Connect with us

Politica

Românii sunt chemați la vot în 2024 conform Calendarului Electoral

Anamaria Ioana

Published

on

Coaliția PSD-PNL a stabilit Calendarul Alegerilor din România pentru anul 2024, marcând o premieră prin organizarea tuturor scrutinurilor în aceeași perioadă.

După o perioadă de peste o lună de negocieri, cele două partide au ajuns la un consens privind unificarea alegerilor locale cu cele europarlamentare. Astfel, pe 9 iunie, cetățenii români vor fi chemați la vot atât pentru a-și alege reprezentanții locali, cât și pentru a-și exprima opțiunile la nivel european.

În plus, coaliția PSD-PNL a decis să anticipeze alegerile prezidențiale din 2024, programate acum pentru luna septembrie (față de data precedentă din 2019, când au avut loc în noiembrie, pe 10 și 24).

Alegerile parlamentare sunt programate pentru luna decembrie (în 2020, având loc pe 6 decembrie), completând astfel calendarul electoral pentru anul respectiv.

Calendarul alegerilor din 2024
9 iunie 2024 – alegeri locale și alegeri europarlamentare;
septembrie 2024 – alegeri prezidențiale;
8 decembrie 2024 – alegeri parlamentare.

Pentru alegerile prezidențiale din România, premierul Marcel Ciolacu a dezvăluit că sunt luate în calcul trei variante de date pentru cele două tururi ale scrutinului: 1 și 15 septembrie, 8 și 22 septembrie sau 15 și 29 septembrie.

În România, alegerile locale, europarlamentare și parlamentare sunt conduse printr-un singur tur electoral.

Pentru alegerile prezidențiale, se organizează două tururi în situația în care niciunul dintre candidați nu reușește să obțină mai mult de 50%+1 din totalul voturilor exprimate.

Frecvența alegerilor locale și parlamentare este la patru ani, în timp ce scrutinurile pentru alegerea europarlamentarilor și a președintelui României sunt organizate o dată la cinci ani.

𝐈𝐦𝐩𝐚𝐜𝐭𝐮𝐥 𝐜𝐨𝐦𝐚𝐬𝐚𝐫𝐢𝐢 𝐚𝐥𝐞𝐠𝐞𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐥𝐨𝐜𝐚𝐥𝐞 𝐜𝐮 𝐜𝐞𝐥𝐞 𝐞𝐮𝐫𝐨𝐩𝐚𝐫𝐥𝐚𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐚𝐬𝐮𝐩𝐫𝐚 𝐚𝐥𝐞𝐠𝐚𝐭𝐨𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫

Comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare înseamnă că românii vor vota, în aceeași zi, atât pentru primari și ceilalți aleși locali (consiliu local, consiliu județean), cât și pentru politicienii care vor reprezenta România în Parlamentul European.

Fiecare alegător va primi câte  5  buletine de vot. Patru pentru alegerile locale, iar votanții vor primi și un buletin de vot pentru alegerile pentru Parlamentul European.

Buletinele sunt:

  • unul pentru lista de europarlamentari;
  • unul pentru primar;
  • unul pentru consiliul local;
  • unul pentru consiliul județean;
  • unul pentru alegerea primarilor de sectoare în București.

În București, procesul de votare devine mai complex, deoarece fiecare alegător va primi 5 buletine de vot.

Buletinele sunt distribuite astfel:

  • unul pentru selectarea listei de europarlamentari;
  • unul pentru votul la nivelul primăriei sectorului respectiv;
  • unul pentru alegerea consiliului local al sectorului;
  • unul pentru votul primarului general al municipiului București;
  • unul pentru alegerea listei Consiliului General al Municipiului București.

Facebook Comments Box

Actualitate

Donald Trump a fost victima unei tentative de asasinat (Video)

Dani Muresan

Published

on

Fostul președintele Donald Trump a fost victima unei tentative de asasinat în timpul unui miting din districtul Butler, unde mulțimea a fost martora unor momente dramatice. „Președintele Trump mulțumește forțelor de ordine și primilor respondenți pentru reacția lor rapidă în timpul acestui act odios,” a declarat purtătorul de cuvânt Steven Cheung într-un comunicat. „El este bine și este examinat la o unitate medicală locală. Vor urma mai multe detalii.”

Serviciul Secret a confirmat într-un comunicat că „fostul președinte este în siguranță.”

Procurorul districtului Butler, Richard Goldinger, a declarat într-un interviu telefonic că presupusul atacator a fost ucis și cel puțin un participant la miting a fost omorât.

Incidentul a avut loc în timpul ultimului miting al lui Trump înainte de deschiderea Convenției Naționale Republicane de luni. Trump, candidat prezumtiv al Partidului Republican, prezenta un grafic cu cifrele traversărilor ilegale la graniță când au început să răsune focuri de arma prin mulțime.

Când s-a auzit prima explozie, Trump a spus „Oh” și și-a dus mâna la ureche în timp ce alte două bubuituri se auzeau și el s-a aplecat. În acel moment, cineva se poate auzi spunând lângă microfonul de la pupitrul lui Trump, „Culcați-vă, culcați-vă, culcați-vă, culcați-vă!” în timp ce agenții l-au imobilizat pe fostul președinte.

Trump putea fi văzut mai târziu ducând mâna dreaptă spre față, părând să aibă sânge pe față. S-a ascuns rapid în spatele podiumului în timp ce agenții din echipa sa de protecție s-au grăbit pe scenă și se auzeau țipete din mulțimea de câteva mii de oameni. Focurile de arma au continuat în timp ce agenții aveau grijă de el pe scenă.

Mulțimea a aplaudat când Trump s-a ridicat și a făcut un gest de victorie cu pumnul, semnalizând că era bine. Cortegiul său a părăsit ulterior locul, însă starea sa nu era cunoscută imediat.

Poliția a început evacuarea terenului de târguri la scurt timp după ce Trump a părăsit scena, descriind zona ca pe o scenă a unei crime. Investigațiile continuă pentru a determina motivele și detaliile exacte ale acestui incident șocant.

 

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Deputatul Sabin Sărmaș a jignit vârstnicii Clujului, făcându-i „oi” și provocând un conflict între generații!

Stefania Heinz

Published

on

Deputatul Sabin Sărmaș a provocat un val de indignare și tensiuni între generații printr-o declarație controversată adresată vârstnicilor din Cluj-Napoca. Într-o postare pe o rețea socială, ulterior ștearsă, Sărmaș a descris persoanele în vârstă din Cluj ca fiind “oi“, afirmând că “Bătrânii sunt oi, votează cu Boc pentru că sunt înțepeniți în proiect“.

Acest incident ridică semne de întrebare asupra maturității și capacității de înțelegere a deputatului privind importanța și contribuția vârstnicilor la bunul mers al societății. Comentariile sale jignitoare nu doar că au provocat furie, dar au și evidențiat o lipsă de considerație față de cei care au contribuit semnificativ la dezvoltarea României.

Declarațiile lui Sărmaș contravin spiritului de unitate între generații care a caracterizat Cluj-Napoca în ultimele două decenii. Orașul a fost un model de toleranță și incluziune, unde fiecare cetățean, fie tânăr, fie vârstnic, a avut un loc și a fost respectat.

Reacțiile negative nu au întârziat să apară. Cetățenii și liderii locali au criticat dur afirmațiile deputatului, subliniind importanța unirii generațiilor și a respectului reciproc. „Cheia este unirea generațiilor, avem nevoie ca toate generațiile să se înțeleagă între ele, trebuie să unim oamenii, nu să-i învrăjbim între ei”, au declarat reprezentanți ai comunității clujene.

Rămâne de văzut cum va evolua cariera politică a lui Sabin Sărmaș după acest incident prin care a pierdut total încrederea vârstnicilor. O întrebare care rămâne pe buzele multora este cum se vor simți Sărmaș și propria sa familie la vârsta senectuții, dacă vor fi tratați cu același dispreț. Zecile de mii de vârstnici ai Clujului, inclusiv bunicii deputatului, merită un respect deosebit și o atitudine demnă din partea tuturor, mai ales a celor aleși să îi reprezinte.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Politica

Drulă și USR mint și își bat joc din nou de clujeni!

Dani Muresan

Published

on

Aflat în turism electoral la Cluj, președintele USR, Cătălin Drulă, unul dintre groparii dezvoltării României, aruncă din nou cu praf în ochii opiniei publice. Trebuie să ai tupeu de tupeu, “marca USR” ca, după ce ai scos Centura Metropolitană a Clujului din PNRR și ai tăiat aproape toți banii pentru Metroul de la Cluj, să vii ACUM și să minți cu privire la aceste proiecte.

Centura Metropolitană a Clujului a fost introdusă în PNRR de către miniștrii PNL, Lucian Bode și Marcel Boloș. Cu sprijinul miniștrilor Bode, Boloș și Grindeanu, am reușit să obținem o nouă finanțare pentru Centură iar vineri, 24 mai a.c, încep lucrările la primul tronson al Centurii Metropolitane a Clujului, tronsonul Florești- Cluj, ruta de transport cea mai aglomerată din România.

Domnule Drulă, sunteți laureat al premiului național pentru gargară, minciună și manipulare. Vă asigurăm că alegerile din 9 iunie, clujenii vor alege dezvoltarea, performanța în administrație și vor alege oamenii care, prin fapte, au contribuit decisiv la creșterea calității vieții cetățenilor și care au făcut din Cluj un municipiu și un județ european. Iar această echipă este echipa PNL Cluj.
Minciuna are picioare scurte, domnule Drulă!

Material comandat de Partidul Național Liberal Cluj, Cod Mandatar Financiar 21240015

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite