Connect with us

Sport

Medicală III sau fostul Spital Evreiesc, unul din cele mai moderne spitale din România. Aici se tratau bolnavi de toate confesiunile

Stefan Petre

Published

on

În anul 1931 s-a inaugurat la Cluj unul din cele mai moderne spitale din România acelor vremuri/ Foto: Vechiul Cluj - Facebook

Sănătate

În anul 1931 s-a inaugurat la Cluj unul din cele mai moderne spitale din România acelor vremuri. Acesta era cunoscut ca și Spitalul Evreiesc.

În anul 1931 s-a inaugurat la Cluj unul din cele mai moderne spitale din România acelor vremuri/ Foto: Vechiul Cluj – Facebook

  Clujul este o bijuterie din punct de vedere al arhitecturii sale. Clădirile din oraș ascund povești care așteaptă să fie descoperite. O astfel de clădire este și fostul Spital Evreiesc.Spitalul a fost destinat acelor bolnavi săraci, care nu mai puteau conta pe nici un fel de ajutor, nici din partea statului, nici din partea orașului sau altor comune, indiferent de naționalitate sau religie, potrivit lui Septimiu Moga, șef serviciu la BNR – Sucursala Regională Cluj și autor al cărții „Sistemul bancar românesc din Cluj. De la Marea Unire la Marea Criză Economică”.
Spitalul, dedicat tuturor indiferent de confesiuneÎn cadrul comunității religioase locale funcționa Chevra kadisha, o asociație caritabilă care avea menirea de a se îngriji de problemele medicale ale membrilor mai săraci, care nu-și permiteau servicii la cabinetele private. Cei mai mulți dintre locuitorii evrei ai Clujului făceau parte din categorii modeste economic, astfel că s-a pus problema deschiderii unui spital evreiesc după modelul celui din Oradea, inaugurat în anul 1830.În anul 1921 s-a înființat Asociația Națională pentru Spitalul Evreiesc a cărei scop era deschiderea unui spital modern. Strângerea de fonduri a fost anevoioasă, însă magnatul Dávid Sebestyén împreună cu soția Karolina au donat în anul 1926 un teren de peste 5.000 mp în zona străzii Iașilor, dar și sume importante de bani. Proiectul spitalului a fost dezvoltat de avocatul József Sebestyén, fiul celor doi fondatori prin numeroase donații.  „În anul 1931 s-a inaugurat la Cluj unul din cele mai moderne spitale din România acelor vremuri. Astăzi este numit sec Medicala 3, dar clujenii în cunosc deopotrivă ca și spitalul evreiesc. Cel care a venit cu inițiativa edificării acestui centru de sănătate a fost marele antreprenor clujean Sebestyén Dávid. , care nu a apucat să să-și vadă înfăptuit proiectul, dar a fost preluat cu succes de către copii săi Dr. Sebestyén József și Sebestyén Rezső, persoane bine ancorate în viața economică a orașului.
Spitalul a fost destinat acelor bolnavi săraci, care nu mai puteau conta pe nici un fel de ajutor, nici din partea statului, nici din partea orașului sau altor comune, indiferent de naționalitate sau religie”, a declarat Septimiu Moga.De la un simplu ambulator la un spital cu toate specializărileConstrucția a fost efectuată în mai multe etape. În 1928 a fost un simplu ambulator pentru îngrijiri imediate, pentru ca un an mai târziu să devină un mic spital cu 30 de paturi, având patru secții:  „Construcția s-a a fost efectuată în mai multe etape. La început a fost un simplu ambulator pentru îngrijiri imediate (1928), pentru ca un an mai târziu să devină un mic spital cu 30 de paturi, având patru secții: ginecologie, chirurgie, oftalmologie și Röntgen. Din 1930 până în 1931 a durat construcția spitalului, care a devenit astfel un centru de sănătate de referință pentru acea vreme cu o capacitate de 100 de paturi cu aproape toate specializările posibile atunci. Serviciile medicale erau asigurate de peste 50 de medici, mulți dintre ei făcând parte din elita medicală clujeană.
Doar în perioada 1930 – 1935, în spital au fost îngrijiți bolnavi cu peste 100.000 de zile de tratament, dintre care 25.000 de zile au fost absolut gratuite. 40% dintre bolnavi au fost tratați gratuit. Dintre acești bolnavi 35% au fost de alte confesiuni, decât cea mozaică. Pe de altă parte, ambulatoriul a tratat în același timp aproape 20.000 de bolnavi”, a povestit Septimiu Moga.În 1945, presa locală relata întoarcerea în Cluj a unor medici care au reușit să supraviețuiască Holocaustului. În același an, a fost reorganizat Colegiul Medicilor, iar din 1946 spitalele și instituțiile de învățământ evreiești și-au reluat activitatea. Dar Spitalul Evreiesc nu și-a redobândit niciodată statutul de dinaintea războiului. În anul 1946 Spitalul Evreiesc și-a reluat activitatea, dar în 1948 a fost naționalizat, iar azi pe locul respectiv este Institutului Regional de Gastroenterologie și Hepatologie „Prof. Dr. Octavian Fodor”, cunoscut drept Clinica Chirurgie III. Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Source link

Facebook Comments Box

Sport

CFR Cluj își îndreaptă atenția către Cupa României după ce lupta pentru titlu se complică

Dani Muresan

Published

on

Sursa: Facebook/cfr1907

Echipa CFR Cluj și-a îndreptat atenția către obținerea celui de-al doilea trofeu intern, pe fondul unui parcurs dificil în lupta pentru titlu. După ce au înregistrat un eșec și o remiză în primele două etape ale play-off-ului, distanțându-se la 10 puncte de poziția de lider, jucătorii clubului clujean au recunoscut că prioritățile se îndreaptă către Cupa României. Cristi Manea a subliniat importanța acestei competiții în contextul sezonului actual, înaintea confruntării din sferturile de finală împotriva echipei Corvinul Hunedoara.

Este o competiție foarte importantă pentru noi în acest sezon. Ne pregătim serios pentru acest meci și vom aborda partida cu toată seriozitatea. Aceasta este frumusețea Cupei României – faptul că avem oportunitatea de a juca împotriva echipelor din ligile inferioare.

Am visat întotdeauna să câștigăm Cupa, însă nu am avut șansa să ne concentrăm pe ea anterior din cauza participării noastre în cupele europene. Dar anul acesta, câștigătoarea merge în Europa League, ceea ce face ca acest trofeu să fie și mai important pentru noi. În campionat mai avem 8 etape, iar totul este deschis. Vom vedea ce se întâmplă“, a declarat fundașul echipei CFR Cluj.

Partida din Cupa României între CFR Cluj și Corvinul Hunedoara este programată pentru marți, cu începere de la ora 19:30.

Facebook Comments Box
Continue Reading

National

Simona Halep a fost surprinsă în avion, spre destinația sa din Miami – Foto

Stefan Petre

Published

on

Simona Halep a fost surprinsă în avion, spre destinația sa din Miami, unde se pregătește să își continue parcursul în turneul de tenis. Această călătorie marchează începutul unei noi etape în cariera sportivei noastre, iar fanii își așteaptă cu nerăbdare performanțele sale pe terenul de tenis.

Având în vedere că Miami este unul dintre cele mai importante turnee din calendarul tenisului mondial, este de așteptat ca Simona să fie pregătită să își pună în valoare abilitățile și să concureze la cel mai înalt nivel împotriva celor mai buni jucători din lume. Privind relaxată și concentrată în același timp, Simona pare hotărâtă să ofere o prestație memorabilă în competiția ce urmează.

Cu fiecare pas pe care-l face în această călătorie, Simona Halep demonstrează dedicarea și determinarea ei de a atinge cele mai înalte standarde în tenisul mondial. Fanii din întreaga lume o vor urmări cu sufletul la gură în fiecare meci și îi vor oferi sprijinul lor necondiționat în această nouă aventură sportivă.

Simona Halep campioana noastra

Facebook Comments Box
Continue Reading

Prin Oras

VIDEO: Maier Orosz Judith, Regina Înotului Românesc: 4 Medalii de Aur la Campionatele Mondiale de Natație Masters

Stefania Heinz

Published

on

Cu o voință de fier și un talent incontestabil, Maier Orosz Judith, o înotătoare din Cluj-Napoca, a demonstrat că vârsta nu este un impediment atunci când vine vorba de a atinge performanțe remarcabile în apă. La venerabila vârstă de 81 de ani, această sportivă a reușit să cucerească inimile și să încânte publicul la Campionatele Mondiale de Natație Masters, desfășurate în Doha, Qatar.

Evenimentul a adunat la start peste 2.500 de înotători din întreaga lume, competând în diverse categorii de vârstă. Cu toate că majoritatea concurenților erau mult mai tineri decât ea, Maier Orosz Judith a izbucnit în lumina reflectoarelor, demonstrându-și în mod convingător talentul și abilitățile în apa bazinului.

Clujeanca a fost o prezență dominatoare în competiție, cucerind nu mai puțin de patru medalii de aur în diferite probe. Performanța sa remarcabilă a adus o nouă dimensiune în cadrul competiției și a demonstrat că vârsta nu este un obstacol pentru realizările sportive de excepție.

Această poveste impresionantă nu este doar despre câștigarea de medalii, ci și despre dedicarea, perseverența și pasiunea pentru sport, care au ghidat-o pe Maier Orosz Judith de-a lungul întregii sale cariere. Prin succesul său, ea a inspirat și a motivat generații întregi de înotători, arătând că, cu determinare și efort, se pot obține rezultate remarcabile, indiferent de vârstă.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite