Connect with us

Info

Proiect ambițios la Turda. Centrul istoric, revitalizat pe bani europeni

Tudor Calinescu

Published

on

Proiect ambițios la Turda. Centrul istoric, revitalizat pe bani europeni


Centrul istoric din Turda va fi revitalizat pe bani europeni. Primăria Turda a lansat recent o licitație pentru proiectarea și execuția lucrărilor de revitalizare a spațiului pietonal din centrul istoric al orașului.
La pachet, în licitație este prinsă și realizarea unei autobaze pentru autobuzele electrice puse în circulație în decembrie, dar și amenajarea unei parcări de tip park & ride. Valoarea estimativă a investiției este de 31 de milioane de lei, din care cel mai mult, 18,3 milioane, vor costa lucrările de reabilitare a centrului istoric. Proiectul a fost selectat pentru finanțare în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020.

Vizate: Piața Republicii, fostul Teatru de Vară și Piața Tricolorului
Piața Republicii din Turda este de fapt nucleul arhitectural istoric al municipiului, cu un centru medieval în jurul bisericii romano-catolice din această piață, orientată nord-sud, sub formă de fus, rar întâlnită la piețe europene istorice. Aici există un fond construit de la baroc și eclectic, până la secession și modernismul deceniilor din interbelic, dar și clădiri realizate la sfârșitul sec. XIX – începutul sec. XX.

Prin noul proiect se dorește ca aici să se amenajeze un spațiu urban omogen, care să pună în valoare clădirile existente, dar și forma specifică a pieței. Astfel, se propune ”crearea unui spațiu semipietonal partajat (shared-space) dedicat atât pietonilor, bicicliștilor, cât si transportului public urban și traficului rutier (mult diminuat), acesta din urmă fiind prevăzut cu două benzi, din care una dedicată pentru transportul public urban”, se arată în caietul de sarcini.

Vor fi desființate cele 97 de parcări care există în zonă, iar spațiul rezultat va fi prevăzut cu sisteme de siguranță care să împiedice accesul auto pe zonele dedicate pietonilor și bicicliștilor. Se va moderniza stația de transport în comun Piața Republicii (Nord) și va fi creată o nouă stație de transport în comun, Piața Republicii Sud, pe frontul vestic al pieței, unde va fi amplasată și o stație de închirieri de biciclete.

Pe zona mediană a pieței va fi introdus un nou rând de arbori plantați în jardiniere. Zona pietonală va fi marcată la sud de o nouă fântână, care va avea două zone (o oglindă de apă și o zonă cu joc de apă), iar la nord, de esplanada dedicată evenimentelor și manifestărilor publice. Astfel, se renunță la fântâna existentă și se relochează statuia lui Avram Iancu, pe frontul nordic al Bisericii Romano-Catolice.

Se propune și o nouă strategie de iluminare a pieței, care să sublinieze tocmai forma particular de fus a acesteia, cu iluminat general pe stâlpi, în zona mediană a pieței și pandantiv cu montaj pe fațadele imobilelor din cele două fronturi, dar și iluminat ambiental cu proiectoare și benzi led amplasate în pardoseală, în zonele pieselor de mobilier urban, a statuii lui Avram Iancu și a fântânii.

Prin același proiect se va revitaliza și curtea de la Piața Republicii nr. 38 (fostul Teatru de Vară sau Piața Rușilor). În acest caz, lucrările vor viza reabilitarea scenei fostului Teatru de Vară și a fundalului aferent acestei scene, astfel încât să se amenajeze un spațiu multifuncțional, care să găzduiască de la spectacole de teatru și proiecții în aer liber, până la târguri și piețe volante.

Al treilea obiectiv cuprins în proiect este Piața Tricolorului (Scuarul Muzeului). Pentru aceasta ”s-a stabilit deschiderea perspectivelor dinspre Piața Republicii către cele patru repere arhitectonice care conturează spațiul (Biserica Reformat-Calvină, Liceul Josika Miklos, Muzeul de Istorie și Casa de Pensii)”, se arată în caietul de sarcini.

Acest lucru ar urma să fie realizat prin înlăturarea vegetației medii de pe latura estică a scuarului și toaletarea castanilor și teilor din zonă, dar și prin strategia de iluminat public și de mobilare urbană.

”În același timp se dorește sugerarea faptului că Piața Tricolorului a făcut parte din incinta fortificației din Turda Veche, fiind separată de Piața Republicii prin ”Hala Breslei (Cehului) Cizmarilor”, prin intermediul unui element de racord pe verticală cu dublu rol: acela de preluare a diferenței de nivel dintre cele două piețe și acela de mobilier urban”, se precizează în documentație.

Park and ride, dar și autobază pentru autobuzele electrice
Lotul 2 de lucrări din licitație se referă la construirea unei parcări tip park & ride pe strada 22 Decembrie 1989 și a unei autobaze pe strada Stadionului. În privința parcării, aceasta ar urma să aibă mai multe funcțiuni.

Astfel, va fi capăt de linie pentru autobuzele cu traseu pe strada 22 decembrie 1989, care vor folosi amplasamentul pentru perioadele de pauză și pentru o reîncărcare rapidä a bateriei autobuzului. Parcarea va fi dotată cu o stație de încărcare electrică rapidă de tip Plug-in CityChargers, cu un timp estimat de încărcare de 16-40 minute.

De asemenea, va avea rol de terminal intermodal cu cursele interurbane. ”Autocarele și microbuzele care asigură transportul interurban al navetiștilor vor avea un punct fix de debarcare/ îmbarcare a pasagerilor, situat la periferie, urmând ca deplasarea intraurbană să fie asigurată de autobuzele aparținând transportului în comun urban al municipiului” se arată în documentație.

Aici va fi un nod cu funcțiune park and ride. Pe amplasamentul de pe 22 Decembrie se vor amenaja parcări care se sunt destinate persoanelor care fac naveta zilnică dinspre comunele învecinate înspre locul de muncă situat în municipiu, folosind autoturismul.

În parking va fi amenjat și un spațiu de parcare pentru biciclete. Autobaza destinată noilor autobuze electrice va fi amplasată pe strada Stadionului. Imobilul nou construit va avea funcțiuni mixte, de garare și întreținere pentru autobuze electrice, stație ITP și funcțiuni administrative.

Tot aici se propune amenajarea unor parcări exterioare pentru autobuze și autoturisme. Toate parcările, interioare și exterioare, destinate autobuzelor vor fi dotate cu stații de încărcare electrică standard de tip Plug-in DepoChargers.

Acestea vor asigura încărcarea autobuzelor garate pe timpul nopții, într-un interval estimat de șase ore. Durata prevăzută pentru realizarea investiției este de 17 luni, din care șase luni pentru proiectare. Ofertele se pot depune până în 12 februarie.

Source link

Facebook Comments Box

Info

Vestea bună este că temperaturile în Cluj-Napoca încep să urce, cu maxime ce se vor apropia de 24 de grade Celsius.

Tudor Calinescu

Published

on

Prognoza meteorologică pentru Cluj-Napoca indică o creștere treptată a temperaturilor în următoarele zile. Conform AccuWeather, maximele vor ajunge și la 24 de grade Celsius, aducând o veste bună pentru locuitorii orașului care așteaptă cu nerăbdare sosirea vremii mai calde.

Iată cum se prezintă prognoza pe parcursul săptămânii:

  • Luni, 25 martie: Vântul va fi prezent pe tot parcursul zilei, cu rafale de până la 52 km/h. Există șanse de ploaie, cu o probabilitate de 25%. Maxima zilei va atinge 10 grade Celsius, iar minima va coborî la -1 grad Celsius.
  • Marți, 26 martie: Ploile se vor opri, iar temperaturile diurne vor oscila în jurul valorii de 14 grade Celsius, în timp ce minimele vor fi de aproximativ 2 grade Celsius.
  • Miercuri, 27 martie: Temperaturile vor crește până la 18 grade Celsius, însă vântul va continua să sufle cu putere, atingând viteze de 46 km/h.
  • Joi, 28 martie: Cerul va fi acoperit de nori, iar șansele de ploaie vor fi de 56%. Maxima zilei va fi de 18 grade Celsius, iar minima va coborî la 6 grade Celsius.
  • Vineri, 29 martie: Cerul va fi predominant însorit, cu șanse reduse de ploaie (1%). Temperaturile vor ajunge la 21 de grade Celsius ziua și la 6 grade Celsius seara.
  • Sâmbătă, 30 martie: Se anunță o creștere semnificativă a temperaturilor, atingându-se maxime de 24 de grade Celsius. Minimele vor fi de aproximativ 7 grade Celsius.
  • Duminică, 31 martie: Temperaturile se mențin ridicate, cu maxime de 22 de grade Celsius și minime de 6 grade Celsius în timpul nopții.

Această vreme încurajatoare este perfectă pentru activități în aer liber și pentru aprofundarea plăcerilor primăverii.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Info

Din săptămâna viitoare, Aeroportul Cluj va adăuga un nou zbor în programul său, operând în zilele de luni, joi și duminică.

Diana Petrescu

Published

on

Avion Cluj

Începând din săptămâna viitoare, Aeroportul Internațional Avram Iancu din Cluj-Napoca va găzdui un nou zbor către o destinație internațională, deschizând noi posibilități de călătorie pentru pasagerii din Transilvania. Compania aeriană Swiss International Air Lines va inaugura zboruri directe către Zurich, Elveția, începând cu data de joi, 28 martie.

Evenimentul de lansare va fi marcat printr-o ceremonie specială la Aeroportul Internațional din Cluj-Napoca, la care vor participa numeroase personalități și oficialități, printre care Ambasadorul Confederației Elvețiene în România, E.S. Mario Baggi, și Directorul Vânzări Lufthansa Group, Dl. Stephan Linhart. De asemenea, vor fi prezenți consuli onorifici, oficialități locale și reprezentanți ai companiei aeriene și ai aeroportului.

Zborurile către Zurich vor fi operate cu o frecvență de trei ori pe săptămână, în zilele de luni, joi și duminică. Biletele pot fi rezervate prin intermediul site-ului companiei aeriene, www.swiss.com.

Zurichul este cunoscut drept unul dintre cele mai importante centre culturale, economice și financiare din lume. Orașul găzduiește numeroase instituții financiare, companii internaționale și centre de cercetare și dezvoltare, transformându-l într-o destinație atrăgătoare pentru afaceri și turism.

Aeroportul din Zurich este unul dintre cele mai aglomerate aeroporturi din Europa, servind peste 22 de milioane de pasageri anual și reprezentând un important nod de legătură pentru Swiss International Air Lines.

David Ciceo, Directorul General al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj, a subliniat importanța noii rute, afirmând că aceasta va satisface nevoile de conectivitate ale pasagerilor din Transilvania, atât din punct de vedere business, cât și leisure.

Swiss International Air Lines este cea mai importantă companie aeriană din Elveția, operând zboruri către peste 100 de destinații din întreaga lume. Face parte din Grupul Lufthansa și este membră a Star Alliance, cea mai mare alianță de companii aeriene din lume.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Info

Membrii aceleiași familii, traficanți de substanțe interzise de mare risc, reținuți la Cluj! Operațiunea a dezvăluit o „afacere” desfășurată timp de doi ani – FOTO

Diana Petrescu

Published

on

Trei bărbați, inclusiv doi membri ai aceleiași familii, sunt acuzați că au vândut în mod repetat substanțe psihoactive către consumatori din județul Cluj, în perioada 2022 – martie 2024.

„De asemenea, în sarcina unuia dintre bărbați, s-a reținut faptul că, în intervalul 2023 – martie 2024, în mod repetat și în baza aceleași rezoluții infracționale, ar fi procurat, deținut și  comercializat diferite cantități de droguri de mare risc (3-CMC, cunoscut sub denumirea generică de cristal).

Ieri, 13 martie, au fost efectuate 14 percheziții domiciliare, în județul Cluj, în urma cărora au fost descoperite și ridicate cantități de substanță psihoactivă (2MMC), un grinder, obiecte purtând urme de materie vegetală, precum și alte mijloace de probă.

La data de 13 martie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj au dispus reținerea celor trei bărbați, pentru 24 de ore”, transmite IPJ Cluj.

Astăzi, doi bărbați reținuți pentru trafic de substanțe interzise au fost arestați preventiv pentru 30 de zile de către judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Cluj, în timp ce al treilea bărbat va fi supus măsurii controlului judiciar de către procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Cluj.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite