Connect with us

Sport

Mai mulți copaci pe strada Universității, după modernizare. Arborii existenți rămân „pe poziții”- FOTO

Stefan Petre

Published

on

Arbori plantați pe strada Universității/Foto: Andi Daiszler Facebook.com

Actualitate

Pe strada Universității din Cluj-Napoca se plantează noi arbori.

Arbori plantați pe strada Universității/Foto: Andi Daiszler Facebook.com

  Noi arbori au ajuns pe strada Universității din Cluj-Napoca, pentru a fi plantați.  Astfel, lucrările din cadrul proiectului de modernizare a străzilor din centrul Clujului continuă.Arbori plantați pe strada Universității/Foto: Andi Daiszler Facebook.com  „Au ajuns arborii noi pe Universității. Sperăm să-i revedem şi pe cei ridicați în vară înapoi pe poziții”, a notat Andi Daiszler, într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook. Amintim că, în luna iulie, situația copacilor de pe strada Universității a creat controverse în spațiul public. Mai mulți activiști clujeni de mediu au protestat împotriva relocării arborilor și au format un lanț uman în jurul copacilor. De asemenea, situația arborilor a fost discutată în cadrul unei dezbateri publice. Inițial, proiectul prevedea relocarea a 29 din cei 37 de arbori maturi de pe această stradă și plantarea unor copaci tineri, care să respecte planurile proiectanților. În cele din urmă, administrația locală a decis să păstreze arborii maturi și să reloce doar doi arbori mici din apropierea Hotelului Continental.  Lucrările pe străzile Mihail Kogălniceanu, Universității și Iuliu Maniu trebuie să fie gata până la sfârșitul acestui an.Potrivit reprezentanților Primăriei, proiectul este realizat în proporție de 91%. 
CITEȘTE ȘI: 
Șantierele din centrul Clujului, pe ultima sută de metri. Viceprimarul Tarcea: „Muncitorii sunt mobilizați la maxim”De altfel, pe strada Universității a fost reamplasată și statuia Fecioarei Maria, relocată de autoritățile comuniste și amplasată în spatele Bisericii Sfântul Petru şi Pavel, în 1961. „Statuia Ciumei” revine în centrul ClujuluiNumită și „statuia ciumei”, în contextul în care a fost realizată pentru a marca lupta împotriva ciumei, statuia Fecioarei Maria revine la locul inițial, pe strada Universității.„Statuia Ciumei” la începutul secolului XX și în prezent/ Foto 1: visitcluj.ro – Foto 2: monitorulcj.roStatuia Fecioarei Maria numită și „Statuia Ciumei” este un monument din tipologia coloanelor ciumei, edificat la Cluj în anul 1744. Acesta a fost construit în Cluj în semn de mulțumire divinității pentru eradicarea ultimelor epidemii de ciumă. Acesta reprezenta și cel dintâi monument public al orașului. În majoritatea orașelor importante din Europa regăsim statui ce reprezintă sfinți care au protejat respectivele comunități de ciumă, boala care a omorât mai mulți oameni decât războaiele. „Coloanele ciumei” sunt monumente caracteristice stilului baroc din spațiul sud-german.La sfârşitul secolului al XVII-lea, începutul secolului al XVIII-lea, sub influenţa unor monumente vieneze, în provinciile imperiului s-a răspândit acest tip de monument, având de cele mai multe ori un caracter antipestilenţial. Un astfel de monument este și statuia Sfintei Maria Protectoarea.„Statuia Ciumei” în centrul Clujului la începutul secolului XX/ Foto: bjc.roInițial monumentul a fost amplasat în mica piațetă din fața bisericii iezuite de pe strada Universității. Statuia a fost demontată în 1959, deoarece conducerea comunistă a universităţii clujene nu o agrea. În anul 1961, la cererea Bisericii Sfântul Petru şi Pavel din Cluj-Napoca, ea a fost amplasată în spatele acesteia. Monumentul amplasat odinioară în faţa fostei biserici iezuite alcătuia, împreună cu biserica, cu edificiul Convictus Nobilium şi fostul seminar Báthori-Apor, un complex urbanistic tipic primei faze a barocului transilvan. În anul 2022 statuia a fost demontată din spatele bisericii.Elementul central al monumentului este obeliscul cu secţiunea de triunghi, cu colţurile retezate. Suprafaţa obeliscului este modelată prin prezenţa unor nori decoraţi cu capi de putti, iar capitelul acestuia susţine cel mai valoros element sculptural al ansamblului, statuia Mariei Immaculata, aşezată pe globul pământesc, strivind răul întruchipat prin şarpe. Un putto este o figură dintr-o operă de artă, care constă într-un bebeluș băiat, dolofan, de obicei gol și cu aripi. Această figură a fost limitată inițial la pasiuni profane în simbolism.În prezent, lucrările pe strada Universității continuă într-un ritm alert, iar în centrul zonei s-a început amplasarea statuii după restaurare.Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Source link

Facebook Comments Box

Actualitate

ȘOC înaintea derby-ului! Fanii U Cluj BOICOTEAZĂ meciul cu CFR! FURIE!

Cosmin Ardelean

Published

on

BOICOT la derby! Fanii U Cluj NU merg în Gruia! “Integritatea are un preț!”

Suporterii U Cluj au luat o decizie radicală înaintea derby-ului cu CFR Cluj, refuzând cele 1158 de bilete alocate pentru meciul din Gruia. Peluza Șepcile Roșii a anunțat public hotărârea, invocând lipsa de reciprocitate din partea CFR Cluj în ceea ce privește alocarea biletelor la meciurile de pe Cluj Arena.

Fanii “șepcilor roșii” acuză CFR Cluj că a condiționat vânzarea biletelor într-un mod special, menționând o nemulțumire legată de numărul redus de bilete primite la inelul II pe Cluj Arena la partidele anterioare. Mai mult, CFR Cluj ar fi acuzat suporterii U Cluj de “tertipuri” pentru a evita oferirea de bilete la inelul superior.

Drept răspuns, Peluza Șepcile Roșii a transmis un mesaj ferm: “Peluza Șepcile Roșii refuză să accepte cele 1158 de bilete alocate la meciul din deal. Este dureros să nu fim alături de Universitatea și să nu ne cântăm dragostea pentru Simbol, să nu ne bucurăm de “U”, dar ăsta-i prețul INTEGRITĂȚII pe care am hotărât să-l plătim.”

Suporterii U Cluj au subliniat că aleg “DEMNITATEA fără concesii” și refuză să fie tratați ca și cum li s-ar face un favor. Ei cred în principiile ultraseriei și consideră că CFR Cluj nu a manifestat reciprocitate în privința alocării biletelor.

În ciuda absenței din stadion, fanii U Cluj au anunțat că se vor strânge vineri, la ora 16:30, la stadion pentru a susține echipa la antrenament, iar în ziua meciului, la ora 16:00, se vor întâlni în Piața Unirii, sperând să găsească o modalitate de a urmări partida împreună.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Info

Scandal U Cluj – CFR: A fost ură etnică? Poliția dezvăluie ADEVĂRUL!

Cosmin Ardelean

Published

on

Fan U Cluj, reținut pentru atacul cu sticlă asupra unui suporter CFR după derby!

Poliția Cluj a anunțat reținerea suporterului U Cluj acuzat că a lovit cu o sticlă un fan al rivalilor de la CFR Cluj, în urma incidentelor violente de după marele derby din 31 martie 2025.

Conform anchetei, în acea seară, doi tineri de 19 ani au sesizat Poliția că au fost agresați în Parcul Central de un grup de persoane necunoscute. Unul dintre ei a suferit răni grave la față, fiind lovit cu o sticlă.

Poliția a demarat o investigație amplă, iar în urma cercetărilor, au fost identificate 8 persoane implicate în agresiune: 7 adulți (cu vârste cuprinse între 25 și 35 de ani) și un minor de 16 ani.

Pe 5 aprilie, a fost reținut principalul suspect, un bărbat de 38 de ani din Cluj-Napoca, acuzat că a aruncat sticla. Acesta a fost reținut pentru 24 de ore.

Poliția Cluj a reiterat că incidentul nu are conotație etnică, așa cum se insinuase inițial, infirmând acuzațiile liderilor UDMR Cluj.

Cercetările continuă pentru toate cele 8 persoane, fiind acuzate de tulburarea ordinii și liniștii publice. Bărbatul de 38 de ani este cercetat și pentru lovire sau alte violențe.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Sport

David Popovici devine cel mai rapid înotător din istorie la 50, 100 și 200 m liber

Maria Costea

Published

on

David Popovici face din nou istorie: cel mai rapid om din toate timpurile la 50, 100 și 200 de metri liber

La doar 20 de ani, David Popovici continuă să redefinească limitele natației mondiale. Vineri, 11 aprilie, sportivul român a anunțat cu mândrie pe pagina sa de Facebook că a devenit primul om din lume care a spart toate cele trei bariere de elită în stilul liber:

  • Sub 22 de secunde la 50 m

  • Sub 47 de secunde la 100 m

  • Sub 1:43 la 200 m

Performanța care a completat acest trio legendar a fost reușită chiar vineri, când Popovici a obținut un nou record național la 50 m liber, cu timpul de 21.83 secunde.

„De asta sunt tare mândru”, a scris David, într-un mesaj sincer și emoționant, care a rezonat cu fanii din toată lumea.


O revenire conștientă, după Jocurile Olimpice de la Paris

După ce a urcat din nou pe podium la Jocurile Olimpice de la Paris, Popovici a decis să ia o pauză de opt luni. Nu din cauza oboselii fizice, ci pentru a-și regăsi echilibrul interior.

„A fost nevoie de timp – pentru a respira, a mă bucura, pentru a înțelege ce am realizat și mai ales, pentru a mă reconecta cu de ce-ul din spatele acestui drum”, a explicat el.

Campionul vorbește deschis despre faptul că adevărata performanță nu înseamnă doar antrenamente sau medalii, ci mai ales claritate mentală, echilibru și bucuria sinceră de a înota.

„Am ales conștient această pauză, iar acum revin cu și mai multă claritate, motivație și încredere.”


Titluri naționale și un mesaj către fani

La Campionatele Naționale de Înot de la Otopeni, Popovici a cucerit deja aurul la 50 m, 100 m și 200 m liber, cu un timp excelent de 1:45.07 în proba de 200 m.

În stilul său autentic, David nu s-a limitat doar la medalii – a transmis și un mesaj deschis fanilor, invitându-i să fie parte din povestea înotului românesc:

„Energia voastră contează mai mult decât credeți!”


David Popovici nu doar că face valuri în bazin, ci și în inimile oamenilor. Cu maturitatea unui campion și sufletul unui adevărat lider, el inspiră o generație întreagă. Iar povestea lui abia începe.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite