Connect with us

Info

Ministrul Transporturilor, despre bugetul pe 2020: “Am aprobat cu 70% mai mulți bani decât execuția din 2018”

Tudor Calinescu

Published

on

Ministrul Transporturilor, despre bugetul pe 2020: "Am aprobat cu 70% mai mulți bani decât execuția din 2018"


Lucian Bode, Ministrul Transporturilor, a declarat că în bugetul de anul acesta au fost alocate suficiente fonduri pentru finanțarea lucrărilor la obiectivele de infrastructură rutieră din țară.
“Bugetul Ministerului Transporturilor a fost executat în 2017 la dimensiunea de 8,1 miliarde de lei. În 2018, a cheltuit 7,5 miliarde de lei. În 2019, am cheltuit 11,2 miliarde de lei. Anul acesta avem un buget aprobat prin legea bugetului de 12,1 miliarde de lei, deci cu 70-80% mai mare decât execuția din 2018, când erau toate condițiile să funcționeze guvernul PSD de atunci”, a explicat Bode.

Ministrul a arătat că în buget sunt prevăzuți 6,4 miliarde de lei bani europeni, în timp ce anul trecut, execuția din fonduri EU a fost de doar 4,2 miliarde de lei.

“Când am avut anul trecut o execuție de 4,2 miliarde de lei pe fonduri europene și anul acesta avem 6,4 miliarde în buget, doar pe fonduri europene, eu vă spun că toate obiectivele, dacă ar fi să finalizăm cei 134 de kilometri de autostradă, toți în acest an, ceea ce este puțin probabil, am avea suficienți bani să îi plătim pe toți, la zi și să ne mai rămână”, a declarat Lucian Bode.

Mai mult, ministrul Transporturilor a declarat că banii pot fi luați de la obiectivele care nu progresează și alocați altor proiecte de infrastructură din țară.

“În condițiile în care legea spune că dacă pe un obiectiv, ordonatorul principal de credit constată că nu sunt progrese, poate să ia banii și să îi mute pe un alt obiectiv. Vă dau un exemplu: avem o sumă importantă de bani prinși pe Sibiu-Pitești. Mi-aș dori să începem lucrările și să avem progres aici, dar pentru cele două secțiuni de pe Valea Oltului, încă nu avem raportul de la consultantul extern care să ne spună dacă proiectul este bun și dacă putem să scoatem la licitație proiectarea și execuția. Pe cele două obiective vor rămâne bani și îi vom putea muta pe Sebeș-Turda sau orice alt obiectiv pe care există progres”.

“Este o falsă idee, propagată de cei de la PSD în general, care spun că am alocat mai puțin ca anul trecut, dar nu se uită cât au cheltuit ei anul trecut. Degeaba ai alocat 300 de milioane pe un obiectiv și ai cheltuit 0.Noi am alocat o sumă, astfel încât, dacă va fi nevoie să suplimentăm această sumă, legea ne dă dreptul”, a conchis ministrul.

Source link

Facebook Comments Box

Info

ANM emite atenționare Cod galben pentru ploi și vânt în toată țara

Maria Costea

Published

on

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare Cod galben de ploi și vânt în întreaga țară. Se prevede că zona de ploi se va extinde de la regiunile sudice către întreaga țară, fiind predominant averse, uneori însoțite de descărcări electrice.

Cantitățile de apă vor fi în general de 15…20 l/mp, iar la altitudini mari, în zonele montane, se vor înregistra precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. Vântul va avea intensificări temporare în majoritatea zonelor, cu viteze cuprinse între 45 și 55 km/h, iar în zona montană înaltă rafalele vor depăși 70…80 km/h.

Mâine, 24 aprilie, se estimează că vântul va avea intensificări temporare în vest și nord-vest, iar pe arii restrânse în restul țării, cu viteze în general cuprinse între 45 și 55 km/h.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Info

România Primește Trei Avioane F-16 Achiziționate din Norvegia, Staționate la Baza Aeriană Câmpia Turzii

Stefan Petre

Published

on

România Primește Trei Aeronave F-16 Fighting Falcon Achiziționate din Norvegia, Aterizate la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziționate de România din Norvegia au aterizat vineri, în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”, de la Câmpia Turzii, potrivit MApN

Prin executarea apărării spațiului aerian național/NATO, pe timp de pace și în situații de criză, achiziția noului lot de avioane F-16 Fighting Falcon și a pachetului de bunuri și servicii aferent va asigura creșterea securității României prin intermediul Serviciului de Luptă Permanent – Poliție Aeriană (SLP-PA), sub comanda NATO.

Prin sosirea graduală, pe parcursul acestui an și a celui viitor, a celor 32 de aeronave multirol F-16 Fighting Falcon, care vor înzestra încă două escadrile ale Forțelor Aeriene, România își consolidează capabilitățile de apărare aeriană la un nivel adaptat provocărilor de securitate din regiune. Aceste aeronave vor avea un rol important în menținerea unei posturi aliate credibile de apărare și descurajare a oricărei agresiuni pe flancul estic și, la fel de important, vor asigura tranziția pentru forțele noastre aeriene către era generației a V-a – înzestrarea cu aeronavele F-35, a declarat ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr.

În prezent, Forțele Aeriene Române au în dotare 20 aeronave F-16 achiziționate în baza prevederilor Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene”.

Această este a doua serie de trei aeronave F-16 achiziționate de România de la Regatul Norvegiei și a pachetului de bunuri și servicii aferent, prima fiind recepționată la finalul lunii noiembrie 2023, în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” de la Borcea.

Conform Concepției de realizare graduală a capabilității de apărare aeriană, în cadrul programului „Avion multirol al Forțelor Aeriene”, Guvernul României a atribuit Guvernului Regatului Norvegiei contractul de achiziție a 32 de aeronave F-16, cu suport logistic inițial și a unui a pachet de bunuri şi servicii complementar (de la Guvernul Statelor Unite ale Americii). Avioanele vor fi livrate în stare operațională, resursa disponibilă a acestora asigurând operarea lor pentru o perioadă de tranziție, de minimum 10 ani, către avioanele de generația a V-a, ceea ce face ca achiziția avioanelor de luptă norvegiene să reprezinte, în fapt, un transfer de capabilitate între două țări NATO aliate.

Aeronavele vor asigura îndeplinirea noilor cerințe existente la nivelul NATO, ulterior urmând a fi introduse în programul de modernizare la aceeași configurație (M6.X) cu avioanele F-16 din prima escadrilă, intrată deja în dotarea Forțelor Aeriene Române. Această soluţie asigură implicarea industriei naţionale de apărare pentru efectuarea lucrărilor de mentenanță şi modernizare a avioanelor F-16, prin compania Aerostar Bacău.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Prognoza Meteo pentru luna Aprilie: Temperaturi Ridicate și Precipitații Variabile în Următoarele Patru Săptămâni

Dani Muresan

Published

on

Meteorologii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au făcut publică prognoza pentru următoarele patru săptămâni, oferind o imagine detaliată a condițiilor meteorologice anticipate în întreaga Românie.

Potrivit estimărilor pentru intervalul 1 – 29 aprilie, se așteaptă o varietate de schimbări în temperaturi și precipitații pe parcursul acestor săptămâni.

Săptămâna 1 – 8 aprilie se anunță că valorile termice vor fi mai ridicate decât media obișnuită pentru această perioadă, în special în regiunile estice și sud-estice ale țării. În același timp, se prognozează un regim pluviometric deficitar în cea mai mare parte a României.

În perioada 8 – 15 aprilie, temperaturile medii vor continua să fie peste normalul pentru acest interval, afectând toate zonele țării. Cu toate acestea, cantitățile de precipitații vor fi sub media obișnuită, cu o tendință deficitară accentuată în regiunile sud-vestice.

Pentru săptămâna 15 – 22 aprilie , meteorologii prevăd că temperatura medie a aerului va fi ușor mai ridicată decât în mod normal, în special în regiunile extracarpatice. Regimul pluviometric este anticipat a fi ușor excedentar în jumătatea nordică a țării, în timp ce în restul regiunilor se va apropia de media pentru această perioadă.

În ultima săptămână a intervalului analizat, 22 – 29 aprilie, se preconizează că valorile termice vor fi, de asemenea, ușor peste normalul pentru această perioadă, în special în regiunile sudice și sud-estice. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de media obișnuită pentru acest interval, acoperind întreg teritoriul României.

Astfel, conform prognozei emise de ANM, se așteaptă fluctuații în temperaturi și precipitații pe parcursul următoarelor patru săptămâni, cu unele regiuni fiind mai afectate decât altele.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite