Connect with us

Info

Sectorul Chețani-Câmpia Turzii al A3, la mâna instanței: STRACO riscă falimentul. Stadiul lucrărilor pe celelalte loturi

Tudor Calinescu

Published

on

Sectorul Chețani-Câmpia Turzii al A3, la mâna instanței: STRACO riscă falimentul. Stadiul lucrărilor pe celelalte loturi


STRACO, antreprenorul de pe tronsonul Chețani-Câmpia Turzii al Autostrăzii Transilvania, așteaptă decizia instanței cu privire la faliment.
“Din păcate, pe lotul II, Chețani – Câmpia Turzii, antreprenorul se confruntă cu probleme. Nu mai puțin de șapte cereri de faliment au fost judecate astăzi de instanță și acolo, dacă lucrurile decurg în direcția aceasta, nu există altă soluție decât rezilierea contractului. Dacă instanța nu decide acest lucru, am identificat câteva soluții: cesiune de plăți, de creanțe, pentru că au în jur de 8 milioane de lei plăți, nu foarte mult, restanțe către subcontractori. Au 85% din structuri finalizate deja și ar putea să confirme și să se încadreze în termenul înaintat, sfârșitul anului 2020”, a declarat Lucian Bode, ministrul Transporturilor, într-o vizită de lucru pe A10.

Potrivit ministrului, un alt tronson din Autostrada Transilvania care ar putea fi dat în trafic chiar din luna iunie 2020 este Biharia-Borș, unde lucrările au fost întrerupte de vremea rece.

“Biharia-Borș, jos pălăria pentru antreprenor, un constructor român, harnic, serios. A finalizat înainte, cred că pentru prima dată de când ne propunem să finalizăm în același timp un obiectiv cu cei din Ungaria, au finalizat înaintea lor. Sunt la stratul de uzură, deci cei 5,3 kilometri de autosradă ar putea fi dați în trafic în iunie 2020. Nu a fost turnat ultimul strat, pentru că așteaptă să treacă sezonul rece”, a arătat Bode.

Și pe sectorul de drum dintre Iernut și Chețani, de 17,9 km, lucrările sunt în grafic, iar antreprenorul general este la zi cu plățile către subcontractori.

“Aici antreprenorul Astaldi a spus că nu are datorii față de niciun subcontractor și că sunt în grafic, vă pot spune că procentul de realizare în acest moment este de 85,4%, stadiul fizic. Ei au spus că vor da în trafic acest lot conform calendarului”, a adîugat ministrul.

În ceea ce privește tronsoanele Biharia-Chiribiș și Chiribiș-Suplacu de Barcău, lucrările sunt blocate de contestații.

“Pe Biharia-Chiribiș suntem în contestație în instanță și stăm de aproape un an după decizia instanței. De la Chiribiș la Suplacu de Barcău, suntem și aici în instanță în condițiile în care câștigătorul aceastei licitații este un consorțiu din care face parte o companie din Croația care acolo era în faliment. Este normal ca beneficiarul să anuleze licitația și să o reia, dar culmea, suntem contestați și pe această speță”, a afirmat Lucian Bode.

În ceea ce privește loturile de autostradă dintre Nădășelu și Suplacu de Barcău, ministrul a cerut CNAIR să răspundă tuturor solicitărilor venite din partea constructorilor până la sfârșitul acestei luni, în așa fel încât în a doua jumătate a lunii martie să poată fi stabilit termenul de depunere a ofertelor pentru execuția celor 100 de km.

“Pe tronsonul de la Suplacu de Barcău la Nădășelu, până la sfârșitul lunii ianuarie le-am spus celor de la CNAIR să răspundă la toate clarificările și să fim în situația de a licita proiectare și execuție pe toate tronsoanele, mai puțin cei 2,5 kilometri tunelul Meseș”, a mai spus ministrul.

Source link

Facebook Comments Box

Info

VIDEO: Unul dintre condamnații în procesul jaf la Banca Transilvania Cluj duce un stil de viață asemănător cu cel al mafioților americani din Epoca de Aur

Diana Petrescu

Published

on

Andrei Hosu, unul dintre cei doi tineri acuzați și condamnați pentru implicarea în marele jaf de la Banca Transilvania, pare să ducă un stil de viață care amintește de opulența mafioților americani din epoca de aur a Americii.

Pe rețelele de socializare, Hosu a postat un mesaj inspirațional: ”Lasă-i să te judece. Lasă-i să te înțeleagă greșit. Lasă-i să te bârfească. Părerile lor nu sunt problema ta. Tu rămâi un om bun, iubește și simte-te liber în autenticitatea ta. Indiferent ce spun sau fac alții, să nu îndrăznești să te îndoiești de valoarea ta.”

În prezent, trăiește o viață care pare desprinsă din filmele despre mafia americană: mașini de lux, o casă impunătoare și o familie pe măsură.

Jaful de la Banca Transilvania, comis în februarie 2009, a fost finalmente rezolvat de justiție printr-o sentință controversată dictată în mai 2015. De la o condamnare inițială la 17 ani de închisoare, s-a ajuns, în cele din urmă, la o pedeapsă de trei ani de închisoare.

După peste cinci ani de procese îndelungate, judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au hotărât ca Andrei Hosu și Bogdan Baciu, doi tineri din Cluj-Napoca, să execute câte trei ani de închisoare, considerându-i autorii jafului de la Banca Transilvania.

Cu toate acestea, probele în dosarul celor doi tineri ridică semne de întrebare. Două expertize realizate de specialiștii Serviciului Român de Informații arată că înălțimea persoanelor surprinse în camerele de luat vederi din timpul jafului diferă de cea a celor doi acuzați, Bogdan Baciu și Andrei Hosu, cu zece centimetri.

De asemenea, expertizele ADN prelevate de la fața locului au fost contestate, probele fiind alterate și incapabile să ofere un rezultat clar.

Jaful propriu-zis a durat doar 66 de secunde, timp în care doi tineri mascați au intrat în sediul băncii din cartierul clujean Mănăștur și au reușit să sustragă suma de 256.000 de lei. În ciuda acestei rapide intervenții, paznicul băncii a fost imobilizat, iar angajații au încercat să opună rezistență.

Procesul celor doi acuzați a fost marcat de numeroase controverse și schimbări de decizii. După un verdict inițial de achitare pentru Bogdan Baciu și de 17 ani de închisoare pentru Andrei Hosu la Tribunalul Cluj, procesul a continuat la Curtea de Apel Cluj, unde verdictul a fost revizuit la câte zece ani de închisoare pentru fiecare dintre tineri.

Recursul la Înalta Curte de Casație a modificat din nou sentința, redusă acum la trei ani de închisoare pentru fiecare. Această nouă hotărâre presupune ca cei doi tineri să mai execute șase luni de închisoare pentru a putea fi eliberați condiționat. De asemenea, sunt obligați să plătească Băncii Transilvania suma de 70.000 de euro, valoarea prejudiciului provocat de jaful comis.

 

Facebook Comments Box
Continue Reading

Info

Alertă Meteorologică în Cluj: Cod Galben pentru Ploi Torențiale și Grindină în Diverse Zone

Diana Petrescu

Published

on

se emite o avertizare pentru localitățile Huedin, Aghireșu, Baciu, Poieni, Gilău, Florești, Săvădisla, Căpușu Mare, Călățele, Negreni, Gârbău, Sânpaul, Măguri-Răcătău, Mănăstireni, Petreștii de Jos, Mărgău, Sâncraiu, Săcuieu, Mărișel, Ciucea, Rișca, Izvoru Crișului, Ciurila, Tureni, Beliș și Valea Ierii. Se prevăd averse locale care pot acumula peste 20…25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină de dimensiuni mici.

De asemenea, sunt sub cod galben și localitățile Turda, Câmpia Turzii, Viișoara, Mihai Viteazu, Iara, Luna, Moldovenești, Călărași, Băișoara, Petreștii de Jos, Săndulești, Ciurila și Beliș. Aici se vor înregistra descărcări electrice, grindină de dimensiuni mici, averse locale care pot acumula între 15 și 20 l/mp, precum și intensificări ale vântului.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Info

ANM emite atenționare Cod galben pentru ploi și vânt în toată țara

Maria Costea

Published

on

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare Cod galben de ploi și vânt în întreaga țară. Se prevede că zona de ploi se va extinde de la regiunile sudice către întreaga țară, fiind predominant averse, uneori însoțite de descărcări electrice.

Cantitățile de apă vor fi în general de 15…20 l/mp, iar la altitudini mari, în zonele montane, se vor înregistra precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. Vântul va avea intensificări temporare în majoritatea zonelor, cu viteze cuprinse între 45 și 55 km/h, iar în zona montană înaltă rafalele vor depăși 70…80 km/h.

Mâine, 24 aprilie, se estimează că vântul va avea intensificări temporare în vest și nord-vest, iar pe arii restrânse în restul țării, cu viteze în general cuprinse între 45 și 55 km/h.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite