Connect with us

Sport

Nicolae Hâncu: „La masa de Crăciun, gustați din toate, dar nu mâncați din toate”

Stefan Petre

Published

on

Specialiștii recomandă să nu facem excese, la masa de Crăciun Foto monitorulcj.ro

Sănătate

Profesor emerit dr. Nicolae Hâncu, unul dintre cei mai apreciați și respectați medici români, oferă câteva sfaturi practice astfel încât să putem savura masa de Crăciun fără dureri de stomac.

Specialiștii recomandă să nu facem excese, la masa de Crăciun Foto monitorulcj.ro

 Nutriționistul clujean Nicolae Hâncu oferă recomandări mai întâi celor care au postit. „Pentru cei care intră în sărbătoarea Crăciunului din calitatea de postitori – ei trebuie să fie foarte atenți, pentru că dezlegările care vin de la sine pentru seara de Crăciun se însoțesc de regulă, și din păcate, cam aceasta este regula, de o abundență culinară colosală. Dacă nu suntem atenți, poate să apară starea de rău, chiar în cursul nopții. Ce recomand eu? Ca lege, despre care am tot vorbit – gustați din toate, dar nu mâncați din toate. Asta înseamnă că aperitivele trebuie să fie corelate cu felul doi, în sensul de a se consuma ori aperitive abundente, ori felul doi abundent. Dacă amândouă sunt abundente și mai ales grase – grăsimea însemnând grăsimea ca atare, maioneză, smântână, ouă umplute sau toate produsele de porc – atunci chiar nu este bine.Recomand ca aperitivele să fie sub forma unor aspicuri din carne de curcan, de cocoș, de pasăre, aspicurile nu încarcă stomacul. Asta în accepțiunea că felul doi este încărcat de toate produsele  caracteristice Crăciunului, calde sau reci”, spune Nicolae Hâncu, pentru monitorulcj.ro.  

Atenție la garnituri!Medicul clujean mai atrage atenția asupra garniturilor. 
„La mâncărurile calde merg garniturile, dar atenție la garnituri! Nicidecum cartofi prăjiți, ci cartofi fierți sau sote-uri de legume, sau din varză murată. Iar dacă cumva avem sarmale, acestea ar putea fi un fel trei, mai ales dacă sunt făcute din carne grasă, cum se fac la noi sarmalele de Crăciun. Din tradiție se știe că la acestea punem smântână, dar trebuie spus – ori sarmale, ori smântână. Avem aici o recomandare- în loc de smântână să se folosească iaurt. Chiar iaurt grecesc, iaurtul e fermentat, are multe probiotice și chiar ajută la digestie, dar și acesta cu măsură, pentru că nu trebuie să punem cinci linguri de iaurt grecesc la trei sarmale, sarmaua are și ea farmecul ei…
Deci, avem aperitive – și atenție la acestea, cum spuneam – felul doi, care ar trebui să fie corelat cu felul întâi din punct de vedere al încărcării grase, și să fie la o distanță de o oră, dacă se poate, de aperitive. Iar dacă sunt și sarmale, să se țină cont de recomandările date”, mai subliniază Nicolae Hâncu.Deserturi fără creme greleDeserturile cu creme nu sunt deloc indicate. „În ce privește deserturile, acestea ar trebui să fie deserturi uscate, să nu fie încărcate de creme, pentru că atunci trebuie două stomacuri …mai ales că sărbătoarea se desfășoară seara, mai ales că ne referim la cei care au postit, și atunci lucrurile se complică.
Sigur, totul trebuie stropit și cu alcool, pentru cei care consumă alcool. Pentru cei care nu consumă alcool, mare atenție! Pentru că stomacul care a fost pus în repaus timp de șase săptămâni cu postul acum se încarcă și cu mâncare iar dacă vine și alcoolul, nu iese bine.
Din păcate, de sărbători, chiar și nefumătorii încearcă câte o țigară, considerând că ajută la digestie sau din cauza emoțiilor, pentru că asta sunt sărbătorile – emoții spirituale, de familie, sociale. Iar câteodată, starea de rău de a doua zi vine de la faptul vă s-a fumat mai mult decât trebuie în seara de Crăciun”, mai explică medicul.
Pentru cei care postesc, e mai ușorNicolae Hâncu mai subliniază că pentru cei care nu au ținut post, meniul încărcat de sărbători nu cade atât de greu. „Pentru cei care nu au postit în această perioadă, ei sunt oarecum antrenați, și toate aceste reguli pe care le-am menționat pentru postitori se atenuează. Având antrenament, ei pot să consume mai mult. Mare atenție la cafea, se știe că o cafea, două ajută digestia, dar nu uitați că toate aceste recomandări pe care le-am spus aici se referă la o perioadă în care organsimul nu e neapărat obișnuit cu mâncare seara și noaptea și atunci cafeaua chiar nu are ce să caute aici. Eventual pot fi consumate ceaiuri calmante, de mușețel. A doua zi la prânz, deci în ziua întâi de Crăciun și în a doua zi de Crăciun și ulterior, toate aceste sărbători culinare, mesele, trebuie să fie cu moderație, toate cu moderație. De fiecare dată avem două sloganuri, gustați din toate și nu mâncați din toate, și toate cu moderație. Nu uitați un lucru. Că e nevoie de o perioadă de recuperare, care este extrem de importantă, în această perioadă de recuperare contează foarte mult somnul, să fie de 7-8 ore, iar în cursul zilei, cât mai multă mișcare, plimbări, mersul pe jos este extrem de util. În situația în care apare câte un simptom de tip grețuri, vărsături, sau constipație, atunci, conform obiceiului, mergeți la farmacie și spuneți despre ce e vorba, iar în acest caz farmacista va face recomandări”. Nu în ultimul rând, Nicolae Hâncu mai recomandă salatele.  „Mai recomand consumul fructelor de sezon, de orice fel, între mese, dar și murăturile, care sunt foarte sărate dar asta face parte din ele, în saramură, nu cele în oțet. Cum spuneam, recomandarea este ca acestea să fie consumate ca și garnitură, să nu lipsească. 
Ar mai fi un al treilea slogan – nicio zi să nu vă treacă fără bolul de salată.
Nici sărbătorile să nu vă treacă fără bolul de salată. Nu putem să venim cu restricții de Crăciun și să zicem fără murături, merg și una și alta. Și murături și salată. În tot ce v-am spus nu am venit cu vreo restricție, eu sunt un  nutriționist rațional, nu radical. E interzisă interzicerea”, mai precizează Nicolae Hâncu.  Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Source link

Facebook Comments Box

Eveniment

Un spectacol pe care nu-l vei uita niciodată. Cei mai talentați rideri din lume SuperEnduro World Championship – GP of Romania VIDEO

Diana Petrescu

Published

on

Pe 18 ianuarie 2025, Sala Polivalentă BTarena din Cluj-Napoca se transformă într-o arenă a adrenalinei și a performanței, găzduind pentru a doua oară o etapă din prestigiosul Campionat Mondial de SuperEnduro. Evenimentul promite să aducă laolaltă cei mai talentați rideri din lume, oferind spectatorilor un spectacol memorabil și încărcat de emoție.

Un test al celor mai buni: tehnică, rezistență și ambiție

SuperEnduro World Championship nu este doar o cursă – este o provocare extremă. Grand Prix-ul României, renumit pentru traseele sale dificile și obstacolele brutale din lemn, va împinge piloții la limita maximă a abilităților lor tehnice și fizice. Obstacolele spectaculoase, care includ bușteni, pietre și alte elemente concepute să testeze rezistența și coordonarea, transformă fiecare tură într-o adevărată luptă contracronometru.

Fiecare secundă contează, iar adrenalina va atinge cote maxime, deoarece cei mai buni rideri ai lumii se vor întrece pentru glorie și puncte importante în clasamentul mondial.

Mai mult decât o cursă: un spectacol complet

Etapa din România oferă mai mult decât competiția propriu-zisă:

  • Sesiuni de autografe: Fanii vor avea ocazia să întâlnească idolii acestui sport, să obțină autografe și să facă fotografii cu riderii de top.
  • Zone expoziționale: Descoperă cele mai noi echipamente, motociclete de ultimă generație și tehnologii avansate prezentate de branduri renumite din industria sporturilor motorizate.
  • Show-uri surpriză: Evenimentul va fi deschis cu spectacole speciale care vor pune în scenă cascadorii, demonstrații și momente unice de entertainment.

O experiență de neratat pentru toți iubitorii de sport

Indiferent dacă ești un fan devotat al sporturilor extreme sau cauți o activitate electrizantă pentru un weekend memorabil, Grand Prix-ul României din cadrul Campionatului Mondial de SuperEnduro este evenimentul pe care nu vrei să-l ratezi. Atmosfera explozivă din BTarena, energia mulțimii și spectacolul riderilor fac din această competiție o experiență unică.

Fii parte din spectacol!

Pentru a te asigura că nu pierzi niciun moment din această competiție spectaculoasă, cumpără-ți biletele din timp! Locurile sunt limitate, iar interesul pentru acest eveniment este uriaș.

  • Data: 18 ianuarie 2025
  • Locația: Sala Polivalentă BTarena, Cluj-Napoca

Vino să trăiești emoția Campionatului Mondial de SuperEnduro, să îți susții favoriții și să te bucuri de un spectacol pe care nu-l vei uita niciodată. România devine pentru o zi capitala mondială a sporturilor extreme – iar tu trebuie să fii acolo!

Pregătește-te pentru adrenalină, emoție și spectacol! Ne vedem la Cluj-Napoca!

 

CUMPARA BILETE din timp ->

 

Facebook Comments Box
Continue Reading

Sport

Clujeanul Alexandru Bologa, Campion Paralimpic la Jocurile Paralimpice Paris 2024: Aur la Judo pentru România!

Dani Muresan

Published

on

Clujeanul Alexandru Bologa a reușit o performanță remarcabilă la Jocurile Paralimpice de la Paris 2024, cucerind medalia de aur la judo. Într-o finală spectaculoasă, Bologa l-a învins pe Shamey Yergali din Kazakhstan, printr-un Ippon de senzație, în doar 1 minut și 22 de secunde.

Această victorie aduce României prima medalie de aur la Jocurile Paralimpice din acest an și marchează apogeul carierei impresionante a sportivului clujean. După ce a câștigat medalii de bronz la Rio 2016 și Tokyo 2020, Alex Bologa a demonstrat că este un adevărat campion, urcând pe cea mai înaltă treaptă a podiumului de la Paris.

Un palmares impresionant:

  • Paris 2024: Medalie de aur
  • Tokyo 2020: Medalie de bronz
  • Rio 2016: Medalie de bronz
  • Campion mondial și european în mai multe rânduri, cu patru titluri europene consecutive
  • Nenumărate victorii la Grand Prix-uri internaționale și competiții mondiale

Alex Bologa se află pe primul loc în clasamentul mondial din 2019, fiind antrenat de Gergely Tamas. Performanțele sale excepționale reconfirmă statutul său de favorit la nivel mondial, aducând încă o dată mândrie României.

Acest succes la Paris nu face decât să consolideze poziția lui Bologa în istoria sportului românesc și paralimpic internațional, demonstrând că determinarea și munca asiduă pot depăși orice limită.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Administratie

Noul Bazin Olimpic din Cluj-Napoca va purta numele lui David Popovici și va fi finalizat în 2025

Dani Muresan

Published

on

Primarul Cluj-Napoca, Emil Boc, a anunțat că noul bazin olimpic, aflat în construcție în zona Borhanci, va purta numele înotătorului David Popovici. Lucrările, care au început în primăvara acestui an, au un buget estimat la 28 de milioane de euro. Săptămâna viitoare este planificată începerea lucrărilor la fundație.

Acest bazin va avea trei niveluri și va putea găzdui competiții naționale și internaționale, datorită dimensiunilor sale olimpice. De asemenea, bazinul va fi deschis atât pentru sportul de masă, cât și pentru activități de performanță. Va dispune de locuri pentru 1.000 de spectatori, iar finalizarea construcției este prevăzută pentru sfârșitul anului 2025.

Finanțarea proiectului provine din bugetul local al municipiului Cluj-Napoca.

David Popovici, campion olimpic la 200 m liber, speră ca succesul său la Paris să sporească atenția acordată sportului. El a subliniat necesitatea unor investiții mai mari în acest domeniu și s-a angajat să contribuie la promovarea sportului. Într-un mesaj adresat politicienilor, Popovici a accentuat importanța investițiilor în sport pentru a asigura o Românie educată și sănătoasă.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite