Connect with us

Eveniment

Cutremur de 5,2 în România. Directorul INFP: “Este o activitate seismică normală”

Published

on

Cutremur de 5,2 în România. Directorul INFP: "Este o activitate seismică normală"

Un cutremur cu magnitudinea de 5,2 pe scara Richter s-a produs în noaptea de joi spre vineri în zona seismică Vrancea, anunţă Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Activitatea seismică din zona Vrancei este una normală, iar cutremurul cu magnitudinea 5,2 care s-a produs în această dimineaţă nu are nicio legătură cu ceea ce s-a întâmplat în Albania sau Turcia, a declarat, vineri, Constantin Ionescu, directorul general al Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP).

“Cutremurul produs în Vrancea nu are legătură cu ceea ce s-a întâmplat în Albania sau recent în Turcia. Este o altă adâncime la care se produc cutremurele în România, iar activitatea seismică este o activitate normală a Vrancei. Din când în când mai apare câte un cutremur de magnitudine 5,2 sau chiar până în 6. De obicei, la aproximativ doi ani se produce un cutremur în zona aceasta, între 5 şi 6 grade. Câteodată se produc şi două seisme de acest fel”, a precizat Ionescu.

În privinţa unor replici care ar putea să apară la cutremurul produs vineri dimineaţa, şeful INFP a explicat că replicile la cutremurele din Vrancea nu apar la o astfel de magnitudine, ci doar la cele mai mari de peste 7 grade pe Richter.

“Replicile la cutremurele acestea din Vrancea nu apar la magnitudinea de 5,2 sau până la 6. De obicei, apar replici la cutremurele mari, de peste 7. Este o activitate seismică normală, pentru că nu au existat alte preşocuri sau altă activitate mai densă înainte care să prezică cutremurul acesta. Repet, totul este normal”, a spus Ionescu.

Şeful INFP a subliniat că în 2019 a fost o perioadă în care s-au înregistrat cutremure “multe şi mici”, între 3 şi 4 pe Richter, dar la o adâncime de peste 130 de kilometri.

“Anul trecut a fost o perioadă când au fost cutremure multe şi mici, între 3 şi 4, dar la o anumită adâncime, de peste 130 de kilometri. În Vrancea cutremurele se produc cam în două zone de adâncime, între 80 şi 110 kilometri şi mai este o altă bandă, între 130 şi 160 de kilometri. Există un gap unde nu prea se produc cutremure, respectiv între 110-130 de kilometri, aceasta este o fereastră unde nu se produc cutremure”, a adăugat şeful INFP.

Un cutremur cu magnitudinea de 5,2 grade pe scara Richter s-a produs vineri dimineaţa, la ora 3:26, în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea, la adâncimea de 121 de kilometri, potrivit datelor afişate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Acesta este cel mai semnificativ seism din ultimul an. Un cutremur mai mare, cu magnitudinea 5,8 pe Richter, a avut loc în octombrie 2018, în judeţul Buzău.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 85 km est de Braşov, 96 km sud de Bacău, 100 km nord-est de Ploieşti, 109 km vest de Galaţi, 111 km nord-vest de Brăila şi 149 km nord de Bucureşti.

Anul trecut cel mai semnificativ cutremur a avut magnitudinea de 4,7 pe scara Richter şi s-a produs în judeţul Suceava pe 18 mai.

Source link

Facebook Comments Box

Eveniment

Se ÎNCHIDE circulația pe strada Uliului

Published

on

Se ÎNCHIDE circulația pe strada Uliului

DISTRIBUIE

Primăria Cluj-Napoca anunță închiderea circulației auto pe strada Uliului, de la intersecția cu strada Donath, luni, 3 aprilie 2023, între orele 9.00-17.00.

Această măsură este necesară pentru efectuarea unor foraje în vederea întocmirii unei expertize tehnice, ca urmare a apariției unor fisuri ale sistemului rutier carosabil.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

DISTRIBUIE

Source link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

Record european pentru Ciprian Deac și Claudiu Petrila. Jucătorii de la CFR Cluj, greu de depășit

Published

on

Record european pentru Ciprian Deac și Claudiu Petrila. Jucătorii de la CFR Cluj, greu de depășit 1

CFR Cluj este una dintre echipele cu cele mai multe partide jucate în acest sezon. Campioana României a ajuns la 51 de meciuri disputate în actuala stagiune.Calendarul încărcat a făcut ca CFR Cluj să ofere doi jucători în topul mondial al fotbaliștilor cu cele mai multe partide bifate pentru echipa de club în sezon 2022 – 2023. Ciprian Deac este cel mai utilizat jucător al CFR-ului, acesta evoluând în 47 de partide.În clasamentul mondial, imediat după Deac vine Claudiu Petrila, informează prosport.ro.Dacă excludem ligile inferioare și campionatele din afara Europei, Deac și Petrila sunt pe locurile 2 și 3 în acest clasament. Un singur jucător care evoluează într-o primă ligă din Europa a bifat mai multe partide pentru echipa de club decât cei doi români. Este vorba de Jamie Mulgrew de la Linfield FC.Pe primele poziții mai apar jucători de la cluburi din ligile inferioare din Anglia și fotbaliști din Costa Rica.CFR a pus în vânzare biletele pentru derby-ul cu FCSBÎn cursul zilei de miercuri, CFR Cluj a anunțat că a scos la vânzare biletele pentru duelul programat peste o săptămână și jumătate. Prețul tichetelor variază de la 30 de lei la 600 de lei, după cum urmează:“Start la bilete online pentru meciul cu FCSBNe vedem în Gruia la derby-ul cu FCSB din 9 aprilie, de la ora 21:00! Începând de astăzi vă puteți cumpăra bilete online pentru meciul etapei a treia din play-offPrețurile tichetelor pentru meciul cu FCSB:Business Lounge – 600 lei
VIP B – 120 lei
VIP A – 100 lei
Tribuna 1 – 60 lei
Tribuna 2 – 50 lei
Peluză – 30 lei“, a transmis CFR.

Source link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

Cluj: Investiții de 3 milioane de lei la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase

Published

on

Cluj: Investiții de 3 milioane de lei la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, unitate sanitară aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, va realiza noi investiții, în valoare de peste 3.464.000 de lei.Resursele financiare vor fi utilizate atât pentru amenajarea unui sistem de transport pneumatic, cât și pentru achiziționarea unor echipamente, printre care se numără două spirometre, un oftalmoscop, o sondă pentru impedansmetru, un sistem cu bon de ordine pentru gestionarea numărului de persoane, dar și un ultracongelator.„Pentru ca pacienții să poată beneficia de servicii medicale de înaltă calitate, dotarea cu aparatură de ultimă generație este extrem de importantă. Încurajăm și susținem spitalele clujene să țină pasul cu evoluția tehnologică și să realizeze investițiile necesare pentru îmbunătățirea continuă a calității actului medical”, a transmis șeful CJ Cluj, Alin Tișe.De asemenea, banii vor fi utilizați și pentru realizarea documentațiilor necesare pentru pregătirea de noi investiții.

Source link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite

Copyright © 2023 iLoveYouCluj. Webdesign & Marketing - iPublicitate