Connect with us

Sport

Răzvan Oniga, Campion Național la Roasting pentru a doua oară consecutiv, reprezintă România la World Coffee Roasting Championship în Taiwan (P)

Stefan Petre

Published

on

Răzvan Oniga la Competiția Națională desfășurată la Oradea / Foto: Olivo Coffee Culture

Actualitate

Campionul național la Roasting, Răzvan Oniga, va reprezenta România la World Coffee Roasting Championship. Desfășurat anul acesta în Taipei (Taiwan), în perioada 17-20 Noiembrie, Campionatul Mondial de Prăjire a Cafelei a debutat în anul 2013 la Nisa, Franța.

Răzvan Oniga la Competiția Națională desfășurată la Oradea / Foto: Olivo Coffee Culture

În acest eveniment derulat pe parcursul a 3 etape, concurenții sunt evaluați în funcție de performanța lor în:* aprecierea calității cafelei verzi (clasificarea cafelei)
* dezvoltarea unui profil de prăjire care accentuează cel mai bine caracteristicile cafelei respective și notele de degustare obținute în urma acestui profil
* rezultatul obținut în ceașcă după prepararea cafelei pe care au prăjit-o trebuie să coincidă cu profilul de prajire prezentat în prealabil Răzvan și-a câștigat dreptul de participare la ediția de anul acesta a Campionatului Mondial în urma adjudecării primului loc la Campionatul Național organizat de SCA România, la finalul lunii Octombrie a acestui an.„Pentru mine este o mare bucurie și onoare să reprezint România pentru a doua oară consecutiv la Campionatul Mondial de Prăjire a Cafelei. M-am pregătit intens pentru această competiție și, chiar dacă restul concurenților sunt și ei foarte bine pregătiți, am încredere în simțurile mele și sper să devin Campion Mondial. Anul acesta am muncit foarte mult pentru a ajunge aici, iar acest lucru s-a văzut și simțit și la Competiția Națională desfășurată la Oradea”, a declarat Răzvan Oniga, Head Roaster la Olivo Coffee Culture.În ceea ce privește competiția de prăjire a cafelei, aceasta se desfășoară în decursul a 4 zile. Este important de reținut că toți concurenții primesc aceeași cafea. Cele 4 sortimente vor fi prăjite în felul următor: o orgine prăjită singură și trei origini care vor fi puse la dispoziția participanților pentru a crea un blend. Toate probele sunt contra cronometru.Juriul este format din specialiști internaționali în domeniu, iar competiția este foarte strânsă, aici adunându-se cei mai buni profesioniști din lume, care zilnic selecționează și prăjesc cafea pentru cele mai mari companii din lume. # # #Despre Răzvan OnigaEste Campion Național al României pentru a doua oară, primul titlu de campion fiind câștigat în 2022. Cu o experiență de peste 7 ani în prăjirea cafelei, are în palmares și titlul de Vicecampion Național în anul 2019. Răzvan prăjește lunar aproximativ 3 tone de cafea. Antrenorul lui Răzvan este Marius Nica, multiplu Campion Național la categoria Latte Art și Cup Tasting. Despre Olivo Coffee CulturePrăjitoria de cafea Olivo Coffee Culture a fost înființată în anul 2012 în Cluj-Napoca, fiind prima prăjitorie de cafea de specialitate din Transilvania. Orientat spre sustenabilitate și educare, brandul Olivo Coffee Culture oferă cafea proaspăt prăjită, și susține cu mândrie comunitatea românească de barista prin traininguri și workshopuri de specialitate, echipamente pentru prepararea cafelei și sfaturi pentru utilizarea acestora.
                                                        

Source link

Facebook Comments Box

Sport

David Popovici devine cel mai rapid înotător din istorie la 50, 100 și 200 m liber

Maria Costea

Published

on

David Popovici face din nou istorie: cel mai rapid om din toate timpurile la 50, 100 și 200 de metri liber

La doar 20 de ani, David Popovici continuă să redefinească limitele natației mondiale. Vineri, 11 aprilie, sportivul român a anunțat cu mândrie pe pagina sa de Facebook că a devenit primul om din lume care a spart toate cele trei bariere de elită în stilul liber:

  • Sub 22 de secunde la 50 m

  • Sub 47 de secunde la 100 m

  • Sub 1:43 la 200 m

Performanța care a completat acest trio legendar a fost reușită chiar vineri, când Popovici a obținut un nou record național la 50 m liber, cu timpul de 21.83 secunde.

„De asta sunt tare mândru”, a scris David, într-un mesaj sincer și emoționant, care a rezonat cu fanii din toată lumea.


O revenire conștientă, după Jocurile Olimpice de la Paris

După ce a urcat din nou pe podium la Jocurile Olimpice de la Paris, Popovici a decis să ia o pauză de opt luni. Nu din cauza oboselii fizice, ci pentru a-și regăsi echilibrul interior.

„A fost nevoie de timp – pentru a respira, a mă bucura, pentru a înțelege ce am realizat și mai ales, pentru a mă reconecta cu de ce-ul din spatele acestui drum”, a explicat el.

Campionul vorbește deschis despre faptul că adevărata performanță nu înseamnă doar antrenamente sau medalii, ci mai ales claritate mentală, echilibru și bucuria sinceră de a înota.

„Am ales conștient această pauză, iar acum revin cu și mai multă claritate, motivație și încredere.”


Titluri naționale și un mesaj către fani

La Campionatele Naționale de Înot de la Otopeni, Popovici a cucerit deja aurul la 50 m, 100 m și 200 m liber, cu un timp excelent de 1:45.07 în proba de 200 m.

În stilul său autentic, David nu s-a limitat doar la medalii – a transmis și un mesaj deschis fanilor, invitându-i să fie parte din povestea înotului românesc:

„Energia voastră contează mai mult decât credeți!”


David Popovici nu doar că face valuri în bazin, ci și în inimile oamenilor. Cu maturitatea unui campion și sufletul unui adevărat lider, el inspiră o generație întreagă. Iar povestea lui abia începe.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Șoc la CFR Cluj! Paszkany și Mureșan, în fața judecății pentru FURT! Prejudiciu de 10 milioane de euro!

Cosmin Ardelean

Published

on

Cutremur la CFR Cluj! Paszkany și Mureșan, judecați pentru delapidare! Prejudiciu de 10 milioane de euro!

Un nou scandal de proporții zguduie fotbalul clujean! Procesul în care Arpad Paszkany (53 de ani), fost patron al CFR Cluj, și Iuliu Mureșan (71 de ani), fost președinte al clubului, sunt acuzați de infracțiuni grave este pe cale să înceapă.

Tribunalul Cluj a decis începerea procedurilor judiciare în acest dosar, în care Paszkany și Mureșan sunt acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat, delapidare, evaziune fiscală și spălare de bani.

Acuzațiile sunt extrem de grave: cei doi foști conducători ar fi delapidat fonduri provenite din participarea echipei în grupele Ligii Campionilor, provocând un prejudiciu uriaș de aproximativ 10 milioane de euro clubului CFR Cluj. Se presupune că sumele ar fi fost deturnate între anii 2008 și 2013, prin intermediul unor contracte fictive încheiate cu firme offshore.

Arpad Paszkany, care a condus CFR Cluj până în 2017, este acuzat de:

  • Săvârșirea infracțiunilor de inițiere și constituire a unui grup infracțional organizat
  • Instigare la delapidare, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată
  • Instigare la evaziune fiscală în formă agravată și continuată
  • Instigare la spălarea banilor, în formă continuată

Iuliu Mureșan, înlăturat din conducerea clubului în aceeași perioadă cu Paszkany, este considerat complice la săvârșirea acestor fapte.

Între timp, Arpad Paszkany trăiește în Marbella, Spania, alături de iubita sa cu 24 de ani mai tânără, Antonela Pătruț, cunoscută pentru participarea la emisiunea “Insula Iubirii”.

Această perioadă controversată din istoria clubului CFR Cluj contrastează puternic cu succesele sportive obținute sub conducerea lui Paszkany: promovarea în Superliga, câștigarea a trei campionate și participarea în Liga Campionilor.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cultura

Legenda halterelor din Cluj: Povestea campionului care a scris istorie

Cosmin Ardelean

Published

on

Ștefan Tașnadi – Clujeanul care a ridicat România pe podiumul olimpic

Ștefan Tașnadi (Tasnádi István), unul dintre cei mai mari halterofili ai României și un adevărat simbol al Clujului, rămâne o legendă a sportului. Cu o carieră impresionantă și peste 50 de recorduri naționale doborâte, Tașnadi și-a pus amprenta asupra halterelor românești, devenind primul sportiv din țară care a cucerit medalii la categoriile mari de greutate.

Născut pe 21 martie 1953, lângă Cluj, la Sic, Tașnadi și-a început cariera în 1970 la Școala Sportivă Viitorul Cluj, iar ulterior a fost legitimat la AS Clujana. A devenit rapid unul dintre cei mai valoroși sportivi români, fiind selecționat în lotul olimpic de haltere al României între 1976 și 1984.

Argint olimpic la Los Angeles
Momentul de glorie al carierei sale a fost la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, în 1984, unde a cucerit medalia de argint la categoria 110 kg. Pe lângă această performanță remarcabilă, a obținut și o medalie de bronz la Campionatele Europene și Mondiale de la Moscova în 1983.

De la campion la mentor
După retragerea din activitatea competițională, Tașnadi și-a dedicat viața antrenoratului, formând generații de sportivi la CS Universitatea Cluj. De asemenea, a activat ca arbitru internațional, contribuind la dezvoltarea acestui sport. Pentru meritele sale excepționale, i-au fost acordate titlurile de Maestru Emerit al Sportului și Clujean de Onoare.

Marele campion s-a stins din viață pe 28 februarie 2018, însă moștenirea sa continuă să inspire tinerii halterofili și să rămână un reper al excelenței în sport.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite