Connect with us

Sanatate

ANA n-are… 41 din cel 47 de centre ale Agenţiei Naţionale Antidrog, fără echipă terapeutică completă: “Să-și reproiecteze întregul sistem”

Tudor Calinescu

Published

on

ANA n-are... 41 din cel 47 de centre ale Agenţiei Naţionale Antidrog, fără echipă terapeutică completă: "Să-și reproiecteze întregul sistem"


Un audit realizat de Curtea de Conturi relevă că în 41 din cele 47 de centre de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog aflate în componenţa ANA nu există echipă terapeutică completă.
Agenţia Naţională Antidrog trebuie să-şi regândească reţeaua proprie pentru a putea să asigure servicii integrate eficiente, eficace şi accesibile, conform unui raport de audit al performanţei privind tratamentul consumatorilor de droguri, realizat de Curtea de Conturi.

“Agenţia Naţională Antidrog (ANA) este entitatea abilitată să asigure servicii integrate de asistenţă medicală, psihologică şi socială consumatorilor de droguri, însă actuala formă de organizare şi funcţionare a acestei structuri aflate în subordinea Ministerului Afacerilor Interne nu permite asigurarea uniformă şi constantă, la nivelul cererii, a serviciilor minime de asistenţă integrată pentru consumatorii de stupefiante. Capacitatea Agenţiei de a oferi servicii de asistenţă integrată este afectată semnificativ atât de lipsa resurselor umane specializate la nivelul centrelor de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog judeţene, cât şi de resursele materiale avute la dispoziţie. În consecinţă, Agenţia Naţională Antidrog trebuie să-şi regândească reţeaua proprie pentru a putea să asigure servicii integrate eficiente, eficace şi accesibile”, se menţionează într-un comunicat al Curţii de Conturi, scrie Agerpres.

În prezent, majoritatea beneficiarilor de servicii acordate de ANA sunt consumatori de droguri implicaţi în dosare penale, peste 90% dintre solicitările de evaluare adresate Agenţiei provenind din partea justiţiei. Potrivit auditului, în 41 din cele 47 de centre de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog (CPECA) aflate în componenţa ANA nu există echipă terapeutică completă care să asigure evaluările solicitate şi serviciile minime de asistenţă integrată pentru consumatorii de droguri.

“Datele ANA nu reflectă cu acurateţe, în timp real, numărul beneficiarilor de asistenţă integrată şi serviciile oferite acestora. Din analiza comparativă a datelor privind numărul beneficiarilor de asistenţă integrată transmise atât de fiecare CPECA, cât şi de serviciul Observatorul Român de Droguri şi Toxicomanie, pe baza informaţiilor din Sistemul Informatic pentru implementarea indicatorilor de monitorizare a consumului de droguri (SIDES), rezultă diferenţe în ceea ce priveşte numărul total de beneficiari noi admişi. Din analiza bilanţurilor de activitate anuale ale fiecărui CPECA aferente anului 2021 a rezultat că datele raportate nu corespund în toate cazurile nici cu cele existente în SIDES, nici cu cele transmise Curţii de Conturi. Netransmiterea informaţiilor cu privire la toate persoanele care au beneficiat de servicii de asistenţă integrată, sau transmiterea incompletă a acestora generează riscul ca datele raportate către Observatorul European al Drogurilor şi Dependenţei de Droguri şi către instituţiile naţionale cu atribuţii în domeniu să nu reflecte cu exactitate numărul beneficiarilor de asistenţă integrată şi serviciile oferite acestora”, se mai arată în comunicat.

Astfel, în baza auditului efectuat, Curtea de Conturi recomandă Agenţiei Naţionale Antidrog să reproiecteze, cu sprijinul conducerii Ministerului Afacerilor Interne (MAI), întregul sistem de acordare a asistenţei integrate consumatorilor de droguri. În acelaşi timp, ANA va realiza o analiză de management a modului în care se asigură serviciile de asistenţă integrată prin reţeaua proprie actuală, ţinând cont de echipa multidisciplinară necesară adaptată nevoii zonale identificate.

De asemenea, Agenţia Naţională Antidrog, cu sprijinul conducerii MAI şi al altor factori decidenţi, trebuie să ia măsurile necesare pentru a fi colectate corect şi complet datele de la toate centrele de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog (CPECA) şi alţi furnizori de servicii, astfel încât să poată fi reflectată situaţia reală a fenomenului consumului de droguri la nivel naţional, mai menţionează sursa citată.

Auditul performanţei la Agenţia Naţională Antidrog a fost efectuat în cadrul unei misiuni pilot, cu prilejul căreia a fost testată noua metodologie de audit al performanţei. Perioada supusă auditării a fost 2018-2022, iar acţiunea de audit s-a desfăşurat în intervalul noiembrie 2022 – mai 2023.

În procesul de revizuire a manualului de audit al performanţei şi în testarea noii metodologii, Curtea de Conturi a României a beneficiat de sprijinul oferit de experţii Centrului de Excelenţă în Audit al Oficiului de Responsabilitate Guvernamentală al Statelor Unite ale Americii (GAO).

În cadrul misiunii pilot de la Agenţia Naţională Antidrog au fost parcurse toate etapele auditului performanţei, conform noii metodologii, cât şi noului regulament privind activitatea de audit public extern, precizează Curtea de Conturi.

Source link

Facebook Comments Box

Actualitate

Teroare nocturnă în Cluj! Ce fac huliganii noaptea? Oamenii se tem pentru casele lor!

Cosmin Ardelean

Published

on

Teroare nocturnă în Cluj! Huliganii aruncă bombe în curți! Oamenii se tem pentru casele lor!

Panică și disperare pe străzile Brutarilor și Grapei din Cluj-Napoca! Un grup de indivizi terorizează locuitorii aruncând petarde zi și noapte, perturbând liniștea și creând un pericol iminent de incendiu.

Un clujean de pe strada Brutarilor a relatat cu groază cum huliganii i-au aruncat petarde chiar în curte, temându-se că locuința sa ar putea fi cuprinsă de flăcări în orice moment. “Aș dori să sesizez faptul că, în zona str. Brutarilor, unde locuiesc, str. Grapei și în apropiere, există un grup de romi care aruncă cu petarde atât ziua, cât și noaptea, când oamenii se odihnesc, și perturbă liniștea și ordinea publică. Menționez că mi-au aruncat petarde în curte, pe str. Brutarilor, existând pericolul să ia foc casa. Suntem foarte îngrijorați, toți oamenii din zonă, și am dori ca poliția să patruleze mai mult în zonă și să ia măsuri”, a semnalat bărbatul îngrozit.

Situația este insuportabilă pentru aproape toți locuitorii din zonă, care cer cu disperare intervenția urgentă a autorităților pentru a restabili liniștea și siguranța pe străzile lor.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Geniu la Cluj! Profesorul Vodnar, printre ELITA mondială!

Cosmin Ardelean

Published

on

Clujeanul Dan C. Vodnar, printre ELITA mondială! Profesorul de la USAMV, în top 0,02% cercetători!

O veste extraordinară pentru Cluj-Napoca! Profesorul Dan C. Vodnar, prorector al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, a fost inclus în prestigiosul clasament Highly Ranked Scholars™ 2024, realizat de ScholarGPS.

Această recunoaștere internațională plasează profesorul Vodnar în top 0,02% dintre cei mai performanți cercetători din lume, o performanță remarcabilă care reflectă excelența și impactul uriaș al muncii sale în Știința și Tehnologia Alimentelor.

Clasamentul ScholarGPS, considerat un standard de referință în evaluarea academică, se bazează pe criterii obiective precum productivitatea științifică, impactul cercetării (numărul de citări) și calitatea cercetării (indicele Hirsch).

Profesorul Vodnar ocupă poziții de top la nivel mondial:

  • #2.086 la nivel mondial, în toate domeniile științei
  • #46 în domeniul Agricultură și Resurse Naturale
  • #25 în domeniul Știința și Tehnologia Alimentelor

Această distincție aduce un plus de prestigiu Clujului și USAMV, confirmând valoarea cercetării științifice desfășurate în cadrul Facultății de Știința și Tehnologia Alimentelor.

Profesorul Vodnar a subliniat importanța muncii în echipă și a colaborărilor academice: “Această recunoaștere este, înainte de toate, un rezultat al muncii în echipă, al colaborărilor academice de calitate și al unui mediu instituțional care susține excelența. Mulțumesc colegilor mei, doctoranzilor și partenerilor de cercetare, precum și Facultății de Știința și Tehnologia Alimentelor din cadrul USAMV Cluj-Napoca.”

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Boc, război total cu fumatul! Cum va arăta Clujul fără miros de țigară?

Cosmin Ardelean

Published

on

Cluj-Napoca în război cu țigara: Se interzice fumatul în parcuri, stații de bus și la stadioane! Vezi unde mai poți fuma!

Clujul se pregătește să devină un oraș mai curat, dar mai puțin prietenos cu fumătorii! După o perioadă de consultare publică care se încheie astăzi, 4 aprilie 2025, autoritățile au decis: fumatul va fi drastic limitat în spațiile publice.

Primăria a anunțat că va interzice fumatul, și nu doar cel clasic, ci și orice forme alternative, în stațiile de transport în comun, în parcurile și bazele sportive. Motivul? Protejarea sănătății cetățenilor, inclusiv a nefumătorilor, de efectele nocive ale fumatului pasiv.

“Nu interzicem drepturi, protejăm vieți!” a declarat primarul Emil Boc, subliniind că măsura este necesară pentru a asigura un mediu sănătos pentru toți, de la copii care se joacă în parc la călători care așteaptă autobuzul.

Dar nu vă grăbiți să aruncați țigările la gunoi! Pentru fumători, există și o rază de speranță: în parcuri și baze sportive vor fi amenajate locuri special dedicate fumatului. Totuși, acestea vor fi create în termen de 90 de zile de la aprobarea definitivă a hotărârii, deci până atunci, mai bine țineți-vă de pachet!

Cei care ignoră interdicția riscă amenzi usturătoare, cuprinse între 100 și 500 de lei. Așa că mai bine respectați legea, nu doar pentru buzunarul vostru, ci și pentru sănătatea celor din jur.

Decizia nu este una radicală, a mai punctat primarul, ci una care aliniază Clujul cu trendul european. Multe orașe au adoptat deja măsuri similare, iar acum e rândul Clujului să facă un pas important spre un viitor mai verde și mai sănătos.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite