Connect with us

Eveniment

„Mâna de ajutor” pentru pacienții cu brațe amputate vine de la Cluj. UTCN creează la imprimante 3D membre artificiale pentru oameni, dar și Ciocanul lui Thor sau volane de Formula 1

Stefania Heinz

Published

on

„Mâna de ajutor” pentru pacienții cu brațe amputate vine de la Cluj. UTCN creează la imprimante 3D, membre pentru oameni dar și Axul lui Thor, volane de Formula 1 și inele

Cluj continuă să inoveze. Imprimantele 3D de la UTCN creează brațe artificiale pentru cei care au suferit o amputație. Aparatele de la Universitata Tehnică pot realiza tot felul de obiecte, de la volanul unui monopost de Formula 1 până la ciocanul lui Thor din universul Marvel.
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a organizat, vineir, la Facultatea de Inginerie Industrială, Robotică și Management-ul Producției/Facultatea de Inginerie a Materialelor și a Mediului de pe Bulevardul Muncii 103-105, în Aula Centenar evenimentul de multiplicare privind „Metode de învăţare bazate pe cercetarea fundamentală folosind metodele de printare 3D cu aplicabilitate în domeniul bio-mecatronic”, în cadrul proiectului EMERALD 21-COP-0019 finanţat din fonduri norvegiene prin intermediul Mecanismului Financiar al Spaţiului Economic European (SEE).

Evenimentul a reunit cadre didactice, studenți, cercetători și oameni de știință din instituţii de învăţământ superior, companii private, institute de cercetare şi dezvoltare, clustere, agenţii de dezvoltare, ONG-uri sau alte instituţii publice şi private interesate de domeniul tehnologiilor avansate de fabricaţie cu aplicabilitate în medicină: printare/bioprintare 3D/IT/bio-mecatronică/robotică medicală etc.

Scopul principal al acestui eveniment a fost acela de a prezenta conceptul principal al proiectului EMERALD, precum și metodele şi soluţiile practice ce au fost dezvoltate cu privire la realizarea unor sisteme mecatronice biomimetice special concepute pentru persoane cu nevoi speciale (brațe amputate), precum şi de a crea cadrul necesar dezvoltării unor parteneriate strategice pentru pregătirea şi dezvoltarea unor proiecte naţionale şi internaţionale de cercetare şi instituţionale.

„Omul trebuie să se simtă la fel ca înainte de a-și pierde membrul”
Prof. Cătălin Popa, decan al Facultății de Inginerie a Materialelor și a Mediului din cadrul UTCN, a vorbit despe importanța acestor materiale, atât din punct de vedere al accesibilității cât și al eficienței memebrelor printate cu ajutorul tehnologiei 3D, care să readucă un pacient la starea sa de dinainte. 

„Tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru se bazează pe dezvoltarea domeniului materialelor și, bineînțeles această zonă a aplicațiilor medicale pentru fabricația aditivă începe prin dezvoltarea de materiale noi. Absolut orice aplicație medicală trebuie să fie realizată din materiale care nu doar să fie acceptate de către corpul uman, ci unele care contribuie la procesul din organismul uman, vindecarea rănilor și refac funcțiile țesuturilor. Avem energia tisulară, care presupune realizarea de implanturi pornind de la celulele pacientului sau cele stem, ori zona de materiale furnizează, de fapt, gelurile în care se introduc celulele în momentul în care se realizează bio-imprimarea. Avem și acele structuri suport pe care se așează celulele și formează țesut, iar structura suport se resoarbe.

Cu ajutorul acestor dezvoltări, pe viitor, pacientul care beneficiază de metodele fabricației aditive să nu fie deloc diferit față de aceeași persoană înainte de a avea condiția medicală pentru care este tratat. Urmărim ca această construție de țesuturi să fie identice cu țesuturile originale. Este nevoie de o colaborare în colectivitate. Cele mai bune exempe sunt obținute pe Stația Spațială Internațională. De aceea avem nevoie de proiecte care să asigure accesul tuturor, un preț de cost suportabil pentru toate țările participante. Trebuie să privim optimist spre tehnologia care ajută ca umanitatea să se poată dezvolta într-un mod așezat, în care pacienții să poată avea un viitor care să nu țină atât de mult cont de posibilitatea existenței sau nu a unei tehnologii imediate”, a explicat Prof. Cătălin Popa, decan al Facultății de Inginerie a Materialelor și a Mediului în cadrul UTCN. 

„Statul român trebuie să își dea seama că la baza unui viitor mai bun stă cercetarea”
Acesta afirmă că pentru asemenea proiecte de anvergură este nevoie și de o implicare mai mare din partea statului român și îi îndeamnă pe reprezentați să sesizeze faptul că cercetarea stă la baza unui viitor stabil.

„Ca și cercetători, noi ne-am dori întotdeauna un suport mai mare din partea statului. Există mult loc pentu o dezvoltare superioară a capacităților pe care le avem. Există reazlizări punctuale la nivelul UTCN și al întregii țări, dar și proiecte internaționale din care facem parte și în care se dezvoltă cel mai bine. Să nu uităm contextul acestui proiect EUT+ (European University of Technology), care asigură posibilitatea dezvoltării. Acolo se organizează laboratoare comune care să dezvolte tehnologii pentru astfel de aplicații. Evident, este nevoie de un efort concentrat mai mare din partea factorilor de decizie (statul – n. red.) care să sesizeze că, de fapt, un viitor stabil și așezat pentru toți este realizat și pe baza unui efort concentrat pe partea de cercetare”, a conchis Prof. Cătălin Popa.

UTCN dă „o mână de ajutor” celor cu brațe amputate 
Iată câteva dintre tehnologiile pe care le regăsim în cadrul UTCN:

Conf. Răzvan Păcurar de la Facultatea de Inginerie Industrială, Robotică Management-ul Producției din cadrul UTCN, a explicat importanța acestui proiect realizat împreună cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, dar și faptul că deja, pacienții cu nevoi speciale au beneficiat de tehnologiile dezvoltate aici.

„EMERALD este un proiect cu finanțare norvegiană. Primim fonduri (parțial) de la Guvernul norvegian și este cofinanțat de Guvernul României. Este o rețea europeană pentru 3D Printing cu aplicație bio-mecatronică. Avem parteneri din Norvegia, Polonia, Slovacia, din universități și companii. Am vrut să aducem soluții noi pentru cei care au brațe amputate. Sunt lucruri care implică tehnologii și structuri noi, cum este și bio-printarea. Practic, termenul din titlu te obligă să te uiți în natură. Să vezi cum Dumnezeu a creat lumea și să încerci să o aduci în tehnică dacă poți. Ne putem inspira la fel cum a făcut-o Antoni Gaudí (arhitect – n. red.) când a construit Sagrada Família (biserică din Barcelona – Spania – n. red.). Înseamnă materiale, structuri și tehnologii noi, dar le punem în slujba celor care au cu adevărat nevoie. Cererea este mare, am primit cereri din partea unor companii, dar și universității care doresc să intre în noi parteneriate și, bineînteles spitale, pentru că totul este aplicat. Ceea ce facem nu este doar o teorie. Deja avem pacienți care au beneficiat de astfel de tehnologii”, a declarat Răzvan Păcurar conf. în cadrul departamentului de Inginerie a Fabricației – Facultatea de Inginerie Industrială, Robotică Management-ul Producției din cadrul UTCN.

Studenții au învățat la Cluj în două săptămâni cât într-un an
„Tehnologia 3D Printing a apărut de foarte mult timp pe piață. Putem face un pas spre bio-printare. Aceasta este paradigma deoarece este altceva când trebuie să realizezi implanturi sau ai lucruri utile care intră în contact chiar cu pielea umană. Există și un trend de a folosi tehnologiile sau etapa această de transformare digitală despre care se vorbește. Deoarece este un proiect educațional, încercăm să vedem cum putem să-i atragem pe studenți, ca să fie activați și motivați să realizeze lucruri. Organizăm școli de vară care durează două săptămâni, și aceștia învață, pentru că țări precum Norvegia sunt cu un pas înaintea noastră. Putem spune pionierat aici la noi, dar dea asemenea și că ne inspirăm cu ce se face deja. Încercăm să gândim, totuși spre viitor, pentru că întotdeauna trebuie să fii creativ. Folosim inclusiv metode de realitate virtuală/augmentată, ca să învețe și profesorii, și studenții. 

La școala de vară de anul trecut, activitatea a fost foarte intensă. Mă temeam că nu vor sta studenții atât și că își vor pierde răbdarea, dar au asimilat ca buretele. Asta pentru că lucrurile au fost foarte practice. Când am lucrat cu brațe și le-am spus că «este un pacient real», studenții au reacționat altfel. «Facem ceva să ajutăm pe cineva», asta a fost o motivație și au stat. Cred că au învățat din lucrurile practice în acele două săptămâni mai mult decât puteam să îi învăț eu în doi ani de zile. I-a ajutat și faptul că au lucrat în grupuri, studenți de la noi din universitate cu studenți din Polonia sau Norvegia. Să descoperi cum fac ceilați te motivează. Câteodată nu au fost ei specialiști, iar la unele lucruri i-am învățat noi (studenții și profesorii de la UTCN – n. red.). Acesta este conceptul urmărit în astfel de proiecte și parteneriate care se împlinesc aici la Cluj-Napoca. 

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca este în rețeaua europeană 3D Printing Technologies ca membru promotor al acestei tehnologii. De peste 27 de ani există această direcție în cadrul UTCN cu multiple colaborări care au acum aplicabilitate în lumea medicinei cu rezultate concrete. Evenimentul a reprezentat o concatenare între universitate, beneficiarii tehnologiilor 3D Printing și companiile care vor investi în aceste tehnologii și vor ajuta la rândul lor zona de medicină. Aici este vorba de oamenii cu nevoi speciale (brațe amputate). Reprezentanții UTCN transmit că există deja rezultate atât în rândul adulților, cât și în cel al copiilor. Începând de la brațe la bucăți de craniu, maxilare și așa mai departe.

Source link

Facebook Comments Box

Actualitate

Arestat la doar 19 ani pentru trafic de droguri de mare risc vindea minorilor in Cluj

Alex Campian

Published

on

Un tânăr de doar 19 ani a fost arestat la Cluj, după ce a fost prins în flagrant de polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca, în colaborare cu procurorii DIICOT. Acesta este acuzat că, în doar câteva luni, a alimentat rețeaua locală de consumatori cu droguri de mare risc, inclusiv „cristal” (3-CMC), o substanță extrem de periculoasă.

Potrivit anchetatorilor, între octombrie și decembrie 2024, tânărul ar fi procurat, deținut și vândut droguri letale către mai mulți consumatori din județul Cluj – printre care și minori.

În urma perchezițiilor efectuate, polițiștii au ridicat mai multe probe esențiale care susțin acuzațiile aduse. Pe 20 mai 2025, tânărul a fost reținut pentru 24 de ore, iar astăzi judecătorii Tribunalului Cluj au emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Operațiunea a fost realizată cu sprijinul polițiștilor Secției Regionale de Poliție Transporturi Cluj și al jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Cluj-Napoca.

Important: Persoana cercetată beneficiază de toate drepturile prevăzute de lege, inclusiv de prezumția de nevinovăție, până la o decizie definitivă a instanței.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Clujul sărbătorește! De Joi, orașul prinde viață la Zilele Clujului 2025

Alex Campian

Published

on

În perioada 22–25 mai, Clujul prinde viață și îmbracă cele mai colorate straie de sărbătoare! Orașul se transformă într-un spectacol urban vibrant, dedicat comunității, culturii și bucuriei de a fi împreună, la una dintre cele mai așteptate ediții ale Zilelor Clujului!

🔥 Peste 100 de evenimente în peste 40 de locații te așteaptă timp de 4 zile intense, în care muzica, dansul, arta, tradițiile și distracția se împletesc într-o experiență unică pentru toate vârstele.

🎶 Vineri, startul se dă cu multă energie: copiii cuceresc scena la „Kid’s Strythm”, în timp ce seara aduce eleganță și rafinament în Piața Unirii, printr-un concert de excepție susținut de artiști ai Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, Operelor Naționale și Filarmonicii de Stat.
🌙 De la ora 20:00, Strada Iuliu Maniu te așteaptă la Midnight Snack, iar pe strada Mihail Kogălniceanu, Festivalul Ethnicity celebrează multiculturalitatea clujeană.

🎭 Sâmbătă vine cu forță și culoare! De la ora 16:00, Parada Zilelor Clujului cucerește orașul cu veselie și spectacole stradale.
🎉 De la 18:00, distracția se mută în Iulius Parc, iar de la 19:00, Piața Unirii devine epicentrul muzicii: Compact, Delia și Subcarpați urcă pe scenă pentru un super show!
🌟 La ora 21:45 – pregătește-te pentru un moment magic: spectacol de drone, lumini și videomapping care va lumina cerul Clujului!

🌞 Duminică este ziua tradiției, sportului și relaxării. Dimineața începe în forță cu Crosul Universităților Clujene, urmat de Regalul Folcloric, care aduce pe scenă frumusețea autentică a tradițiilor românești.
🎨 De-a lungul zilei, ateliere, spectacole și activități interactive vor anima locații emblematice precum Baza Sportivă Gheorgheni, Turnul Pompierilor și Turnul Croitorilor.

💓 După-amiaza te invită la un eveniment inedit: Heart Society Takeover, un mix electrizant de muzică, artă și comunitate, în Iulius Parc.

🌳 Iar pe tot parcursul festivalului, Parcul Central devine inima distracției!
🍷 Festivalul de vin, 🎶 concerte, 🧵 Târgul Meșterilor Populari, ⛺ Tabăra Nomadă, 🧗 Zona de Aventură – toate te așteaptă!
🕰️ În Piața Muzeului și pe Strada Potaissa, vei descoperi concerte live și reconstituiri istorice, iar malurile Someșului se transformă într-o oază urbană de relaxare și atmosferă de vacanță.

📅 Zilele Clujului 2025 nu sunt doar un festival – sunt o celebrare a orașului, a oamenilor săi și a energiei care face din Cluj un loc magic.

📲 Vezi programul complet AICI și vino să fii parte din poveste!

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Sfârșitul unei ere: Armătura Cluj își închide porțile după 141 de ani de activitate…

Alex Campian

Published

on

Pe 24 iunie 2025, acționarii companiei Armătura vor decide închiderea și lichidarea societății, care are o istorie de 141 de ani. Activitatea operațională a companiei a fost oprită încă din anul 2020, iar de atunci veniturile au fost generate exclusiv din vânzarea produselor reziduale, a activelor rămase și dintr-un contract de subînchiriere, potrivit unei analize financiare a societății, consultate de Economica.net.

La aceeași dată, 24 iunie, ora 12:00, se va oficializa închiderea uneia dintre cele mai longevive companii industriale din România. În cadrul Adunării Generale Extraordinare, acționarii vor aproba dizolvarea și începerea procedurii de lichidare a societății. Această decizie vine în urma reducerii activului net al firmei – calculat ca diferența dintre totalul activelor și totalul datoriilor – la mai puțin de jumătate din valoarea capitalului social subscris, precum și din cauza imposibilității de a mai desfășura obiectul principal de activitate, conform convocatorului consultat de Economica.net.

Tot pe 24 iunie, acționarii vor vota suspendarea de la tranzacționare a valorilor mobiliare listate la Bursa de Valori București, măsură ce va rămâne în vigoare până la finalizarea procedurii de lichidare.

Armătura Cluj – un simbol industrial al României

Brevetul Regal de Inventie pentru "Robinetul cu inchidere prin bila"

Brevetul Regal de Inventie pentru “Robinetul cu inchidere prin bila”

Armătura a fost fondată în 1884, fiind prima companie din România specializată în producerea articolelor de robinetărie. Primele produse au fost armături pentru gaz, apă și abur. În 1934, compania a primit Brevetul Regal de Invenție pentru „Robinetul cu închidere prin bilă”, o inovație mondială în domeniu la acea vreme.

În anii 1929 și 1935, la Cluj-Napoca au fost înființate societățile Ravag și Fermeta, care au fost comasate în 1949. Împreună cu firma Parcomet, acestea au format compania Armătura, având sediul pe actualul amplasament și având ca obiect de activitate producerea articolelor de robinetărie din materiale neferoase.

Între 1949 și 1960, Armătura a fost singurul producător de armături pentru instalații sanitare din România. Din anii ’70, compania și-a extins activitatea și pe piețele internaționale, stabilind relații comerciale cu parteneri din Europa, America și Asia.

La începutul anului 1991, Armătura a fost înregistrată la Registrul Comerțului din Cluj ca societate pe acțiuni, iar în 1996 a încheiat procesul de privatizare, devenind o companie cu capital integral privat. Din 1997 este listată la Bursa de Valori București, iar din 2004, acționarul majoritar este compania austriacă HERZ Armaturen.

De la fabrică la cartier cu blocuri de 15 etaje

Platforma industrială pe care a funcționat fabrica urmează să fie transformată într-un complex multifuncțional modern, potrivit unui plan urbanistic zonal (PUZ). Suprafața totală a terenului este de 40.977 mp, iar dezvoltarea prevede:

  • Aproximativ 1.100 de apartamente (în documentația actuală sunt menționate 1.079, dar numărul poate suferi modificări în faza de autorizare sau în comisii);

  • Clădiri cu regim de înălțime variat, de până la 15 etaje;

  • Spații pentru birouri, retail și servicii, care vor completa zona rezidențială;

  • O creșă ce va fi cedată municipalității;

  • Un apart-hotel și un restaurant.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite