Connect with us

Info

Proiect ambițios la Turda. Centrul istoric, revitalizat pe bani europeni

Tudor Calinescu

Published

on

Proiect ambițios la Turda. Centrul istoric, revitalizat pe bani europeni


Centrul istoric din Turda va fi revitalizat pe bani europeni. Primăria Turda a lansat recent o licitație pentru proiectarea și execuția lucrărilor de revitalizare a spațiului pietonal din centrul istoric al orașului.
La pachet, în licitație este prinsă și realizarea unei autobaze pentru autobuzele electrice puse în circulație în decembrie, dar și amenajarea unei parcări de tip park & ride. Valoarea estimativă a investiției este de 31 de milioane de lei, din care cel mai mult, 18,3 milioane, vor costa lucrările de reabilitare a centrului istoric. Proiectul a fost selectat pentru finanțare în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020.

Vizate: Piața Republicii, fostul Teatru de Vară și Piața Tricolorului
Piața Republicii din Turda este de fapt nucleul arhitectural istoric al municipiului, cu un centru medieval în jurul bisericii romano-catolice din această piață, orientată nord-sud, sub formă de fus, rar întâlnită la piețe europene istorice. Aici există un fond construit de la baroc și eclectic, până la secession și modernismul deceniilor din interbelic, dar și clădiri realizate la sfârșitul sec. XIX – începutul sec. XX.

Prin noul proiect se dorește ca aici să se amenajeze un spațiu urban omogen, care să pună în valoare clădirile existente, dar și forma specifică a pieței. Astfel, se propune ”crearea unui spațiu semipietonal partajat (shared-space) dedicat atât pietonilor, bicicliștilor, cât si transportului public urban și traficului rutier (mult diminuat), acesta din urmă fiind prevăzut cu două benzi, din care una dedicată pentru transportul public urban”, se arată în caietul de sarcini.

Vor fi desființate cele 97 de parcări care există în zonă, iar spațiul rezultat va fi prevăzut cu sisteme de siguranță care să împiedice accesul auto pe zonele dedicate pietonilor și bicicliștilor. Se va moderniza stația de transport în comun Piața Republicii (Nord) și va fi creată o nouă stație de transport în comun, Piața Republicii Sud, pe frontul vestic al pieței, unde va fi amplasată și o stație de închirieri de biciclete.

Pe zona mediană a pieței va fi introdus un nou rând de arbori plantați în jardiniere. Zona pietonală va fi marcată la sud de o nouă fântână, care va avea două zone (o oglindă de apă și o zonă cu joc de apă), iar la nord, de esplanada dedicată evenimentelor și manifestărilor publice. Astfel, se renunță la fântâna existentă și se relochează statuia lui Avram Iancu, pe frontul nordic al Bisericii Romano-Catolice.

Se propune și o nouă strategie de iluminare a pieței, care să sublinieze tocmai forma particular de fus a acesteia, cu iluminat general pe stâlpi, în zona mediană a pieței și pandantiv cu montaj pe fațadele imobilelor din cele două fronturi, dar și iluminat ambiental cu proiectoare și benzi led amplasate în pardoseală, în zonele pieselor de mobilier urban, a statuii lui Avram Iancu și a fântânii.

Prin același proiect se va revitaliza și curtea de la Piața Republicii nr. 38 (fostul Teatru de Vară sau Piața Rușilor). În acest caz, lucrările vor viza reabilitarea scenei fostului Teatru de Vară și a fundalului aferent acestei scene, astfel încât să se amenajeze un spațiu multifuncțional, care să găzduiască de la spectacole de teatru și proiecții în aer liber, până la târguri și piețe volante.

Al treilea obiectiv cuprins în proiect este Piața Tricolorului (Scuarul Muzeului). Pentru aceasta ”s-a stabilit deschiderea perspectivelor dinspre Piața Republicii către cele patru repere arhitectonice care conturează spațiul (Biserica Reformat-Calvină, Liceul Josika Miklos, Muzeul de Istorie și Casa de Pensii)”, se arată în caietul de sarcini.

Acest lucru ar urma să fie realizat prin înlăturarea vegetației medii de pe latura estică a scuarului și toaletarea castanilor și teilor din zonă, dar și prin strategia de iluminat public și de mobilare urbană.

”În același timp se dorește sugerarea faptului că Piața Tricolorului a făcut parte din incinta fortificației din Turda Veche, fiind separată de Piața Republicii prin ”Hala Breslei (Cehului) Cizmarilor”, prin intermediul unui element de racord pe verticală cu dublu rol: acela de preluare a diferenței de nivel dintre cele două piețe și acela de mobilier urban”, se precizează în documentație.

Park and ride, dar și autobază pentru autobuzele electrice
Lotul 2 de lucrări din licitație se referă la construirea unei parcări tip park & ride pe strada 22 Decembrie 1989 și a unei autobaze pe strada Stadionului. În privința parcării, aceasta ar urma să aibă mai multe funcțiuni.

Astfel, va fi capăt de linie pentru autobuzele cu traseu pe strada 22 decembrie 1989, care vor folosi amplasamentul pentru perioadele de pauză și pentru o reîncărcare rapidä a bateriei autobuzului. Parcarea va fi dotată cu o stație de încărcare electrică rapidă de tip Plug-in CityChargers, cu un timp estimat de încărcare de 16-40 minute.

De asemenea, va avea rol de terminal intermodal cu cursele interurbane. ”Autocarele și microbuzele care asigură transportul interurban al navetiștilor vor avea un punct fix de debarcare/ îmbarcare a pasagerilor, situat la periferie, urmând ca deplasarea intraurbană să fie asigurată de autobuzele aparținând transportului în comun urban al municipiului” se arată în documentație.

Aici va fi un nod cu funcțiune park and ride. Pe amplasamentul de pe 22 Decembrie se vor amenaja parcări care se sunt destinate persoanelor care fac naveta zilnică dinspre comunele învecinate înspre locul de muncă situat în municipiu, folosind autoturismul.

În parking va fi amenjat și un spațiu de parcare pentru biciclete. Autobaza destinată noilor autobuze electrice va fi amplasată pe strada Stadionului. Imobilul nou construit va avea funcțiuni mixte, de garare și întreținere pentru autobuze electrice, stație ITP și funcțiuni administrative.

Tot aici se propune amenajarea unor parcări exterioare pentru autobuze și autoturisme. Toate parcările, interioare și exterioare, destinate autobuzelor vor fi dotate cu stații de încărcare electrică standard de tip Plug-in DepoChargers.

Acestea vor asigura încărcarea autobuzelor garate pe timpul nopții, într-un interval estimat de șase ore. Durata prevăzută pentru realizarea investiției este de 17 luni, din care șase luni pentru proiectare. Ofertele se pot depune până în 12 februarie.

Source link

Facebook Comments Box

Actualitate

Măcel în “zona rezidențială”! Caii au dezlănțuit iadul în cartierul milionarilor din Cluj!

Cosmin Ardelean

Published

on

Panică în cartierul milionarilor din Cluj! Caii distrug vile de lux și lasă mizerie în urmă!

Un adevărat haos stăpânește în cartierul Tineretului, una dintre cele mai exclusiviste zone ale Clujului, unde prețul unei case ajunge chiar și la 500.000 de euro. Proprietarii disperați se plâng că sunt terorizați de o hoardă de cai, lăsați liberi să pătrundă pe proprietățile lor și să distrugă tot ce le iese în cale.

“În cartierul Tineretului, zona străzii Voroneț și a străzilor adiacente, aproape în fiecare noapte sunt niște cai care sunt liberi, intră pe proprietățile private și provoacă distrugeri”, semnalează clujenii exasperați, care se tem ca nu cumva animalele să le afecteze și copiii.

Problema nu se oprește la distrugerea vilelor de lux și a grădinilor amenajate cu gust. Caii își fac nevoile peste tot, transformând străzile și trotuarele într-un câmp de luptă, unde “pe lângă asta, umblă liberi pe stradă, și pe trotuar și pe partea carosabilă”, după cum au declarat locuitorii.

Situația a ajuns la un punct critic, iar oamenii cer disperați ajutorul autorităților pentru a-l identifica și sancționa pe proprietarul cailor. “Este adevărat că orașul s-a extins foarte mult, acaparând toate zonele de la periferia orașului, însă nu este normal să investești peste 300.000 de euro, uneori chiar și 500.000 de euro, cât costă o casă pe strada Voronețului, ca să calci zilnic în balegă de cal”, spun ei.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Info

Revoltă în Piața Unirii: Femeie amendată pentru că circula cu bicicleta. Clujenii, FURIOȘI pe poliție!

Cosmin Ardelean

Published

on

Clujeancă amendată URIAȘ pentru că mergea cu bicicleta prin Piața Unirii: Poliția, acuzată de abuz!

O femeie din Cluj a fost amendată de două ori, cu o sumă totală de 1.310 lei, pentru că a circulat cu bicicleta în zona pietonală a Pieței Unirii. Clujeanca a denunțat măsura ca fiind abuzivă și a acuzat autoritățile că nu asigură infrastructură adecvată pentru bicicliști.

“2 amenzi în cuantum total de 1310 de lei pentru circulat neregulamentar pe bicicletă în « zona carosabilă » ( după cum îmi explica polițistul local) din cadrul zonei pietonale din cadrul Pieței Unirii, a doua primită la două săptămani distanţă pentru că am « refuzat VEHEMENT în mod REPETAT să prezint CI pentru identificare »”, a scris Mica Ioana pe Facebook.

Femeia a explicat că a refuzat inițial să se legitimeze pentru că nu i s-a explicat clar motivul amenzii, iar “VEHEMENT” a fost considerat tonul său când a criticat reglementarea pe care o consideră “aberantă”. Ea a subliniat inconsecvența autorităților, menționând că strada Universității permite accesul bicicletelor, iar trecerea de pietoni de la capătul străzii Napoca spre Piața Unirii are și bandă de biciclete care nu duce nicăieri, doar la polițiștii care amendează.

Mica Ioana a ridicat problema lipsei de legătură între pistele de biciclete de pe străzile Napoca și Eroilor, care îi obligă pe bicicliști să aleagă între a circula pe carosabil, printre mașini, sau a fi amendați pentru mers pe trotuar. “De ce sunt excluşi bicicliştii chiar din centrul oraşului? Dacă eu pedalez încet lângă nişte amici în zona pietonală în timp ce traversăm piaţa risc să iau o amendă ? Aşa înțeleg aceşti polițiști să servească interesul public într-un oraş sufocat de maşini?”, a adăugat ea.

Postarea a stârnit un val de reacții, mulți clujeni acuzând Poliția Locală de abuz și ipocrizie. “Bine că mașinile care ocupă o bună parte a trotuarelor din oraș nu sunt văzute de stimabili”, a scris un utilizator.

Întrebat despre cazul amenzilor, primarul Emil Boc a declarat că: “Prima explicație a fost că nu a vrut să se legitimeze, a avut un comportament obraznic și a încălcat prevederile legale… Poliția a spus că doamna a avut un comportament obraznic și sfidător”. Boc a admis totuși că amenda de 1350 de lei este mare și a promis că va cere lămuriri suplimentare.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Info

A fost abuz sau aplicare a legii? Scandalul biciclistei aprinde spiritele la Cluj

Cosmin Ardelean

Published

on

Scandal în Piața Unirii: Boc acuză comportament sfidător! Soția activistului Dohotaru, amendată drastic pentru că mergea cu bicicleta!

Un incident aparent banal a stârnit o dispută aprinsă în Cluj-Napoca. Soția activistului de mediu Adrian Dohotaru a fost amendată de Poliția Locală pentru că a circulat cu bicicleta în Piața Unirii, iar primarul Emil Boc a intervenit în scandal, aducând acuzații grave la adresa acesteia.

Primarul a declarat că a primit o copie a procesului verbal și a cerut explicații Poliției Locale. “Prima explicație a fost că nu a vrut să se legitimeze, a avut un comportament obraznic cu polițiștii locali și a încălcat prevederile legale”, a spus Emil Boc, confirmând că interdicția de a circula cu bicicleta în Piața Unirii rămâne în vigoare.

Boc a precizat că este deschis la discuții despre reglementarea circulației bicicletelor în Piața Unirii, dar a subliniat că, momentan, legea interzice acest lucru. În privința amenzii de 1350 de lei, considerată exagerată de mulți, inclusiv de primar, Boc a promis că va cere lămuriri suplimentare. “Nu sunt adeptul ca pentru prima abatere să mergi pe amenda maximă. Poliția a spus că doamna a avut un comportament obraznic și sfidător”, a adăugat el.

Reacțiile la incident au fost împărțite. Unii clujeni susțin aplicarea strictă a legii, în timp ce alții consideră amenda disproporționată și cer o reglementare mai clară a circulației bicicletelor în centrul orașului.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite