Connect with us

Prin Oras

În prima lună a acestui an, tranzacțiile imobiliare au scăzut la Cluj cu 33% față de ianuarie 2021. Vânzările au crescut, totuși, cu 15%, comparativ cu ianuarie 2020

Alex Campian

Published

on

Ministrul Educației: Clujul va intra cu siguranţă în online cu toate şcolile şi grădiniţele, dacă se păstrează acest trend de creştere al infectărilor

Dacă, la începutul anului trecut, Clujul era județul din provincie cu cele mai multe tranzacții imobiliare, în ianuarie 2022 a fost devansat de Brașov și Constanța. În prima lună a anului 2020, Călărașiul și Timișul vindeau mai bine decât Clujul, care, în ultimii 3 ani, și-a păstrat supremația națională doar la nivelul prețurilor.Vânzările au scăzut, la Cluj, în luna ianuarie a acestui an, față de ianuarie 2021, cu 33%, dar au crescut, comparativ cu ianuarie 2020, cu 15%.Prețurile medii pe mp ale apartamentelor de vânzare din Cluj-Napoca au fost, conform istoricului compariimobiliare.ro, de 1974 euro în ianuarie 2022, 1619 euro în ianuarie 2021 și 1780 euro în ianuarie 2020. Evoluția prețurilor poate fi o explicație pentru evoluția vânzărilor: când prețurile mai scad, numărul tranzacțiilor crește. Și invers.Datele statisticePotrivit datelor statistice oferite de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, în ianuarie 2022, la Cluj s-au vândut 1935 imobile – 654 unități individuale,  517 terenuri intravilane fără construcții, 658 terenuri intravilane cu construcții, 10 terenuri extravilane neagricole și 96 terenuri extravilane agricole.În ianuarie 2021, la Cluj s-au vândut 2889 imobile – 867 unități individuale, 934 terenuri intravilane fără construcții, 869 terenuri intravilane cu construcții, 11 terenuri extravilane neagricole și 208 terenuri extravilane agricole.În ianuarie 2020, înainte ca pandemia să ajungă în România, la Cluj s-au vândut 1633 imobile – 626 unități individuale, 442 terenuri intravilane fără construcții, 468 terenuri intravilane cu construcții, 4 terenuri extravilane neagricole și 93 terenuri extravilane agricole.Un loc instabil în clasamentul naționalÎn luna ianuarie a acestui an, Clujul s-a situat pe locul 5 la nivel național, ca număr de tranzacții imobiliare încheiate.Pe locul I s-a situat Bucureștiul, cu 7 195 imobile vândute, pe II Ilfovul, cu 2241 tranzacții, pe III Brașovul cu 2211 contracte de vânzare-cumpărare finalizate, pe locul IV Constanța, cu 2167, iar pe locul V Clujul cu 1935 tranzacții.În ianuarie 2021, județul Cluj ocupa locul III la nivel național și locul I în provincie. Doar Bucureștiul (cu 7635 tranzacții) și Ilfovul (cu 4876 imobile vândute) depășeau Clujul, care, cu 2889 tranzacții, era aproape la egalitate cu Brașovul, aflat pe locul IV, cu 2884 vânzări.În ianuarie 2020, Clujul era plasat pe locul V pe podiumul național (cu 1633 tranzacții). În Bucureștiul aflat pe locul I se vânduseră 5 229 imobile, în Ilfov – locul II, 4020, în Călărași – locul III, 2141, iar în Timiș – locul IV, 1827. Brașovul era situat pe locul VI, după Cluj, cu 1401 tranzacții.

Source link

Facebook Comments Box

Prin Oras

Tudor Chetreanu stârnește dezbateri pe rețelele sociale: Este legal să fii pe bicicletă în zona delimitată?

Stefania Heinz

Published

on

Tudor Chetreanu, provoacă gândirea critică și atrage atenția asupra regulilor de circulație, a publicat recent o fotografie pe rețelele sociale însoțită de întrebarea: „În suprafața delimitată, este legal să fii pe bicicletă? DA/NU🤓”.

Imaginea, aparent simplă la prima vedere, prezintă o zonă urbană bine definită – posibil un trotuar, o pistă pentru pietoni sau o zonă de intersecție – dar cu indicatoare care pot pune pe gânduri chiar și pe cei mai experimentați bicicliști.

Comentariile nu au întârziat să apară, iar părerile sunt împărțite. Unii susțin că este legal, atâta timp cât nu există semne explicite de interzis sau nu se pune în pericol siguranța pietonilor. Alții invocă prevederi clare din Codul Rutier care interzic deplasarea cu bicicleta în anumite zone, cum ar fi trotuarele, dacă nu există pistă specială.

Ce spune legea?
Conform legislației rutiere în vigoare, bicicliștii nu au voie să circule pe trotuar decât dacă există o pistă special amenajată pentru ei. Totuși, situațiile pot fi interpretate diferit în funcție de marcaje, semne de circulație sau reglementări locale.

Tudor Chetreanu nu oferă un răspuns direct, ci provoacă publicul la reflecție – o abordare educativă ce atrage tot mai multă atenție.

Indiferent de răspunsul „corect”, inițiativa lui subliniază un lucru esențial: e nevoie de mai multă claritate în semnalizarea rutieră și de o educație constantă pentru toți participanții la trafic.

Tu ce crezi? E legal să fii pe bicicletă în acea zonă? Scrie-ți opinia în comentarii

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Măcel în “zona rezidențială”! Caii au dezlănțuit iadul în cartierul milionarilor din Cluj!

Cosmin Ardelean

Published

on

Panică în cartierul milionarilor din Cluj! Caii distrug vile de lux și lasă mizerie în urmă!

Un adevărat haos stăpânește în cartierul Tineretului, una dintre cele mai exclusiviste zone ale Clujului, unde prețul unei case ajunge chiar și la 500.000 de euro. Proprietarii disperați se plâng că sunt terorizați de o hoardă de cai, lăsați liberi să pătrundă pe proprietățile lor și să distrugă tot ce le iese în cale.

“În cartierul Tineretului, zona străzii Voroneț și a străzilor adiacente, aproape în fiecare noapte sunt niște cai care sunt liberi, intră pe proprietățile private și provoacă distrugeri”, semnalează clujenii exasperați, care se tem ca nu cumva animalele să le afecteze și copiii.

Problema nu se oprește la distrugerea vilelor de lux și a grădinilor amenajate cu gust. Caii își fac nevoile peste tot, transformând străzile și trotuarele într-un câmp de luptă, unde “pe lângă asta, umblă liberi pe stradă, și pe trotuar și pe partea carosabilă”, după cum au declarat locuitorii.

Situația a ajuns la un punct critic, iar oamenii cer disperați ajutorul autorităților pentru a-l identifica și sancționa pe proprietarul cailor. “Este adevărat că orașul s-a extins foarte mult, acaparând toate zonele de la periferia orașului, însă nu este normal să investești peste 300.000 de euro, uneori chiar și 500.000 de euro, cât costă o casă pe strada Voronețului, ca să calci zilnic în balegă de cal”, spun ei.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Info

Revoltă în Piața Unirii: Femeie amendată pentru că circula cu bicicleta. Clujenii, FURIOȘI pe poliție!

Cosmin Ardelean

Published

on

Clujeancă amendată URIAȘ pentru că mergea cu bicicleta prin Piața Unirii: Poliția, acuzată de abuz!

O femeie din Cluj a fost amendată de două ori, cu o sumă totală de 1.310 lei, pentru că a circulat cu bicicleta în zona pietonală a Pieței Unirii. Clujeanca a denunțat măsura ca fiind abuzivă și a acuzat autoritățile că nu asigură infrastructură adecvată pentru bicicliști.

“2 amenzi în cuantum total de 1310 de lei pentru circulat neregulamentar pe bicicletă în « zona carosabilă » ( după cum îmi explica polițistul local) din cadrul zonei pietonale din cadrul Pieței Unirii, a doua primită la două săptămani distanţă pentru că am « refuzat VEHEMENT în mod REPETAT să prezint CI pentru identificare »”, a scris Mica Ioana pe Facebook.

Femeia a explicat că a refuzat inițial să se legitimeze pentru că nu i s-a explicat clar motivul amenzii, iar “VEHEMENT” a fost considerat tonul său când a criticat reglementarea pe care o consideră “aberantă”. Ea a subliniat inconsecvența autorităților, menționând că strada Universității permite accesul bicicletelor, iar trecerea de pietoni de la capătul străzii Napoca spre Piața Unirii are și bandă de biciclete care nu duce nicăieri, doar la polițiștii care amendează.

Mica Ioana a ridicat problema lipsei de legătură între pistele de biciclete de pe străzile Napoca și Eroilor, care îi obligă pe bicicliști să aleagă între a circula pe carosabil, printre mașini, sau a fi amendați pentru mers pe trotuar. “De ce sunt excluşi bicicliştii chiar din centrul oraşului? Dacă eu pedalez încet lângă nişte amici în zona pietonală în timp ce traversăm piaţa risc să iau o amendă ? Aşa înțeleg aceşti polițiști să servească interesul public într-un oraş sufocat de maşini?”, a adăugat ea.

Postarea a stârnit un val de reacții, mulți clujeni acuzând Poliția Locală de abuz și ipocrizie. “Bine că mașinile care ocupă o bună parte a trotuarelor din oraș nu sunt văzute de stimabili”, a scris un utilizator.

Întrebat despre cazul amenzilor, primarul Emil Boc a declarat că: “Prima explicație a fost că nu a vrut să se legitimeze, a avut un comportament obraznic și a încălcat prevederile legale… Poliția a spus că doamna a avut un comportament obraznic și sfidător”. Boc a admis totuși că amenda de 1350 de lei este mare și a promis că va cere lămuriri suplimentare.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite