Connect with us

Info

Cum arată bugetul de dezvoltare al Clujului pe 2020

Tudor Calinescu

Published

on

Cum arată bugetul de dezvoltare al Clujului pe 2020


Bugetul general al municipiului Cluj-Napoca pentru 2020 este de circa 350 de milioane de euro, din care peste 140 de milioane de euro vor fi alocați pentru dezvoltare.
Potrivit proiectului publicat de primărie, bugetul general de venituri este de 1.485.580.820 de lei. În privința cheltuielilor, bugetul de funcționare se ridică la peste 1 miliard de lei, iar bugetul de dezvoltare este de circa 675 de milioane de lei.

Lista de investiții prevăzută în proiectul de buget prevede continuarea lucrărilor la mai multe obiective de investiții din oraș (în valoare de circa 300 de milioane de lei), dar și lucări noi la proiecte care vor începe în 2020 (aproape 125 de milioane de lei), precum și achiziții de bunuri și alte servicii (255 de milioane de lei).

Investiții mari în transportul în comun. Se cumpără și autobuze autonome
Suma totală prevăzută pentru capitolul Transporturi este de 287 de milioane de lei. Din această sumă o parte  importantă va merge pentru înnoirea și extinderea flotei de transport în comun. Astfel, pentru cele 12 noi tramvaie care trebuie să ajungă în trei tranșe la Cluj în acest an se vor plăti circa 111 milioane de lei. Este prevăzută și achiziția de troleibuze noi care vor costa peste 35 de milioane de lei. De asemenea, se vor cumpăra și autobuze electrice (70.000 de lei).

Primăria vrea să demareze încă din acest și achiziția de autobuze electrice autonome. Astfel, în lista de investiții este cuprinsă suma de 200.000 de lei pentru elaborarea documentației și a studiilor necesare pentru organizarea unei licitații, dar și 3 milioane de lei pentru achiziționarea propriu zisă a unei flote de autobuze electrice autonome.

Tot legat de transportul în comun, se prevede continuarea proiectului privind benzile dedicate din oraș. Astfel, pentru proiectul unei asemenea benzi pe B-dul 21 decembrie 1989 etapa I sunt prevăzuți 16,5 milioane de lei.

Ce priorități sunt în infrastructură
Pentru lucrările la cele patru parkinguri aflate în prezent în construcție, Primăverii 8, Primăverii 20, Mogoșoaia 9 și Hașdeu, se prevede suma de 70 de milioane de lei.

O lucrare importantă vizează realizarea accesului din strada Oașului la cartierul Lomb (extindere rețele apă canal pe strada Oașului), fiind prevăzuți 16,2 milioane de lei.

Vor fi finalizate și lucrările la Podul Fabricii (4,1 milioane lei) și la Podul Porțelanului (6,1 milioane lei), iar pentru noul pod peste Someș, care va lega străzile Oașului și Răsăritului, sunt prevăzute 2 milioane de lei. Totodată, va fi încheiată și lărgirea străzii Bună Ziua (9 milioane de lei).

Vor demara câteva proiecte importante și în zona centrală, cum este cel de modernizare-creare shared space pe strada Tipografiei –Regele Ferdinand și străzile adiacente (17,5 milioane lei), reabilitarea și extinderea zonei pietonale Piața Lucian Blaga, strada Napoca, strada Petru Maior, strada Emil Isac, strada Republicii și amenajare de piste de biciclete  (15 milioane de lei), dar și a spațiului pietonal pe strada M. Kogălniceanu și străzile adiacente (5 milioane lei) și amenajarea de coridoare pietonale etapa I pe strada Molnar Piuariu  (4,5 milioane lei).

Investițiile în școli se ridică la aproape 48 de milioane de lei, cele mai importante fiind extinderea a patru grădinițe, reabilitarea termică a Colegiul G. Coșbuc, consolidarea și reabilitarea sălilor de sport de la Colegiul G. Șincai și Colegiul G. Coșbuc, dar și extinderea/supraetajarea școlilor gimnaziale Ion Creangă și Nicolae Titulescu (proiecte câștigătoare la bugetarea participativă 2017).

Pentru construirea creșei de pe strada G. Alexandrescu se prevăd circa 8,2 milioane de lei, iar 5 milioane de lei sunt alocați pentru extinderea creșei de pe strada Meziad numărul 4.
Pentru investiția în locuințele sociale de pe strada Ghimeșului se prevăd circa 1,8 milioane de lei.

La sănătate se prevăd circa 10 milioane de lei pentru continuarea lucrărilor de modernizare și dotare a Spitalului Municipal Clujana.

17,5 milioane de lei au fost prevăzuți în bugetul pe 2020 pentru diversele documentații legate de proiectul centurii metropolitane, iar studiile și documentațiile pentru viitorul tren metropolitan și metrou au propus un buget de 8,5 milioane de lei.

Pe ce merg banii de la Cultură și recreere
Capitolul Cultură și recreere are prevăzută suma de  67 de milioane de lei, din care, aproape jumătate vor fi cheltuiți pentru continuarea lucrărilor la Turnul Pompierilor (6,5 milioane lei), la Parcul Simion Bărnuțiu (1 milion lei), la Pădurea Clujenilor (15 milioane de lei).

Printre lucările noi, prevăzute la acest capitol în 2020, se numără restaurarea monumentului istoric B-dul 21 decembrie 1989 numărul 106 pavilion B pentru un centru cultural (500.000 lei), amenajarea Bazei Sportive La terenuri (10 milioane lei), amenajarea Parcului Zorilor (15 milioane lei) sau amenajarea Canalului Morii pe tronsonul de la Parcul Rozelor (500.000 lei).

Totodată se alocă peste 850.000 de lei pentru amenajarea unui Centru pentru Tineret Cluj-Napoca.

Peste 5 milioane de lei sunt prevăzuți și pentru lansarea unor concursuri de soluții, dar și pentru elaborarea de documentații pentru obiectivele de investiții de la capitolul Cultură și recreere, între care amintim, de exemplu, pe cele pentru Muzeul Științei, Parc Est, Parcul Feroviarilor sau Parcul Bună Ziua.

Source link

Facebook Comments Box

Actualitate

Cluj, orașul ciocolatei! Festival UNIC, cu dulce pentru toate poftele!

Cosmin Ardelean

Published

on

Clujul devine raiul ciocolatierilor! Festival UNIC în România, cu dulce pentru toate gusturile!

Cluj-Napoca va fi, în acest weekend, capitala dulce a României! Orașul găzduiește un festival al ciocolatei de neratat, “Chocolate Saga”, eveniment ce va avea loc între 11 și 13 aprilie, la Chios, în inima Parcului Central.

Acesta este un moment special, deoarece este prima ediție a festivalului organizată în afara Bucureștiului, ceea ce subliniază importanța Clujului pe harta evenimentelor culturale și gastronomice.

Ciocolatierii români, din ce în ce mai numeroși și mai talentați, vor fi în centrul atenției. Aproape jumătate dintre brandurile autohtone de ciocolată se află în vestul țării, ceea ce demonstrează creativitatea și pasiunea antreprenorilor locali din această regiune.

“Vestul țării s-a remarcat ca o zona creativa, cu aproape jumătate din brandurile autohtone dezvoltate aici. Este un semn clar că dulciurile românești capătă identitate și valoare adăugată”, afirmă Adina Istrate, organizatoarea Chocolate Saga.

Festivalul promite o experiență delicioasă pentru toate gusturile și activități pentru întreaga familie. Iubitorii de ciocolată vor putea savura o varietate impresionantă de sortimente:

  • Ciocolată albă: Pentru cei cu suflet de copil și imaginație bogată.
  • Ciocolată roz: Pentru romanticii incurabili și visători.
  • Ciocolată cu lapte: Clasic și reconfortant, ca o îmbrățișare.
  • Ciocolată cu caramel: Pentru aventurierii gusturilor.
  • Ciocolată neagră: Intens și sofisticat, pentru cunoscători.
  • Ciocolată de casă: Cu gustul autentic al copilăriei.
  • Ciocolată explozivă: Pentru cei care caută senzații tari.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Alertă maximă la Cluj! Vânt de 90 km/h! Evită dezastrul!

Cosmin Ardelean

Published

on

Alertă meteo la Cluj! Vânt puternic, cod portocaliu! Evitați să ieșiți din casă!

Clujenii au fost avertizați prin mesaj RO-ALERT: județul este sub cod portocaliu de vânt puternic! În data de 10 aprilie 2025, între orele 14:30 și 17:00, rafalele au atins viteze de 70-90 km/h, punând în pericol siguranța cetățenilor.

Localitățile vizate de avertizare au fost: Turda, Câmpia Turzii, Viișoara, Mihai Viteazu, Tritenii de Jos, Cojocna, Ceanu Mare, Luna, Feleacu, Moldovenești, Călărași, Săndulești, Tureni, Aiton, Ploscoș.

Autoritățile au făcut apel la prudență maximă, recomandând clujenilor să evite deplasările în aer liber în intervalul orar menționat. De asemenea, au fost emise avertismente clare privind riscurile asociate cu statul sub copaci, stâlpi de electricitate, panouri publicitare sau construcții provizorii.

Pentru a preveni accidentele, clujenii au fost sfătuiți să asigure ușile, ferestrele și obiectele de pe balcoane, să parcheze mașinile departe de copaci și să urmărească atent informațiile meteo actualizate.

În caz de urgență, numărul unic 112 a rămas disponibil pentru orice solicitare de ajutor.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Geniu la Cluj! Profesorul Vodnar, printre ELITA mondială!

Cosmin Ardelean

Published

on

Clujeanul Dan C. Vodnar, printre ELITA mondială! Profesorul de la USAMV, în top 0,02% cercetători!

O veste extraordinară pentru Cluj-Napoca! Profesorul Dan C. Vodnar, prorector al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, a fost inclus în prestigiosul clasament Highly Ranked Scholars™ 2024, realizat de ScholarGPS.

Această recunoaștere internațională plasează profesorul Vodnar în top 0,02% dintre cei mai performanți cercetători din lume, o performanță remarcabilă care reflectă excelența și impactul uriaș al muncii sale în Știința și Tehnologia Alimentelor.

Clasamentul ScholarGPS, considerat un standard de referință în evaluarea academică, se bazează pe criterii obiective precum productivitatea științifică, impactul cercetării (numărul de citări) și calitatea cercetării (indicele Hirsch).

Profesorul Vodnar ocupă poziții de top la nivel mondial:

  • #2.086 la nivel mondial, în toate domeniile științei
  • #46 în domeniul Agricultură și Resurse Naturale
  • #25 în domeniul Știința și Tehnologia Alimentelor

Această distincție aduce un plus de prestigiu Clujului și USAMV, confirmând valoarea cercetării științifice desfășurate în cadrul Facultății de Știința și Tehnologia Alimentelor.

Profesorul Vodnar a subliniat importanța muncii în echipă și a colaborărilor academice: “Această recunoaștere este, înainte de toate, un rezultat al muncii în echipă, al colaborărilor academice de calitate și al unui mediu instituțional care susține excelența. Mulțumesc colegilor mei, doctoranzilor și partenerilor de cercetare, precum și Facultății de Știința și Tehnologia Alimentelor din cadrul USAMV Cluj-Napoca.”

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite