Connect with us

Eveniment

Om de afaceri clujean, despre experiența Covid. “Trei săptămâni traumatizante”

Stefania Heinz

Published

on

Om de afaceri clujean, despre experiența Covid. “Trei săptămâni traumatizante”

Antreprenorul clujean Sergiu Biriș, creatorul business-urilor de tehnologie Trilulilu și Live Rail, relatează felul în care s-a infectat, iar apoi s-a vindecat în spital de o variantă agresivă a coronavirusului.
“PE SCURT: sunt bine, m-am vindecat după trei săptămâni traumatizante de COVID-19. Sunt acasă. Mulțumesc tuturor pentru gândurile bune! PE LUNG: Dacă mi-ați simțit lipsa în ultimele săptămâni, am vrut să va zic că n-am fost prin vacanță sau concediu. Din păcate am avut parte de o experiență traumatizantă cu nenorocitul asta de virus, din care două am stat internat la Spitalul Clinic Municipal din Cluj-Napoca.

Deși vreau să uit cât mai rapid această experiența… m-am gândit că poate dacă scriu câteva rânduri vă va ajută să vă faceți și voi o idee despre ce înseamnă acest virus și să vă pună puțin lucrurile în perspectivă. Spre deosebire de mulți dintre cunoscuții mei, care au trecut peste COVID ca peste “o răceală mai nasoală”, din păcate am avut “norocul” să mă infectez cu o variantă agresivă a virusului.

Cum m-am infectat? Nu știu. Am avut grijă, am respectat regulile, chiar și cu mai mare strictețe decât cei din jurul meu. Chiar am fost insistent cu oamenii din jur să aibă grijă, să poarte mască, să se dezinfecteze. Am postat inclusiv pe social media despre cât de important e să te protejezi. Dar, din păcate l-am luat și n-am nici în ziua de azi cea mai mică idee cum…

Partea asta cu infectarea m-a luat complet prin surprindere. Din toată familia (cu noroc) doar eu m-am infectat. Singura mea teorie legată de infectare este că nu am avut suficientă grijă la sănătate în general. Munceam prea mult, eram cu imunitatea jos, probabil boala m-a prins pe picior mai greșit decât pe alții… și asta a fost.

Pentru mine boala a debutat cu toate simptomele: febră, frisoane, pierderea gustului/mirosului, tuse, oboseală, dureri musculare, dureri de cap. În mintea mea sperăm la “ceva ca o gripă” și că vor merge lucrurile înspre mai bine după câteva zile… că va fi că în cazul unei gripe obișnuite: după câteva zile începi să îți mai revii, mai zaci în pat, mai faci una-alta, dar până la urmă te refaci. Mă gândeam: sunt tânăr, n-are cum să fie mai grav de atât. Sigur o să îmi revin.

Problema e că la o săptămână după infectare, deși eram pe tratament, lucrurile s-au agravat și am început să am probleme serioase de respirație. Aveam dureri de cap încontinuu, eram deshidratat, continua febră… și deja eram în punctul în care fiecare respirație era un efort. Nu mai puteam zice o propoziție întreagă fără să mă înec de la tușe. Era tot mai evident că rămâneam încet-încet fără aer în plămâni. O senzație groaznică să nu îți dea plămânii aerul cu care te-au obișnuit…

La recomandarea medicului, îmi verificăm constant saturația oxigenului în sânge cu un pulsoximetru, dar cifrele mergeau din ce în ce mai rău. În momentul în care am ajuns la sub 90% saturație, duminică noaptea, am decis să sun la 112. Era clar că nu mai era de joacă. Era clar că asta nu mai era că “gripa obișnuită” și că ceea ce simțeam nu avea să treacă de la sine.

A fost cea mai deșteaptă decizie să sun la 112. Din fericire, am avut noroc. Salvarea a venit repede și, din momentul în care m-au văzut, m-au conectat imediat la oxigen. În momentul conectării la oxigen mi s-a oprit durerea de cap și tusea. Era clar unde era problema. N-aveam aer. 

La spital mi s-a făcut un computer tomograf la plămâni și am aflat că am “câștigat” varianta COVID cu suprainfecție la plămâni. Mi s-a spus că, pe o scară de la 1 la 20, plămânii erau afectați pe la 12-13. Aveam o variantă severă de COVID, una care va trebui tratată agresiv, motiv pentru care mă vor interna.

Atunci a fost un moment în care am simțit efectiv că am noroc. Era 1 noaptea și tocmai se eliberase un pat în spital. Nu pot să subliniez suficient de mult ce a însemnat pentru mine să aflu în noaptea aia că aveam un pat în spital. Într-o secundă s-a redus totul la importanța vitală de a avea parte de un pat în spital, de tratament și de oameni care te pot ține în viață și să te facă bine. Atât.

