Connect with us

Prin Oras

Stufarisurile de la Sic, atractie turistica de INTERES NATIONAL, lasata in paragina – FOTO

Alex Campian

Published

on

Atractie turistica de interes national, Stufarisurile de la Sic, a doua cea mai mare intindere de stuf din Romania, lasate in paragina – FOTO

Stufarisurile de la Sic, judetul Cluj, locul in care toata lumea isi face poze indiferent de anotimp a fost lasat in paragina tocmai de cei care ar trebui sa il administreze, adica Agentia Nationala pentru Arii Naturale Protejate (ANANP). Pontoanele si turnurile de observare sunt distruse, iar nevoile fiziologice fiecare le face unde poate, WC-ul fiind intr-o stare deplorabila si imposibil de utilizat. Desi prezinta interes foarte mare pentru turisti, administratorii au depus efort zero pentru a-l mentine atractiv din punct de vedere turistic.Stufarisurile de la Sic au fost declarate arii protejate in anul 2000. Rezervatia naturala se intinde pe 505 hectare. In administrarea ANANP se afla atat rezervatia de stuf cat si un centru de informare, 1 kilometru de ponton din lemn, un turn de observare si doua foisoare de vizitare.Situat la marginea soselei, stufarisul este accesibil pentru toate varstele. Teoretic se pot obtine informatii despre stufaris de la centrul de informare. Practic afli informatii de pe net, centrul de informare fiind, bineinteles, inchis.Teoretic si nevoile fiziologice se pot rezolva in WC-ul din parcarea amenajata la calea de acces spre stufaris. Practic, WC-ul din lemn este cosmarul omului din secolul XXI, invatat cu confortul si curatenia toaletei de acasa. Distrus si plin cu fecale, buda insalubra este doar o sursa de infectie.Turistilor nu le ramane decat sa se usureze in stuf ori in tufisurile de pe deal. Daca le intra in partea dorsala niste puf din stuf nu e nici un necaz. Mai bine stuf in dos decat infectie de la buda.Stufarisul poate fi admirat de pe pontonul amenajat si din turnul de observare. Probabil amenajarile din lemn dateaza din anul 2000 cand Stufarisurile de la Sic au fost declarate rezervatie naturala. Pontonul este distrus. Tot la 2-3 metri lipseste cate o scandura. Plus ca lemnul este putred si exista riscul ca sub un om cu greutate sa se rupa scandurile. Noroc ca nu e distanta mare pana la sol.Mai grav e cu turnul de observare. Scara din lemn care duce sus la turnul de observare este subreda, unele trepte sunt crapate si rupte pe jumatate. Podeaua este instabila, acoperisul se distruge, iar geamurile sunt murdare si lipsesc pe alocuri.Cineva (nu se stie daca cei de la ANANP sau Primaria Sic) a avut macar bunul simt sa atentioneze turistii ca amenajarile sunt distruse.„Starea pontonului si a turnurilor de observare este intr-o stare avansata de degradare (putrezirea materialelor lemnoase). Prezinta pericol de accidentare!”, scrie pe un panou amplasat la intrarea in stufaris.In ideea ca turistii trec cu bine pe ponton dus intors, administratorii le doresc o “La revedere” in trei limbi. Ramane de vazut daca se mai intorc sau nu turistii.Am solicitat un punct de vedere ANANP. Vom reveni cu raspunsul lor de indata ce il vom primi.

Source link

Facebook Comments Box

Actualitate

Istorie cu Boc! Primarul Clujului se întoarce la catedră pentru a-i ajuta pe elevi!

Cosmin Ardelean

Published

on

Boc, profesor la Bacalaureat! Primarul se oferă să predea istorie elevilor clujeni!

Primarul Emil Boc își demonstrează latura pedagogică! Edilul s-a oferit să predea lecții de istorie elevilor clujeni care se pregătesc pentru Bacalaureat, în cadrul unui program gratuit de mentorat lansat de Primăria Cluj-Napoca.

Peste 50 de elevi s-au înscris deja în acest proiect, care oferă pregătire gratuită pentru disciplinele de examen, cu ajutorul profesorilor voluntari. “Este un proiect care face diferența și arată forța Clujului comunitar: atunci când ideile bune sunt promovate, putem reuși”, a declarat Boc.

Programul “Mentorat pentru Bacalaureat” este un rezultat al “eco-sistemului clujean”, prin care comunitatea se implică în proiecte de interes pentru viitorul copiilor, a subliniat primarul. “Sunt mai mulți profesori și asociații de profil care s-au implicat în acest proiect și merită tot respectul nostru”, a adăugat el.

Boc, absolvent al Facultății de Istorie și Filosofie și al Facultății de Drept, se simte încrezător în capacitatea sa de a-i ajuta pe elevi. “Dacă timpul îmi va permite, mă voi înscrie și eu, pentru a putea să susțin unele lecții de istorie, acolo mă mai pricep și eu, pentru a pregăti elevii de Bacalaureat”, a spus primarul.

Programul, susținut de Primăria Cluj-Napoca și Asociația Beard Brothers, oferă pregătire gratuită pentru matematică, limba română, istorie, geografie, fizică, logică, psihologie și sociologie. Toate sesiunile sunt susținute de mentori voluntari, profesioniști și studenți cu experiență.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Cluj, blocat în trafic! Drumul salvator întârzie! Când vom scăpa de cozi?

Cosmin Ardelean

Published

on

Cluj-Napoca, tot mai departe de fluidizarea traficului: Drumul Tureni – Autostrada, gata abia în vară!

Clujenii care sperau la o rezolvare a problemelor de trafic din zona metropolitană vor mai avea de așteptat! Deși anunțat ca o soluție-cheie pentru decongestionarea traficului, drumul expres de la Tureni la Autostrada Transilvania nu va fi gata mai devreme de luna iunie 2025.

Acest “ciot” de doar 5 kilometri, dar de o importanță strategică pentru regiune, întârzie să fie finalizat, spre dezamăgirea experților și a șoferilor. Asociația Pro Infrastructură a criticat dur întârzierile, subliniind că antreprenorii nu și-au respectat termenele, în ciuda “circumstanțelor atenuante” de a fi la primul lor proiect de anvergură.

“Din păcate… constructorii ne-au dezamăgit și nu vedem cum vor putea să dea drumul la circulație mai devreme de sfârșitul lunii iunie 2025, în cel mai optimist scenariu”, precizează Asociația Pro Infrastructură.

Contractul pentru acest drum expres a fost semnat în 28.07.2023 cu asocierea Dimex-Con-A, cu ordin de începere emis în 21.08.2023. Termenul inițial de finalizare era februarie 2025, dar se pare că acest termen nu va fi respectat.

Proiectul, cu un cost estimativ de 568 de milioane de lei (fără TVA), presupune construcția a șapte poduri și viaducte, cel mai lung având 258 de metri și traversând Valea Racilor.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

“Oserul” invadează centrul Clujului! Târg de vechituri URIAȘ, cu muzică, reparații și clătite GRATIS!

Cosmin Ardelean

Published

on

Vino să te bucuri de “Oser” în centrul Clujului! Eveniment UNIC, cu atmosferă de sărbătoare!

Cluj-Napoca se pregătește să găzduiască un eveniment unic! Asociația Daisler anunță cu entuziasm organizarea “Der Flohmarkt – Oserul din Centrul Clujului”, un târg de vechituri care va transforma inima orașului într-un spațiu vibrant, plin de comori ascunse și atmosferă efervescentă.

Pe 10 și 17 mai 2025, clujenii vor avea ocazia să se piardă printre tarabele pline de obiecte cu poveste, să vândă sau să schimbe bunuri și să interacționeze cu oameni pasionați de sustenabilitate și reutilizare. “Der Flohmarkt” nu este doar un simplu târg, ci o experiență completă, cu ateliere de reparații pentru a da o nouă viață obiectelor vechi, muzică antrenantă oferită de Digitalove și, ca bonus, clătite gratuite pentru toți participanții!

“Pe 10 și pe 17 mai 2025 te invităm și așteptăm la Der Flohmarkt – Oserul din Centrul Clujului, organizat de Asociație Daisler. Locația exactă (care stradă) va fi anunțată în curând”, au transmis organizatorii, lăsând un strop de suspans în aer.

Evenimentul este un prilej de a promova un stil de viață sustenabil și de a descoperi frumusețea obiectelor cu patina timpului. Clujenii sunt încurajați să se înscrie și să participe activ la acest proiect, care promite să aducă un suflu nou în centrul orașului.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite