Connect with us

Sport

Nicolae Hâncu: „La masa de Crăciun, gustați din toate, dar nu mâncați din toate”

Stefan Petre

Published

on

Specialiștii recomandă să nu facem excese, la masa de Crăciun Foto monitorulcj.ro

Sănătate

Profesor emerit dr. Nicolae Hâncu, unul dintre cei mai apreciați și respectați medici români, oferă câteva sfaturi practice astfel încât să putem savura masa de Crăciun fără dureri de stomac.

Specialiștii recomandă să nu facem excese, la masa de Crăciun Foto monitorulcj.ro

 Nutriționistul clujean Nicolae Hâncu oferă recomandări mai întâi celor care au postit. „Pentru cei care intră în sărbătoarea Crăciunului din calitatea de postitori – ei trebuie să fie foarte atenți, pentru că dezlegările care vin de la sine pentru seara de Crăciun se însoțesc de regulă, și din păcate, cam aceasta este regula, de o abundență culinară colosală. Dacă nu suntem atenți, poate să apară starea de rău, chiar în cursul nopții. Ce recomand eu? Ca lege, despre care am tot vorbit – gustați din toate, dar nu mâncați din toate. Asta înseamnă că aperitivele trebuie să fie corelate cu felul doi, în sensul de a se consuma ori aperitive abundente, ori felul doi abundent. Dacă amândouă sunt abundente și mai ales grase – grăsimea însemnând grăsimea ca atare, maioneză, smântână, ouă umplute sau toate produsele de porc – atunci chiar nu este bine.Recomand ca aperitivele să fie sub forma unor aspicuri din carne de curcan, de cocoș, de pasăre, aspicurile nu încarcă stomacul. Asta în accepțiunea că felul doi este încărcat de toate produsele  caracteristice Crăciunului, calde sau reci”, spune Nicolae Hâncu, pentru monitorulcj.ro.  

Atenție la garnituri!Medicul clujean mai atrage atenția asupra garniturilor. 
„La mâncărurile calde merg garniturile, dar atenție la garnituri! Nicidecum cartofi prăjiți, ci cartofi fierți sau sote-uri de legume, sau din varză murată. Iar dacă cumva avem sarmale, acestea ar putea fi un fel trei, mai ales dacă sunt făcute din carne grasă, cum se fac la noi sarmalele de Crăciun. Din tradiție se știe că la acestea punem smântână, dar trebuie spus – ori sarmale, ori smântână. Avem aici o recomandare- în loc de smântână să se folosească iaurt. Chiar iaurt grecesc, iaurtul e fermentat, are multe probiotice și chiar ajută la digestie, dar și acesta cu măsură, pentru că nu trebuie să punem cinci linguri de iaurt grecesc la trei sarmale, sarmaua are și ea farmecul ei…
Deci, avem aperitive – și atenție la acestea, cum spuneam – felul doi, care ar trebui să fie corelat cu felul întâi din punct de vedere al încărcării grase, și să fie la o distanță de o oră, dacă se poate, de aperitive. Iar dacă sunt și sarmale, să se țină cont de recomandările date”, mai subliniază Nicolae Hâncu.Deserturi fără creme greleDeserturile cu creme nu sunt deloc indicate. „În ce privește deserturile, acestea ar trebui să fie deserturi uscate, să nu fie încărcate de creme, pentru că atunci trebuie două stomacuri …mai ales că sărbătoarea se desfășoară seara, mai ales că ne referim la cei care au postit, și atunci lucrurile se complică.
Sigur, totul trebuie stropit și cu alcool, pentru cei care consumă alcool. Pentru cei care nu consumă alcool, mare atenție! Pentru că stomacul care a fost pus în repaus timp de șase săptămâni cu postul acum se încarcă și cu mâncare iar dacă vine și alcoolul, nu iese bine.
Din păcate, de sărbători, chiar și nefumătorii încearcă câte o țigară, considerând că ajută la digestie sau din cauza emoțiilor, pentru că asta sunt sărbătorile – emoții spirituale, de familie, sociale. Iar câteodată, starea de rău de a doua zi vine de la faptul vă s-a fumat mai mult decât trebuie în seara de Crăciun”, mai explică medicul.
Pentru cei care postesc, e mai ușorNicolae Hâncu mai subliniază că pentru cei care nu au ținut post, meniul încărcat de sărbători nu cade atât de greu. „Pentru cei care nu au postit în această perioadă, ei sunt oarecum antrenați, și toate aceste reguli pe care le-am menționat pentru postitori se atenuează. Având antrenament, ei pot să consume mai mult. Mare atenție la cafea, se știe că o cafea, două ajută digestia, dar nu uitați că toate aceste recomandări pe care le-am spus aici se referă la o perioadă în care organsimul nu e neapărat obișnuit cu mâncare seara și noaptea și atunci cafeaua chiar nu are ce să caute aici. Eventual pot fi consumate ceaiuri calmante, de mușețel. A doua zi la prânz, deci în ziua întâi de Crăciun și în a doua zi de Crăciun și ulterior, toate aceste sărbători culinare, mesele, trebuie să fie cu moderație, toate cu moderație. De fiecare dată avem două sloganuri, gustați din toate și nu mâncați din toate, și toate cu moderație. Nu uitați un lucru. Că e nevoie de o perioadă de recuperare, care este extrem de importantă, în această perioadă de recuperare contează foarte mult somnul, să fie de 7-8 ore, iar în cursul zilei, cât mai multă mișcare, plimbări, mersul pe jos este extrem de util. În situația în care apare câte un simptom de tip grețuri, vărsături, sau constipație, atunci, conform obiceiului, mergeți la farmacie și spuneți despre ce e vorba, iar în acest caz farmacista va face recomandări”. Nu în ultimul rând, Nicolae Hâncu mai recomandă salatele.  „Mai recomand consumul fructelor de sezon, de orice fel, între mese, dar și murăturile, care sunt foarte sărate dar asta face parte din ele, în saramură, nu cele în oțet. Cum spuneam, recomandarea este ca acestea să fie consumate ca și garnitură, să nu lipsească. 
Ar mai fi un al treilea slogan – nicio zi să nu vă treacă fără bolul de salată.
Nici sărbătorile să nu vă treacă fără bolul de salată. Nu putem să venim cu restricții de Crăciun și să zicem fără murături, merg și una și alta. Și murături și salată. În tot ce v-am spus nu am venit cu vreo restricție, eu sunt un  nutriționist rațional, nu radical. E interzisă interzicerea”, mai precizează Nicolae Hâncu.  Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Source link

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy

Sport

Cluj Arena primește un gazon hibrid performant înainte de UNTOLD

Alex Campian

Published

on

Cluj Arena modernizată cu gazon hibrid pentru evenimente și meciuri

Stadionul Cluj Arena se pregătește pentru un upgrade important înaintea festivalului UNTOLD și a sezonului competițional. Consiliul Județean Cluj a lansat în SEAP procedura de achiziție pentru montarea unui gazon hibrid pe stadion. Nu este vorba despre înlocuirea completă a gazonului existent, ci despre întărirea acestuia printr-o tehnică modernă, folosită pe marile arene din lume – „coaserea” fibrelor sintetice în gazonul natural.

„Ne dorim să îmbunătățim suprafața de joc a stadionului Cluj Arena, iar alegerea unei structuri hibride a reprezentat cea mai bună opțiune, conform specialiștilor. Viitorul gazon va fi unul performant și de cea mai bună calitate, adaptat tuturor activităților sportive găzduite, în orice condiții meteo”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Gazon durabil, stabil și ideal pentru sport și concerte

Tehnologia de întărire verticală prin inserarea fibrelor sintetice va aduce mai multă stabilitate și o durată de viață extinsă, de până la 15 ani. Sistemul garantează o calitate constantă a jocului, o acoperire cu iarbă mai rezistentă și o suprafață stabilă chiar și în condiții de utilizare intensivă – esențială pentru un stadion care găzduiește atât meciuri de fotbal, cât și concerte de anvergură, precum UNTOLD.

Consiliul Județean a scos la licitație contractul pentru furnizarea și montarea a aproximativ 7.900 de metri pătrați de gazon hibrid, cu o densitate de minimum 98%, conform standardelor FIFA și UEFA. Valoarea estimată a investiției este de 1.935.000 lei fără TVA.

Avantajele gazonului hibrid:

  • Suprafață de joc naturală cu rezistență sporită

  • Stabilitate și uniformitate excelente

  • Teren fără gropi sau pete umede

  • De 3–4 ori mai multe ore de joc anual față de un gazon clasic

  • Uzură minimă

  • Adaptabilitate rapidă între sporturi și evenimente

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Sport

Lovitură Financiară pentru CFR Cluj! Nume Nou de Stadion și Milioane de la Can Holding

Alex Campian

Published

on

CFR Cluj semnează cu Can Holding, noul sponsor principal și redenumirea stadionului

CFR Cluj dă lovitura! Noul sponsor aduce milioane de euro și schimbă numele stadionului

CFR Cluj va avea, începând din sezonul viitor, un nou sponsor principal care va aduce milioane de euro clubului și va da numele stadionului din Gruia. Potrivit informațiilor GSP.ro, echipa ardelenilor este aproape de a semna un parteneriat extins cu Can Holding, una dintre cele mai importante companii din Turcia.

Can Holding, deținută de omul de afaceri Murat Can, are activități în domenii precum aparatură electrocasnică, energie, petrol, logistică, sănătate, educație și turism. Compania produce anual peste 8 milioane de produse electronice și electrocasnice.

Sursele din anturajul clubului susțin că această înțelegere va aduce CFR Cluj mai multe milioane de euro anual, deschizând astfel noi oportunități pe piața internațională pentru echipa lui Nelu Varga.

În urma acordului, stadionul „Dr. Constantin Rădulescu” va primi un nou nume, inspirat de Can Holding. De asemenea, numele companiei va apărea pe fața noilor tricouri, în partea centrală, alături de un alt sponsor important – casa de pariuri Don.ro.

Până acum, CFR Cluj a avut ca sponsor principal compania Player, un alt brand din industria pariurilor sportive.

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Sport

🕯️ Ne-a părăsit Mihai Leu – campionul care a inspirat o generație

Alex Campian

Published

on

Fostul mare sportiv român, Mihai Leu, s-a stins din viață marți seară, la vârsta de 56 de ani, după o luptă grea cu boala. A fost internat în stare gravă la Spitalul Fundeni din București, începând cu data de 21 iunie 2025, suferind de insuficiență pulmonară și metastaze pulmonare, pe fondul unui cancer de colon diagnosticat în urmă cu zece ani.

🥊 Un campion în ring și în viață

Născut la 13 februarie 1969, Mihai Leu a început boxul în 1978, la clubul Metalul Hunedoara. A fost legitimat și la Dinamo, Steaua, apoi la Bayer Leverkusen în Germania. A câștigat titlul de campion mondial WBO în 1997, la Hamburg, fiind unul dintre puținii sportivi români neînvinși în cariera de profesionist (28 victorii din 29 de meciuri, 10 prin KO).

A fost campion mondial la juniori și campion al Germaniei, fiind membru al prestigiosului club Universium Box Promotion.

🏁 De la ringul de box la cursele de raliuri

După retragerea din box, Mihai Leu s-a reinventat ca pilot de raliuri. A debutat în 1994 la Raliul Banatului, conducând un Volkswagen Golf GTI 16V. A devenit campion național absolut la raliuri și a câștigat de trei ori titlul de campion la viteză în coastă. A fost desemnat între primii 10 sportivi ai anului 2003.

⚕️ Lupta cu cancerul

În 2014, Mihai Leu a fost diagnosticat cu cancer de colon. A trecut prin multiple intervenții chirurgicale și tratamente dificile. Ultima operație a avut loc în primăvara lui 2025. A fost internat și în decembrie 2024 și mai 2025, din cauza unor complicații.

Pe 21 iunie 2025, a fost transportat de urgență cu elicopterul la Spitalul Fundeni, în stare gravă, din cauza unei hemoragii. A fost internat la terapie intensivă, dar din păcate, organismul său nu a mai rezistat.

🕯️ Mesaj emoționant al familiei

„Cu profundă durere, anunțăm trecerea în neființă a lui Mihai, în această seară. Un adevărat campion, atât în ringul de box, cât și pe circuitele de motorsport, Mihai a fost mult mai mult decât un sportiv excepțional, a fost un simbol de voință, curaj și pasiune. Nu te vom uita niciodată.” – mesaj postat pe pagina oficială de Facebook a sportivului.

👨‍👩‍👦 Viața personală

Mihai Leu a fost căsătorit timp de peste 30 de ani cu Ana Leu și a avut un fiu, Marco Leu. A fost un tată și soț devotat, un om iubit și respectat.

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Cele mai citite


Tetarom