Connect with us

Sanatate

OMS: Patru din cinci persoane cu hipertensiune nu primesc tratamentul adecvat

Tudor Calinescu

Published

on

OMS: Patru din cinci persoane cu hipertensiune nu primesc tratamentul adecvat


Aproximativ patru din cinci persoane cu hipertensiune din întreaga lume nu beneficiază de tratamentul adecvat pentru această afecţiune cardiovasculară care provoacă aproximativ 20 de milioane de decese în fiecare an, avertizează un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Raportul, intitulat “Cursa împotriva unui ucigaş tăcut”, va fi prezentat în cadrul sesiunii anuale a Adunării Generale a ONU, ca parte a strategiei de atingere a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă privind prevenirea şi controlul bolilor netransmisibile.

“O numim ucigaşul tăcut pentru că mulţi oameni nu sunt neapărat conştienţi că au hipertensiune şi în realitate depind de guverne, politicieni şi sisteme de sănătate să o poată diagnostica”, a subliniat Bente Mikkelsen, directorul Departamentului de Boli Netransmisibile al OMS, la prezentarea raportului, transmite agenţia EFE, citată de Agerpres.

Potrivit datelor din raport, numărul persoanelor care trăiesc cu hipertensiune la nivel global s-a dublat între 1990 şi 2019, de la 650 de milioane la 1,3 miliarde, dar doar jumătate dintre acestea ştiu că suferă de această afecţiune.

Un factor de risc pentru cei mai săraci

Potrivit raportului, hipertensiunea – definită ca presiunea arterială egală sau mai mare de 140/90 mmHg – afectează unul din trei adulţi din întreaga lume, cu o prevalenţă mai mare în ţările cu venituri mici şi medii, unde locuiesc aproximativ 78% dintre adulţii cu această boală.

De asemenea, OMS a avertizat că, între 1990 şi 2019, prevalenţa estimată a hipertensiunii, standardizată în funcţie de vârstă, a scăzut în ţările cu venituri ridicate, în timp ce a crescut în regiunile mai populate din Asia de Est şi Oceania (de la 24% la 28%) şi Asia de Sud-Est (de la 29% la 32%).

Mikkelsen a explicat că această creştere în zonele cele mai populate ale lumii se datorează creşterii globale a numărului de adulţi şi schimbărilor în structura de vârstă a acestora, grupurile de vârstă adultă reprezentând o proporţie tot mai mare din totalul populaţiei.

Acoperirea cu tratament este, de asemenea, inegală pe zone în funcţie de nivelul de venit, doar 26% dintre adulţii cu hipertensiune arterială din ţările cu venituri mici şi medii primind tratament, comparativ cu 58% în ţările cu venituri ridicate.

“Dacă medicamentele nu sunt gratuite, cei mai săraci şi mai vulnerabili pacienţi pot fi nevoiţi să aleagă între hrană şi medicamente”, a declarat Tom Frieden, preşedinte şi director executiv al organizaţiei de prevenire a bolilor cardiovasculare “Resolve to Save Lives”.

În acest context, OMS insistă asupra faptului că un management eficient al hipertensiunii arteriale în ţările cu toate nivelurile de venit poate fi realizat prin includerea în sistemele de asistenţă medicală primară a medicamentelor generice “sigure, disponibile pe scară largă şi cu costuri reduse”.

Tratamentul şi stilul de viaţă sunt aliaţi

În raportul său, OMS reaminteşte că prevenirea, depistarea precoce şi tratamentul hipertensiunii ar trebui să fie “prioritizate în continuare” de către ţări, ca parte a pachetului naţional de servicii de sănătate oferite la nivelul asistenţei medicale primare.

“Consolidarea controlului hipertensiunii trebuie să facă parte din drumul fiecărei ţări spre o acoperire universală a sănătăţii, bazată pe sisteme de sănătate bine funcţionale, echitabile şi reziliente, bazate pe asistenţa medicală primară”, a declarat directorul general al organizaţiei, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Concluziile arată că o creştere a numărului de pacienţi trataţi eficient pentru hipertensiune ar putea preveni până la 76 de milioane de decese, 120 de milioane de accidente vasculare cerebrale, 79 de milioane de atacuri de cord şi 17 milioane de cazuri de insuficienţă cardiacă între momentul actual şi 2050.

Cu toate acestea, deşi tratamentul medicamentos este cel mai bun instrument împotriva hipertensiunii, raportul OMS subliniază, de asemenea, că schimbările în direcţia unui stil de viaţă mai sănătos pot fi considerate ca “terapie adjuvantă” la medicamentele antihipertensive.

În acest sens, documentul include o serie de recomandări care pot ajuta la controlul presiunii arteriale, cum ar fi o dietă săracă în sodiu şi cu alimente bogate în potasiu, renunţarea la fumat, limitarea consumului de alcool sau practicarea regulată a unor activităţi fizice.

Cu toate acestea, agenţia de sănătate a ONU avertizează că impactul stilului de viaţă este “modest”, după cum arată studiile bazate pe asistenţa medicală primară, astfel că aproape toate persoanele diagnosticate cu hipertensiune vor trebui să ia medicamente pentru a-şi ţine sub control presiunea arterială, menţinând în acelaşi timp obiceiurile sănătoase.

Source link

Facebook Comments Box

Actualitate

Boc, război total cu fumatul! Cum va arăta Clujul fără miros de țigară?

Cosmin Ardelean

Published

on

Cluj-Napoca în război cu țigara: Se interzice fumatul în parcuri, stații de bus și la stadioane! Vezi unde mai poți fuma!

Clujul se pregătește să devină un oraș mai curat, dar mai puțin prietenos cu fumătorii! După o perioadă de consultare publică care se încheie astăzi, 4 aprilie 2025, autoritățile au decis: fumatul va fi drastic limitat în spațiile publice.

Primăria a anunțat că va interzice fumatul, și nu doar cel clasic, ci și orice forme alternative, în stațiile de transport în comun, în parcurile și bazele sportive. Motivul? Protejarea sănătății cetățenilor, inclusiv a nefumătorilor, de efectele nocive ale fumatului pasiv.

“Nu interzicem drepturi, protejăm vieți!” a declarat primarul Emil Boc, subliniind că măsura este necesară pentru a asigura un mediu sănătos pentru toți, de la copii care se joacă în parc la călători care așteaptă autobuzul.

Dar nu vă grăbiți să aruncați țigările la gunoi! Pentru fumători, există și o rază de speranță: în parcuri și baze sportive vor fi amenajate locuri special dedicate fumatului. Totuși, acestea vor fi create în termen de 90 de zile de la aprobarea definitivă a hotărârii, deci până atunci, mai bine țineți-vă de pachet!

Cei care ignoră interdicția riscă amenzi usturătoare, cuprinse între 100 și 500 de lei. Așa că mai bine respectați legea, nu doar pentru buzunarul vostru, ci și pentru sănătatea celor din jur.

Decizia nu este una radicală, a mai punctat primarul, ci una care aliniază Clujul cu trendul european. Multe orașe au adoptat deja măsuri similare, iar acum e rândul Clujului să facă un pas important spre un viitor mai verde și mai sănătos.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Piedone în Cluj! Panică la magazine și firme! Fugă generală a angajaților!

Cosmin Ardelean

Published

on

Panică la Cluj! Piedone sosește să facă “curățenie”! Angajații unei brutării au fugit de frică!

Frica de controlul lui Cristian Popescu Piedone, noul comisar general al Oficiului Național pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), a cuprins și județul Cluj! După ce a cutremurat industria alimentară din alte părți ale țării, Piedone se pregătește să ia la “puricat” și magazinele și firmele din Cluj-Napoca.

Renumele de “călău” al comercianților dubiosi îl precede. Comisarii ANPC au putere absolută: pot închide orice unitate, chiar și pentru șase luni, ceea ce ar însemna falimentul pentru mulți.

Un exemplu șocant al “efectului Piedone” s-a petrecut la o fabrică de pâine din zona Piatra Neamț. La vederea echipei de control, condusă chiar de Piedone, angajații au luat-o la fugă!

“Au fugit efectiv. Au plecat cu toții. E părăsită fabrica asta. Au lăsat și coca de aluat, au lăsat și gențile și hainele. Au plecat cu toții”, a declarat Piedone, descriind scena incredibilă.

Fabrica a fost închisă pe loc, până la remedierea problemelor descoperite. Acum, groaza se mută la Cluj. Surse din cadrul ANPC Cluj au confirmat că Piedone va inspecta personal județul și municipiul, vizând atât marile magazine, cât și alte societăți.

Comercianții clujeni se pregătesc cu teamă de vizita “temutului” comisar. Ce nereguli vor ieși la iveală? Va mai fugi cineva de Piedone? Răspunsurile vor veni în curând.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Clujul se îmbracă în verde! Se caută voluntari pentru plantarea a 10.000 de puieți!

Cosmin Ardelean

Published

on

Clujenii, chemați la cea mai mare acțiune de împădurire a primăverii! 10.000 de puieți vor fi plantați la Bobâlna

Pe 5 aprilie, clujenii au ocazia să lase o amprentă verde asupra viitorului! Beard Brothers organizează o amplă acțiune de împădurire în satul Suarăș, comuna Bobâlna, unde se vor planta 10.000 de puieți de gorun și frasin pe o suprafață de 3 hectare.

Evenimentul, organizat cu sprijinul Băncii Transilvania, invită voluntarii să se alăture unei inițiative de impact. “Povestea noastră verde continuă și în această primăvară! Hai să ne unim forțele pentru un viitor mai sănătos!”, au transmis organizatorii.

Cum te poți înscrie?

Cei care vor să participe la plantare o pot face completând formularul online pus la dispoziție de organizatori.

Ce trebuie să știi înainte de participare?

Echipament recomandat:
✔️ Încălțăminte potrivită pentru teren accidentat
✔️ Haină groasă sau de ploaie, în funcție de vreme
✔️ Pălărie, șapcă și mănuși de grădină

Ce asigură organizatorii:
✅ Două mese și apă
✅ Mănuși de grădină
✅ Puieți, hârlețe și sape pentru plantare

Voluntarii vor lucra în echipe de 2-3 persoane, respectând instrucțiunile de plantare și regulile de siguranță. Minorii pot participa doar dacă sunt însoțiți de un adult.

Toate detaliile și eventualele modificări ale programului vor fi anunțate pe pagina de Facebook a evenimentului.

Fie că ești un iubitor al naturii, un activist de mediu sau doar vrei să faci o faptă bună, această acțiune este ocazia perfectă de a contribui la un Cluj mai verde! Te bagi? 🌳💚

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite