Connect with us

Eveniment

Cutremur de 5,2 în România. Directorul INFP: “Este o activitate seismică normală”

Published

on

Cutremur de 5,2 în România. Directorul INFP: "Este o activitate seismică normală"

Un cutremur cu magnitudinea de 5,2 pe scara Richter s-a produs în noaptea de joi spre vineri în zona seismică Vrancea, anunţă Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Activitatea seismică din zona Vrancei este una normală, iar cutremurul cu magnitudinea 5,2 care s-a produs în această dimineaţă nu are nicio legătură cu ceea ce s-a întâmplat în Albania sau Turcia, a declarat, vineri, Constantin Ionescu, directorul general al Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP).

“Cutremurul produs în Vrancea nu are legătură cu ceea ce s-a întâmplat în Albania sau recent în Turcia. Este o altă adâncime la care se produc cutremurele în România, iar activitatea seismică este o activitate normală a Vrancei. Din când în când mai apare câte un cutremur de magnitudine 5,2 sau chiar până în 6. De obicei, la aproximativ doi ani se produce un cutremur în zona aceasta, între 5 şi 6 grade. Câteodată se produc şi două seisme de acest fel”, a precizat Ionescu.

În privinţa unor replici care ar putea să apară la cutremurul produs vineri dimineaţa, şeful INFP a explicat că replicile la cutremurele din Vrancea nu apar la o astfel de magnitudine, ci doar la cele mai mari de peste 7 grade pe Richter.

“Replicile la cutremurele acestea din Vrancea nu apar la magnitudinea de 5,2 sau până la 6. De obicei, apar replici la cutremurele mari, de peste 7. Este o activitate seismică normală, pentru că nu au existat alte preşocuri sau altă activitate mai densă înainte care să prezică cutremurul acesta. Repet, totul este normal”, a spus Ionescu.

Şeful INFP a subliniat că în 2019 a fost o perioadă în care s-au înregistrat cutremure “multe şi mici”, între 3 şi 4 pe Richter, dar la o adâncime de peste 130 de kilometri.

“Anul trecut a fost o perioadă când au fost cutremure multe şi mici, între 3 şi 4, dar la o anumită adâncime, de peste 130 de kilometri. În Vrancea cutremurele se produc cam în două zone de adâncime, între 80 şi 110 kilometri şi mai este o altă bandă, între 130 şi 160 de kilometri. Există un gap unde nu prea se produc cutremure, respectiv între 110-130 de kilometri, aceasta este o fereastră unde nu se produc cutremure”, a adăugat şeful INFP.

Un cutremur cu magnitudinea de 5,2 grade pe scara Richter s-a produs vineri dimineaţa, la ora 3:26, în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea, la adâncimea de 121 de kilometri, potrivit datelor afişate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Acesta este cel mai semnificativ seism din ultimul an. Un cutremur mai mare, cu magnitudinea 5,8 pe Richter, a avut loc în octombrie 2018, în judeţul Buzău.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 85 km est de Braşov, 96 km sud de Bacău, 100 km nord-est de Ploieşti, 109 km vest de Galaţi, 111 km nord-vest de Brăila şi 149 km nord de Bucureşti.

Anul trecut cel mai semnificativ cutremur a avut magnitudinea de 4,7 pe scara Richter şi s-a produs în judeţul Suceava pe 18 mai.

Source link

Facebook Comments Box

Eveniment

Un tânăr și-a pierdut viața în urma unui accident de motocicletă iar o tânără e grav rănită

Published

on

Un tânăr și-a pierdut viața în urma unui accident de motocicletă iar o tânără e grav rănită

Un tânăr a decedat în umra unu accident de motocicletă, sâmbătă seara, iar o tânără a fost o grav rănită.
Un tânăr a murit, iar o tânără a fost o grav rănită în urma unui accident de motocicletă produs în noaptea de sâmbătă spre duminică pe raza localităţii Dumbrăveni din judeţul Suceava, au declarat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava.

Potrivit acestora, motocicleta a ieşit în afara părţii carosabile, iar ambele victime au fost găsite în stare de inconştienţă.

La faţa locului au intervenit pompierii militari cu o autospecială pentru descarcerare şi două ambulanţe SMURD, dintre care una de terapie intensivă mobilă, dar şi un echipaj de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean Suceava.

“Din nefericire, tânărul avea leziuni incompatibile cu viaţa şi a fost declarat decesul acestuia. Tânăra este în continuare în stare de inconştienţă, cu multiple traumatisme, iar cadrele medicale intervin pentru stabilizarea ei”, au precizat oficialii ISU.

Ulterior, tânăra a fost transportată cu ambulanţa SMURD de terapie intensivă mobilă spre Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Suceava.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

Source link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

Accident la un raliu de curse în Cluj. O mașină a ajuns sub o râpă. Pilotul și copilotul, transportați la spital

Published

on

Accident la un raliu de curse în Cluj. O mașină a ajuns sub o râpă. Pilotul și copilotul, transportați la spital

O mașină a căzut într-o râpă, sâmbătă, la un raliu desfășurat în Cluj. Plilotul și copilotul au fost duși la spital.
„Forțe și mijloace din cadrul ISU Cluj, aflate în misiune la Raliul Clujului, au fost solicitate să acorde prim ajutor calificat unui echipaj implicat într-un accident petrecut în timpul cursei, în apropiere de localitatea Dângău.

Imediat s-au deplasat la fața locului două ambulanțe SMURD și o autospecială cu modul de descarcerare. Forțele operative au găsit un autoturism căzut într-o râpă de aproximativ 5 metri, însă din fericire pilotul și copilotul nu au fost încarcerați.

Totuși, pentru a nu agrava posibilele leziuni, copilotul a fost ridicat din râpă de către pompieri folosind targa cu lopeți. Ambii sunt transportați în aceste momente la spital pentru investigații suplimentare, fiind conștienți și cooperanți”, a transmis ISU Cluj.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

Source link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

Micii delincvenți. Doi băieți și trei fete au spart luneta mașinii livratorului pentru că nu au avut bani să plătească o comandă

Published

on

Micii delincvenți. Doi băieți și trei fete au spart luneta mașinii livratorului pentru că nu au avut bani să plătească o comandă

Trei fete și doi băieți cu vârste între 13 şi 16 ani au fost amendaţi pentru că au spart luneta unei maşini a unui livrator după ce nu au plătit comanda.
Cinci copii cu vârste între 13 şi 16 ani, din Ploieşti, judeţul Prahova, au fost amendaţi pentru că au spart luneta unei maşini a unui livrator căruia nu au vrut să îi plătească comanda.

Poliţiştii din cadrul Secţiei nr. 4 de Poliţie Ploieşti au fost sesizaţi de un bărbat în vârstă de 48 de ani despre un conflict verbal pe care l-a avut cu o persoană, în timp ce se afla pe strada Fabricilor, fiindu-i spartă luneta autoturismului personal.

Poliţiştii au stabilit faptul că bărbatul, în calitate de livrator de comenzi, s-a deplasat pe strada Fabricilor, din Ploieşti, pentru a livra o comandă. S-a întâlnit cu cinci tineri, doi băieţi şi trei fete cu vârste cuprinse între 13 şi 16 ani.

Întrucât tinerii nu au putut achita întreaga comandă, a izbucnit un conflict verbal, bărbatul intenţionând să plece, moment în care tinerii i-au spart luneta maşinii, iar apoi au fugit de la faţa locului.

În urma verificărilor efectuate, poliţiştii au identificat şi depistat, vineri, cei 5 minori, din municipiul Ploieşti, bănuiţi de comiterea faptei, care au fost duşi la sediul unităţii de poliţie pentru a fi audiaţi.

Astfel, părinţii copiilor au fost sancţionaţi contravenţional conform Legii nr.61/1991 R, cu amendă în valoare de 500 de lei, pentru fiecare minor.

Cercetările sunt continuate de poliţişti în cadrul unui dosar penal deschis sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere.

Source link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite

Copyright © 2023 iLoveYouCluj. Webdesign & Marketing - iPublicitate