Connect with us

Eveniment

Cum vom circula cu transportul în comun după 15 mai. Gata cu înghesuiala în autobuze

Stefania Heinz

Published

on

Cum vom circula cu transportul în comun după 15 mai. Gata cu înghesuiala în autobuze

Printre propunerile de măsuri care urmează să fie luate după data de 15 mai, publicate de către Institutul Național de Sănătate Publică, se află și un set de reguli privind transportul în comun.
Astfel, accesul în mijloacele de transport în comun ar urma să fie permis doar cu mască sanitară, iar numărul pasagerilor va fi redus la jumătate din capacitatea maximă de transport. Accesul în vehicule se va face doar pe prima ușă, în timp ce coborârea se va face pe celelalte uși: 

– Accesul în  mijloacele  de  transport  este  condiționat  de  purtarea obligatorie a unei măști medicale sau non-medicale, care să acopere gura și nasul;
– Numărul maxim de pasageri permis va fi limitat la cel mult jumătate din capacitatea maximă de transport a autovehiculului și cu respectarea distanței de minim un metru între călători;
– Angajații vor fi instruiți să rămână acasă dacă au fost expuși direct la virus și / sau prezintă simptome (febră, dificultăți de respirație, tuse uscată). Se va efectua triajul zilnic al angajaților menținând distanțarea de 1 metru, prin interviu și termometrizare înainte de intrarea in tura.
– Se va asigura maximizarea ratei de ventilație a sistemului de aer condiționat (fără recircularea aerului din interior) și se vor menține ferestrele deschise (când este posibil) în timp ce vehiculul este în funcțiune.
– Se va efectua obligatoriu curățenia și dezinfecția vehiculului înainte de intrarea în traseu, precum și ulterior, la un interval de cel mult 4 ore. Pentru vehiculele care parcurg un traseu cu durata mai mare de 4 ore, se va efectua curățenia și dezinfecția vehiculului la începutul și la finalul cursei. Va fi evitată măturarea uscată și alte acțiuni mecanice pe suprafețe potențial contaminate pentru a reduce posibilitatea de dispersare a virusul. Se vor utiliza în schimb metode de curățare umedă.
– Prin stațiile de difuzare din cadrul mijloacelor de transport, acolo unde acestea există, se vor comunica permanent informații cu privire la măsurile de prevenire a infecției COVID – 19.
– Conducătorii vehiculelor au obligația de a păstra distanța socială în timpul pauzelor și perioadelor de repaus pe drum, evitându-se contactele cu alte persoane (șoferi, pasager, persoane adiacente parcursului, etc).
– La îmbarcare/debarcare, cât și pe timpul deplasării, pasagerii vor respecta o distanta de minim un metru unul de celălalt.

Reguli specifice de organizare și desfășurare a transportului de persoane pe categorii

Mijloace de transport în comun intra-urban de suprafață (autobuz, troleibuz, tramvai, microbuz)

– Companiile de transport vor lua măsura separării compartimentului dedicat conducătorului auto de restul spațiului destinat transportului pasagerilor;
– Se vor marca cu un semn vizibil de culoare verde locurile permise pentru transportul pasagerilor, astfel încât să se păstreze distanța de minim un metru între pasageri;
– Pentru vehiculele cu cel puțin două uși, accesul în interiorul vehiculului se va realiza doar pe ușa din partea frontală a vehiculului, iar coborârea pe cealaltă ușă/celelalte uși;
– Pentru microbuzele care efectuează transport intra-urban este permis doar transportul persoanelor pe scaune, cu respectarea regulilor generale prezentate mai sus.

Mijloace de transport în comun inter-urban/internațional rutier (autobuz, autocar, microbuz)

– Se vor marca cu un semn vizibil de culoare verde locurile permise pentru transportul pasagerilor, astfel încât să se păstreze distanța de minim un metru între pasageri;
– Companiile de transport vor lua măsura separării compartimentului dedicat conducătorului auto de restul spațiului destinat transportului pasagerilor;
– Pentru vehiculele cu cel puțin două uși, accesul în interiorul vehiculului se va realiza doar pe ușa din partea frontală a vehiculului, iar coborârea pe cealaltă ușă/celelalte uși.

Mijloace de transport în comun pe căile ferate

– Se vor marca cu un semn vizibil de culoare verde locurile permise pentru transportul pasagerilor, astfel încât să se păstreze distanța de minim un metru între pasageri;
– Pentru vagoanele de tip cușetă sau vagoanele de dormit, se permite transportul unui singur pasager per compartiment, cu excepția membrilor aceleiași familii;
– Este interzisă introducerea vagoanele de tip restaurant în componența garniturilor;
– Pentru toaletele din vagoane este obligatorie asigurarea apei curente, săpun lichid și dezinfectant de mâini.
– Transportul de persoane cu metroul pe reţeaua de căi ferate subterane şi supraterane
– Se vor marca cu un semn vizibil de culoare verde locurile permise pentru transportul pasagerilor, atât pentru transportul în picioare cât și pentru transportul pe scaune, astfel încât să se păstreze distanța de minim un metru între pasageri;
– Accesul în stațiile de metrou se va realiza în mod controlat, astfel încât, pe peroanele de așteptare pasagerii să poată păstra distanța de minim un metru între ei.

Source link

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy

Eveniment

Bărbat de 50 de ani, readus la viață după un accident cu scuterul la Cuzdrioara

Alex Campian

Published

on

Un bărbat de 50 de ani a fost salvat ca prin minune de echipajele de urgență, după ce a fost găsit în stop cardio-respirator, în urma unui accident cu scuterul. Incidentul s-a petrecut în noaptea de duminică spre luni, în localitatea Cuzdrioara, județul Cluj.

Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au fost alertați și au intervenit rapid. Când au ajuns la fața locului, l-au găsit pe bărbat într-o vale, în afara carosabilului. Nu avea puls și nu mai respira.

Fără să piardă o clipă, pompierii și paramedicii SMURD au început manevrele de resuscitare. După minute tensionate și eforturi susținute, inima bărbatului a fost repornită, iar acesta a revenit la viață.

A fost stabilizat și transportat de urgență la spital pentru investigații și tratament de specialitate.

Deocamdată nu se cunosc cauzele exacte ale accidentului, însă autoritățile urmează să stabilească ce s-a întâmplat. Important este că, datorită intervenției rapide a salvatorilor, viața unui om a fost salvată în mod spectaculos.

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Eveniment

Șoferii mai au de așteptat! Deschiderea Drumului Expres Tureni – A3 se amână

Alex Campian

Published

on

Drum expres Tureni – DN1 – A3, amânare deschidere pentru 9 iulie

Se amână deschiderea drumului expres Tureni – DN1 – A3. Noua dată: 9 iulie

Deschiderea drumului expres DN1 Tureni – A3, programată inițial pentru luni, 7 iulie, a fost amânată și va avea loc miercuri, 9 iulie. Această investiție importantă va contribui la descongestionarea traficului greu și de tranzit din municipiile Cluj-Napoca, Turda și Câmpia Turzii.

Drumul expres are o lungime de 5 km, iar bretelele de legătură către nodurile rutiere DN1 și A3 însumează 10 km. Valoarea investiției se ridică la 562,61 milioane lei (fără TVA).

Proiectul este strategic pentru regiune, asigurând o legătură rapidă și fluidă între DN1 și autostrada A3, ceea ce va stimula și dezvoltarea economică locală.

Lucrările au fost realizate de un consorțiu internațional condus de Dimex 2000 Company SRL.

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Eveniment

Accident tragic în Cluj: Copil de 2 ani și 7 luni, lovit mortal de o mașină în Căpușu Mic

Alex Campian

Published

on

Un grav accident rutier a avut loc marți seara, 2 iulie, în localitatea Căpușu Mic, județul Cluj. Un copil de doar 2 ani și 7 luni și-a pierdut viața după ce a fost lovit de un ansamblu de vehicule format din autoturism și remorcă.

Potrivit informațiilor transmise de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj, două echipaje SMURD din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca, dintre care unul de terapie intensivă mobilă, au fost mobilizate de urgență la locul accidentului. La fața locului a fost solicitat și un elicopter SMURD pentru sprijin medical aerian.

Copilul a fost găsit în stop cardio-respirator, iar echipajele medicale au început imediat manevrele de resuscitare. Din păcate, în ciuda tuturor eforturilor depuse, medicii au fost nevoiți să declare decesul micuțului.

Conform Poliției Cluj, accidentul s-a produs în jurul orei 18:45. Primele cercetări arată că un bărbat în vârstă de 43 de ani, aflat la volanul unui vehicul cu remorcă, l-ar fi accidentat pe copilul care se afla în apropierea Drumului Comunal 114 (DC114). Circumstanțele exacte urmează să fie stabilite în cadrul anchetei.

Șoferul a fost testat cu aparatul etilotest, iar rezultatul a fost negativ.

Poliția continuă cercetările pentru a clarifica toate aspectele privind modul în care s-a produs tragedia.

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Cele mai citite


Tetarom