Connect with us

Eveniment

Tragedie într-o comună din Cluj! Doi bărbați și opt vaci au murit pe câmp / Ce s-a întâmplat

Stefania Heinz

Published

on

Tragedie într-o comună din Cluj! Doi bărbați și opt vaci au murit pe câmp / Ce s-a întâmplat

Locuitorii unei comune din județul Cluj sunt în stare de șoc după ce doi bărbați și opt vaci au fost găsiți morți pe un câmp din apropiere.
Evenimentul nefericit s-a petrecut în comuna Săcuieu, unde doi bărbați și cele opt bovine de care ar fi avut grijă, ar fi murit în urma loviturii de fulger, însă cauza decesului nu a fost încă stabilită cu exactitate.

“Polițiștii din Huedin au fost sesizați, în data de 12 iulie 2023, în jurul orei 21.40, despre faptul că în localitatea Rogojel, comuna Săcuieu, au fost găsite decedate opt bovine, posibil prin fulgerare, iar cei doi bărbați, îngrijitori ai animalelor, nu au fost identificați în respectiva zonă.

Au fost demarate verificări, iar în jurul orei 23.00, cei doi bărbați, de 43 și 44 de ani au fost identificați, însă din nefericire, un echipaj medical a constatat decesul acestora. Ulterior trupurile au fost transportate la IML Cluj, în vederea efectuării necropsiei, urmând a fi stabilită cu exactitate cauza decesului. În cadrul cercetărilor efectuate la fața locului, s-a constatat că cele două cadavre prezentau urme vizibile de leziuni”, a transmis IPJ Cluj.  

Cercetările sunt continuate în cadrul unui dosar penal întocmit sub aspectul infracțiunii de ucidere din culpă.

Cum te ferești de fulgere. Reguli care îți pot salva viața
Salvamont Romania-Dispeceratul National Salvamont a publicat o listă cu sfaturi care pot salva vieţi în caz că ne prinde o furtună cu fulgere. 

1. Consulta prognoza meteo

Indiferent de traseul pe care urmează să îl faceți pe munte consultați  prognoza și nu riscați în cazul în care sunt anunțate furtuni puternice.

Prognozele meteo au început să fie din ce în ce mai exacte și aveți la îndemână o multitudine de aplicații care vă pot arata, in timp real, starea și evoluția vremii.

2. Anticipează furtuna și îndepărtează-te de ea. 

Furtuna este anunțată, aproape întotdeauna, de prezența norilor cu înălțimi mari și margini bine conturate, norii Cumulonimbus.

Dacă simți și că vi se electrizează părul și pielea începe să vă furnice e un semn al naturii că vă aflați într-o zonă puternic încărcată electric și că sunteți în pericol. Nu vă retrageți din zona de creastă pe văi sau scocuri pe care nu le cunoașteți. Puteți intra într-o zona foarte accidentată în care sa vă blocați sau în care să fiți surprins de torentul de apă. 

3. Cunoaște și aplică regulile de conduită în caz de fulgere


NU staționa pe vârf, în creastă sau zonele plate, expuse; dacă ești deja surprins de furtună atunci trebuie să știi că zona mediană a crestelor este mai puțin periculoasă decât extremitățile ei;
NU staționa lângă apă, lacuri sau stâlpi de marcaje;
NU staționa sub copaci înalți sau solitari; alege să staționezi între pâlcurile de copaci mai mici și nu lângă arborii înalți;
NU căuta refugiu în grote mici sau surplombe întrucât există riscul de a forma o punte de scurtcircuit. Spațiu grotei în care staționezi trebuie să aibă cel puțin 1 m distanță de pereții laterali, 3 m distanță deasupra capului și cel puțin 20 m față de intrare;
 NU te lipi niciodată cu tot corpul de pământ; în caz de impact curentul electric îți va străbate tot corpul cauzând leziuni ale organelor interne;
NU atinge nimic care poate deveni conductor electric.

Dacă nu mai aveți timp să coborâți într-o zonă cât de cât mai sigură și fulgerele sunt deja prezente:


 Dispersați-vă: dacă sunteți un grup stați la cel puțin 15 m distanță unul de celălalt pentru a evita o “lovire în lanț”;
Adoptați poziția ”ghemuit”: călcâiele lipite, mâinile aproape de corp și urechile acoperite bine cu palmele, pentru a vă proteja timpanele;
Atingeți solul doar cu tălpile și minimizați suprafața de contact cu solul.
Orientați-vă rapid și găsiți o mică ridicătură sau platformă dominată de un punct înalt vecin și ghemuiți-vă la cel puțin 1 m distanta de acel punct (care e indicat să fie de vreo 5-10 ori mai înalt decât poziția ta de ghemuit); evită pietrele umede și zonele cu licheni;
Creați o izolație între tine și sol : așezați sub voi orice material nemetalic care ar putea crea o mică izolație fața de sol – izoprenul, sacul de dormit, o folie de cort;
Rămâneți pe poziție încă 30 de min după ce ați auzit și ultimul tunet și abia apoi retrageți-vă către bază; mai bine mai aștepți câteva minute în plus decât să vă expuneți unor riscuri mai mari;
Pioletul, bețele și telefonul părerile sunt împărțite cu privire la capacitatea acestora de a atrage fulgerele, dar noi recomandăm ca să fie lăsate la cca 30 de metri de locul în care staționăm, astfel încât să ne fie rapid la îndemână atunci când pericolul fulgerelor a trecut.
Persoana lovită de fulger, victima unei descărcări electrice nu reține sarcina electrică descărcată, evaluați condițiile din teren și, dacă vă puteți apropia în siguranță, fără a fi expuși, începeți să acordați primul ajutor;
Obligatoriu anunțați evenimentul echipelor Salvamont și în SNAU 112.

Source link

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy

Eveniment

Accident tragic în Cluj: Copil de 2 ani și 7 luni, lovit mortal de o mașină în Căpușu Mic

Alex Campian

Published

on

Un grav accident rutier a avut loc marți seara, 2 iulie, în localitatea Căpușu Mic, județul Cluj. Un copil de doar 2 ani și 7 luni și-a pierdut viața după ce a fost lovit de un ansamblu de vehicule format din autoturism și remorcă.

Potrivit informațiilor transmise de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj, două echipaje SMURD din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca, dintre care unul de terapie intensivă mobilă, au fost mobilizate de urgență la locul accidentului. La fața locului a fost solicitat și un elicopter SMURD pentru sprijin medical aerian.

Copilul a fost găsit în stop cardio-respirator, iar echipajele medicale au început imediat manevrele de resuscitare. Din păcate, în ciuda tuturor eforturilor depuse, medicii au fost nevoiți să declare decesul micuțului.

Conform Poliției Cluj, accidentul s-a produs în jurul orei 18:45. Primele cercetări arată că un bărbat în vârstă de 43 de ani, aflat la volanul unui vehicul cu remorcă, l-ar fi accidentat pe copilul care se afla în apropierea Drumului Comunal 114 (DC114). Circumstanțele exacte urmează să fie stabilite în cadrul anchetei.

Șoferul a fost testat cu aparatul etilotest, iar rezultatul a fost negativ.

Poliția continuă cercetările pentru a clarifica toate aspectele privind modul în care s-a produs tragedia.

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Eveniment

Tragedie la Săvădisla, Cluj: Bărbatul prins între fiarele contorsionate a murit

Alex Campian

Published

on

Un grav accident rutier a avut loc în localitatea Săvădisla, județul Cluj. Un bărbat de aproximativ 60 de ani, aflat în autoturismul implicat în coliziunea cu un autocamion, și-a pierdut viața.

Victima a fost găsită încarcerată, în stop cardio-respirator, între fiarele contorsionate ale mașinii. Pompierii Detașamentului 2 Cluj-Napoca au intervenit de urgență, reușind să-l extragă din autoturism. În ciuda eforturilor medicilor de a-l resuscita, bărbatul nu a mai putut fi salvat.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un grav accident rutier petrecut pe raza localității Săvădisla. În accident au fost implicate un autocamion și un autoturism”, a transmis ISU Cluj.

Circumstanțele exacte ale impactului urmează să fie stabilite de către polițiști. Traficul în zonă a fost restricționat temporar.

Sursa: ISU Cluj / Radio Cluj

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Eveniment

Tragedie la Florești: Fetiță de 12 ani lovită pe trecerea de pietoni. A fost intubată și transportată de urgență la spital

Alex Campian

Published

on

O fetiță de doar 12 ani a fost grav rănită marți seara, în jurul orei 21:25, după ce a fost lovită de un autoturism pe trecerea de pietoni de pe DN1 E60, în zona Metro din Florești, județul Cluj. Incidentul a provocat o intervenție medicală de urgență, copila fiind intubată la fața locului și transportată în stare critică la spital de către o ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă.

Potrivit informațiilor transmise de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Cluj, accidentul s-a produs în momentul în care un tânăr de 24 de ani, din Oradea, care conducea un autoturism pe direcția Gilău – Cluj-Napoca, a surprins și accidentat grav minora care traversa regulamentar pe trecerea de pietoni.

„Din primele cercetări, a reieşit că un tânăr de 24 de ani din municipiul Oradea, în timp ce conducea un autoturism din direcția Gilău spre Cluj-Napoca, ar fi acroşat o minoră de 12 ani din comuna Florești, aflată în traversarea drumului public pe trecerea pentru pietoni”, au transmis reprezentanții IPJ Cluj.

Polițiștii continuă ancheta pentru a stabili circumstanțele exacte ale accidentului. Impactul a fost extrem de violent, iar starea fetiței este în continuare una critică, medicii depunând toate eforturile pentru a-i salva viața

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Cele mai citite


Tetarom