Connect with us

Info

România și Visul Înfrânt al Aderării la Schengen: Austria Continuă Blocada și Evită Discuțiile Despre Următorii Pași

Anamaria Ioana

Published

on

România și Blocada Persistenței în Aderarea la Schengen: Austria Menține Poziția Veto-ului. Austria a confirmat că va continua să utilizeze dreptul său de veto pentru a împiedica aderarea României la spațiul Schengen, subliniind lipsa intențiilor de a permite accesul deplin al țării noastre în acest spațiu.

 

Austria menține hotărârea de a păstra dreptul de veto în calea aderării României la Schengen, Confirmă Ministrul de Interne, Gerhard Karner. A menționat că se consideră integrarea României în Spațiul Schengen în ceea ce privește frontierele aeriene și maritime, dar nu există niciun scenariu în care țara noastră să devină membru deplin al spațiului de liberă circulație.

Surpriză: Aderarea României la Schengen, pe ordinea de zi a Consiliului JAI / Austria tocmai a transmis din nou că își menține veto-ul - HotNews.ro

Austria promovează conceptul de “Air-Schengen”, care ar permite călătorilor din România și Bulgaria să călătorească către alte țări ale Uniunii Europene fără a fi supuși controalelor la terminalele externe. Această inițiativă, cunoscută sub numele de “Air-Schengen”, nu a avut până acum un impact semnificativ asupra călătoriilor românilor către țările Schengen.

Cu toate acestea, problema principală persistă la frontierele terestre, unde controalele vor continua să existe din cauza blocadei impuse de Austria. Austria este singura țară din Spațiul Schengen care se opune în mod nejustificat aderării României și Bulgariei, provocând tensiuni în cadrul UE.

Aderarea României la Schengen – Gazeta Publica

Austria, Principalul Adversar al României

 

Austria, singura țară din acordul Schengen care continuă să acuze România că este „poarta de intrare” a migranților ilegali în Europa, ignorând datele centralizate de instituțiile europene. Așa-numitul „Schengen aerian și maritim” se dovedește a fi doar o diversiune în ochii României, fără a aduce nicio schimbare semnificativă. În realitate, austriecii sunt conștienți de acest aspect.

În ciuda acestui fapt, dreptul deplin al României și Bulgariei de a fi integrate în Schengen după aderarea parțială la „Air Schengen” nu este discutat, semnificând o abordare nejustificată și periculoasă din partea Austriei, care continuă să mențină România în afara spațiului Schengen fără a oferi nicio perspectivă de schimbare în viitor. Nu există nicio dată fixată pentru aderare, iar această atitudine este considerată de România drept o nedreptate.

Răsturnare de situație în spațiul Schengen! A venit vestea cea mare

Gerhard Karner, ministrul austriac de Interne, a subliniat faptul  că Austria consideră necesare controalele la frontierele terestre, refuzând să recunoască că ruta migranților nu a fost niciodată prin România. Un sondaj din 2023 arată că 66% dintre austrieci se opun migrației, ceea ce alimentează decizia Austriei de a bloca aderarea României la Schengen.

Presiunea asupra guvernului federal austriac este evidentă, cu 66% dintre austrieci criticând lipsa de acțiune împotriva imigrației ilegale. Această poziție austriacă continuă să împiedice aderarea României la Schengen, sub pretextul că nu controlează suficient migrația, ceea ce adâncește tensiunile dintre cele două țări.

 

Austria Menține România în Afara Schengen cu Minciuni: Cifrele Dezvăluie Adevărul

Conform celor mai recente date publicate de Agenția Europeană de Control la granițe – FRONTEX, rutele migranților sunt următoarele:

 1. Ruta Central Mediteraniaină – Tunisia – Italia: În anul 2022 au ajuns 105.561 de migranți ilegali, iar datele centralizate până în luna iulie 2023 indică sosirea a 89.113 migranți.
 2. Ruta prin Balcanii de Vest – Serbia – Croația: În anul 2022 au ajuns 144.181 de migranți ilegali, iar datele până în luna iulie 2023 arată că au venit 48.760 migranți.
 3. Ruta prin Estul Mediteranei – Turcia – Grecia: În anul 2022 au ajuns 43.906 de migranți ilegali, iar în perioada ianuarie – iulie 2023, prin această rută au venit 17.884 migranți.
 4. Ruta prin Vestul Mediteranei – Maroc – Spania: În anul 2022 au ajuns 15.134 de migranți, iar în perioada ianuarie – iulie 2023 au venit 7.425 de migranți.
 5. Ruta Est Europeană – Belarus – Polonia / Belarus – Lituania: În anul 2022 au ajuns 6.332 de migranți ilegali, iar în perioada ianuarie – iulie 2023, prin această rută au venit 3.179 migranți.
 6. Ruta Circulară – Albania – Grecia: În anul 2022 au ajuns 672 de migranți ilegali, iar datele până în luna iulie 2023 arată că au venit 419 migranți.
 7. Ruta prin Marea Neagră – România și Bulgaria: În anul 2022 au ajuns 213 migranți ilegali, iar datele până în luna iulie 2023 indică sosirea a 40 migranți.

Facebook Comments Box

Info

România Primește Trei Avioane F-16 Achiziționate din Norvegia, Staționate la Baza Aeriană Câmpia Turzii

Stefan Petre

Published

on

România Primește Trei Aeronave F-16 Fighting Falcon Achiziționate din Norvegia, Aterizate la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziționate de România din Norvegia au aterizat vineri, în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”, de la Câmpia Turzii, potrivit MApN

Prin executarea apărării spațiului aerian național/NATO, pe timp de pace și în situații de criză, achiziția noului lot de avioane F-16 Fighting Falcon și a pachetului de bunuri și servicii aferent va asigura creșterea securității României prin intermediul Serviciului de Luptă Permanent – Poliție Aeriană (SLP-PA), sub comanda NATO.

Prin sosirea graduală, pe parcursul acestui an și a celui viitor, a celor 32 de aeronave multirol F-16 Fighting Falcon, care vor înzestra încă două escadrile ale Forțelor Aeriene, România își consolidează capabilitățile de apărare aeriană la un nivel adaptat provocărilor de securitate din regiune. Aceste aeronave vor avea un rol important în menținerea unei posturi aliate credibile de apărare și descurajare a oricărei agresiuni pe flancul estic și, la fel de important, vor asigura tranziția pentru forțele noastre aeriene către era generației a V-a – înzestrarea cu aeronavele F-35, a declarat ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr.

În prezent, Forțele Aeriene Române au în dotare 20 aeronave F-16 achiziționate în baza prevederilor Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene”.

Această este a doua serie de trei aeronave F-16 achiziționate de România de la Regatul Norvegiei și a pachetului de bunuri și servicii aferent, prima fiind recepționată la finalul lunii noiembrie 2023, în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” de la Borcea.

Conform Concepției de realizare graduală a capabilității de apărare aeriană, în cadrul programului „Avion multirol al Forțelor Aeriene”, Guvernul României a atribuit Guvernului Regatului Norvegiei contractul de achiziție a 32 de aeronave F-16, cu suport logistic inițial și a unui a pachet de bunuri şi servicii complementar (de la Guvernul Statelor Unite ale Americii). Avioanele vor fi livrate în stare operațională, resursa disponibilă a acestora asigurând operarea lor pentru o perioadă de tranziție, de minimum 10 ani, către avioanele de generația a V-a, ceea ce face ca achiziția avioanelor de luptă norvegiene să reprezinte, în fapt, un transfer de capabilitate între două țări NATO aliate.

Aeronavele vor asigura îndeplinirea noilor cerințe existente la nivelul NATO, ulterior urmând a fi introduse în programul de modernizare la aceeași configurație (M6.X) cu avioanele F-16 din prima escadrilă, intrată deja în dotarea Forțelor Aeriene Române. Această soluţie asigură implicarea industriei naţionale de apărare pentru efectuarea lucrărilor de mentenanță şi modernizare a avioanelor F-16, prin compania Aerostar Bacău.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Prognoza Meteo pentru luna Aprilie: Temperaturi Ridicate și Precipitații Variabile în Următoarele Patru Săptămâni

Dani Muresan

Published

on

Meteorologii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au făcut publică prognoza pentru următoarele patru săptămâni, oferind o imagine detaliată a condițiilor meteorologice anticipate în întreaga Românie.

Potrivit estimărilor pentru intervalul 1 – 29 aprilie, se așteaptă o varietate de schimbări în temperaturi și precipitații pe parcursul acestor săptămâni.

Săptămâna 1 – 8 aprilie se anunță că valorile termice vor fi mai ridicate decât media obișnuită pentru această perioadă, în special în regiunile estice și sud-estice ale țării. În același timp, se prognozează un regim pluviometric deficitar în cea mai mare parte a României.

În perioada 8 – 15 aprilie, temperaturile medii vor continua să fie peste normalul pentru acest interval, afectând toate zonele țării. Cu toate acestea, cantitățile de precipitații vor fi sub media obișnuită, cu o tendință deficitară accentuată în regiunile sud-vestice.

Pentru săptămâna 15 – 22 aprilie , meteorologii prevăd că temperatura medie a aerului va fi ușor mai ridicată decât în mod normal, în special în regiunile extracarpatice. Regimul pluviometric este anticipat a fi ușor excedentar în jumătatea nordică a țării, în timp ce în restul regiunilor se va apropia de media pentru această perioadă.

În ultima săptămână a intervalului analizat, 22 – 29 aprilie, se preconizează că valorile termice vor fi, de asemenea, ușor peste normalul pentru această perioadă, în special în regiunile sudice și sud-estice. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de media obișnuită pentru acest interval, acoperind întreg teritoriul României.

Astfel, conform prognozei emise de ANM, se așteaptă fluctuații în temperaturi și precipitații pe parcursul următoarelor patru săptămâni, cu unele regiuni fiind mai afectate decât altele.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Info

Vestea bună este că temperaturile în Cluj-Napoca încep să urce, cu maxime ce se vor apropia de 24 de grade Celsius.

Tudor Calinescu

Published

on

Prognoza meteorologică pentru Cluj-Napoca indică o creștere treptată a temperaturilor în următoarele zile. Conform AccuWeather, maximele vor ajunge și la 24 de grade Celsius, aducând o veste bună pentru locuitorii orașului care așteaptă cu nerăbdare sosirea vremii mai calde.

Iată cum se prezintă prognoza pe parcursul săptămânii:

 • Luni, 25 martie: Vântul va fi prezent pe tot parcursul zilei, cu rafale de până la 52 km/h. Există șanse de ploaie, cu o probabilitate de 25%. Maxima zilei va atinge 10 grade Celsius, iar minima va coborî la -1 grad Celsius.
 • Marți, 26 martie: Ploile se vor opri, iar temperaturile diurne vor oscila în jurul valorii de 14 grade Celsius, în timp ce minimele vor fi de aproximativ 2 grade Celsius.
 • Miercuri, 27 martie: Temperaturile vor crește până la 18 grade Celsius, însă vântul va continua să sufle cu putere, atingând viteze de 46 km/h.
 • Joi, 28 martie: Cerul va fi acoperit de nori, iar șansele de ploaie vor fi de 56%. Maxima zilei va fi de 18 grade Celsius, iar minima va coborî la 6 grade Celsius.
 • Vineri, 29 martie: Cerul va fi predominant însorit, cu șanse reduse de ploaie (1%). Temperaturile vor ajunge la 21 de grade Celsius ziua și la 6 grade Celsius seara.
 • Sâmbătă, 30 martie: Se anunță o creștere semnificativă a temperaturilor, atingându-se maxime de 24 de grade Celsius. Minimele vor fi de aproximativ 7 grade Celsius.
 • Duminică, 31 martie: Temperaturile se mențin ridicate, cu maxime de 22 de grade Celsius și minime de 6 grade Celsius în timpul nopții.

Această vreme încurajatoare este perfectă pentru activități în aer liber și pentru aprofundarea plăcerilor primăverii.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite