fapt asta este țară… de oameni care se cred speciali, care cred că totul li se cuvine și care vor să fure de pe unde apucă. Până la urmă țară și politicienii ei sunt de fapt oglinda poporului. Pentru că cei corecți, onești devin excepții în timp ce combinatorii, șmenarii devin regula. Șoferul Bolt – (…)”, a scris jurnalistul Stelian Muscalu într-o postare pe Facebook.

Sursă: Facebook – stelianmuscalu.ro
„Am pățit asta în Cluj” / „Mai bine folosesc taxi la Cluj”
Cum firma Bolt activează și în Cluj, în comentarii au apărut și pățiții locali, care au relatat ce exeperiențe au avut cu serviciul de ride-sharing și unii șoferi.

„Am pățit asta in Cluj”, a scris o doamnă.

„Bolt, sunteți de tot râsul cu tariful dinamic, mai bine folosesc taxi, la Cluj funcționează foarte bine, voi sunteți japcarii din orașe, nu taximetriștii tatuați!” a mai comentat un bărbat.

Cineva i-a răspuns că daca folosește serviciul clasic de taxi, este mai rău, dar o altă persoană l-a contrazis.

„La Cluj nu funcționează așa, majoritatea taxiurilor sunt curate, și șoferii civilizați. E drept că am întâlnit și loaze, un șofer odată la 5 ani. Cei cu învârteli sunt Activ taxi, aka rechinii de pe vremuri”, a spus un alt domn.

Răspunsul Bolt
„Bună ziua, (…)! În primul rând, ne pare rău pentru această experiență neplăcută. Comportamentul șoferului nu este unul pe care ni-l dorim de la partenerii noștri și tocmai de aceea luăm măsuri care să descurajeze aceste incidente. Pentru a putea remedia situația față de tine și pentru a putea aplica măsurile necesare în cazul șoferului, te rugăm să raportezi cursa în aplicație, prin funcția de Asistență. Echipa noastră de suport a fost deja înștiințată și așteaptă mesajul tău”, au transmis cei de la Bolt.

Ce pățesc astfel de șoferi
În comentarii, oamenii au explicat și ce se poate întâmpla cu șoferii care fac precum cel din situația amintită mai sus. De la suspendare temporară, până la permanentă.

„(…) soferul ia roșu adică 1 săptămâna – 1 lună nu mai conduce Bolt”; „Poate fi suspendat și definitiv de pe platformă”; „Reclamație la Bolt. Șoferul își poate pierde dreptul de a-i mai folosi.”

Source link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

Se ÎNCHIDE circulația pe strada Uliului

Published

on

Se ÎNCHIDE circulația pe strada Uliului

DISTRIBUIE

Primăria Cluj-Napoca anunță închiderea circulației auto pe strada Uliului, de la intersecția cu strada Donath, luni, 3 aprilie 2023, între orele 9.00-17.00.

Această măsură este necesară pentru efectuarea unor foraje în vederea întocmirii unei expertize tehnice, ca urmare a apariției unor fisuri ale sistemului rutier carosabil.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

DISTRIBUIE

Source link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite

Copyright © 2023 iLoveYouCluj. Webdesign & Marketing - iPublicitate