La asta mi s-a redus orice dorință. Să am un pat în spital și implicit șansa să mă fac bine. Am fost din prima secundă extrem de impresionat de doctori și de asistente, care m-au tratat cu un profesionalism incredibil, având în vedere circumstanțele, încărcarea, stresul prin care mi-am dat seama că trec fiecare.

Au făcut tot posibilul să mă facă să mă simt cât mai confortabil, mi-au răspuns oricăror întrebări, au fost încontinuu cu atitudine pozitivă și s-au îngrijit de mine cu un zâmbet pe buze, care știam că e acolo, deși nu li se vedeau decât ochii din spatele vizierei și toate straturile protectoare pe care le purtau.

Nu știu cum reușesc acești oameni să se mențină atât de dedicați în față unui astfel de tsunami de infectări, dar îi consider supraoameni. Mi se pare un miracol să poți să fii atât de dedicat în asemenea condiții și să mai și zâmbești…

N-o să întru în mai multe detalii legate de tratament, pentru că nu cred că e relevant. După două săptămâni m-am făcut bine, am revenit acasă. Ce vreau însă să subliniez… și poate lucrul cel mai important de luat în seamă, apropo de protejarea voastră și a familiilor voastre, este că, dacă vă infectați, acest virus o să vă demoleze psihic, picătură cu picătură.

Acest virus te traumatizează prin nepredictibilitatea lui pentru că în mintea ta nu știi exact ce va urma. Nimic nu e predictibil. Nu poți fi sigur că mergi înspre mai bine sau mai rău. Nu poți fi sigur că vei reacționa la tratament. Vei avea tratament? Începi să rămâi încet-încet fără aer…

Nu mai există locuri în spitale. Ce faci? Aici e problema reală a acestui nenorocit de virus. Asta e de fapt punctul în care nu vrei să te regăsești: în punctul în care variantele tale de a supraviețui, până la urmă, se îngustează atât de tare, încât ajungi la “voia sorții”. Cum ai noroc… Ai un pat. Noroc. N-ai. Ghinion.

Și din păcate, dragilor, acolo suntem acum. Tot ce vedeți în media legat de suprasolicitarea spitalelor este viața reală. Nu mai există locuri în spitale. Oamenii sunt în triaje în corturi afară și pe liste de așteptare.

Nici nu vreau să mă gândesc ce înseamnă să fii pus pe o lista de așteptare când tu n-ai oxigen nici să zici două cuvinte… sau să nu ai șansa să ajungi măcar să ai parte de tratament cât de cât. Pentru foarte mulți câteva ore/zile înseamnă deja “prea târziu”.

Ce vreau să spun e că tu trebuie să faci tot posibilul să nu te infectezi, pentru că, din păcate, poți deveni victimă colaterală a unui sistem, care chiar dacă își dorește să te facă bine, e dedicat, e profesionist… nu poate. E pe butuci.

E întins la maximum, n-are nici el oxigen… și trage de el cât poate de mult. Nu-l pune în situația în care să fie forțat să te pună pe o lista de așteptare… Asta trebuie să fie în mintea ta, apropo de protecție. Nu te pune în situația să ajungi acolo.

CA O CONCLUZIE: Aveți mare grijă de voi. Exagerați cu grijă de voi. Puneți-vă sănătatea personală pe primul loc. Mențineți-vă sănătoși în general și cu imunitatea ridicată, încât să aveți măcar o șansa de luptă cinstită în cazul în care va atinge virusul. Protejați-vă cât mai bine și nu va expuneți inutil, că nu merită “să-l faci și măcar ai scăpat”.

Nu știi cât de scurt e paiul pe care o să îl tragi. Cred că vaccinul de anul viitor va fi soluția, dar va dura suficient timp până să scăpăm cu toții din nebunia asta. Până atunci, protejați-vă cât puteți, atât cât puteți și cât depinde de voi. În rest, așa cum ați văzut, se poate întâmpla orice, chiar dacă ai cele mai bune intenții. Pentru mine va urma o perioadă înceată și tihnită de recuperare. Apoi… mai vedem. Multă sănătate tuturor!”.

Source link

Facebook Comments Box

Eveniment

Un spectacol pe care nu-l vei uita niciodată. Cei mai talentați rideri din lume SuperEnduro World Championship – GP of Romania VIDEO

Diana Petrescu

Published

on

Pe 18 ianuarie 2025, Sala Polivalentă BTarena din Cluj-Napoca se transformă într-o arenă a adrenalinei și a performanței, găzduind pentru a doua oară o etapă din prestigiosul Campionat Mondial de SuperEnduro. Evenimentul promite să aducă laolaltă cei mai talentați rideri din lume, oferind spectatorilor un spectacol memorabil și încărcat de emoție.

Un test al celor mai buni: tehnică, rezistență și ambiție

SuperEnduro World Championship nu este doar o cursă – este o provocare extremă. Grand Prix-ul României, renumit pentru traseele sale dificile și obstacolele brutale din lemn, va împinge piloții la limita maximă a abilităților lor tehnice și fizice. Obstacolele spectaculoase, care includ bușteni, pietre și alte elemente concepute să testeze rezistența și coordonarea, transformă fiecare tură într-o adevărată luptă contracronometru.

Fiecare secundă contează, iar adrenalina va atinge cote maxime, deoarece cei mai buni rideri ai lumii se vor întrece pentru glorie și puncte importante în clasamentul mondial.

Mai mult decât o cursă: un spectacol complet

Etapa din România oferă mai mult decât competiția propriu-zisă:

  • Sesiuni de autografe: Fanii vor avea ocazia să întâlnească idolii acestui sport, să obțină autografe și să facă fotografii cu riderii de top.
  • Zone expoziționale: Descoperă cele mai noi echipamente, motociclete de ultimă generație și tehnologii avansate prezentate de branduri renumite din industria sporturilor motorizate.
  • Show-uri surpriză: Evenimentul va fi deschis cu spectacole speciale care vor pune în scenă cascadorii, demonstrații și momente unice de entertainment.

O experiență de neratat pentru toți iubitorii de sport

Indiferent dacă ești un fan devotat al sporturilor extreme sau cauți o activitate electrizantă pentru un weekend memorabil, Grand Prix-ul României din cadrul Campionatului Mondial de SuperEnduro este evenimentul pe care nu vrei să-l ratezi. Atmosfera explozivă din BTarena, energia mulțimii și spectacolul riderilor fac din această competiție o experiență unică.

Fii parte din spectacol!

Pentru a te asigura că nu pierzi niciun moment din această competiție spectaculoasă, cumpără-ți biletele din timp! Locurile sunt limitate, iar interesul pentru acest eveniment este uriaș.

  • Data: 18 ianuarie 2025
  • Locația: Sala Polivalentă BTarena, Cluj-Napoca

Vino să trăiești emoția Campionatului Mondial de SuperEnduro, să îți susții favoriții și să te bucuri de un spectacol pe care nu-l vei uita niciodată. România devine pentru o zi capitala mondială a sporturilor extreme – iar tu trebuie să fii acolo!

Pregătește-te pentru adrenalină, emoție și spectacol! Ne vedem la Cluj-Napoca!

 

CUMPARA BILETE din timp ->

 

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

DJ Bobo a electrizat Clujul: primul concert susținut în România s-a încheiat cu piesa “Freedom”

Stefania Heinz

Published

on

Seara trecută, Cluj-Napoca a fost epicentrul muzicii dance, găzduind unul dintre cele mai așteptate evenimente muzicale ale anului. DJ Bobo, legenda pop și dance din anii ’90, a susținut primul său concert în România, în cea mai mare Sală Polivalentă din țară. Evenimentul a reunit mii de fani din toate colțurile țării, care au cântat și dansat alături de artist pe ritmurile care au definit o generație.

Concertul a fost o explozie de energie și emoție, cu o producție spectaculoasă ce a inclus lumini, proiecții video captivante și coregrafii impresionante. DJ Bobo și-a purtat fanii printr-o călătorie muzicală memorabilă, interpretând hituri emblematice precum “There Is a Party,” “Love Is All Around,” “Somebody Dance with Me” și, desigur, piesa care a făcut înconjurul lumii, “Freedom.”

Momentul culminant al serii a fost chiar interpretarea piesei “Freedom,” care a închis spectacolul într-o atmosferă electrizantă. Fanii, cu telefoanele aprinse, au creat un val de lumină și emoție în întreaga sală, cântând la unison refrenul care a devenit un imn al libertății și bucuriei de a trăi.

Artistul a mulțumit publicului român pentru primirea călduroasă și a promis că acest concert este doar începutul relației sale cu fanii din România. “Voi, cei din Cluj, sunteți incredibili! Mulțumesc pentru energie și pentru faptul că ați făcut această seară specială,” a declarat DJ Bobo la finalul spectacolului.

Concertul a demonstrat încă o dată că Cluj-Napoca este una dintre cele mai importante destinații pentru evenimente culturale și muzicale de anvergură din Europa de Est, aducând pe scena locală artiști internaționali de renume.

Cei prezenți vor păstra această seară în amintire ca pe o experiență unică, iar DJ Bobo și-a cimentat locul în inimile publicului român.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

Magia luminilor „Garden of Lights” ajunge la Cluj-Napoca, iar expoziția „Small World” este prezentată în premieră în România.

Alex Campian

Published

on

Te așteptăm începând cu 15 noiembrie și nu uita de oferta PRE-SALE cu reduceri de 30% la abonamente! https://gardenoflights.com/ro/cluj-napoca #BuyTicketsNow #GardenOfLights #Cluj #ClujNapoca

Începând cu 15 noiembrie, locuitorii Clujului și cei din împrejurimi sunt invitați să participe la o experiență fascinantă, unde magia poveștilor întâlnește tehnologia și creativitatea. „Garden of Lights” își deschide porțile în Grădina Botanică „Alexandru Borza” a Universității Babeș-Bolyai, oferind o călătorie captivantă prin expoziția „Small World”.

Expoziția recreează o atmosferă de poveste, fiecare pas dezvăluind o nouă destinație culturală și geografică. De la orașe europene, peisaje exotice din America de Sud, până la misterele subacvatice ale Australiei, vizitatorii vor putea explora zeci de instalații tematice, copaci luminați, scene multimedia și spectacole de lumini. Printre punctele foto și reperele culturale iconice se numără câmpul de licurici, tunelurile de lumini, lampioanele japoneze tradiționale, urșii panda din China, morile de vânt olandeze, Big Ben, London Bridge, Turnul Eiffel, cafenelele pariziene, gondolele venețiene și atmosfera vibrantă a carnavalului brazilian.

Michal Chojnacki, CEO al Wonderful Lighting, a declarat: „Vizitatorii vor explora diverse continente și vor putea vedea peisaje emblematice și repere culturale remarcabile. Prin proiecțiile spectaculoase, expoziția aduce un sentiment autentic de aventură.”

Expoziția „Garden of Lights” va ilumina Grădina Botanică „Alexandru Borza” timp de trei luni, în fiecare seară după apus, oferind o experiență de poveste pentru întreaga familie. Cu instalații de lumină artistică în aer liber, expoziția combină frumusețea naturii cu narațiuni captivante.

Wonderful Lighting a intrat pe piața românească în 2023, când prima expoziție, inspirată din „Alice în Țara Minunilor”, a atras peste 180.000 de vizitatori în Grădina Botanică „Dimitrie Brândză” din București. Anul acesta, aceeași locație găzduiește o expoziție inspirată din „Frumoasa și Bestia”, deschisă publicului din 25 octombrie. „Succesul nostru ne motivează să continuăm să organizăm evenimente care inspiră și aduc oamenii împreună. Suntem încântați să aducem Garden of Lights și în Cluj-Napoca, aducând astfel magia luminii și publicului din această zonă”, a adăugat Michal Chojnacki.

Biletele pot fi achiziționate online sau direct la intrarea expoziției din Grădina Botanică, fiind disponibile și abonamente de sezon pentru acces nelimitat pe toată durata expoziției.

Despre Wonderful Lighting
Wonderful Lighting, fondată în 2020 și deținătoarea brandului „Garden of Lights”, a organizat prima sa expoziție de lumini în Cracovia, în Grădina de Experimente Stanisław Lem, atrăgând un număr record de vizitatori. Compania desfășoară acum expoziții tematice în orașe europene precum Riga, Budapesta, Dinant, Cluj-Napoca și București, și recent, în Ohio, SUA. Temele expozițiilor includ basme îndrăgite precum „Pinocchio”, „Peter Pan”, „Albă ca Zăpada” și „Animale din Africa”. Wonderful Lighting colaborează cu compania americană S4 Lights, lider în iluminatul multimedia decorativ, recunoscută pentru proiectele realizate împreună cu Disneyland, SeaWorld și Silver Dollar City.

Despre Grădina Botanică „Alexandru Borza”
Fondată în 1919 și deschisă oficial în 1925, Grădina Botanică „Alexandru Borza” din Cluj-Napoca este un centru important de cercetare, educație și conservare. Cu o suprafață de 14 hectare, grădina găzduiește aproximativ 10.000 de specii de plante organizate în sectoare tematice și oferă facilități speciale pentru persoanele cu deficiențe de vedere. Parte a Universității Babeș-Bolyai, grădina sprijină educația în domeniile botanicii, fitogeografiei și biodiversității plantelor.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite