Connect with us

Eveniment

Stop la împușcat ciorcârlii. Vânătoare oprită la 36 de specii de păsări

Stefania Heinz

Published

on

Stop la împușcat ciorcârlii. Vânătoare oprită la 36 de specii de păsări

Justiția a decis suspendarea cotelor de vânătoare aprobate la 36 specii de păsări sălbatice pentru sezonul 2020-2021, fapt care echivalează cu o interdicție a vânării acestora în perioada suspendării.
Hotărârea, care survine unei acțiuni în instanță deschise de Asociația Alianța pentru Combaterea Abuzurilor (AACA), nu este definitivă, dar e executorie, fiind aplicabilă de la momentul pronunțării.

AACA a atacat în instanță art. 4, art. 10, alin. (1), (2) și (3) din ordinul Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) nr. 1400/13.07.2020 privind aprobarea cotelor de recoltă pentru unele specii de faună de interes cinegetic la care vânătoarea este permisă, pentru perioada 2020-2021, şi anexele nr. 3, 4 şi 5, ce conțin cotele de vânătoare aprobate pentru sezonul 2020-2021 la cele 40 de specii care pot fi împușcate conform legislației.

„Motivul cel mai probabil al suspendării este legat de faptul că nu există nici până în acest moment o metodologie clară a stabilirii acestor cote de vânătoare. Societatea Ornitologică Română (SOR) a atras atenția prin nenumărate adrese către MMAP că nu este legală procedura prin care stabilește cotele de vânătoare.

Potrivit legii, statul român are obligația să calculeze cotele de vânătoare în baza unor metodologii clare prin care să stabilească numărul de indivizi care pot fi împușcați fără ca populația speciei respective să fie afectată”, a declarat biologul SOR Dorin Damoc. 

„Hotărârea Curții de Apel Brașov (CAB) este executorie de la momentul pronunțării, adică din 20 august 2020, și niciun vânător nu mai are dreptul să împuște, să recolteze, să transporte, să utilizeze sau să valorifice vreo pasăre (toate aceste activități circumscriindu-se infracțiunii de braconaj) din cele 36 de specii.

Acestea sunt porumbel gulerat și de scorbură, turturică, guguștiuc, ieruncă, prepeliță, ciocârlie de câmp, graur, sturz (de vâsc, cântător, viilor, de iarnă), stăncuță, gâscă de vară, gârliță mare, rață (mare, mică, fluierătoare, cu cap castaniu, moțată, pestriță, sunătoare, lingurar, sulițar, cârâitoare, cu cap negru), lișiță, găinușă de baltă, sitar de pădure, becațină comună și mică, cioară (grivă, grivă sudică, de semănătură), coțofană, gaiță.

Hotărârea pronunțată de CAB nu este definitivă, dar este executorie de drept. Decizia poate fi atacată cu recurs în instanță, în termen de cinci zile de la comunicare”, a declarat Codruț Feher, vicepreședintele AACA.

Hotărârea CAB este executorie de la momentul pronunțării, (potrivit art. 14, alin. (7) din legea 554/2004 a contenciosului administrativ, ”Suspendarea executarii actului administrativ are ca efect încetarea oricărei forme de executare, până la expirarea duratei suspendării”).

Efectele acestei hotărâri- stoparea imediată a vânătorii la speciile de păsări sălbatice la care sezonul de vânătoare a început: gaiță, cioară grivă (1 iunie), stăncuță (10 iulie); turturică, guguștiuc, prepeliță, gâscă de vară, rață fluierătoare, rață cu cap castaniu, rață pestriță, rață sunătoare, rață lingurar, rață sulițar, rață cu cap negru, cioară de semănătură (15 august)
– interzicerea vânării speciilor la care sezonul de vânătoare urmează să debuteze în data de 1 septembrie: porumbel gulerat, porumbel de scorbură, sturz de vâsc, sturz cântător, sturzul viilor, rață mare, rață mică, rață cârâitoare, lișiță, găinușă de baltă, sitar de pădure, becațină comună, becațină mică
– interzicerea vânării speciilor la care sezonul de vânătoare urmează să debuteze în 15 septembrie: ciocârlie de câmp, ieruncă, rață moțată
– interzicerea vânării speciilor la care sezonul de vânătoare urmează să debuteze în 15 octombrie: gârliță mare

Acțiunea deschisă la instanța brașoveană nu este prima de acest fel inițiată de AACA. În 2019, organizația a obținut în justiție interzicerea vânătorii la ciocârlia de câmp și la alte trei specii de păsări în sezonul 2019-2020 prin două hotârâri ale CAB.

Deciziile CAB reprezintă o premieră salutară pentru România, în condițiile în care judecătorii acestei instanțe au reușit să creeze jurisprudență la nivel național în domeniul protecției mediului și biodiversității a cărei componentă deosebit de importantă o reprezintă speciile de păsări sălbatice.

SOR este cea mai importantă organizație independentă de conservare a păsărilor din România. Aceasta lucrează pentru a proteja păsările sălbatice și habitatele lor în țară, de 30 de ani.

Source link

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy

Eveniment

Accident tragic în Cluj: Copil de 2 ani și 7 luni, lovit mortal de o mașină în Căpușu Mic

Alex Campian

Published

on

Un grav accident rutier a avut loc marți seara, 2 iulie, în localitatea Căpușu Mic, județul Cluj. Un copil de doar 2 ani și 7 luni și-a pierdut viața după ce a fost lovit de un ansamblu de vehicule format din autoturism și remorcă.

Potrivit informațiilor transmise de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj, două echipaje SMURD din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca, dintre care unul de terapie intensivă mobilă, au fost mobilizate de urgență la locul accidentului. La fața locului a fost solicitat și un elicopter SMURD pentru sprijin medical aerian.

Copilul a fost găsit în stop cardio-respirator, iar echipajele medicale au început imediat manevrele de resuscitare. Din păcate, în ciuda tuturor eforturilor depuse, medicii au fost nevoiți să declare decesul micuțului.

Conform Poliției Cluj, accidentul s-a produs în jurul orei 18:45. Primele cercetări arată că un bărbat în vârstă de 43 de ani, aflat la volanul unui vehicul cu remorcă, l-ar fi accidentat pe copilul care se afla în apropierea Drumului Comunal 114 (DC114). Circumstanțele exacte urmează să fie stabilite în cadrul anchetei.

Șoferul a fost testat cu aparatul etilotest, iar rezultatul a fost negativ.

Poliția continuă cercetările pentru a clarifica toate aspectele privind modul în care s-a produs tragedia.

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Eveniment

Tragedie la Săvădisla, Cluj: Bărbatul prins între fiarele contorsionate a murit

Alex Campian

Published

on

Un grav accident rutier a avut loc în localitatea Săvădisla, județul Cluj. Un bărbat de aproximativ 60 de ani, aflat în autoturismul implicat în coliziunea cu un autocamion, și-a pierdut viața.

Victima a fost găsită încarcerată, în stop cardio-respirator, între fiarele contorsionate ale mașinii. Pompierii Detașamentului 2 Cluj-Napoca au intervenit de urgență, reușind să-l extragă din autoturism. În ciuda eforturilor medicilor de a-l resuscita, bărbatul nu a mai putut fi salvat.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un grav accident rutier petrecut pe raza localității Săvădisla. În accident au fost implicate un autocamion și un autoturism”, a transmis ISU Cluj.

Circumstanțele exacte ale impactului urmează să fie stabilite de către polițiști. Traficul în zonă a fost restricționat temporar.

Sursa: ISU Cluj / Radio Cluj

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Eveniment

Tragedie la Florești: Fetiță de 12 ani lovită pe trecerea de pietoni. A fost intubată și transportată de urgență la spital

Alex Campian

Published

on

O fetiță de doar 12 ani a fost grav rănită marți seara, în jurul orei 21:25, după ce a fost lovită de un autoturism pe trecerea de pietoni de pe DN1 E60, în zona Metro din Florești, județul Cluj. Incidentul a provocat o intervenție medicală de urgență, copila fiind intubată la fața locului și transportată în stare critică la spital de către o ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă.

Potrivit informațiilor transmise de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Cluj, accidentul s-a produs în momentul în care un tânăr de 24 de ani, din Oradea, care conducea un autoturism pe direcția Gilău – Cluj-Napoca, a surprins și accidentat grav minora care traversa regulamentar pe trecerea de pietoni.

„Din primele cercetări, a reieşit că un tânăr de 24 de ani din municipiul Oradea, în timp ce conducea un autoturism din direcția Gilău spre Cluj-Napoca, ar fi acroşat o minoră de 12 ani din comuna Florești, aflată în traversarea drumului public pe trecerea pentru pietoni”, au transmis reprezentanții IPJ Cluj.

Polițiștii continuă ancheta pentru a stabili circumstanțele exacte ale accidentului. Impactul a fost extrem de violent, iar starea fetiței este în continuare una critică, medicii depunând toate eforturile pentru a-i salva viața

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Cele mai citite


Tetarom