Connect with us

Prin Oras

Dragos Damian, CEO Terapia Cluj: ”Statul va creste varsta de pensionare la 70 de ani pentru ca nu va putea sustine pensiile a 4,5 milioane de Decretei”. Care este solutia?

Alex Campian

Published

on

Dragos Damian, CEO Terapia Cluj: ”Statul va creste varsta de pensionare la 70 de ani pentru ca nu va putea sustine pensiile a 4,5 milioane de Decretei”. Care este solutia?

Dragos Damian, CEO Terapia Cluj sustine ca statul nu are cum sa mai sustina pensiile a 4,5 milioane de ”decretei” – motorul economiei de pana acum, motiv pentru care va mari la 70 de ani varsta de pensionare. Intr-o postare pe Facebook, Dragos Damian avanseaza niste solutii pentru a diminua impactul acestei masuri, atat cel psihologic, cat si el economic.”O solutie pentru anticipata criza a pensiilor Decreteilor: reducerea graduala, in fiecare an incepand cu 2027, cu doua puncte procentuale a contributiei la pensie si cu un punct la sanatate pentru angajatii care au trecut de 60 de ani.Este un premiu pentru angajatii seniori care duce la cresterea venitului net (cash) cu sumele din tabelul atasat, premiaza decenii de munca si este predictibila pentru buget (calculul este facut luand ca baza salariul minim si mediu din 2022)Desigur, mecanismul se poate implementa din 2023, nu trebuie sa asteptam pana in 2027. El este insa fundamentat pentru Decretei pentru ca, incet-incet, analistii economici, presa de specialitate si desigur, politicienii-hipsteri de 30-40 de ani realizeaza cu angoasa ca sistemul de pensii va deveni nesustenabil incepand cu 2032, cand trece in repaus contingentul celor nascuti incepand cu 1967. Decreteii, pentru cei care inca nu stiu, sunt Generatia X a Romaniei, copiii nascuti dupa Decretul 770 din 1966, astazi cu varste cuprinse intre 45-55 ani si, foarte important, cea mai larga patura demografica a Romaniei, circa 4,5 milioane de oameni.Statul va creste varsta de pensionare la 70 de ani pentru ca nu va putea sustine pensiile a 4,5 milioane de Decretei. Nu va avea incotro, pentru ca asteptata prabusire demografica va reduce numarul de contribuabili iar datoriile accumulate de Romania incepand cu 2019 vor trebui platite de undeva, nu va mai fi loc de pensii. Iar pretextul va fi ca toate tarile din UE o vor face, insa acolo speranta de viata si speranta de viata sanatoasa sunt cu pana la 10 ani mai mari decat la noi. In Romania, speranța de viață la naștere a fost în anul 2019 de 72,5 de ani pentru bărbați și de 79,6 de ani pentru femei, potrivit INS (atentie, speranta de viata la nastere fiind cea a unui copil nascut acum, nu a unuia nascut acum 55 de ani). Speranta de viaţă sănătoasă la naştere pentru femei a fost de 60,6 ani (în anul 2019), faţă de 61,9 ani (în anul 2009), iar pentru bărbaţi de 59,9 ani (în anul 2019), faţă de 59,6 ani (în anul 2009) – la femei a scazut!, la barbati nu s-a modificat in 10 ani. Datele sunt din 2019, ca sa evitam depresia uitandu-ne la cele din 2021.Acum, sigur ca nimeni nu se gandeste inca la pensionarii de peste 10 ani, pentru ca sunt dezbateri aprinse in ceea ce-i priveste pe cei din prezent. Si, sa fim onesti cu totul, statisticile de mai sus scot din pacate la iveala un adevar crunt, foarte multi Decretei ne vor parasi inainte de a incasa prima pensie, fie ea la 65 sau la 70 de ani.”

Source link

Facebook Comments Box

Prin Oras

Cel mai mare glob de zăpadă din România va fi atracția principală la un târg de Crăciun inedit din Cluj-Napoca.

Stefania Heinz

Published

on

În perioada 23 noiembrie – 8 decembrie, Cluj-Napoca va găzdui cea de-a șaptea ediție a festivalului Lights On Romania, care va transforma centrul orașului într-un loc de poveste. Tema din acest an, The Other Christmas Market (Celălalt Târg de Crăciun), va aduce în prim-plan peste 10 instalații de artă contemporană, ce combină luminile, culorile și mesajele sociale.

Evenimentul, desfășurat pe străzile Mihail Kogălniceanu și Emmanuel de Martonne, este accesibil gratuit publicului și promite o experiență unică, cu lucrări semnate de artiști din România, Austria, Italia, Norvegia, Marea Britanie și Franța.

Atracția principală: cel mai mare glob de zăpadă din România

Unul dintre punctele forte ale ediției este lucrarea I love you, o reinterpretare spectaculoasă a statuii “Spectrul” a artistului român Ciprian Mureșan, realizată de arhitectul-artist francez Jacques Rival. Instalația, un glob de zăpadă de dimensiuni impresionante, este o premieră națională, aducând o nouă perspectivă asupra artei contemporane. După ce a fost prezentată la festivaluri legendare precum cele din Sydney, Lyon și Durham, Jacques Rival ajunge acum la Cluj, marcând un moment de referință pentru arta luminii din România.

Călătorie printr-un val de lumină: instalația Submergence

O altă atracție de neratat este Submergence, o lucrare captivantă a studioului britanic Squidsoup, formată din peste 65.000 de LED-uri interconectate, suspendate la 4 metri înălțime. Instalația creează o atmosferă fascinantă, oferind o evadare din realitate și invitând publicul într-o incursiune senzorială unică. După succesul răsunător la Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, Squidsoup aduce magia luminilor pe strada Mihail Kogălniceanu din Cluj-Napoca.

Reflecție prin artă și lumină

Toate lucrările din cadrul Lights On Romania 2023 sunt gândite pentru a încuraja o reflecție profundă asupra temelor actuale, folosind lumina ca limbaj universal. Târgul de Crăciun alternativ promite să îmbine farmecul sărbătorilor cu provocările societății moderne, oferind vizitatorilor nu doar spectacole vizuale, ci și mesaje pline de substanță.

Un eveniment de neratat

Lights On Romania continuă să redefinească spațiul urban al Clujului, transformându-l într-o galerie de artă contemporană în aer liber. Indiferent dacă ești un iubitor de artă, lumină sau pur și simplu cauți o atmosferă de sărbătoare diferită, acest eveniment este un must-see al sezonului de iarnă.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Prin Oras

Impact violent pe strada București din Cluj-Napoca: Scuterist proiectat câțiva metri după coliziunea cu un SUV

Diana Petrescu

Published

on

Un grav accident de circulație a avut loc astăzi, pe strada București din Cluj-Napoca, implicând un scuter și un SUV. Incidentul s-a produs în jurul prânzului, iar martorii spun că impactul a fost unul violent, scuteristul fiind aruncat câțiva metri pe carosabil.

Din primele informații, se pare că șoferul SUV-ului nu a acordat prioritate scuteristului, care circula regulamentar. Echipajele de urgență au intervenit rapid la fața locului, iar victima, un bărbat în vârstă de aproximativ 30 de ani, a fost transportată la spital pentru investigații suplimentare. Potrivit medicilor, acesta a suferit mai multe leziuni, dar este în stare stabilă.

Poliția a demarat o anchetă pentru a stabili circumstanțele exacte ale accidentului. Autoritățile reamintesc tuturor participanților la trafic importanța respectării regulilor de circulație și a conducerii preventive, mai ales în zonele aglomerate.

Strada București, o arteră intens circulată din Cluj-Napoca, este adesea scena unor evenimente rutiere neplăcute din cauza neatenției și vitezei excesive.

**Recomandări pentru șoferi și motocicliști:**
– Acordați prioritate acolo unde este cazul;
– Reduceți viteza în apropierea intersecțiilor;
– Fiți atenți la motocicliști și bicicliști, care sunt mai vulnerabili în trafic.

Pentru mai multe informații despre acest incident sau alte știri din Cluj, rămâneți alături de noi.

#accident #bucuresti #scuterist #suv #conducerepreventiva #cluj #iLoveYouCluj

Facebook Comments Box
Continue Reading

Prin Oras

Ceea ce în alte zone ale țării poate fi trecut la capitolul minuni, la Cluj-Napoca e normalitate

Stefan Petre

Published

on

Cluj-Napoca continuă să ne inspire prin gesturile simple, dar pline de empatie și respect ale comunității sale. Un șofer de autobuz al Companiei de Transport Public (CTP) a fost surprins deschizând rampa mobilă pentru a ajuta o persoană în scaun rulant să urce în mijlocul de transport. Acest gest de normalitate într-o lume în care accesibilitatea ar trebui să fie o prioritate pentru toți este dovada unui oraș care respectă diversitatea și include toți cetățenii săi.

Momentul a fost imortalizat de Mihai Miclăuș, iar fotografia a devenit virală, aducând un val de aprecieri pentru gestul șoferului, dar și pentru modul în care Clujul abordează nevoile persoanelor cu dizabilități. În timp ce în alte părți ale țării accesul facil pentru persoanele în scaun rulant rămâne încă o provocare, la Cluj-Napoca aceste acțiuni sunt parte dintr-o normalitate firească. Prin gesturi ca acestea, comunitatea transmite un mesaj de solidaritate și înțelegere, arătând că orașul are un spațiu pentru fiecare.

Felicităm și noi acest șofer pentru empatie și dedicație și ne dorim să vedem cât mai multe astfel de inițiative! Clujul dă un exemplu pozitiv pentru întreaga țară, demonstrând că respectul pentru toți cetățenii este o valoare pe care trebuie să o cultivăm peste tot.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite