Connect with us

Eveniment

Primele măsuri anunţate de România în cazul virusului din China. Echipamentele care ar putea fi montate în aeroporturi

Published

on

Primele măsuri anunţate de România în cazul virusului din China. Echipamentele care ar putea fi montate în aeroporturi


Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie (SRM), dr. Alexandru Rafila, a spus, miercuri, că există posibilitatea să fie achiziţionate termoscanere, ce vor fi montate în aeroporturi, astfel încât să fie identificate persoanele care au febră şi ar putea fi purtătoare ale virusului din China.
Conform sursei citate, miercuri, la nivelul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, se va stabili dacă va fi decretată stare de urgenţă.

„Astăzi (miercuri – n.red.), la Geneva, este o şedinţă de urgenţă, convocată de directorul general OMS. În cazul în care – şi e foarte probabil – se declară urgenţă la nivel global, noi am făcut, în afară de un grup de lucru, nominalizarea unităţilor sanitare care să primească pacienţi. E vorba de spitalele de boli infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti şi cele din Iaşi, Cluj şi Timişoara. S-a stabilit achitiţia de reactivi şi pilotarea diagnosticului de laborator în cazul apariţiei unor cazuri suspecte şi, bineînţeles, există un set de măsuri de alertare a autorităţilor de sănătate publică şi a tuturor unităţilor sanitare, inclusiv a medicilor de familie, privind definiţia de caz, încât să fie informaţi dacă vin în contact cu o persoane care este suspectă şi care trebuie să spunem foarte clar în acest moment a călătorit sau a avut contact cu o eprsoană care a călătorit în China”, a spus Alexandru Rafila.

 

Conform sursei citate, pe aeroporturi vor fi trimise echipe medicale care să asigure permanenţa.

„În ceea ce priveşte măsurile de la Aeroport, sunt similare cu cele care au fost în timpul pandemiei de gripă, făcând referire la un set de informaţii care vor fi oferite tuturor călătorilor, posibilitatea de achiziţie de termoscanere care să evidenţieze eventualele persoane cu febră şi care ar putea să răspundă definiţiei de caz. Nu în ultimul rând, vorbim de constituirea de echipe care să asigure permanenţa serviciilor medicale în aeroporturile internaţionale”, a adăugat preşedinte SRM.

Un grup de specialişti în sănătate publică, boli infecţioase şi microbiologie s-a întâlnit, miercuri, sub coordonarea secretarului de stat Nelu Tătaru, pentru a stabili măsurile ce se impun, în conformitate cu recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), legat de gripa din China.

Autorităţile chineze au anunţat miercuri că nouă persoane au decedat până acum din cauza noului tip de coronavirus, iar 440 de persoane au fost infectate, informează site-ul agenţiei de presă Reuters.

De asemenea, alte 2.197 de persoane care au intrat în contact cu persoane infectate au fost plasate în carantină, iar dintre acestea 765 au fost deja scoase de sub observaţie, întrucât nu au prezentat simptome ale infecţiei, a anunţat Li Bin, vicepreşedintele Comisiei Naţionale de Sănătate. Oficialul a adăugat că există indicii potrivit cărora virusul se transmite pe cale aeriană.

Anterior, autorităţile chineze din domeniul medical anunţaseră că virusul se transmite de la om la om.

Coronavirusurile fac parte dintr-o mare familie de virusuri care provoacă boli diverse, de la răceala comună la SARS, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Simptomele sunt şi ele diverse, de la febră la insuficienţă renală, iar, în unele cazuri, la deces. Unele se transmit uşor de la o persoană la alta, altele, nu.

Virusul SARS a infectat peste 8.000 de oameni şi a ucis 774, într-o epidemie care a afectat Asia şi apoi 37 de ţări, în perioada 2002 – 2003.

Un coronavirus este vinovat şi de MERS (Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu), identificat iniţial în Arabia Saudită, în 2012. MERS a ucis 851 de oameni la nivel global, potrivit OMS.

Noul coronavirus detectat în Wuhan nu pare a fi atât de puternic precum SARS şi MERS, având drept simptome principale febra şi dificultăţile respiratorii.

Source link

Facebook Comments Box

Eveniment

Lovitură pentru “mafia lemnului” din Cluj. Ce au găsit polițiștii la o firmă din zona de munte

Published

on

Lovitură pentru "mafia lemnului" din Cluj. Ce au găsit polițiștii la o firmă din zona de munte

Polițiștii din Huedin și comisarii Gărzii Forestiere au confiscat o cantitate mare de lemn, în urma unor controale efectuate în ultimele zile.
Poliția Rurală Huedin, alături de reprezentanții Gărzii Forestiere Cluj au efectuat un control, în perioada 29-30 martie, la un operator economic pe raza comunei Mărgău, județul Cluj.

„În urma neregulilor constatate, a fost dispusă confiscarea cantității totale de 98,69 mc lemn rotund din specia molid, pentru deținerea materialului lemnos fără documente de proveniență”, a transmis IPJ Cluj.

Totodată, a fost aplicată o sancțiune contravențională în valoare de 10.000 de lei.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

Source link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

Înșelătorie de tip „maimuța” la o cursă Bolt. „Vor să fure de unde apucă” / „Am pățit asta la Cluj” / „Mai bine cu taxi”

Published

on

Înșelătorie de tip „maimuța” la o cursă Bolt. „Vor să fure de unde apucă” / „Am pățit asta la Cluj” / „Mai bine cu taxi”

Un client a fost păgubit cu peste 50 de lei după o cursă Bolt, deoarece șoferul nu ar fi oprit  „ceasul” după ce pasagerul a coborât la destinație.
„Când șoferul Bolt nu îți închide cursa când te dai jos din malșină crezându-se șmecher. De fapt asta este țară… de oameni care se cred speciali, care cred că totul li se cuvine și care vor să fure de pe unde apucă. Până la urmă țară și politicienii ei sunt de fapt oglinda poporului. Pentru că cei corecți, onești devin excepții în timp ce combinatorii, șmenarii devin regula. Șoferul Bolt – (…)”, a scris jurnalistul Stelian Muscalu într-o postare pe Facebook.

Sursă: Facebook – stelianmuscalu.ro
„Am pățit asta în Cluj” / „Mai bine folosesc taxi la Cluj”
Cum firma Bolt activează și în Cluj, în comentarii au apărut și pățiții locali, care au relatat ce exeperiențe au avut cu serviciul de ride-sharing și unii șoferi.

„Am pățit asta in Cluj”, a scris o doamnă.

„Bolt, sunteți de tot râsul cu tariful dinamic, mai bine folosesc taxi, la Cluj funcționează foarte bine, voi sunteți japcarii din orașe, nu taximetriștii tatuați!” a mai comentat un bărbat.

Cineva i-a răspuns că daca folosește serviciul clasic de taxi, este mai rău, dar o altă persoană l-a contrazis.

„La Cluj nu funcționează așa, majoritatea taxiurilor sunt curate, și șoferii civilizați. E drept că am întâlnit și loaze, un șofer odată la 5 ani. Cei cu învârteli sunt Activ taxi, aka rechinii de pe vremuri”, a spus un alt domn.

Răspunsul Bolt
„Bună ziua, (…)! În primul rând, ne pare rău pentru această experiență neplăcută. Comportamentul șoferului nu este unul pe care ni-l dorim de la partenerii noștri și tocmai de aceea luăm măsuri care să descurajeze aceste incidente. Pentru a putea remedia situația față de tine și pentru a putea aplica măsurile necesare în cazul șoferului, te rugăm să raportezi cursa în aplicație, prin funcția de Asistență. Echipa noastră de suport a fost deja înștiințată și așteaptă mesajul tău”, au transmis cei de la Bolt.

Ce pățesc astfel de șoferi
În comentarii, oamenii au explicat și ce se poate întâmpla cu șoferii care fac precum cel din situația amintită mai sus. De la suspendare temporară, până la permanentă.

„(…) soferul ia roșu adică 1 săptămâna – 1 lună nu mai conduce Bolt”; „Poate fi suspendat și definitiv de pe platformă”; „Reclamație la Bolt. Șoferul își poate pierde dreptul de a-i mai folosi.”

Source link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

Se ÎNCHIDE circulația pe strada Uliului

Published

on

Se ÎNCHIDE circulația pe strada Uliului

DISTRIBUIE

Primăria Cluj-Napoca anunță închiderea circulației auto pe strada Uliului, de la intersecția cu strada Donath, luni, 3 aprilie 2023, între orele 9.00-17.00.

Această măsură este necesară pentru efectuarea unor foraje în vederea întocmirii unei expertize tehnice, ca urmare a apariției unor fisuri ale sistemului rutier carosabil.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

DISTRIBUIE

Source link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite

Copyright © 2023 iLoveYouCluj. Webdesign & Marketing - iPublicitate