Connect with us

Eveniment

Proiect de reglementare a trotinetelor electrice. Ce vârstă minimă vor trebui să aibă cei care folosesc aceste vehicule

Published

on

Proiect de reglementare a trotinetelor electrice. Ce vârstă minimă vor trebui să aibă cei care folosesc aceste vehicule

Trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista pentru biciclete, de către pesoane care au minimum 14 ani şi care poartă obligatoriu cască de protecţie dacă nu au împlinit 16 ani, arată un proiect lansat în dezbatere publică de Ministerul Afacerilor Interne (MAI).
entru creşterea siguranţei rutiere, MAI propune reglementarea juridică a circulaţiei trotinetelor electrice. Astfel, Ministerul Afacerilor Interne a lansat în dezbatere publică un proiect de Ordonanţă a Guvernului care va modifica şi completa Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice prin introducerea unor prevederi referitoare la utilizarea trotinetelor electrice pe drumurile publice.

Prin proiect se propune ca trotineta electrică să fie definită că fiind vehiculul utilizat pentru transportul unei singure persoane, cu două sau trei roţi, articulat cu o bară în partea din faţă folosită ca dispozitiv de direcţie, a cărui viteză maximă prin construcţie este mai mare de 6 km/h, dar nu depăşeşte 25 km/h şi care este echipat cu un motor electric.

„Trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista pentru biciclete, iar în lipsa acestei piste, vor putea circula doar pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulaţia vehiculelor este de 50 km/h. Pentru a conduce o bicicletă sau o trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puţin 14 ani. Transportul pasagerilor este interzis”, se menţionează în proiect.

 Conform documentului citat, trotineta electrică oprită sau staţionată pe partea carosabilă trebuie aşezată lângă şi în paralel cu marginea acesteia. Trotinetele electrice pot fi oprite sau staţionate şi câte două, una lângă alta.

Echiparea trotinetelor electrice care circulă pe drumurile publice cu mijloace de iluminare şi dispozitive reflectorizant-fluorescente este obligatorie, fiind interzisă circulaţia acestora pe timp de noapte fără aceste mijloace şi dispozitive în stare de funcţionare, conform propunerii.

„Casca de protecţie este obligatorie pentru conducătorii de biciclete şi trotinete electrice a căror vârstă este sub 16 ani”, precizează MAI.

Nerespectarea normelor privind circulaţia trotinetelor electrice constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni, respectiv de la 6 la 8 puncte-amendă.

În procesul de elaborare al acestui proiect a fost consultată şi legislaţia altor ţări referitoare la trotinetele electrice. Circulaţia trotinetelor electrice nu este reglementată unitar la nivel european fiind permisă în ţări precum Germania, Austria, Belgia, Danemarca, Italia, Franţa şi Olanda, dar interzisă în alte state printre care Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

În România, în perioada 2016 – 2019, au fost înregistrate 192 de accidente rutiere cu implicarea conducătorilor de trotinete electrice, soldate cu un deces, 37 răniţi grav şi 156 răniţi uşor.

Source link

Facebook Comments Box

Eveniment

Se ÎNCHIDE circulația pe strada Uliului

Published

on

Se ÎNCHIDE circulația pe strada Uliului

DISTRIBUIE

Primăria Cluj-Napoca anunță închiderea circulației auto pe strada Uliului, de la intersecția cu strada Donath, luni, 3 aprilie 2023, între orele 9.00-17.00.

Această măsură este necesară pentru efectuarea unor foraje în vederea întocmirii unei expertize tehnice, ca urmare a apariției unor fisuri ale sistemului rutier carosabil.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

DISTRIBUIE

Source link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

Record european pentru Ciprian Deac și Claudiu Petrila. Jucătorii de la CFR Cluj, greu de depășit

Published

on

Record european pentru Ciprian Deac și Claudiu Petrila. Jucătorii de la CFR Cluj, greu de depășit 1

CFR Cluj este una dintre echipele cu cele mai multe partide jucate în acest sezon. Campioana României a ajuns la 51 de meciuri disputate în actuala stagiune.Calendarul încărcat a făcut ca CFR Cluj să ofere doi jucători în topul mondial al fotbaliștilor cu cele mai multe partide bifate pentru echipa de club în sezon 2022 – 2023. Ciprian Deac este cel mai utilizat jucător al CFR-ului, acesta evoluând în 47 de partide.În clasamentul mondial, imediat după Deac vine Claudiu Petrila, informează prosport.ro.Dacă excludem ligile inferioare și campionatele din afara Europei, Deac și Petrila sunt pe locurile 2 și 3 în acest clasament. Un singur jucător care evoluează într-o primă ligă din Europa a bifat mai multe partide pentru echipa de club decât cei doi români. Este vorba de Jamie Mulgrew de la Linfield FC.Pe primele poziții mai apar jucători de la cluburi din ligile inferioare din Anglia și fotbaliști din Costa Rica.CFR a pus în vânzare biletele pentru derby-ul cu FCSBÎn cursul zilei de miercuri, CFR Cluj a anunțat că a scos la vânzare biletele pentru duelul programat peste o săptămână și jumătate. Prețul tichetelor variază de la 30 de lei la 600 de lei, după cum urmează:“Start la bilete online pentru meciul cu FCSBNe vedem în Gruia la derby-ul cu FCSB din 9 aprilie, de la ora 21:00! Începând de astăzi vă puteți cumpăra bilete online pentru meciul etapei a treia din play-offPrețurile tichetelor pentru meciul cu FCSB:Business Lounge – 600 lei
VIP B – 120 lei
VIP A – 100 lei
Tribuna 1 – 60 lei
Tribuna 2 – 50 lei
Peluză – 30 lei“, a transmis CFR.

Source link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

Cluj: Investiții de 3 milioane de lei la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase

Published

on

Cluj: Investiții de 3 milioane de lei la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, unitate sanitară aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, va realiza noi investiții, în valoare de peste 3.464.000 de lei.Resursele financiare vor fi utilizate atât pentru amenajarea unui sistem de transport pneumatic, cât și pentru achiziționarea unor echipamente, printre care se numără două spirometre, un oftalmoscop, o sondă pentru impedansmetru, un sistem cu bon de ordine pentru gestionarea numărului de persoane, dar și un ultracongelator.„Pentru ca pacienții să poată beneficia de servicii medicale de înaltă calitate, dotarea cu aparatură de ultimă generație este extrem de importantă. Încurajăm și susținem spitalele clujene să țină pasul cu evoluția tehnologică și să realizeze investițiile necesare pentru îmbunătățirea continuă a calității actului medical”, a transmis șeful CJ Cluj, Alin Tișe.De asemenea, banii vor fi utilizați și pentru realizarea documentațiilor necesare pentru pregătirea de noi investiții.

Source link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite

Copyright © 2023 iLoveYouCluj. Webdesign & Marketing - iPublicitate