Connect with us

Actualitate

A trecut în neființă un jurnalist remarcabil din Cluj, unul dintre cei mai de seamă scriitori maghiari din România

Stefania Heinz

Published

on

Un titan al literaturii maghiare din România a plecat dintre noi: István Szilágyi, jurnalist renumit și scriitor de prestigiu, a murit la vârsta de 86 de ani. Cu o carieră îndelungată și plină de realizări, Szilágyi a fost unul dintre cei mai de seamă scriitori maghiari din țară.

Născut la Cluj-Napoca pe 10 octombrie 1938, István Szilágyi și-a dedicat viața literaturii și jurnalismului. Trecut prin momente dificile în copilărie, pierzându-și tatăl în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Szilágyi a avut o formare complexă, marcată de experiențele trăite în acele vremuri tulburi.

După o educație variată și o scurtă încercare în industria feroviară, Szilágyi s-a îndreptat către studii de drept la Universitatea din Cluj-Napoca, absolvind facultatea în 1963. Cu toate că a avut oportunități în domeniul juridic, el și-a dedicat viața literaturii și jurnalismului.

Primele sale scrieri au apărut în publicații maghiare, iar cariera sa în jurnalism a avut o evoluție rapidă. Szilágyi a devenit redactor-șef adjunct la săptămânalul “Utunk”, iar ulterior a preluat funcția de redactor-șef. A fost apreciat pentru contribuția sa la revigorarea revistei literare “Helikon”, unde a ocupat poziția de redactor-șef fondator.

Numele său este strâns legat de literatura maghiară, fiind autorul unor opere remarcabile care explorează istoria și condiția umană. A fost distins cu numeroase premii prestigioase, printre care Premiul Kossuth și Premiul József Attila, recunoscându-i-se contribuția remarcabilă la literatura maghiară.

Prin lucrările sale, István Szilágyi a captivat cititorii și a influențat profund literatura maghiară din România. Moartea sa lasă un gol în peisajul cultural al țării și este o pierdere pentru întreaga comunitate literară.

Cu profundă tristețe și regrete, comunitatea clujeană își exprimă condoleanțele față de trecerea în neființă a unui jurnalist de marcă și unul dintre cei mai mari scriitori maghiari din România. Numele său va rămâne în amintirea noastră ca fiind sinonim cu jurnalismul de calitate și literatura remarcabilă.

Cu o carieră îndelungată și contribuții semnificative în presa locală și națională, jurnalistul nostru a fost unul dintre pilonii fundamentali ai comunității maghiare din Cluj și din întreaga țară. Prin munca sa dedicată și pasiunea pentru scris, el a adus o contribuție inestimabilă la promovarea culturii și identității maghiare în România.

Pe lângă activitatea sa jurnalistică, el s-a remarcat și ca un talentat scriitor, cu opere literare apreciate atât în rândul comunității maghiare, cât și în cel al cititorilor de limbă română. Operele sale vor rămâne ca mărturie a talentului și sensibilității sale literare, continuând să inspire și să încânte cititorii de-a lungul timpului.

Trecerea sa este o pierdere imensă pentru lumea jurnalismului și literaturii maghiare din România, dar moștenirea sa va continua să trăiască prin lucrările sale și prin influența pe care a avut-o în comunitatea noastră. În aceste momente de tristețe, ne unim în gândurile noastre și ne exprimăm recunoștința pentru contribuția sa de neegalat la viața culturală și intelectuală a țării noastre. Drum lin către lumea de dincolo!

 

Facebook Comments Box
Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Actualitate

VIDEO: Tragedie pe șoselele Clujului: trei vieți pierdute într-un grav accident rutier

Maria Costea

Published

on

Luni dimineață, Clujul a fost zguduit de un accident cumplit petrecut pe DN1C, în zona localității Câțcău. Trei persoane – o femeie și doi bărbați – și-au pierdut viața în urma impactului violent dintre un microbuz și o autoutilitară.

Potrivit primelor informații oferite de autorități, microbuzul se deplasa dinspre Baia Mare către Dej, când, într-o curbă periculoasă la dreapta, șoferul a pierdut controlul volanului. Vehiculul a ajuns pe contrasens și s-a izbit frontal de o autoutilitară condusă de un bărbat de 52 de ani din județul Mureș.

Impactul a fost extrem de puternic. Șoferul microbuzului și doi pasageri au murit pe loc, echipajele de intervenție reușind doar să constate decesul, întrucât victimele prezentau leziuni incompatibile cu viața.

Alte patru persoane aflate în microbuz – trei adulți și un copil – au fost rănite și transportate de urgență la spital pentru îngrijiri medicale.

Șoferul autoutilitarei a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Polițiștii continuă cercetările pentru a stabili cu exactitate cauzele accidentului, dosarul fiind încadrat momentan ca ucidere din culpă.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Istorie cu Boc! Primarul Clujului se întoarce la catedră pentru a-i ajuta pe elevi!

Cosmin Ardelean

Published

on

Boc, profesor la Bacalaureat! Primarul se oferă să predea istorie elevilor clujeni!

Primarul Emil Boc își demonstrează latura pedagogică! Edilul s-a oferit să predea lecții de istorie elevilor clujeni care se pregătesc pentru Bacalaureat, în cadrul unui program gratuit de mentorat lansat de Primăria Cluj-Napoca.

Peste 50 de elevi s-au înscris deja în acest proiect, care oferă pregătire gratuită pentru disciplinele de examen, cu ajutorul profesorilor voluntari. “Este un proiect care face diferența și arată forța Clujului comunitar: atunci când ideile bune sunt promovate, putem reuși”, a declarat Boc.

Programul “Mentorat pentru Bacalaureat” este un rezultat al “eco-sistemului clujean”, prin care comunitatea se implică în proiecte de interes pentru viitorul copiilor, a subliniat primarul. “Sunt mai mulți profesori și asociații de profil care s-au implicat în acest proiect și merită tot respectul nostru”, a adăugat el.

Boc, absolvent al Facultății de Istorie și Filosofie și al Facultății de Drept, se simte încrezător în capacitatea sa de a-i ajuta pe elevi. “Dacă timpul îmi va permite, mă voi înscrie și eu, pentru a putea să susțin unele lecții de istorie, acolo mă mai pricep și eu, pentru a pregăti elevii de Bacalaureat”, a spus primarul.

Programul, susținut de Primăria Cluj-Napoca și Asociația Beard Brothers, oferă pregătire gratuită pentru matematică, limba română, istorie, geografie, fizică, logică, psihologie și sociologie. Toate sesiunile sunt susținute de mentori voluntari, profesioniști și studenți cu experiență.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Cluj, blocat în trafic! Drumul salvator întârzie! Când vom scăpa de cozi?

Cosmin Ardelean

Published

on

Cluj-Napoca, tot mai departe de fluidizarea traficului: Drumul Tureni – Autostrada, gata abia în vară!

Clujenii care sperau la o rezolvare a problemelor de trafic din zona metropolitană vor mai avea de așteptat! Deși anunțat ca o soluție-cheie pentru decongestionarea traficului, drumul expres de la Tureni la Autostrada Transilvania nu va fi gata mai devreme de luna iunie 2025.

Acest “ciot” de doar 5 kilometri, dar de o importanță strategică pentru regiune, întârzie să fie finalizat, spre dezamăgirea experților și a șoferilor. Asociația Pro Infrastructură a criticat dur întârzierile, subliniind că antreprenorii nu și-au respectat termenele, în ciuda “circumstanțelor atenuante” de a fi la primul lor proiect de anvergură.

“Din păcate… constructorii ne-au dezamăgit și nu vedem cum vor putea să dea drumul la circulație mai devreme de sfârșitul lunii iunie 2025, în cel mai optimist scenariu”, precizează Asociația Pro Infrastructură.

Contractul pentru acest drum expres a fost semnat în 28.07.2023 cu asocierea Dimex-Con-A, cu ordin de începere emis în 21.08.2023. Termenul inițial de finalizare era februarie 2025, dar se pare că acest termen nu va fi respectat.

Proiectul, cu un cost estimativ de 568 de milioane de lei (fără TVA), presupune construcția a șapte poduri și viaducte, cel mai lung având 258 de metri și traversând Valea Racilor.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite