Connect with us

Eveniment

Incendiul de lângă Cernobîl. Încotro se îndreaptă norul toxic

Published

on

Incendiul de lângă Cernobîl. Încotro se îndreaptă norul toxic

Administraţia Naţională de Meteorologie a făcut o estimare în privința direcției de deplasare a norului de fum degajat în urma incendiului care a făcut ravagii în pădurile din zona contaminată de excludere de la Cernobîl.
Tendinţa de evoluţie a norului de fum din zona Cernobîl (Ucraina) va fi de deplasare către sud, respectiv spre sud-vestul Ucrainei, zona Odesa, pe parcursul acestei zile, precum şi la noapte, iar ulterior de depărtare a masei noroase către Rusia, arată estimările Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), publicate marţi.

“Având în vedere simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie privind deplasarea norului de fum din zona Cernobîl, Ucraina, în perioada 14 – 16 aprilie 2020, se apreciază că: în cursul zilei de marţi, 14 aprilie şi în prima parte a nopţii de 14/15 aprilie, direcţia dominantă a vântului va fi dinspre nord către sud, astfel că tendinţa de evoluţie a norului de fum va fi de deplasare către sud, respectiv spre sud-vestul Ucrainei, zona Odesa. Ulterior, din a doua parte a nopţii de 14/15 aprilie, circulaţia aerului se va reorienta şi se va realiza predominant dinspre vest către est – sud-est apoi spre nord-est, astfel că tendinţa de evoluţie a norului de fum va fi de îndepărtare către estul Ucrainei şi apoi spre Rusia”, menţionează specialiştii ANM.

Un incendiu de proporţii care a făcut ravagii în pădurile din zona contaminată de excludere de la Cernobîl a fost stins, au anunţat, marţi, autorităţile ucrainene precizând că sute de pompieri au fost ajutaţi de avioane şi elicoptere pentru a stăpâni flăcările, relatează Reuters.

Activiştii de mediu au avertizat, luni, că incendiul, izbucnit în apropierea zonei în care s-a produs cel mai grav dezastru nuclear, în 1986, prezenta risc radioactiv.

Operatorul turistic din Cernobîl Yaroslav Yemelianenko a descris pe Facebook situaţia drept critică, precizând că incendiul ajunsese în apropierea oraşului abandonat Prîpeat, la doi kilometri de locul în care “se află deşeurile de radiaţii cele mai active din întreaga zonă Cernobîl”.

Autorităţile ucrainene au anunţat, marţi, că, deşi au fost înregistrate creşteri pe termen scurt ale nivelului de particule de Cesium-137 în zona Kiev, la sud de Cernobîl, nivelurile de radiaţii s-au menţinut în general în limite normale şi nu a fost necesară adoptarea unor măsuri suplimentare de protecţie.

Incendiul, unul dintre multe astfel de evenimente care s-au declanşat pe fondul condiţiilor meteorologice neobişnuit de aride, a izbucnit la 3 aprilie în partea vestică a zonei de excludere şi s-a răspândit în pădurile din apropiere.

Poliţia a anunţat că a fost identificat un localnic în vârstă de 27 de ani, acuzat că a pornit în mod deliberat incendiul. Nu se cunoaşte deocamdată dacă persoana, care ar fi mărturisit că a aprins mai multe focuri “pentru distracţie”, este parţial sau deplin responsabilă.

Explozia produsă în 1986 la reactorul nr. 4 al centralei nucleare de la Cernobâl, situată la 100 km de Kiev, este considerată cel mai grav dezastru nuclear din istorie. În jurul centralei a fost creată atunci de teama radiaţiilor o zonă de excludere cu o rază de 30 de kilometri. 

Source link

Facebook Comments Box

Eveniment

3 noi stații pe liniile 45 și 47

Published

on

3 noi stații pe liniile 45 și 47

DISTRIBUIE

Înființarea acestor 3 noi stații s-a realizat în urma solicitărilor publicului călător, fiind aprobate de Comisia de Sistematizare a Circulației, din cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

Compania de Transport Public Cluj-Napoca S. A. informează publicul călător că, începând cu data de 5 octombrie 2023, se înființează 3 noi stații pe liniile 45 și 47. Două stații, una amplasată între imobilele cu numerele poștale 28 și 34 de pe str. Fagului și una în dreptul imobilelor cu numerele poștale 31C și 31F tot pe str. Fagului, vor deservi călătorii liniei 45. A treia stație va deservi călătorii liniei 47 și este amplasată pe str. Dunării, in dreptul imobilului cu numărul poștal 142.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

DISTRIBUIE

Source link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

Cluj: Muntele Basmelor îi așteaptă cu un program special pe copii. Locul magic cu Balauri, Dragoni, Dinozauri, Giganți, Unicorni și Prințese

Published

on

Cluj: Muntele Basmelor îi așteaptă cu un program special pe copii. Locul magic cu Balauri, Dragoni, Dinozauri, Giganți, Unicorni și Prințese


Muntele Basmelor, este o locatie cu o atmosfera magica, in mijlocul padurii din cadrul Buscat Resort, își așteaptă vizitatorii cu un program special în data de 5 octombrie.„Parcul va fi deschis pentru toți aventurierii (familii și grupuri), între orele 10:00 și 18:00. Ce modalitate mai bună de a petrece Ziua Educației decât în natură 🌲, la munte ⛰, printre personaje fantastice 🌲🧚‍♀?Pentru o bună coordonare în parc, recomandăm programarea vizitei de către grupuri. Familiile care vor veni pe 5 octombrie nu trebuie să facă rezervare”, au transmis administratorii parcului.Parcul de Amuzament pentru copii Muntele Basmelor este inconjurat de o atmosfera magica, in mijlocul naturii, in padurea din cadrul Buscat Resort, la doar 55 km de Cluj-Napoca. Pe langa personajele preferate din povesti precum: printese, unicorni, dragon, balaur cu 3 capete de dimensiuni impresionante si multe altele , parcul ofera o gama larga de activitati recreative pentru copii. Micutii isi pot testa agilitatea si curajul pe diverse structuri :ateliere de catarat, casute in copaci, tiroliene, leagane, topogane etc., toate amenajate special pe un traseu de 2 km. Fiecare coltisor al parcului este conceput cu grija pentru a stimula imaginatia copiilor si a le oferi momente de joaca de neuitat.Joi, 5 octombrie, zi liberă pentru elevi, profesori și angajații din ÎnvățământZiua Internațională a Educației, sărbătorită în fiecare an pe data de 5 octombrie, va fi anul acesta într-o zi de joi. Conform ordinului privind structura anului școlar actual și contractului colectiv de muncă la nivel de învățământ, în data de 5 octombrie nu se organizează cursuri.Ziua liberă pentru profesori și elevi este cu trei săptămâni și două zile înaintea primei vacanțe a anului școlar în curs, structurat pe module de învățare (vacanța programată pentru 28 octombrie – 5 noiembrie).Mai exact, pe 28 octombrie se încheie primul modul de învățare și urmează o primă vacanță, de o săptămână.

Source link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

Tinerii militari, în vizită la Baza Aeriană din Câmpia Turzii! Cum a fost experiența

Published

on

Tinerii militari, în vizită la Baza Aeriană din Câmpia Turzii! Cum a fost experiența

Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” de la Câmpia Turzii și-a deschis porțile pentru a le oferi șansa tinerilor militari de a interacționa cu echipmanentele militare, dar și cu soldații.
Elevii din cadrul Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia au avut oportunitatea de a vizita Baza 71 Aeriană pentru a înțelege mai bine viața militară și pentru a obține o perspectivă asupra a ceea ce presupune serviciul militar.

Această vizită a inclus prezentarea echipamentelor militare și interacțiuni cu militarii în activitate.

„A fost o experiență educativă și valoroasă pentru tinerii militari, în care au aflat mai multe informații despre misiunile unității, dar și de aspectele legate de apărare și securitate națională”, au transmis reprezentanții Bazei Aeriene de la Câmpia Turzii.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

Source link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite

Copyright © 2023 iLoveYouCluj. Webdesign & Marketing - iPublicitate