Connect with us

Turda

TurdaNews – A doua zi a festivalului Jazz in the Park, sold out!

Calin Roman

Published

on

TurdaNews - A doua zi a festivalului Jazz in the Park, sold out!

7000 de iubitori ai muzicii și două alpaca s-au bucurat de muzica jazz în cea de-a doua zi a festivalului Jazz in the Park din Parcul Etnografic ”Romulus Vuia” Cluj-Napoca. Pe Hill Stage, Pantaloons, Mork, FUNKorporation, JazzyBIT au făcut publicul să vibreze pe ritmuri jazz și funk, iar legendarul Mulatu Astatke i-a purtat pe cei prezenți la concert într-o călătorie muzicală memorabilă.
Backyard Stage by BRD a adus pe scenă artiști renumiți precum Andrei Irimia, Nani Vazana cu un tribut adus muzicii Ladino, The Heliocentrics și Mansur Brown. Friends Stage by DIGI s-a dovedit a fi locul perfect pentru dans pe muzica lui Bogdan Roșca-Zasmencu, DigitaLove și Moss Farai. Barn Stage by IQOS a fost preluat de MeloMelanj care a creat o atmosferă inconfundabilă, în timp ce la Night Stage UFe și Guts au oferit publicului un final de zi plin de energie și dans.
Doi masculi alpaca au fost invitați speciali în cea de-a doua zi a festivalului. Jazz in the Park este un eveniment pet friendly, așa că accesul cu animale de companie este permis.

”Numele lor este Nea Caisă și Findus. Sunt doi băieți de un an și jumătate. Îi avem de anul trecut și de atunci ne pregătim alături de ei pentru a-i integra în terapia asistată de animale. Sunt foarte prietenoși și curioși. Le plac morcovii, merele și, se pare, jazzul. S-au simțit foarte bine în Parcul Etnografic. Super multe persoane au interacționat cu ele și ne-am bucurat de bucuria oamenilor. Nea Caisă și Findus au primit și mâncare și mângâieri, s-au simțit super bine. Sigur așteaptă următoarea ediție Jazz in The Park.” – George Moșoia, repezentant Dog Assist – Terapie Asistată de Animale.
”Avem un coleg în echipă care își dorea demult o alpaca la Jazz. Îi știam pe cei de la Dog Assist care fac o treabă grozavă pe partea de interacțiune și terapie cu animale, iar recent i-am cunoscut pe Findus și Caisă. De acolo, matematica a fost simplă. Mă bucur că ideea a fost bine primită și alpacalele s-au distrat la noi.” – Roxana Tarko, activities manager Jazz in the Park.
Ultima zi a festivalului Jazz in the Park, care are loc duminică, 3 septembrie, promite să fie la fel de plină de muzică bună și energie. De la ora 14:00, pe Hill Stage vor urca Andrei Petrache Trio, Ada Milea, Mischa Blanos, Camilla George și, cap de afiș, The Cinematic Orchestra, care vor încânta publicul cu un super cine-concert. Backyard Stage by BRD îî aduce în fața publicului pe DSP Orchestra, Klawo, laureați ai Concursului Internațional Jazz in the Park 2023, trupa 7th SENSE cu un proiect special și într-o formulă extinsă și tributul emoționant adus lui Nina Simone de către Nani Vazana. Friends Stage by DIGI continuă să ofere experiențe muzicale autentice cu Lian, Julian M și Dodo, iar Barn Stage by IQOS va fi preluată de Sandei cu un set special by Komiti. În încheiere, Night Stage promite o noapte memorabilă pe muzica lui Bully și Nickodemus.

A doua zi a festivalului a fost sold-out, dar cei care vor să vină la Jazz in the Park duminică mai pot să cumpere bilet de o zi (159 lei) de pe site-ul jazzinthepark.ro. Copiii cu vârsta de până la 14 ani au acces gratuit în festival, cu condiția să fie însoțiți de un adult posesor al unui bilet de acces.
PROGRAMUL CONCERTELOR JAZZ IN THE PARK DE DUMINICĂ, 3 septembrie:

Hill Stage: Andrei Petrache Trio, Ada Milea, Mischa Blanos, Camilla George, The Cinematic Orchestra
Backyard Stage by BRD: DSP Orchestra, Klawo, 7th SENSE, Nani Vazana tribute to Nina Simone
Friends Stage by DIGI: Lian, Julian M, Dodo
Barn Stage by IQOS: Takeover Sandei by Komiti
Night Stage: Bully, Nickodemus, Bully

Pe lângă experiențele muzicale, „Întâlniri pe prispă” (eveniment susținut de TSV Line – member of PM Tehnic) îi invită pe cei care vin la festival la o nouă serie de discuții interesante purtate în tihnă și meet&greet cu artiștii invitați la festival:

16:45 – 17:45 – Ucide inteligența artificială creativitatea muzicală?, cu Sebastian Androne-Nakanishi (compozitor) și Andrei Petrache (compozitor); moderator: Horia Ghibuțiu (director editorial al A.G. Radio Holding)
18:00 – 19:00 – Meet&Greet: Nani Vazana; moderator: Vasilea Hotea-Fernezan (jurnalist TVR Cluj)

În Parcul Etnografic, gospodăriile și livezile prind viață pe durata întregului festival, găzduind o varietate de activități concepute de organizatori pentru a captiva toate simțurile și pentru a crea experiențe memorabile. Music Lounge by BRD oferă ateliere muzicale, Vinil Fair by Pepsi găzduiește o expoziție de viniluri și echipamente audio, în timp ce Play Area by Digi este un loc de joacă animat de simulatoare muzicale. Cei prezenți la festival își pot delecta papilele gustative cu preparate delicioase la restaurantele pop-up și se pot răsfăța cu băuturi fine la curtea cu vinuri Crush. IARMAROC.com este destinația perfectă pentru a descoperi produse unice, iar Mega Image Lounge reprezintă o oază de relaxare. Pentru cei mai mici festivalieri, există Kids Area și ateliere de muzică distractive. Participanții pot să-și înregistreze amintirile și să le revadă ulterior în cadrul People’s Aftermovie. Seara este momentul pentru povești sub cerul înstelat și relaxare în lounge-urile MedLife și Acoustic Density Listening Room. Pentru cei interesați de istorie și tradiție, sunt disponibile și tururi ghidate ale Parcului Etnografic.

Despre Jazz in the Park
Jazz in the Park este un festival manifest care combină muzica bună cu promovarea de valori pozitive în comunitate. Festivalul a găzduit până acum peste 400 de concerte de jazz cu artiști internaționali și este astăzi unul dintre cele mai importante festivaluri europene de gen. În 2019, Jazz in the Park a câștigat trofeul categoriei „Best Small European Festival” la cea de-a XI-a ediție a prestigioasei competiții European Festival Awards. El a devenit, astfel, primul festival de jazz din Europa (și implicit din România) care a obținut o distincție la acest eveniment. De asemenea, festivalul a fost finalist de 4 ori la aceeași categorie, ultima nominalizare fiind chiar anul trecut.

Source link

Facebook Comments Box

Info

România Primește Trei Avioane F-16 Achiziționate din Norvegia, Staționate la Baza Aeriană Câmpia Turzii

Stefan Petre

Published

on

România Primește Trei Aeronave F-16 Fighting Falcon Achiziționate din Norvegia, Aterizate la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziționate de România din Norvegia au aterizat vineri, în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”, de la Câmpia Turzii, potrivit MApN

Prin executarea apărării spațiului aerian național/NATO, pe timp de pace și în situații de criză, achiziția noului lot de avioane F-16 Fighting Falcon și a pachetului de bunuri și servicii aferent va asigura creșterea securității României prin intermediul Serviciului de Luptă Permanent – Poliție Aeriană (SLP-PA), sub comanda NATO.

Prin sosirea graduală, pe parcursul acestui an și a celui viitor, a celor 32 de aeronave multirol F-16 Fighting Falcon, care vor înzestra încă două escadrile ale Forțelor Aeriene, România își consolidează capabilitățile de apărare aeriană la un nivel adaptat provocărilor de securitate din regiune. Aceste aeronave vor avea un rol important în menținerea unei posturi aliate credibile de apărare și descurajare a oricărei agresiuni pe flancul estic și, la fel de important, vor asigura tranziția pentru forțele noastre aeriene către era generației a V-a – înzestrarea cu aeronavele F-35, a declarat ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr.

În prezent, Forțele Aeriene Române au în dotare 20 aeronave F-16 achiziționate în baza prevederilor Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene”.

Această este a doua serie de trei aeronave F-16 achiziționate de România de la Regatul Norvegiei și a pachetului de bunuri și servicii aferent, prima fiind recepționată la finalul lunii noiembrie 2023, în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” de la Borcea.

Conform Concepției de realizare graduală a capabilității de apărare aeriană, în cadrul programului „Avion multirol al Forțelor Aeriene”, Guvernul României a atribuit Guvernului Regatului Norvegiei contractul de achiziție a 32 de aeronave F-16, cu suport logistic inițial și a unui a pachet de bunuri şi servicii complementar (de la Guvernul Statelor Unite ale Americii). Avioanele vor fi livrate în stare operațională, resursa disponibilă a acestora asigurând operarea lor pentru o perioadă de tranziție, de minimum 10 ani, către avioanele de generația a V-a, ceea ce face ca achiziția avioanelor de luptă norvegiene să reprezinte, în fapt, un transfer de capabilitate între două țări NATO aliate.

Aeronavele vor asigura îndeplinirea noilor cerințe existente la nivelul NATO, ulterior urmând a fi introduse în programul de modernizare la aceeași configurație (M6.X) cu avioanele F-16 din prima escadrilă, intrată deja în dotarea Forțelor Aeriene Române. Această soluţie asigură implicarea industriei naţionale de apărare pentru efectuarea lucrărilor de mentenanță şi modernizare a avioanelor F-16, prin compania Aerostar Bacău.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Turda

TurdaNews – Aeroportul Internaţional din München şi-a reluat operaţiunile. Sute de clujeni au fost afectați de sistarea zborurilor

Calin Roman

Published

on

TurdaNews - Aeroportul Internaţional din München şi-a reluat operaţiunile. Sute de clujeni au fost afectați de sistarea zborurilor

Aeroportul Internaţional din München, cel de-al doilea ca mărime din Germania, şi-a reluat operaţiunile marți după-amiază, după o nouă întrerupere cauzată de condiţiile meteorologice, ninsori şi ploaie îngheţată.
Compania Lufthansa transmite că restricții semnificative de zbor pe aeroportul din München ar putea fi menținute și în următoarele zile. Biletele de zbor de la sau spre München pot fi anulate gratuit, precizează compania de pasageri.
Mii de pasageri, majoritatea din alte țări, au rămas blocați pe aeroport începând de vineri, 1 decembrie, din cauza debutului sever al iernii.
Sute de clujeni au rămas blocați pe aeroport!

Luni, zborul din Frankfurt, operat de compania Wizz Air, trebuia să decoleze la ora 14:25, dar a fost întârziat inițial cu câteva ore din cauza ninsorilor.
Ulterior, pasagerii au primit un mesaj cu anularea zborului, fără ca angajații WizzAir să ofere asistență sau mai multe informații la fața locului.
Marți, nicio aeronavă nu a zburat de la Munchen, Germania spre Cluj-Napoca. De asemenea, nu au decolat nici avioanele spre orașul german.
Citește și:

Zboruri anulate de pe aeroporturile din Germania. Sute de clujeni au rămas blocați

Source link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Turda

TurdaNews – Epidemie de rujeolă în România! Clujul se află în topul județelor cu cele mai multe cazuri!

Calin Roman

Published

on

TurdaNews - Epidemie de rujeolă în România! Clujul se află în topul județelor cu cele mai multe cazuri!

Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă în România, în urma creșterii „îngrijorătoare” a numărului de cazuri. Clujul se află în topul îmbolnăvirilor.
Având în vedere creșterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum și numărul mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase al copiilor infectați, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă.
În acest moment, se înregistrează aproape 2.000 de cazuri la nivel național, în 29 de județe.
De asemenea, Ministerul Sănătății va derula o campanie de informare a părinților, împreună cu medicii de familie, pentru o mai bună aderență la programul de vaccinare.

De la 1 ianuarie și până în 30 noiembrie, în România au fost confirmate 1.855 de cazuri cu rujeolă, Clujul aflându-se printre cele șase județe/zone cu peste 100 de cazuri: Mureș – 628, Brașov – 339, București – 213, Cluj – 194 și Giurgiu – 147. În ultima săptămână, în județul Cluj s-au înregistrat 6 noi îmbolnăviri.
Rujeola este o boală infecțioasă, care se transmite cu ușurință mai ales la copiii nevaccinați, iar, uneori, evoluția este gravă și pot apărea complicații.

Source link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite