Connect with us

Info

Stiati ca orasul Cluj-Napoca s-a numit initial Castrum Clus? 15 lucruri pe care nu le stiai despre Cluj-Napoca !

Calin Roman

Published

on

Orasul Cluj-Napoca este un centru cultural-artistic, un oras vechi si reprezinta o atractie turistica, atat datorita monumentelor apartinand trecutului istoric, cat si datorita bogatei activitati cultural-stiintifice. Mai in jos va vom prezenta o lista cu cateva curiozitati despre orasul comoara al Transilvaniei.

1. Orasul Cluj Napoca s-a numit inainte de toate „Cluş”. Denumirea de Napoca o are inca din perioada romanilor iar denumirea de Cluj Napoca a primit-o in anul 1947.
2. Cluj Napoca a fost de doua ori sub conducerea Regatului Unguresc, asemeni altor parti din Transilvania. Prima data cand regatul cu pricina a domnit in Cluj a fost in anul 1867, cand regatul Austro – Ungar s-a format, iar a doua oara a fost in anul 1940 in urma Dictatului de la Viena.
3. Cluj Napoca este orasul pe locul numarul doi la numarul de locuitori, dupa capitala Bucuresti, avand nici mai mult nici mai putin de 324.576 locuitori, in anul 2012.
4. Inainte sa fie asasinat, Mihai Viteazul, si-a luat ultima cina in orasul Cluj Napoca.
5. In anul 1167 cand a fost atestat prima data din punct de vedere istoric, orasul a fost denumit Castrum Clus. Denumirea de Castrum reprezinta termenul de tabara militara in limba latina, iar acesta era folosit mai ales de romani. Denumirea de Clus simbolizeaza tot in limba latina „inchis” sau cum mai spun unii istorici „trecatoare din munti”.
6. In anul 1944, mai exact odata cu ziua de 3 mai, au fost exilati in nordul Clujului peste 18.000 de evrei. Acestia proveneau din Cluj cat si din localitatile care erau considerate a fi din preajma Clujului, precum Huedin sau Gherla. Acestia au fost dusi in zona unei fabrici, numita Iris, o fabrica de caramida.
7.  Tot in anul 1944, putin mai tarziu, in perioada 25 mai – 9 iunie, toti cei trimisi in Ghetoul Iris, mentionat mai sus, au fost dusi mai departe la Auschwitz. Au fost necesare sase transporturi pentru a duce toti civilii.
8. Orasul Cluj Napoca nu are o stema legala. Iar acest lucru se bazeaza pe faptul ca pana si in momentul de fata, Clujul are stema pe care Gheorghe Funar a adoptat-o in anul 1999, insa nu a fost aprobata. Chiar daca concursul a fost castigat de acesta in anul 1995, se pare ca nu a intrat in legalitate nici pana acum.
9. Pana in secolul al XV-lea, incepand cu secolul precedent, majoritari in Cluj Napoca nu erau nicidecum ardelenii romani ci secuii si sasii.
10. Momentan in Cluj Napoca romanii reprezinta populatia majoritara, aproape 80% iar maghiarii sunt in proportie de 18.86%, restul fiind de alte nationalitati.
11. In decurs de opt decenii populatia orasului Cluj Napoca a crescut considerabil, mai exact de peste cinci ori. In perioada 1912 pana in 1992, populatia a ajuns de la 60.000 pana la 320.602.
12. Cluj Napoca este pe locul doi, din punct de vedere al numarului de maghiari, dupa orasul Tirgu-Mure.
13. Universitatea din Cluj Napoca a avut o istorie foarte agitata, inca de la infiintare. Ea a fost ridicata de Stefan Bathory in anul 1581 iar din cauza influentei maghiarilor si germanilor, a cunoscut urcusuri so coborasuri drastice.
14. Aceeasi universitate „adaposteste” peste 45 de mii de studenti in prezent, fiind considerata cea mai importanta si cea mai mare din Romania.
15.  Universitatea „Babes Bolyai” din Cluj Napoca este pe buna dreptate cea mai importanta si cea mai mare din tara, avand in vedere ca aici se preda in patru limbi, iar numarul total de specializari ajunge la 105. Astfel ca din acestea toate patru specializari sunt cu predare in limba engleza, 14 specializari sunt cu predare in limba germana, 52 sunt cu predare in limba maghiara iar 98 sunt cu predare in limba romana.

Source link

Facebook Comments Box

Actualitate

Șoc în Norvegia, ecou la Cluj! Creștinism și Yoga: O noua religie? – VIDEO

Cosmin Ardelean

Published

on

Controverse la Oslo: Creștinism și Yoga, o spiritualitate fără Hristos? Reacții vehemente în mediul online

O dezbatere aprinsă a izbucnit în mediul online, cu ecouri și în rândul comunității clujene, după ce a fost semnalată o abordare neconvențională a spiritualității de către noul episcop din Oslo. Practica Yoga, o disciplină cu rădăcini în tradițiile orientale, a fost integrată în ritualuri și învățături creștine, stârnind reacții puternice din partea unor credincioși.

Utilizatorul de Instagram lucian_balanescu și alții au exprimat îngrijorări cu privire la această tendință, subliniind ceea ce consideră a fi o diluare a mesajului central al creștinismului prin introducerea elementelor Yoga. Criticii se tem că o astfel de sinteză poate duce la o spiritualitate “fără Hristos”, în care figură centrală a creștinismului este marginalizată sau reinterpretată.

Această controversă nu este una izolată, ci reflectă o tendință mai largă de căutare a unor forme alternative de spiritualitate, care îmbină elemente din diverse tradiții. Întrebarea care se ridică este dacă o astfel de abordare poate coexista cu fidelitatea față de învățăturile tradiționale ale creștinismului.

Reacțiile din partea comunității clujene, cu o tradiție religioasă puternică, sunt de așteptat să fie variate. Unii pot vedea în această inițiativă o încercare de a face creștinismul mai relevant pentru societatea contemporană, în timp ce alții o pot considera o trădare a credinței lor.

Facebook Comments Box

Continue Reading

Actualitate

Clujul o invidiază! Georgiana Lobonț, tratată ca o vedetă de Hollywood!

Cosmin Ardelean

Published

on

Georgiana Lobonț, ridicată cu elicopterul ca o DIVĂ! Show aviatic de la Gherla la Munții Rodnei!

Noua “divă a Ardealului”, Georgiana Lobonț, a trăit o experiență demnă de o vedetă de talie internațională! Artista a fost preluată cu elicopterul de pe stadionul din Gherla pentru a participa la o filmare spectaculoasă în Munții Rodnei.

La bordul aparatului de zbor s-au aflat și alți artiști cunoscuți, precum Alexandru Pop și Deti Iuga. Momentul, plin de adrenalină și emoție, va putea fi urmărit în emisiunea Mirelei Vaida, în a doua zi de Paște, pe Antena 1.

“Vai ce zi am avut ieri, dragilor! Am filmat acasă la mine și m-a sunat prietena mea Anuta Motofelea că vine după mine la Gherla cu elicopterul numai să merg și la ei la filmări sus în munții Rodnei. Eu am crezut că glumește, dar ea chiar a vorbit serios. Ne-am dat întâlnire pe stadionul din Gherla unde la un moment dat chiar a apărut elicopterul roșu de la cu artiștii mei dragi și de seamă Anuta Motofelea, Alexandru Pop, Deti Iuga. Așa emoție și trăiri am avut, ceva extraordinar! Anuța noastră mi-a făcut o adevărată surpriză!!!”, a povestit entuziasmată Georgiana Lobonț.

Artista a împărtășit bucuria și emoția trăită în timpul zborului, promițând fanilor imagini spectaculoase cu Gherla văzută de sus și cu peisajele uimitoare din Munții Rodnei.

“Tot momentul îl veți putea vedea în emisiunea Mirelei Vaida în a doua zi de Paște pe Antena 1. Sunt tare bucuroasă și eu dar și Irinuca de plimbarea cu elicopterul. În următorul video o să vă arăt cât de frumos se vede Gherla mea de sus și ce peisaje frumoase am reușit să vedem prin intermediul pilotului Mihai, un adevărat profesionist!!!! De-acum încolo știu ce surpriză să le fac prietenilor mei de ziua lor! O adevărată AVENTURĂ!!!”, a adăugat artista.

Facebook Comments Box

Continue Reading

Actualitate

Cosmin Ardelean

Published

on

Clujul va avea un parc GIGANTIC! 45 de hectare de natură urbană! Vezi cum va arăta și CÂND încep lucrările!

Cluj-Napoca se pregătește să-și mărească “plămânii verzi”! Un parc uriaș, cu o suprafață de 45 de hectare, va fi înființat în partea de est a orașului. Primăria a făcut un pas crucial în realizarea acestui proiect ambițios, după ce prima etapă a Parcului Est a primit aviz favorabil din partea Comisiei Tehnice de Urbanism.

Planul Urbanistic Zonal pentru Faza I, care acoperă aproape 38 de hectare, a fost analizat și aprobat în ședința din 15 aprilie. Această zonă include zona umedă naturală de pe valea Becaș, Lacul 3 și spațiile destinate viitoarei grădini urbane.

Proiectul Parcului Est este împărțit în două faze:

  • Faza I: 37,9 hectare, cu amenajarea zonei umede, a văii Becaș, Lacului 3 și a grădinii urbane.
  • Faza II: 16 hectare, extinderea lucrărilor spre restul zonei.

Primarul Emil Boc a anunțat că exproprierile sunt aproape finalizate, iar lucrările vor demara imediat ce vor fi obținute toate avizele și autorizațiile necesare.

Viitorul parc va fi un spațiu multifuncțional, oferind clujenilor:

  • Alei pietonale și pasarele
  • Piste pentru biciclete și alergare
  • Zone de relaxare
  • Săli de evenimente
  • Terenuri de sport (tenis, fotbal, baschet)
  • Grădini urbane
  • Pavilioane multifuncționale

În plus, proiectul prevede reabilitarea sistemului hidrotehnic, plantarea a peste 5.200 de arbori, conservarea vegetației existente și prioritizarea pietonilor prin limitarea traficului auto. Vor fi reconfigurate și zone importante din Gheorgheni, Între Lacuri și Calea Someșeni, pentru a facilita accesul la noul parc.

Valoarea estimată a întregului proiect este de peste 670 de milioane de lei, cu o perioadă de execuție de patru ani, în două faze. Primăria a atras deja 10 milioane de euro din fonduri europene, iar restul va fi finanțat din fonduri proprii și credite.

Parcul Est va include Lacul 3, fosta pepinieră RADP și o zonă umedă extinsă, transformată într-un ecosistem urban integrat.

Primarul Boc a descris proiectul ca fiind “cel mai important proiect verde din istoria Clujului, atât ca dimensiune, cât și ca importanță.”

Conceptul parcului este rezultatul unui concurs internațional de soluții, organizat de Primăria Cluj-Napoca și Ordinul Arhitecților din România. Biroul Metapolis Architects, împreună cu peisagiștii coordonați de Ana Horhat și specialiștii de la Atelier Mass, au câștigat concursul.

Facebook Comments Box

Continue Reading

Cele mai citite