Connect with us

Info

Proiect ambițios la Turda. Centrul istoric, revitalizat pe bani europeni

Tudor Calinescu

Published

on

Proiect ambițios la Turda. Centrul istoric, revitalizat pe bani europeni


Centrul istoric din Turda va fi revitalizat pe bani europeni. Primăria Turda a lansat recent o licitație pentru proiectarea și execuția lucrărilor de revitalizare a spațiului pietonal din centrul istoric al orașului.
La pachet, în licitație este prinsă și realizarea unei autobaze pentru autobuzele electrice puse în circulație în decembrie, dar și amenajarea unei parcări de tip park & ride. Valoarea estimativă a investiției este de 31 de milioane de lei, din care cel mai mult, 18,3 milioane, vor costa lucrările de reabilitare a centrului istoric. Proiectul a fost selectat pentru finanțare în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020.

Vizate: Piața Republicii, fostul Teatru de Vară și Piața Tricolorului
Piața Republicii din Turda este de fapt nucleul arhitectural istoric al municipiului, cu un centru medieval în jurul bisericii romano-catolice din această piață, orientată nord-sud, sub formă de fus, rar întâlnită la piețe europene istorice. Aici există un fond construit de la baroc și eclectic, până la secession și modernismul deceniilor din interbelic, dar și clădiri realizate la sfârșitul sec. XIX – începutul sec. XX.

Prin noul proiect se dorește ca aici să se amenajeze un spațiu urban omogen, care să pună în valoare clădirile existente, dar și forma specifică a pieței. Astfel, se propune ”crearea unui spațiu semipietonal partajat (shared-space) dedicat atât pietonilor, bicicliștilor, cât si transportului public urban și traficului rutier (mult diminuat), acesta din urmă fiind prevăzut cu două benzi, din care una dedicată pentru transportul public urban”, se arată în caietul de sarcini.

Vor fi desființate cele 97 de parcări care există în zonă, iar spațiul rezultat va fi prevăzut cu sisteme de siguranță care să împiedice accesul auto pe zonele dedicate pietonilor și bicicliștilor. Se va moderniza stația de transport în comun Piața Republicii (Nord) și va fi creată o nouă stație de transport în comun, Piața Republicii Sud, pe frontul vestic al pieței, unde va fi amplasată și o stație de închirieri de biciclete.

Pe zona mediană a pieței va fi introdus un nou rând de arbori plantați în jardiniere. Zona pietonală va fi marcată la sud de o nouă fântână, care va avea două zone (o oglindă de apă și o zonă cu joc de apă), iar la nord, de esplanada dedicată evenimentelor și manifestărilor publice. Astfel, se renunță la fântâna existentă și se relochează statuia lui Avram Iancu, pe frontul nordic al Bisericii Romano-Catolice.

Se propune și o nouă strategie de iluminare a pieței, care să sublinieze tocmai forma particular de fus a acesteia, cu iluminat general pe stâlpi, în zona mediană a pieței și pandantiv cu montaj pe fațadele imobilelor din cele două fronturi, dar și iluminat ambiental cu proiectoare și benzi led amplasate în pardoseală, în zonele pieselor de mobilier urban, a statuii lui Avram Iancu și a fântânii.

Prin același proiect se va revitaliza și curtea de la Piața Republicii nr. 38 (fostul Teatru de Vară sau Piața Rușilor). În acest caz, lucrările vor viza reabilitarea scenei fostului Teatru de Vară și a fundalului aferent acestei scene, astfel încât să se amenajeze un spațiu multifuncțional, care să găzduiască de la spectacole de teatru și proiecții în aer liber, până la târguri și piețe volante.

Al treilea obiectiv cuprins în proiect este Piața Tricolorului (Scuarul Muzeului). Pentru aceasta ”s-a stabilit deschiderea perspectivelor dinspre Piața Republicii către cele patru repere arhitectonice care conturează spațiul (Biserica Reformat-Calvină, Liceul Josika Miklos, Muzeul de Istorie și Casa de Pensii)”, se arată în caietul de sarcini.

Acest lucru ar urma să fie realizat prin înlăturarea vegetației medii de pe latura estică a scuarului și toaletarea castanilor și teilor din zonă, dar și prin strategia de iluminat public și de mobilare urbană.

”În același timp se dorește sugerarea faptului că Piața Tricolorului a făcut parte din incinta fortificației din Turda Veche, fiind separată de Piața Republicii prin ”Hala Breslei (Cehului) Cizmarilor”, prin intermediul unui element de racord pe verticală cu dublu rol: acela de preluare a diferenței de nivel dintre cele două piețe și acela de mobilier urban”, se precizează în documentație.

Park and ride, dar și autobază pentru autobuzele electrice
Lotul 2 de lucrări din licitație se referă la construirea unei parcări tip park & ride pe strada 22 Decembrie 1989 și a unei autobaze pe strada Stadionului. În privința parcării, aceasta ar urma să aibă mai multe funcțiuni.

Astfel, va fi capăt de linie pentru autobuzele cu traseu pe strada 22 decembrie 1989, care vor folosi amplasamentul pentru perioadele de pauză și pentru o reîncărcare rapidä a bateriei autobuzului. Parcarea va fi dotată cu o stație de încărcare electrică rapidă de tip Plug-in CityChargers, cu un timp estimat de încărcare de 16-40 minute.

De asemenea, va avea rol de terminal intermodal cu cursele interurbane. ”Autocarele și microbuzele care asigură transportul interurban al navetiștilor vor avea un punct fix de debarcare/ îmbarcare a pasagerilor, situat la periferie, urmând ca deplasarea intraurbană să fie asigurată de autobuzele aparținând transportului în comun urban al municipiului” se arată în documentație.

Aici va fi un nod cu funcțiune park and ride. Pe amplasamentul de pe 22 Decembrie se vor amenaja parcări care se sunt destinate persoanelor care fac naveta zilnică dinspre comunele învecinate înspre locul de muncă situat în municipiu, folosind autoturismul.

În parking va fi amenjat și un spațiu de parcare pentru biciclete. Autobaza destinată noilor autobuze electrice va fi amplasată pe strada Stadionului. Imobilul nou construit va avea funcțiuni mixte, de garare și întreținere pentru autobuze electrice, stație ITP și funcțiuni administrative.

Tot aici se propune amenajarea unor parcări exterioare pentru autobuze și autoturisme. Toate parcările, interioare și exterioare, destinate autobuzelor vor fi dotate cu stații de încărcare electrică standard de tip Plug-in DepoChargers.

Acestea vor asigura încărcarea autobuzelor garate pe timpul nopții, într-un interval estimat de șase ore. Durata prevăzută pentru realizarea investiției este de 17 luni, din care șase luni pentru proiectare. Ofertele se pot depune până în 12 februarie.

Source link

Facebook Comments Box

Info

Bărbatul care a gaurit rotiile la mai multe mașini in cartierul Grigorescu a fost prins. Ulterior, el a fost dus la o unitate medicală specializată pentru evaluare și tratament.

Tudor Calinescu

Published

on

Proprietarii mai multor mașini parcate în cartierul Grigorescu şi-au găsit cauciucurile tăiate duminică! La data de 3 martie, polițiștii Secției 5 Poliție Cluj-Napoca au fost sesizați despre faptul că pe strada Hațeg au fost identificate mai multe autovehicule deteriorate.

„În cauză au fost demarate cercetări, iar în cursul zilei de ieri, 3 martie, un bărbat de 37 de ani, din județul Suceava, bănuit de comiterea faptelor a fost identificat de polițiști și transportat de un echipaj medical la o unitate medicală de specialitate.

În cauză sunt continuate activitățile de cercetare sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere”, transmite IPJ Cluj.

 

Facebook Comments Box
Continue Reading

Info

INCREDIBIL! PREȚUL UNUI KILOGRAM DE CARNE DE MIEL ÎN FEBRUARIE 2024, CU DOUĂ LUNI ÎNAINTE DE PAȘTE

Anamaria Ioana

Published

on

Tradiția românească înflorește din nou odată cu apropierea sărbătorii de Paște, iar carnea de miel rămâne un aliment emblematic pe mesele gospodăriilor. Cu doar două luni înainte de această sărbătoare importantă, românii își fac deja planuri pentru preparatele tradiționale pe care le vor savura alături de cei dragi. Cu toate acestea, bucuria este temperată de creșterea constantă a prețurilor la carne, o tendință observată pe parcursul ultimului an. Astfel, românii se confruntă acum cu costuri mai ridicate chiar și pentru cele mai simple produse din coșul de cumpărături. Iată care este situația prețurilor pentru un kilogram de carne de miel.

În 2024, prima zi de Paște va cădea în ziua de duminică, 5 mai. O dată deosebită se anunță pentru anul viitor, când Paștele Ortodox și Paștele Catolic vor coincide pe 20 aprilie 2025. Ca în fiecare an, românii se pregătesc pentru această sărbătoare cu mult entuziasm, iar gospodinele sunt în fruntea eforturilor, concentrându-se asupra preparatelor tradiționale pe care să le pregătească. De altfel, în perioada 18 martie – 4 mai 2024, are loc Postul Paștelui la ortodocși, iar pentru catolici, acesta a început deja începând cu 14 februarie.
Carnea de miel devine tot mai scumpă, an de an
Carnea de miel reprezintă un element de bază în lista alimentelor consumate de români în apropierea sărbătorii de Paște. Cu două luni înainte de această festivitate, multe gospodine își concentrează atenția asupra preparatelor tradiționale care vor încânta mesele. Printre acestea se numără cozonacii, pasca, ouăle vopsite, salatele tradiționale, diverse prăjituri, dar și delicioasele sarmale sau carnea de miel la cuptor. Totuși, pentru a crea o masă festivă de Paște, românii trebuie să fie pregătiți să investească mai mult. Costurile pentru un simplu coș de cumpărături au crescut, impunând o presiune financiară suplimentară asupra clienților.
Cât va costa mielul de Paște în 2023. Crescătorii de oi prezintă primele  prețuri - DailyBusiness.ro
Ca exemplu, reprezentanții Stațiunii de Cercetare – Dezvoltare Popăuți din județul Botoșani, o stațiune de stat, au furnizat câteva informații relevante despre numărul de miei disponibili pentru vânzare în acest an. Pentru sărbătorile pascale din 2024, se estimează că vor fi disponibili aproximativ 600 de miei. Adaosul la preț va fi de 10 procente. Conform acestor date, se anticipează că un kilogram de miel viu va fi vândut la prețul de 22,03 lei.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Info

CULIȚĂ STERP ÎN STARE CRITICĂ! CE PROBLEME DE SĂNĂTATE AU DEGENERAT?

Anamaria Ioana

Published

on

În ultima perioadă, Culiță Sterp  a fost adus de urgență într-un spital. Problemele de sănătate cu care se confruntă manelistul sunt încă necunoscute în detaliu, însă preocuparea este mare în rândul fanilor săi, care își doresc să afle starea sa de sănătate.

Culiță Sterp e în doliu! Tragedie în familia Sterp. A murit la 32 de ani  VIDEO

În ciuda acestei situații delicate, Culiță Sterp a transmis un mesaj puternic comunității sale de fani prin intermediul rețelelor de socializare. În acest mesaj, el a subliniat importanța sănătății și a încurajat pe toți cei care îl susțin să aibă grijă de ei și să acorde atenție problemelor de sănătate.

Ce e mult, e mult” Culiță Sterp și-a îngrijorat fanii, după ce s-a  fotografiat pe patul de spital, cu branula în mână! Motivul pentru care  artistul a avut nevoie de ajutorul medicilor -

Pe data de 27 februarie 2024, Culiță Sterp a ajuns de urgență într-o unitate medicală. Artistul a dezvăluit că se simte rău încă din ziua de duminică, dar a sperat că starea sa de sănătate se va îmbunătăți. Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat. După ce cu o seară înainte participase la un recital în cadrul unui spectacol, Culiță Sterp a realizat că are nevoie de asistență medicală specializată și a mers la camera de gardă pentru a cere ajutor.

Magistrații de la Judecătoria Cluj-Napoca au hotărât: Culiță Sterp poate  părăsi țara. Decizia nu este una definitivă - Evenimentul Zilei

Culiță Sterp, artistul iubit de comunitatea sa de fani, a stârnit îngrijorarea acestora pe platforma Instagram, unde a distribuit o imagine de pe patul de spital. Cu nevoia de internare și administrarea unor medicamente prin perfuzie, situația sănătății sale a fost subiect de discuție intensă în rândul susținătorilor săi.

Prin intermediul rețelelor de socializare, Culiță Sterp a transmis un mesaj privind starea sa de sănătate, dezvăluind că se simțea rău încă din ziua de duminică și că a avut febră.

Mă confrunt cu o febră încă de duminică, am sperat că va trece de la sine, dar se pare că situația s-a înrăutățit, a relatat Culiță într-o postare pe Instagram.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite

Copyright © 2023 iLoveYouCluj. Webdesign & Marketing - iPublicitate