Connect with us

Prin Oras

Stufarisurile de la Sic, atractie turistica de INTERES NATIONAL, lasata in paragina – FOTO

Alex Campian

Published

on

Atractie turistica de interes national, Stufarisurile de la Sic, a doua cea mai mare intindere de stuf din Romania, lasate in paragina – FOTO

Stufarisurile de la Sic, judetul Cluj, locul in care toata lumea isi face poze indiferent de anotimp a fost lasat in paragina tocmai de cei care ar trebui sa il administreze, adica Agentia Nationala pentru Arii Naturale Protejate (ANANP). Pontoanele si turnurile de observare sunt distruse, iar nevoile fiziologice fiecare le face unde poate, WC-ul fiind intr-o stare deplorabila si imposibil de utilizat. Desi prezinta interes foarte mare pentru turisti, administratorii au depus efort zero pentru a-l mentine atractiv din punct de vedere turistic.Stufarisurile de la Sic au fost declarate arii protejate in anul 2000. Rezervatia naturala se intinde pe 505 hectare. In administrarea ANANP se afla atat rezervatia de stuf cat si un centru de informare, 1 kilometru de ponton din lemn, un turn de observare si doua foisoare de vizitare.Situat la marginea soselei, stufarisul este accesibil pentru toate varstele. Teoretic se pot obtine informatii despre stufaris de la centrul de informare. Practic afli informatii de pe net, centrul de informare fiind, bineinteles, inchis.Teoretic si nevoile fiziologice se pot rezolva in WC-ul din parcarea amenajata la calea de acces spre stufaris. Practic, WC-ul din lemn este cosmarul omului din secolul XXI, invatat cu confortul si curatenia toaletei de acasa. Distrus si plin cu fecale, buda insalubra este doar o sursa de infectie.Turistilor nu le ramane decat sa se usureze in stuf ori in tufisurile de pe deal. Daca le intra in partea dorsala niste puf din stuf nu e nici un necaz. Mai bine stuf in dos decat infectie de la buda.Stufarisul poate fi admirat de pe pontonul amenajat si din turnul de observare. Probabil amenajarile din lemn dateaza din anul 2000 cand Stufarisurile de la Sic au fost declarate rezervatie naturala. Pontonul este distrus. Tot la 2-3 metri lipseste cate o scandura. Plus ca lemnul este putred si exista riscul ca sub un om cu greutate sa se rupa scandurile. Noroc ca nu e distanta mare pana la sol.Mai grav e cu turnul de observare. Scara din lemn care duce sus la turnul de observare este subreda, unele trepte sunt crapate si rupte pe jumatate. Podeaua este instabila, acoperisul se distruge, iar geamurile sunt murdare si lipsesc pe alocuri.Cineva (nu se stie daca cei de la ANANP sau Primaria Sic) a avut macar bunul simt sa atentioneze turistii ca amenajarile sunt distruse.„Starea pontonului si a turnurilor de observare este intr-o stare avansata de degradare (putrezirea materialelor lemnoase). Prezinta pericol de accidentare!”, scrie pe un panou amplasat la intrarea in stufaris.In ideea ca turistii trec cu bine pe ponton dus intors, administratorii le doresc o “La revedere” in trei limbi. Ramane de vazut daca se mai intorc sau nu turistii.Am solicitat un punct de vedere ANANP. Vom reveni cu raspunsul lor de indata ce il vom primi.

Source link

Facebook Comments Box

Prin Oras

VIDEO: Șofer sub influența alcoolului intră in intersecție pe interzis pe Motilor in fata la DM, punând în pericol traficul: Poliția intervine rapid

Stefania Heinz

Published

on

Un șofer aflat sub influența alcoolului a intrat in intersecția din fața magazinului DM pe strada Motilor, vizavi de standul de taxi, punând în pericol atât pe el cât și pe ceilalți participanți la trafic. Incidentul a avut loc în cursul serii, iar polițiștii au intervenit rapid.

Potrivit martorilor oculari, șoferul a pătruns pe intersecție fără să acorde prioritate vehiculelor care circulau regulamentar, iar manevra sa a fost bruscă și periculoasă.

Echipajele de poliție sosite la fața locului au efectuat un control amănunțit și l-au testat pe șoferul în cauză, stabilind că acesta se afla sub influența alcoolului. Acesta a fost imediat sancționat conform legii, iar mașina sa a fost reținută, urmând a fi luate măsurile legale în conformitate cu gravitatea faptei.

Evenimentul a stârnit îngrijorare în rândul locuitorilor din zonă, subliniind importanța respectării regulilor de circulație și a conducței responsabile pentru evitarea unor astfel de incidente care pot avea consecințe grave.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Orasul Tau

Pe raza comunei Tureni, în perioada 25.03.2024 – 12.04.2024, au fost anunțate activități de fertilizare organică a terenurilor

Tudor Calinescu

Published

on

ℹ️ Urmare a sesizărilor primite de la cetățeni și a discuțiilor avute cu reprezentanții autorităților locale, privind posibile situații de disconfort olfactiv, au fost verificate zonele Aiton – Tureni – Feleacu, și venim cu următoarele precizări:
➡️ Pe raza comunei Tureni, în perioada 25.03.2024 – 12.04.2024, au fost anunțate activități de fertilizare organică a terenurilor.
⏺️ Activitatea este reglementată potrivit Ghidului de bune practici agricole, iar în această perioadă se utilizează îngrășăminte de natură organică, de origine animală sau îngrășăminte chimice, iar fermierii / utilizatorii au obligația de a anunța unitatea administrativ teritorială, unde se desfășoară operațiunea de fertilizare, cu privire la începutul și durata campaniei de utilizare.
➡️ Această activitate a fost anunțată primăriei Tureni, informația fiind diseminată în comunitate, conform prevederilor legale, întrucât poate fie generatoare de disconfort olfactiv.

În urma sesizărilor, inspectorii de mediu au demarat verificări în zonele Aiton – Tureni – Feleacu pentru a identifica sursa problemei.

În cadrul investigațiilor, s-a constatat că în comuna Tureni au avut loc activități de fertilizare organică a terenurilor în perioada 25 martie – 12 aprilie 2024. Această activitate este conformă cu Ghidul de bune practici agricole și implică utilizarea îngrășămintelor de natură organică, de origine animală sau chimică.

Conform reglementărilor, fermierii și utilizatorii au obligația de a anunța unitatea administrativ teritorială cu privire la începutul și durata campaniei de fertilizare. În acest caz, primăria comunei Tureni a fost informată în prealabil, iar informația a fost diseminată în comunitate conform prevederilor legale.

Precizările reprezentanților Prefecturii Cluj vin în contextul în care astfel de activități agricole pot fi generatoare de disconfort olfactiv, iar autoritățile sunt atente să monitorizeze respectarea regulilor în vederea protejării mediului și a bunăstării comunității locale.

 

Facebook Comments Box
Continue Reading

Prin Oras

Biserica Greco-Catolică din Mănăștur devine simbolul primăverii: Împodobită într-o mantie roz fermecătoare

Stefania Heinz

Published

on

În mijlocul cartierului Mănăștur, un spectacol al naturii își desfășoară frumusețea într-un tablou fermecător de primăvară. Cu fiecare zi ce trece, se pare că natura își reînnoiește promisiunea de viață și regenerare, îmbrățișând cu generozitate totul într-o paletă vibrantă de culori.

Copacii, care în urmă cu scurt timp păreau să fi dormitat sub povara iernii, acum strălucesc în lumina blândă a soarelui, izbucnind într-o explozie de verdețuri și floricele delicate. Adevărate simfonii de nuanțe înfloresc în jur, conferind aerului o dulce aromă de primăvară.

În acest peisaj încântător, Biserica Greco-Catolică „Coborârea Spiritului Sfânt” devine un punct de atracție și contemplare pentru locuitorii din Mănăștur. Împodobită cu o mantie roz, biserica pare să danseze în lumina soarelui, atrăgând privirile și inimile celor care trec pe lângă ea.

Această schimbare a peisajului, marcată de trecerea dintre anotimpuri, nu face doar să înflorească natura, ci și să revigoreze spiritul comunității. În fața acestei splendori primăvăratice, oamenii se adună cu bucurie și recunoștință, apreciind fiecare moment de frumusețe și renăscare oferit de primăvară.

Foto: Sergiu Razvan

Astfel, în mijlocul unei lumi care se trezește la viață din somnul iernii, Biserica Greco-Catolică „Coborârea Spiritului Sfânt” strălucește ca un far de speranță și lumină, aducând comunitatea împreună într-o celebrare a reînvierii naturii și a credinței.

 

Credit Foto: Sergiu Razvan

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite