Connect with us

Info

Proiect ambițios la Turda. Centrul istoric, revitalizat pe bani europeni

Tudor Calinescu

Published

on

Proiect ambițios la Turda. Centrul istoric, revitalizat pe bani europeni


Centrul istoric din Turda va fi revitalizat pe bani europeni. Primăria Turda a lansat recent o licitație pentru proiectarea și execuția lucrărilor de revitalizare a spațiului pietonal din centrul istoric al orașului.
La pachet, în licitație este prinsă și realizarea unei autobaze pentru autobuzele electrice puse în circulație în decembrie, dar și amenajarea unei parcări de tip park & ride. Valoarea estimativă a investiției este de 31 de milioane de lei, din care cel mai mult, 18,3 milioane, vor costa lucrările de reabilitare a centrului istoric. Proiectul a fost selectat pentru finanțare în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020.

Vizate: Piața Republicii, fostul Teatru de Vară și Piața Tricolorului
Piața Republicii din Turda este de fapt nucleul arhitectural istoric al municipiului, cu un centru medieval în jurul bisericii romano-catolice din această piață, orientată nord-sud, sub formă de fus, rar întâlnită la piețe europene istorice. Aici există un fond construit de la baroc și eclectic, până la secession și modernismul deceniilor din interbelic, dar și clădiri realizate la sfârșitul sec. XIX – începutul sec. XX.

Prin noul proiect se dorește ca aici să se amenajeze un spațiu urban omogen, care să pună în valoare clădirile existente, dar și forma specifică a pieței. Astfel, se propune ”crearea unui spațiu semipietonal partajat (shared-space) dedicat atât pietonilor, bicicliștilor, cât si transportului public urban și traficului rutier (mult diminuat), acesta din urmă fiind prevăzut cu două benzi, din care una dedicată pentru transportul public urban”, se arată în caietul de sarcini.

Vor fi desființate cele 97 de parcări care există în zonă, iar spațiul rezultat va fi prevăzut cu sisteme de siguranță care să împiedice accesul auto pe zonele dedicate pietonilor și bicicliștilor. Se va moderniza stația de transport în comun Piața Republicii (Nord) și va fi creată o nouă stație de transport în comun, Piața Republicii Sud, pe frontul vestic al pieței, unde va fi amplasată și o stație de închirieri de biciclete.

Pe zona mediană a pieței va fi introdus un nou rând de arbori plantați în jardiniere. Zona pietonală va fi marcată la sud de o nouă fântână, care va avea două zone (o oglindă de apă și o zonă cu joc de apă), iar la nord, de esplanada dedicată evenimentelor și manifestărilor publice. Astfel, se renunță la fântâna existentă și se relochează statuia lui Avram Iancu, pe frontul nordic al Bisericii Romano-Catolice.

Se propune și o nouă strategie de iluminare a pieței, care să sublinieze tocmai forma particular de fus a acesteia, cu iluminat general pe stâlpi, în zona mediană a pieței și pandantiv cu montaj pe fațadele imobilelor din cele două fronturi, dar și iluminat ambiental cu proiectoare și benzi led amplasate în pardoseală, în zonele pieselor de mobilier urban, a statuii lui Avram Iancu și a fântânii.

Prin același proiect se va revitaliza și curtea de la Piața Republicii nr. 38 (fostul Teatru de Vară sau Piața Rușilor). În acest caz, lucrările vor viza reabilitarea scenei fostului Teatru de Vară și a fundalului aferent acestei scene, astfel încât să se amenajeze un spațiu multifuncțional, care să găzduiască de la spectacole de teatru și proiecții în aer liber, până la târguri și piețe volante.

Al treilea obiectiv cuprins în proiect este Piața Tricolorului (Scuarul Muzeului). Pentru aceasta ”s-a stabilit deschiderea perspectivelor dinspre Piața Republicii către cele patru repere arhitectonice care conturează spațiul (Biserica Reformat-Calvină, Liceul Josika Miklos, Muzeul de Istorie și Casa de Pensii)”, se arată în caietul de sarcini.

Acest lucru ar urma să fie realizat prin înlăturarea vegetației medii de pe latura estică a scuarului și toaletarea castanilor și teilor din zonă, dar și prin strategia de iluminat public și de mobilare urbană.

”În același timp se dorește sugerarea faptului că Piața Tricolorului a făcut parte din incinta fortificației din Turda Veche, fiind separată de Piața Republicii prin ”Hala Breslei (Cehului) Cizmarilor”, prin intermediul unui element de racord pe verticală cu dublu rol: acela de preluare a diferenței de nivel dintre cele două piețe și acela de mobilier urban”, se precizează în documentație.

Park and ride, dar și autobază pentru autobuzele electrice
Lotul 2 de lucrări din licitație se referă la construirea unei parcări tip park & ride pe strada 22 Decembrie 1989 și a unei autobaze pe strada Stadionului. În privința parcării, aceasta ar urma să aibă mai multe funcțiuni.

Astfel, va fi capăt de linie pentru autobuzele cu traseu pe strada 22 decembrie 1989, care vor folosi amplasamentul pentru perioadele de pauză și pentru o reîncărcare rapidä a bateriei autobuzului. Parcarea va fi dotată cu o stație de încărcare electrică rapidă de tip Plug-in CityChargers, cu un timp estimat de încărcare de 16-40 minute.

De asemenea, va avea rol de terminal intermodal cu cursele interurbane. ”Autocarele și microbuzele care asigură transportul interurban al navetiștilor vor avea un punct fix de debarcare/ îmbarcare a pasagerilor, situat la periferie, urmând ca deplasarea intraurbană să fie asigurată de autobuzele aparținând transportului în comun urban al municipiului” se arată în documentație.

Aici va fi un nod cu funcțiune park and ride. Pe amplasamentul de pe 22 Decembrie se vor amenaja parcări care se sunt destinate persoanelor care fac naveta zilnică dinspre comunele învecinate înspre locul de muncă situat în municipiu, folosind autoturismul.

În parking va fi amenjat și un spațiu de parcare pentru biciclete. Autobaza destinată noilor autobuze electrice va fi amplasată pe strada Stadionului. Imobilul nou construit va avea funcțiuni mixte, de garare și întreținere pentru autobuze electrice, stație ITP și funcțiuni administrative.

Tot aici se propune amenajarea unor parcări exterioare pentru autobuze și autoturisme. Toate parcările, interioare și exterioare, destinate autobuzelor vor fi dotate cu stații de încărcare electrică standard de tip Plug-in DepoChargers.

Acestea vor asigura încărcarea autobuzelor garate pe timpul nopții, într-un interval estimat de șase ore. Durata prevăzută pentru realizarea investiției este de 17 luni, din care șase luni pentru proiectare. Ofertele se pot depune până în 12 februarie.

Source link

Facebook Comments Box

Info

Ninsorile se apropie de Ardeal! Află când vor cădea primii fulgi la Cluj și dacă vom avea o iarnă ca în povești în Cluj-Napoca.

Maria Costea

Published

on

Iarna își face simțită prezența: Primele ninsori prognozate în România

Săptămâna viitoare, România va trece printr-o schimbare bruscă a vremii, când primele ninsori sunt așteptate să cadă. Deși ne bucurăm încă de temperaturi relativ ridicate pentru finalul toamnei, meteorologii Accuweather avertizează că iarna este gata să-și facă apariția. Valorile termice vor începe să scadă semnificativ, prevestind instalarea oficială a sezonului rece, chiar dacă mai avem o lună de toamnă calendaristică.

În prezent, vremea este însorită, iar românii profită de zilele frumoase de toamnă. Totuși, începând de miercuri, 6 noiembrie 2024, primele ninsori vor cădea în zonele montane. Conform prognozelor, Brașovul va fi primul oraș unde vom vedea fulgi de nea, cu temperaturi de aproximativ 6°C în timpul zilei și minime de până la -4°C noaptea.

Iarna se apropie de Cluj-Napoca

Clujenii vor mai avea de așteptat până la prima ninsoare. Potrivit meteorologilor, pe 5 decembrie 2024 ar putea apărea fulgi de nea și în oraș, sub formă de ninsoare ușoară. Ziua următoare, pe 6 decembrie, în preajma sărbătorii Sfântului Nicolae, o ninsoare mai consistentă ar putea aduce un strat de zăpadă, oferind orașului un peisaj hibernal chiar la începutul sezonului festiv.

În așteptarea iernii, mulți români își pregătesc deja hainele groase și pornesc sistemele de încălzire, mai ales în zonele montane. În curând, iarna își va face loc în peisajul românesc, aducând atmosfera de sărbătoare și, posibil, zăpadă în întreaga țară.

Iarna 2024 – O prognoză blândă și fără geruri severe pentru România

Conform prognozelor sezoniere, iarna 2024 promite o perioadă mai blândă decât în alți ani, fără temperaturi extrem de scăzute. În noiembrie, zilele reci se vor îmbina cu episoade de lapoviță și ploaie, iar temperaturile vor coborî rar sub 1°C pe timpul zilei. Nopțile vor aduce minime ce pot atinge -6°C, dar fără perioade îndelungate de îngheț sever, ceea ce ar trebui să fie o veste bună pentru cei care nu agrează iernile aspre.

Precipitații și formarea poleiului

Pe durata sezonului rece, se estimează că precipitațiile sub formă de ploaie vor fi mai frecvente decât cele de zăpadă, mai ales în sudul și vestul țării. În Cluj-Napoca, acest tipar ar putea duce la mai puține zile cu zăpadă consistentă, însă va crește riscul de polei și drumuri alunecoase, în special în diminețile cu temperaturi scăzute.

Zăpada mult așteptată

Pentru iubitorii de iarnă albă, prognoza nu aduce cele mai bune vești: după primele ninsori din noiembrie, următoarele episoade semnificative de zăpadă sunt așteptate abia la sfârșitul lunii ianuarie. Lunile decembrie și februarie vor fi marcate de fluctuații de temperatură, cu puține zile de ninsoare abundentă.

O iarnă blândă pentru clujeni

Pentru locuitorii din Cluj, februarie va aduce și mai puține șanse de ninsoare, iar temperaturile vor rămâne peste media sezonului. Acest lucru sugerează o încheiere liniștită a iernii, fără condiții extreme. Cu câteva zile mai reci și episoade ocazionale de ninsoare, iarna 2024 se anunță a fi una destul de blândă, potrivită pentru cei care preferă o vreme mai moderată.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Info

VIDEO: Unul dintre condamnații în procesul jaf la Banca Transilvania Cluj duce un stil de viață asemănător cu cel al mafioților americani din Epoca de Aur

Diana Petrescu

Published

on

Andrei Hosu, unul dintre cei doi tineri acuzați și condamnați pentru implicarea în marele jaf de la Banca Transilvania, pare să ducă un stil de viață care amintește de opulența mafioților americani din epoca de aur a Americii.

Pe rețelele de socializare, Hosu a postat un mesaj inspirațional: ”Lasă-i să te judece. Lasă-i să te înțeleagă greșit. Lasă-i să te bârfească. Părerile lor nu sunt problema ta. Tu rămâi un om bun, iubește și simte-te liber în autenticitatea ta. Indiferent ce spun sau fac alții, să nu îndrăznești să te îndoiești de valoarea ta.”

În prezent, trăiește o viață care pare desprinsă din filmele despre mafia americană: mașini de lux, o casă impunătoare și o familie pe măsură.

Jaful de la Banca Transilvania, comis în februarie 2009, a fost finalmente rezolvat de justiție printr-o sentință controversată dictată în mai 2015. De la o condamnare inițială la 17 ani de închisoare, s-a ajuns, în cele din urmă, la o pedeapsă de trei ani de închisoare.

După peste cinci ani de procese îndelungate, judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au hotărât ca Andrei Hosu și Bogdan Baciu, doi tineri din Cluj-Napoca, să execute câte trei ani de închisoare, considerându-i autorii jafului de la Banca Transilvania.

Cu toate acestea, probele în dosarul celor doi tineri ridică semne de întrebare. Două expertize realizate de specialiștii Serviciului Român de Informații arată că înălțimea persoanelor surprinse în camerele de luat vederi din timpul jafului diferă de cea a celor doi acuzați, Bogdan Baciu și Andrei Hosu, cu zece centimetri.

De asemenea, expertizele ADN prelevate de la fața locului au fost contestate, probele fiind alterate și incapabile să ofere un rezultat clar.

Jaful propriu-zis a durat doar 66 de secunde, timp în care doi tineri mascați au intrat în sediul băncii din cartierul clujean Mănăștur și au reușit să sustragă suma de 256.000 de lei. În ciuda acestei rapide intervenții, paznicul băncii a fost imobilizat, iar angajații au încercat să opună rezistență.

Procesul celor doi acuzați a fost marcat de numeroase controverse și schimbări de decizii. După un verdict inițial de achitare pentru Bogdan Baciu și de 17 ani de închisoare pentru Andrei Hosu la Tribunalul Cluj, procesul a continuat la Curtea de Apel Cluj, unde verdictul a fost revizuit la câte zece ani de închisoare pentru fiecare dintre tineri.

Recursul la Înalta Curte de Casație a modificat din nou sentința, redusă acum la trei ani de închisoare pentru fiecare. Această nouă hotărâre presupune ca cei doi tineri să mai execute șase luni de închisoare pentru a putea fi eliberați condiționat. De asemenea, sunt obligați să plătească Băncii Transilvania suma de 70.000 de euro, valoarea prejudiciului provocat de jaful comis.

 

Facebook Comments Box
Continue Reading

Info

Alertă Meteorologică în Cluj: Cod Galben pentru Ploi Torențiale și Grindină în Diverse Zone

Diana Petrescu

Published

on

se emite o avertizare pentru localitățile Huedin, Aghireșu, Baciu, Poieni, Gilău, Florești, Săvădisla, Căpușu Mare, Călățele, Negreni, Gârbău, Sânpaul, Măguri-Răcătău, Mănăstireni, Petreștii de Jos, Mărgău, Sâncraiu, Săcuieu, Mărișel, Ciucea, Rișca, Izvoru Crișului, Ciurila, Tureni, Beliș și Valea Ierii. Se prevăd averse locale care pot acumula peste 20…25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină de dimensiuni mici.

De asemenea, sunt sub cod galben și localitățile Turda, Câmpia Turzii, Viișoara, Mihai Viteazu, Iara, Luna, Moldovenești, Călărași, Băișoara, Petreștii de Jos, Săndulești, Ciurila și Beliș. Aici se vor înregistra descărcări electrice, grindină de dimensiuni mici, averse locale care pot acumula între 15 și 20 l/mp, precum și intensificări ale vântului.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite