Connect with us

Sport

Nicolae Hâncu: „La masa de Crăciun, gustați din toate, dar nu mâncați din toate”

Stefan Petre

Published

on

Specialiștii recomandă să nu facem excese, la masa de Crăciun Foto monitorulcj.ro

Sănătate

Profesor emerit dr. Nicolae Hâncu, unul dintre cei mai apreciați și respectați medici români, oferă câteva sfaturi practice astfel încât să putem savura masa de Crăciun fără dureri de stomac.

Specialiștii recomandă să nu facem excese, la masa de Crăciun Foto monitorulcj.ro

 Nutriționistul clujean Nicolae Hâncu oferă recomandări mai întâi celor care au postit. „Pentru cei care intră în sărbătoarea Crăciunului din calitatea de postitori – ei trebuie să fie foarte atenți, pentru că dezlegările care vin de la sine pentru seara de Crăciun se însoțesc de regulă, și din păcate, cam aceasta este regula, de o abundență culinară colosală. Dacă nu suntem atenți, poate să apară starea de rău, chiar în cursul nopții. Ce recomand eu? Ca lege, despre care am tot vorbit – gustați din toate, dar nu mâncați din toate. Asta înseamnă că aperitivele trebuie să fie corelate cu felul doi, în sensul de a se consuma ori aperitive abundente, ori felul doi abundent. Dacă amândouă sunt abundente și mai ales grase – grăsimea însemnând grăsimea ca atare, maioneză, smântână, ouă umplute sau toate produsele de porc – atunci chiar nu este bine.Recomand ca aperitivele să fie sub forma unor aspicuri din carne de curcan, de cocoș, de pasăre, aspicurile nu încarcă stomacul. Asta în accepțiunea că felul doi este încărcat de toate produsele  caracteristice Crăciunului, calde sau reci”, spune Nicolae Hâncu, pentru monitorulcj.ro.  

Atenție la garnituri!Medicul clujean mai atrage atenția asupra garniturilor. 
„La mâncărurile calde merg garniturile, dar atenție la garnituri! Nicidecum cartofi prăjiți, ci cartofi fierți sau sote-uri de legume, sau din varză murată. Iar dacă cumva avem sarmale, acestea ar putea fi un fel trei, mai ales dacă sunt făcute din carne grasă, cum se fac la noi sarmalele de Crăciun. Din tradiție se știe că la acestea punem smântână, dar trebuie spus – ori sarmale, ori smântână. Avem aici o recomandare- în loc de smântână să se folosească iaurt. Chiar iaurt grecesc, iaurtul e fermentat, are multe probiotice și chiar ajută la digestie, dar și acesta cu măsură, pentru că nu trebuie să punem cinci linguri de iaurt grecesc la trei sarmale, sarmaua are și ea farmecul ei…
Deci, avem aperitive – și atenție la acestea, cum spuneam – felul doi, care ar trebui să fie corelat cu felul întâi din punct de vedere al încărcării grase, și să fie la o distanță de o oră, dacă se poate, de aperitive. Iar dacă sunt și sarmale, să se țină cont de recomandările date”, mai subliniază Nicolae Hâncu.Deserturi fără creme greleDeserturile cu creme nu sunt deloc indicate. „În ce privește deserturile, acestea ar trebui să fie deserturi uscate, să nu fie încărcate de creme, pentru că atunci trebuie două stomacuri …mai ales că sărbătoarea se desfășoară seara, mai ales că ne referim la cei care au postit, și atunci lucrurile se complică.
Sigur, totul trebuie stropit și cu alcool, pentru cei care consumă alcool. Pentru cei care nu consumă alcool, mare atenție! Pentru că stomacul care a fost pus în repaus timp de șase săptămâni cu postul acum se încarcă și cu mâncare iar dacă vine și alcoolul, nu iese bine.
Din păcate, de sărbători, chiar și nefumătorii încearcă câte o țigară, considerând că ajută la digestie sau din cauza emoțiilor, pentru că asta sunt sărbătorile – emoții spirituale, de familie, sociale. Iar câteodată, starea de rău de a doua zi vine de la faptul vă s-a fumat mai mult decât trebuie în seara de Crăciun”, mai explică medicul.
Pentru cei care postesc, e mai ușorNicolae Hâncu mai subliniază că pentru cei care nu au ținut post, meniul încărcat de sărbători nu cade atât de greu. „Pentru cei care nu au postit în această perioadă, ei sunt oarecum antrenați, și toate aceste reguli pe care le-am menționat pentru postitori se atenuează. Având antrenament, ei pot să consume mai mult. Mare atenție la cafea, se știe că o cafea, două ajută digestia, dar nu uitați că toate aceste recomandări pe care le-am spus aici se referă la o perioadă în care organsimul nu e neapărat obișnuit cu mâncare seara și noaptea și atunci cafeaua chiar nu are ce să caute aici. Eventual pot fi consumate ceaiuri calmante, de mușețel. A doua zi la prânz, deci în ziua întâi de Crăciun și în a doua zi de Crăciun și ulterior, toate aceste sărbători culinare, mesele, trebuie să fie cu moderație, toate cu moderație. De fiecare dată avem două sloganuri, gustați din toate și nu mâncați din toate, și toate cu moderație. Nu uitați un lucru. Că e nevoie de o perioadă de recuperare, care este extrem de importantă, în această perioadă de recuperare contează foarte mult somnul, să fie de 7-8 ore, iar în cursul zilei, cât mai multă mișcare, plimbări, mersul pe jos este extrem de util. În situația în care apare câte un simptom de tip grețuri, vărsături, sau constipație, atunci, conform obiceiului, mergeți la farmacie și spuneți despre ce e vorba, iar în acest caz farmacista va face recomandări”. Nu în ultimul rând, Nicolae Hâncu mai recomandă salatele.  „Mai recomand consumul fructelor de sezon, de orice fel, între mese, dar și murăturile, care sunt foarte sărate dar asta face parte din ele, în saramură, nu cele în oțet. Cum spuneam, recomandarea este ca acestea să fie consumate ca și garnitură, să nu lipsească. 
Ar mai fi un al treilea slogan – nicio zi să nu vă treacă fără bolul de salată.
Nici sărbătorile să nu vă treacă fără bolul de salată. Nu putem să venim cu restricții de Crăciun și să zicem fără murături, merg și una și alta. Și murături și salată. În tot ce v-am spus nu am venit cu vreo restricție, eu sunt un  nutriționist rațional, nu radical. E interzisă interzicerea”, mai precizează Nicolae Hâncu.  Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Source link

Facebook Comments Box

Sport

CFR Cluj își îndreaptă atenția către Cupa României după ce lupta pentru titlu se complică

Dani Muresan

Published

on

Sursa: Facebook/cfr1907

Echipa CFR Cluj și-a îndreptat atenția către obținerea celui de-al doilea trofeu intern, pe fondul unui parcurs dificil în lupta pentru titlu. După ce au înregistrat un eșec și o remiză în primele două etape ale play-off-ului, distanțându-se la 10 puncte de poziția de lider, jucătorii clubului clujean au recunoscut că prioritățile se îndreaptă către Cupa României. Cristi Manea a subliniat importanța acestei competiții în contextul sezonului actual, înaintea confruntării din sferturile de finală împotriva echipei Corvinul Hunedoara.

Este o competiție foarte importantă pentru noi în acest sezon. Ne pregătim serios pentru acest meci și vom aborda partida cu toată seriozitatea. Aceasta este frumusețea Cupei României – faptul că avem oportunitatea de a juca împotriva echipelor din ligile inferioare.

Am visat întotdeauna să câștigăm Cupa, însă nu am avut șansa să ne concentrăm pe ea anterior din cauza participării noastre în cupele europene. Dar anul acesta, câștigătoarea merge în Europa League, ceea ce face ca acest trofeu să fie și mai important pentru noi. În campionat mai avem 8 etape, iar totul este deschis. Vom vedea ce se întâmplă“, a declarat fundașul echipei CFR Cluj.

Partida din Cupa României între CFR Cluj și Corvinul Hunedoara este programată pentru marți, cu începere de la ora 19:30.

Facebook Comments Box
Continue Reading

National

Simona Halep a fost surprinsă în avion, spre destinația sa din Miami – Foto

Stefan Petre

Published

on

Simona Halep a fost surprinsă în avion, spre destinația sa din Miami, unde se pregătește să își continue parcursul în turneul de tenis. Această călătorie marchează începutul unei noi etape în cariera sportivei noastre, iar fanii își așteaptă cu nerăbdare performanțele sale pe terenul de tenis.

Având în vedere că Miami este unul dintre cele mai importante turnee din calendarul tenisului mondial, este de așteptat ca Simona să fie pregătită să își pună în valoare abilitățile și să concureze la cel mai înalt nivel împotriva celor mai buni jucători din lume. Privind relaxată și concentrată în același timp, Simona pare hotărâtă să ofere o prestație memorabilă în competiția ce urmează.

Cu fiecare pas pe care-l face în această călătorie, Simona Halep demonstrează dedicarea și determinarea ei de a atinge cele mai înalte standarde în tenisul mondial. Fanii din întreaga lume o vor urmări cu sufletul la gură în fiecare meci și îi vor oferi sprijinul lor necondiționat în această nouă aventură sportivă.

Simona Halep campioana noastra

Facebook Comments Box
Continue Reading

Prin Oras

VIDEO: Maier Orosz Judith, Regina Înotului Românesc: 4 Medalii de Aur la Campionatele Mondiale de Natație Masters

Stefania Heinz

Published

on

Cu o voință de fier și un talent incontestabil, Maier Orosz Judith, o înotătoare din Cluj-Napoca, a demonstrat că vârsta nu este un impediment atunci când vine vorba de a atinge performanțe remarcabile în apă. La venerabila vârstă de 81 de ani, această sportivă a reușit să cucerească inimile și să încânte publicul la Campionatele Mondiale de Natație Masters, desfășurate în Doha, Qatar.

Evenimentul a adunat la start peste 2.500 de înotători din întreaga lume, competând în diverse categorii de vârstă. Cu toate că majoritatea concurenților erau mult mai tineri decât ea, Maier Orosz Judith a izbucnit în lumina reflectoarelor, demonstrându-și în mod convingător talentul și abilitățile în apa bazinului.

Clujeanca a fost o prezență dominatoare în competiție, cucerind nu mai puțin de patru medalii de aur în diferite probe. Performanța sa remarcabilă a adus o nouă dimensiune în cadrul competiției și a demonstrat că vârsta nu este un obstacol pentru realizările sportive de excepție.

Această poveste impresionantă nu este doar despre câștigarea de medalii, ci și despre dedicarea, perseverența și pasiunea pentru sport, care au ghidat-o pe Maier Orosz Judith de-a lungul întregii sale cariere. Prin succesul său, ea a inspirat și a motivat generații întregi de înotători, arătând că, cu determinare și efort, se pot obține rezultate remarcabile, indiferent de vârstă.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite