Eveniment
Primele măsuri anunţate de România în cazul virusului din China. Echipamentele care ar putea fi montate în aeroporturi

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie (SRM), dr. Alexandru Rafila, a spus, miercuri, că există posibilitatea să fie achiziţionate termoscanere, ce vor fi montate în aeroporturi, astfel încât să fie identificate persoanele care au febră şi ar putea fi purtătoare ale virusului din China.
Conform sursei citate, miercuri, la nivelul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, se va stabili dacă va fi decretată stare de urgenţă.
„Astăzi (miercuri – n.red.), la Geneva, este o şedinţă de urgenţă, convocată de directorul general OMS. În cazul în care – şi e foarte probabil – se declară urgenţă la nivel global, noi am făcut, în afară de un grup de lucru, nominalizarea unităţilor sanitare care să primească pacienţi. E vorba de spitalele de boli infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti şi cele din Iaşi, Cluj şi Timişoara. S-a stabilit achitiţia de reactivi şi pilotarea diagnosticului de laborator în cazul apariţiei unor cazuri suspecte şi, bineînţeles, există un set de măsuri de alertare a autorităţilor de sănătate publică şi a tuturor unităţilor sanitare, inclusiv a medicilor de familie, privind definiţia de caz, încât să fie informaţi dacă vin în contact cu o persoane care este suspectă şi care trebuie să spunem foarte clar în acest moment a călătorit sau a avut contact cu o eprsoană care a călătorit în China”, a spus Alexandru Rafila.
Conform sursei citate, pe aeroporturi vor fi trimise echipe medicale care să asigure permanenţa.
„În ceea ce priveşte măsurile de la Aeroport, sunt similare cu cele care au fost în timpul pandemiei de gripă, făcând referire la un set de informaţii care vor fi oferite tuturor călătorilor, posibilitatea de achiziţie de termoscanere care să evidenţieze eventualele persoane cu febră şi care ar putea să răspundă definiţiei de caz. Nu în ultimul rând, vorbim de constituirea de echipe care să asigure permanenţa serviciilor medicale în aeroporturile internaţionale”, a adăugat preşedinte SRM.
Un grup de specialişti în sănătate publică, boli infecţioase şi microbiologie s-a întâlnit, miercuri, sub coordonarea secretarului de stat Nelu Tătaru, pentru a stabili măsurile ce se impun, în conformitate cu recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), legat de gripa din China.
Autorităţile chineze au anunţat miercuri că nouă persoane au decedat până acum din cauza noului tip de coronavirus, iar 440 de persoane au fost infectate, informează site-ul agenţiei de presă Reuters.
De asemenea, alte 2.197 de persoane care au intrat în contact cu persoane infectate au fost plasate în carantină, iar dintre acestea 765 au fost deja scoase de sub observaţie, întrucât nu au prezentat simptome ale infecţiei, a anunţat Li Bin, vicepreşedintele Comisiei Naţionale de Sănătate. Oficialul a adăugat că există indicii potrivit cărora virusul se transmite pe cale aeriană.
Anterior, autorităţile chineze din domeniul medical anunţaseră că virusul se transmite de la om la om.
Coronavirusurile fac parte dintr-o mare familie de virusuri care provoacă boli diverse, de la răceala comună la SARS, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Simptomele sunt şi ele diverse, de la febră la insuficienţă renală, iar, în unele cazuri, la deces. Unele se transmit uşor de la o persoană la alta, altele, nu.
Virusul SARS a infectat peste 8.000 de oameni şi a ucis 774, într-o epidemie care a afectat Asia şi apoi 37 de ţări, în perioada 2002 – 2003.
Un coronavirus este vinovat şi de MERS (Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu), identificat iniţial în Arabia Saudită, în 2012. MERS a ucis 851 de oameni la nivel global, potrivit OMS.
Noul coronavirus detectat în Wuhan nu pare a fi atât de puternic precum SARS şi MERS, având drept simptome principale febra şi dificultăţile respiratorii.
Eveniment
Cluj: Muntele Basmelor îi așteaptă cu un program special pe copii. Locul magic cu Balauri, Dragoni, Dinozauri, Giganți, Unicorni și Prințese

Eveniment
Tinerii militari, în vizită la Baza Aeriană din Câmpia Turzii! Cum a fost experiența

Eveniment
Degajare de fum noaptea trecută pe casa scării dintr-un bloc de locuințe din Cluj-Napoca

-
Social20 hours ago
Cluj – Femeie lovită de o ambulanță SMURD în misiune: ”E normal să o lași pe bancă?” / ”Ar trebui amendată!” – VIDEO
-
Social2 days ago
Cluj – Scandal între un tânăr și un pensionar în Piața Mărăști, sub privirile clujenilor – VIDEO
-
Eveniment1 day ago
De unde vin „noii clujeni”? 6.800 de bucureșteni s-au mutat la Cluj în ultimii 10 ani
-
Sport2 days ago
Accident lângă Autogara Fany, în Cluj-Napoca! Un bărbat și o femeie au fost răniți
-
Social2 days ago
Circ fără bani într-un autobuz din Cluj-Napoca: ”În numele lui Iisus, îți poruncesc să stai jos!” – VIDEO
-
Sport23 hours ago
5 restaurante din food court-ul Iulius Mall, închise temporar. ANPC a găsit mizerie, mucegai și insecte
-
Sport14 hours ago
EXCLUSIV. Adio, zboruri anulate sau întârziate. Șeful Wizz Air promite că în 2024 pasagerii nu vor mai avea vacanțe ruinate sau planuri date peste cap!
-
Social13 hours ago
Au fost prinși spărgătorii de mașini din parcarea Kaufland – Mărăști. Sunt renumiți și folosesc dispozitive specializate – FOTO