Connect with us

Economie

Povara chiriei în orașul comoară: 60% din chiriașii din Cluj-Napoca lucrează pe salarii sub valoarea câștigului mediu

Maria Costea

Published

on

Povara chiriei în orașul comoară: 60% din chiriașii din Cluj-Napoca lucrează pe salarii sub valoarea câștigului mediu


 Asociația Chiriașilor Cluj a realizat un sondaj în rândul chiriașilor și a ajuns la o concluzie simplă și evidentă: “situația chiriașilor din Cluj-Napoca e la fel de precară precum se știe de câțiva ani încoace”. 
“Am reușit să ajungem la aproape 200 de chiriași (un eșantion destul de reprezentativ dar pe care vrem în continuare să-l îmbunătățim!) și să realizăm ceea ce e probabil primul chestionar care pune în centrul atenției nevoile chiriașilor, nu doar pe cele ale pieței imobiliare, ale proprietarilor sau ale agențiilor imobiliare.

Nu am aflat nimic nou, din păcate. Situația chiriașilor din Cluj-Napoca e la fel de precară precum o știm de câțiva ani încoace. Povara chiriei și condițiile locuirii fac viața în așa-zisul oraș comoară o provocare pentru mulți dintre noi, iar salariile actuale, deși peste media din România, nu reușesc să asigure un trai decent atunci când nu deții o proprietate.

Considerăm că reglementarea pieței chiriilor și protecția chiriașilor va contribui la creșterea calității vieții în Cluj și, mai important, va contribui la o dezvoltare mai echitabilă a orașului, care va permite tuturor să se bucure de benefiicile vieții într-un oraș universitar aflat într-o continuă creștere”, transmite Asociația Chiriașilor Cluj.  
 
 


60% din chiriașii din Cluj-Napoca lucrează pe salarii sub valoarea salariul mediu din oraș. Pentru 68% dintre chiriași, povara costurilor locuirii pe timpul iernii depășește 30% din veniturile lunare. 1 din 3 chiriași plătește mai mult de jumătate din salariu pe costurile locuirii în timpul iernii! 1 din 3 chiriași are nevoie de ajutorul părinților pentru a acoperi costurile locuirii.
42% din chiriașii din Cluj-Napoca locuiesc fără un contract de închiriere. Jumătate din chiriașii din Cluj au fost afectați de lipsa contractului; 4 din 10 au întâmpinat probleme cu infrastructura apartamentelor și tot 4 din 10 au avut probleme cu vecinii. Peste o treime din chiriași a suferit creșterea chiriei fără nicio justificare și peste o treime a avut probleme cu încălcarea intimității de către proprietar.
71,4% din chiriași locuiesc în apartamente cu 1 sau 2 camere; 1 din 5 chiriași locuiește într-o locuință cu o suprafață mai mică de 30 metri pătrați. 38,2% din chiriași locuiesc cu persoane care nu le sunt rude, prieteni sau parteneri. 96% dintre chiriașii din Cluj-Napoca consideră că prețul chiriei este prea mare. 
 
Jumătate din chiriașii clujeni locuiesc în chirie de 5 sau mai mulți ani. 80% dintre chiriașii clujeni au luat în calcul varianta mutării din Cluj din cauza chiriei, 28,7% plănuiesc să plece din Cluj din cauza costurilor locuirii. 1 din 4 chiriași plănuiește să cumpere o locuință în Cluj-Napoca, pe când doar 3% vor moșteni o locuință în viitor, în Cluj-Napoca sau în alt oraș. 1 din 5 chiriași va locui în continuare în chirie în Cluj. 
 

Chestionarul rămâne deschis și poate fi accesat aici: http://www.isondaje.ro/sondaj/726816542/ . “Vom reveni pe viitor cu o analiză mai complexă și completă a rezultatelor, dar până atunci vă lăsăm cu aceste infografice care arată o imagine de ansamblu a vieții de chiriaș în Cluj-Napoca”, mai spun reprezentanții asociației.

Protest la Cluj faţă de chiriile prea mari: „Vrem oraş de locuit nu pentru profit”

Peste 100 de persoane s-au adunat, marţi, în centrul orașului, pentru a protesta faţă de chiriile prea mari din Cluj-Napoca şi faţă de evacuările forţate.

Participanţii la marş s-au adunat, marţi, pe Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca, având pancarte cu mesaje precum „Case decente”, „Case pentru oameni, nu pentru profit”, „Cluj fără rasism”, „Oraş universitar, îţi lasă un gust amar”, „Vrem să fim mutaţi în oraş”, „Solidaritate între evacuaţi şi chiriaşi”, „Opriţi evacuările forţate”, „Dă Doamne să dispară piaţa imobiliară”, „Oraşul este al tuturor, locuirea este un drept, nu un privilegiu”.

Ei au scandat „Vrem oraş de locuit nu pentru profit”, „Solidaritate”, „Solidari suntem mai tari”, „Locuinţe sociale, nu afaceri imobiliare”, „Dă Doamne să dispară piaţa imobiliară”, „Boc, pune casele la loc”.

„17 decembrie este Ziua Împotriva Evacuărilor, astfel că a venit timpul ca, împreună, evacuaţi şi chiriaşi, să ne cerem drepturile în Cluj-Napoca, oraşul chiriilor nebune. Trebuie să ne arătăm solidari împotriva chiriilor prea mari. De asemenea, comemorăm şi 9 ani de la mutarea forţată a 350 persoane de etnie romă de pe strada Coastei în proximitatea rampelor de deşeuri ale municipiului Cluj-Napoca”, a spus unul dintre organizatori.

Potrivit acestuia, o soluţie la chiriile mari din Cluj-Napoca ar fi îngheţarea acestora printr-o decizie a Consiliului Local, după modelul practicat în Berlin şi Barcelona, sau supraimpozitarea proprietarilor şi a dezvoltatorilor imobiliari care închiriază mai multe apartamente.

Marşul pentru Drepturile Chiriaşilor şi Împotriva Evacuărilor s-a desfăşurat pe traseul Bulevardul Eroilor-Piaţa Avram Iancu-Bulevardul 21 Decembrie-Prefectura Cluj-Piaţa Unirii-strada Memorandumului-strada Moţilor.

În faţa Primăriei Cluj-Napoca a avut loc lansarea „Cărămida. Ziarul dreptăţii locative”, iar cei prezenţi au interpretat „Colinda solidarităţii”.

Source link

Facebook Comments Box

Actualitate

Viitorul sună ELECTRIC pentru elevii clujeni! Vezi noile microbuze!

Cosmin Ardelean

Published

on

Flotă verde pentru elevii clujeni! Încă 25 de microbuze electrice au ajuns în județ

Consiliul Județean Cluj a primit încă 25 de microbuze electrice noi, care vor fi distribuite primăriilor din județ pentru transportul elevilor. Aceste vehicule moderne și ecologice vor asigura condiții de deplasare sigure și confortabile pentru copii.

Vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Radu Rațiu, a subliniat importanța investiției în educație, afirmând că aceste microbuze, alături de modernizarea drumurilor și școlilor, contribuie la apropierea satului de oraș și oferă noi oportunități pentru viitorul copiilor.

Această tranșă de 25 de microbuze electrice vine după ce, cu o lună în urmă, alte 34 de astfel de vehicule au fost livrate în județ, printr-un proiect finanțat din fonduri europene. “Cea mai bună investiție pe care o putem face este în copiii noștri. O investiție în educație este o investiție care nu falimentează”, a declarat Radu Rațiu.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Mândrie națională! Clujul, în centrul aviației mondiale! Ce performanță!

Cosmin Ardelean

Published

on

Succes clujean de talie mondială! O companie din Cluj va digitaliza Aeroportul O’Hare Chicago

O companie clujeană, AirportLabs, lider global în tehnologia aviatică, a fost selectată pentru a moderniza sistemele operaționale de bază ale Aeroportului Internațional O’Hare din Chicago, unul dintre cele mai mari și mai aglomerate aeroporturi din lume.

Acest parteneriat prestigios, anunțat de International Gate Control (IGC), entitatea responsabilă de coordonarea operațiunilor aeroportuare în numele Chicago Department of Aviation (CDA), marchează o recunoaștere a expertizei și inovației AirportLabs în domeniul aviației.

Modernizarea vizează platformele IT și digitale esențiale care susțin funcționarea zilnică a aeroportului, incluzând organizarea zborurilor, alocarea resurselor și coordonarea echipelor aeroportuare. Aceste soluții software, deși invizibile pentru pasageri, sunt cruciale pentru eficiența operațională a unui aeroport de talia O’Hare.

AirportLabs va implementa un ecosistem digital integrat, utilizând tehnologii avansate precum SkyCore AODB, Allegra RMS, aplicația Airport Community App și sistemul de integrare AirportLabs Data Router. Scopul este de a eficientiza operațiunile, de a îmbunătăți colaborarea între actorii aeroportuari și de a transforma datele în informații acționabile pentru o luare rapidă a deciziilor.

Selecția AirportLabs de către IGC subliniază încrederea industriei aviatice în soluțiile scalabile și fiabile ale companiei clujene, într-un domeniu unde precizia și eficiența sunt esențiale. În ultimul an, 25 de aeroporturi din întreaga lume au adoptat tehnologiile AirportLabs, confirmând poziția sa de lider în digitalizarea aviației.

AirportLabs dezvoltă soluții cloud-native care unifică operațiuni critice, optimizează colaborarea în timp real și valorifică date complexe pentru a îmbunătăți atât eficiența operațiunilor, cât și experiența pasagerilor. Cu peste un deceniu de inovații și un portofoliu ce include peste 60 de aeroporturi internaționale, AirportLabs demonstrează capacitatea României de a genera tehnologie de vârf la nivel global.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Tesla vine ACASĂ la clujeni! Noutate!

Cosmin Ardelean

Published

on

Tesla invadează Clujul! Primul service din afara Bucureștiului, deschis pentru clujeni!

Tesla, gigantul american al mașinilor electrice, își consolidează poziția în România și a ales Cluj-Napoca pentru a-și deschide primul centru de service din afara Bucureștiului. Această decizie strategică vine după inaugurarea showroom-ului Tesla din Cluj în iulie anul trecut, marcând un pas important în extinderea rețelei companiei în regiune.

Noul centru de service va oferi reparații complete pentru toate modelele Tesla, o veste excelentă pentru proprietarii din Cluj-Napoca care până acum aveau acces limitat la servicii specializate. Anterior, reparațiile mecanice și electrice se puteau efectua doar la unitatea Tesla Service din Voluntari, Ilfov, iar la Cluj exista doar un partener autorizat pentru reparații de caroserie (VADAUTO).

Prezența Tesla pe șoselele din România este semnificativă, cu 8457 de automobile înmatriculate, dintre care majoritatea (5773) sunt relativ noi, având o vechime de maximum doi ani. În județul Cluj, sunt înmatriculate 513 mașini Tesla, cu o distribuție similară în ceea ce privește vechimea.

Deși înmatriculările Tesla la nivel național au înregistrat o scădere în ultimul an, deschiderea noului service la Cluj demonstrează încrederea companiei în potențialul pieței locale și dorința de a oferi servicii mai bune clienților din zonă.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite