Connect with us

Info

Elevii nu sunt de acord cu calendarul școlar 2020-2021. Ce modificări propun

Tudor Calinescu

Published

on

Elevii nu sunt de acord cu calendarul școlar 2020-2021. Ce modificări propun


Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) cere ministrului Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, retragerea proiectului de Ordin privind structura anului şcolar viitor și solicită ca școala să înceapă pe 1 septembrie în fiecare an și să se încheie pe 1 iunie.
CNE consideră că o astfel de măsură ar produce “haos” în sistemul de educaţie, întrucât întreaga perioadă dintre cele două vacanţe (vacanţa de iarnă, respectiv cea intersemestrială) va fi dedicată doar rezolvării situaţiei şcolare şi nu aprofundării materiei, în conformitate cu programa şcolară.

“Faptul că proiectul de Ordin prevede cel mai scurt an şcolar din istoria recentă nu este un aspect îmbucurător pentru beneficiarul primar al educaţiei – nu structura anului şcolar ar trebui să fie una mult mai aerisită pentru a permite dezvoltarea personală şi profesională a elevului, ci metodele de predare-învăţare-evaluare folosite şi arhitectura curriculară implementată”, afirmă reprezentanţii CNE într-un comunicat remis presei.

CNE doreşte adoptarea unei măsuri care să ducă la creşterea calităţii actului instructiv-educativ, iar anul şcolar să înceapă la 1 septembrie şi să se încheie în 1 iunie.

“În primul rând, dorim să atragem atenţia cu privire la un fenomen care a luat amploare în sistemul educaţional, mai ales în ultimii ani: calendarul examenelor naţionale este unul decalat, elevii sunt nevoiţi să susţină aceste examene în toiul verii, în clase care nu sunt dotate cu sisteme de ventilaţie, randamentul fiind unul din ce în ce mai scăzut. De asemenea, orice zi petrecută la şcoală în luna iunie este resimţită precum o povară de către elevi, aspect care favorizează absenteismul şcolar masiv, dar şi incapacitatea elevilor de a se putea concentra pe studiu”, motivează reprezentanţii elevilor.

Mai mult decât atât, CNE consideră că această măsură ar fi benefică şi pentru elevii din învăţământul profesional şi tehnic, care, din cauza săptămânilor de practică, termină şcoala în luna iulie, când, din cauza temperaturilor ridicate şi a condiţiilor “improprii” de desfăşurare a actului educaţional, elevii “nu mai pot asimila” informaţia livrată la un randament satisfăcător.

Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC) a lansat, luni, în dezbatere publică, proiectul de ordin de ministru privind structura anului şcolar pentru 2020-2021, noutatea fiind că în semestrul al II-lea, vacanţa de primăvară va ţine cont de Sărbătorile Pascale şi va fi fracţionată în două părţi.

Potrivit unui comunicat al MEC, anul şcolar 2020-2021 începe pe 1 septembrie 2020 şi se încheie pe 31 august 2021; elevii sunt aşteptaţi la cursuri pe 14 septembrie 2020; elevii din învăţământul primar şi preşcolar beneficiază de vacanţă în perioada 24 octombrie – 1 noiembrie 2020.

Anul şcolar se structurează pe două semestre, 34 de săptămâni: semestrul I – 17 săptămâni de cursuri (14 septembrie – 29 ianuarie 2021), semestrul al II-lea – 17 săptămâni de cursuri (8 februarie -18 iunie 2021).

Vacanţele elevilor sunt programate astfel: vacanţa de iarnă (23 decembrie 2020 – 10 ianuarie 2021), cea intersemestrială (30 ianuarie – 7 februarie 2021), vacanţa de primăvară, Paştele Catolic (2 – 11 aprilie), Paştele Ortodox (30 aprilie – 9 mai), vacanţa de vară (18 iunie 2021 – data din septembrie 2021 la care vor începe cursurile anului şcolar 2021-2022).

Prin excepţie de la prevederile anterior menţionate pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar are 32 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 4 iunie 2021. Pentru clasele a VIII-a, anul şcolar are 33 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 11 iunie 2021, în timp ce pentru clasele din învăţământul liceal – filiera teologică, cu excepţia claselor terminale şi pentru clasele din învăţământul profesional, anul şcolar are 37 de săptămâni de cursuri.

Source link

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy

Info

Start oficial la sezonul de vară la Băile Sărate Ocna Mureș!

Alex Campian

Published

on

S-a dat startul unui nou sezon de distracție și relaxare la Băile Sărate Ocna Mureș! Dacă piscinele interioare au funcționat pe tot parcursul sezonului rece, acum te poți bucura din plin și de piscinele exterioare, redeschise odată cu sosirea verii.

🕒 Program de funcționare:

  • Luni: 12:00 – 21:00

  • Marți – Duminică: 09:00 – 21:00

💵 Tarife de acces:

Zile normale (Luni – Vineri):

  • 70 lei/adult – acces full day

  • 50 lei/adult – program redus (maxim 4 ore)

  • 40 lei/copii 7–14 ani – acces full day

  • 30 lei/copii – program redus (maxim 4 ore)

  • Copiii sub 7 ani – INTRARE GRATUITĂ

Weekend (Sâmbătă – Duminică) și sărbători legale:

  • 80 lei/adult – acces full day

  • 50 lei/adult – program redus (maxim 4 ore)

  • 40 lei/copii 7–14 ani – acces full day

  • 30 lei/copii – program redus (maxim 4 ore)

  • Copiii sub 7 ani – INTRARE GRATUITĂ


👥 Aglomerație mare în a doua zi de Rusalii 2025

Succesul Băilor Sărate Ocna Mureș a fost reconfirmat în minivacanța de Rusalii. În dimineața zilei de luni, 9 iunie 2025 – a doua zi de Rusalii – s-au format cozi impresionante la intrarea în complex. Sute de turiști și localnici au profitat de ziua liberă și de vremea perfectă pentru a se relaxa în băile cu apă sărată, atât la interior, cât și la exterior.

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Info

Accident pe Calea Mănăștur: Un VW Up roșu de la Bolt a lovit frontal un stâlp de beton

Stefania Heinz

Published

on

Un accident rutier a avut loc astăzi pe Calea Mănăștur din Cluj-Napoca, unde un autoturism VW Up de culoare roșie, înregistrat în serviciul de ride-sharing Bolt, a intrat în coliziune frontală cu un stâlp de beton.

Impactul a fost suficient de puternic încât partea din față a mașinii a fost serios avariată. Din fericire, nu au fost raportate victime în urma accidentului.

La fața locului a intervenit prompt o firmă de tractări auto din Cluj, care a preluat vehiculul pentru a fi transportat la service. Poliția rutieră a demarat cercetări pentru a stabili circumstanțele exacte ale producerii incidentului. Circulația în zonă a fost temporar îngreunată.

@iloveyoucluj Accident grav stâlp beton lovit frontal 🚨 Vid: @Tractari Auto Cluj ♬ sunet original – user48738552472

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Info

Atenție, șoferi! Strada Uliului din Cluj se închide două luni – ce rute ai la dispoziție?

Alex Campian

Published

on

Primăria Cluj-Napoca anunță închiderea completă a circulației rutiere pe strada Uliului, în zona numerelor 57–59, începând de miercuri, 21 mai 2025, pentru o perioadă de două luni. Măsura este necesară pentru desfășurarea unor lucrări ample de consolidare.

Zona afectată și rutele alternative

Potrivit autorităților, circulația va fi restricționată pe o porțiune de aproximativ 60 de metri, iar accesul în zonă va fi redirecționat astfel:

  • Pentru locuitorii din zona cuprinsă între strada Donath și nr. 57: accesul se va face dinspre strada Donath.

  • Pentru cei care locuiesc de la nr. 59 spre capătul străzii, inclusiv pe străzile adiacente Ion Neculce, Alexandru Donici, Ioan Iacob (zona superioară), Alexandru Davila și Grigore Ureche: accesul se va realiza pe relația Tăietura Turcului – Aleea Muzeului Etnografic.

Lucrări complexe de consolidare

Intervenția prevede consolidarea structurii rutiere pe o lungime de 70 de metri, prin forarea a 40 de piloți cu diametrul de 600 mm și o adâncime de 12 metri. Ulterior, va fi construit un zid de sprijin și reamenajat sistemul rutier pe o lungime de aproximativ 100 de metri liniari.

Detalii tehnice și financiare

  • Data începerii lucrărilor: 21 mai 2025

  • Durata estimată: 2 luni

  • Valoarea lucrărilor: 1,2 milioane lei

  • Executant: SC DACIA FABER SRL

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Cele mai citite


Tetarom