Connect with us

Administratie

Clujenii cer interzicerea petardelor. Adrian Dohotaru: „Analizez interzicerea petardelor printr-un proiect legislativ”

Calin Roman

Published

on

Clujenii îi cer primarului Emil Boc interzicerea petardelor, iar o petiţie va fi înmânată săptămâna viitoare edilului. În județul Cluj, o fetiță a fost victima jocurile absurde cu petarde. Aceasta se află acum în Austria pentru reconstrucție facială. Mai mult, zeci de animale se pierd ori mor zilnic din cauza petardelor. 

„De ce trebuie ca mereu să așteptăm să se întâmple atâtea nenorociri ca să luam măsuri? De ce nu putem face ceva încât să le prevenim, să le stopăm cât mai avem ocazia? Azi poate ție nu ți s-a întâmplat nimic, mâine la fel, deci practic nu te deranjează. Ești dispus să aștepți ziua în care vei avea de suferit din cauza lor? Va fi prea târziu, din păcate. Adulți, copii, animale… atâtea victime căzute pradă din cauza unor persoane iresponsabile, fără niciun strop de discernământ. Se poate face «spectacol» și folosind DOAR artificii. Comercializarea și folosirea pentru și de către persoanele fizice să fie doar în cazul artificiilor cu flacără rece (care nu sunt periculoase). Restul tipurilor de artificii să fie folosite exclusiv de către persoane autorizate și doar în locuri special amenajate.

Haideți, să nu mai fim indiferenți și nepăsători! Decese și persoane rănite pe șosele, decese și persoane rănite în incendii… e cazul să adăugăm și petardele la rubrica «cauză»? Depinde doar de noi ce și cum va fi MÂINE!!!”, se arată în petiția online. 

ADRIAN DOHOTARU: „ANALIZEZ INTERZICEREA PETARDELOR PRINTR-UN PROIECT LEGISLATIV”

La rândul său, deputatul independent de Cluj Adrian Dohotaru analizează interzicerea petardelor printr-un proiect legislativ. Acesta susține că în Cluj se vindeau petarde în toate piețele fără o minimă reglementare a fenomenului din partea Poliției Locale.

„Sute de mii de români sunt afectați de petarde în fiecare an. Zeci de copii și adulți deopotrivă sunt răniți, la fel și animalele. Legea, așa cum e formulată acum, e clar că nu se respectă. De aceea, trebuie văzut dacă e o problemă de aplicare a ei sau efectiv trebuie interzisă comercializarea petardelor.

Departe de mine ideea că nu ne putem manifesta cu exuberanță bucuria trecerii în noul an. Dar putem să ne bucurăm și fără a afecta siguranța, sănătatea și liniștea celor din jur. Petardele sunt aruncate peste tot în spațiul public, la blocuri, în stații, în parcuri.

În Cluj, se vindeau petarde în toate piețele fără o minimă reglementare a fenomenului din partea Poliției Locale. Așa că am cerut date de la Primărie ca să văd dacă au aplicat amenzi. Dar eu nu am văzut nici urmă de Poliție locală, așa cum nu s-a întâmplat nici în alte orașe. Cer date și la nivel național privind situația spitalizărilor și răniților”, spune Adrian Dohotaru.

source link

Facebook Comments Box

Administratie

Fonduri europene: primele autobuze electrice articulate au ajuns la Cluj-Napoca

Stefan Petre

Published

on

Primele trei autobuze electrice articulate din cele 18 autobuze SOLARIS Urbino au ajuns la Cluj, reprezentând o parte din primul lot de autobuze achiziționate cu fonduri europene care vor intra în circulație începând din acest an. În urmă urmează etapa de recepție cantitativă și calitativă, procedura de înmatriculare și testele specifice, inclusiv probele în trafic. Aceste noi autobuze vor opera pe liniile strategice care leagă cartierele orașului și zona metropolitană.

Primăria Cluj-Napoca, împreună cu Compania de Transport Public, continuă să investească în transformarea flotei de transport în comun a orașului în una 100% electrică și nepoluantă. În prezent, 50% din flota CTP este electrică, inclusiv autobuze, tramvaie și troleibuze.

Noile autobuze electrice au o lungime de 18 metri și o capacitate de transport de 133 de persoane – mai mare decât autobuzele electrice actuale care au o capacitate de 78 de persoane. În plus față de vehicule, se vor instala 6 stații de încărcare rapidă și 18 stații de încărcare lentă ca infrastructură auxiliară.

Caracteristicile tehnice ale noilor autobuze electrice includ:

  • capacitate totală de transport de 133 de persoane, din care 44 pe scaune
  • spațiu dedicat pentru fotolii rulante
  • rampă de acces pentru persoanele cu mobilitate redusă
  • dimensiuni: lungime de 18 metri, înălțime de 3,3 metri și lățime de 2,55 metri.

Pentru fiecare lot de trei autobuze aduse la Cluj-Napoca, furnizorul va livra o stație de încărcare rapidă compatibilă cu soluțiile de încărcare deja existente în cadrul flotei Companiei de Transport Public.

Proiectul “Dezvoltarea sistemului de transport public ecologic prin achiziționarea de autobuze electrice și stații de încărcare” este finanțat din Planul Național de Redresare și Reziliență, Componenta C10 – Fondul Local, și are o valoare de peste 16 milioane de euro.

Facebook Comments Box

Continue Reading

Administratie

VIDEO: A fost inaugurată cea mai modernă școală specială din țară

Stefan Petre

Published

on

Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă beneficiază de dotări unice la nivel național

Președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe, a inaugurat joi, 29 februarie 2024, noul sediu al Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Cluj-Napoca, situat pe strada Aviator Bădescu nr. 3-5.

Acesta a fost edificat în cadrul unei investiții cu o valoare totală de 32.370.017,52 de lei cu TVA, din care 5.551.326,55 lei au reprezentat finanțarea nerambursabilă europeană iar contribuția Consiliului Județean Cluj a fost de 26.818.690,97 lei. Lucrările au demarat în cursul anului 2021 și au fost finalizate în luna decembrie 2023.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj: „Gradul de civilizație al unei societăți e reflectat, în primul rând, de modul în care reușește să aibă grijă, să îi integreze și să îi pună în valoare pe acei membri ai comunității cu care soarta a fost mai puțin generoasă. Or, tocmai de aceea este pentru noi o zi cu adevărat specială și un motiv de mare satisfacție, pentru că am inaugurat cea mai modernă școală specială din țară, construită de la zero, un obiectiv de referință pentru infrastructura educațională românească. Reușim, astfel, să oferim elevilor și profesorilor acestei școli cadrul optim pentru derularea procesului instructiv-educativ și condiții la standarde europene pentru dezvoltarea socio-educațională a tinerilor. Cu siguranță, Clujul poate fi considerat un etalon în acest domeniu și un model în ceea ce privește utilizarea fondurilor europene pentru susținerea învățământului special.”

Noul sediu al școlii clujene este organizat în trei tronsoane, cu funcțiuni distincte. Tronsonul 1 din corpul nou, cu un regim de înălțime P+2E, cuprinde spațiile administrative și medicale. Tronsonul 2, cu regim de înălțime S+P+3E, este destinat celor 32 de săli de clasă, laboratoarelor și cabinetelor de terapie, dintre care amintim: logopedie, ludoterapie, terapie prin artă, meloterapie. Cel de-al treilea tronson, format din S+P+1E, este compus din blocul alimentar – bucătărie și sala de mese, precum și din spațiile pentru kinetoterapie și activități sportive. De asemenea, aici se află și sala de hidroterapie în vederea realizării procedurilor terapeutice, necesare pentru tratarea afecțiunilor degenerative sau neurologice. Clădirea existentă a fost modernizată, reamenajată și dotată pentru activitățile preșcolarilor.

De asemenea, a fost amenajat și spațiul exterior – curtea interioară, zona de acces, locurile de parcare, precum și terenul de joacă.

Noul sediu al instituției școlare clujene dispune de dotări unice la nivel național, respectiv de o grădină senzorială amplasată pe terasa clădirii – locul unde se stimulează memoria multisenzorială prin intermediul celor cinci simțuri (miros, gust, auz, văz și atingere), de un spațiu special destinat hidroterapiei și de o zonă dedicată specialiștilor din cadrul instituției, concepută pentru prevenirea apariției sindromului de epuizare profesională.

*   *   *

Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă este o școală specială cu tradiție, fiind continuatoarea instituţiei de învăţământ pentru copiii cu deficienţă mintală înființată la Cluj în 1929.

Școala se adresează copiilor preșcolari și elevilor care prezintă dizabilități intelectuale moderate, severe sau asociate, precum și preșcolari și elevi cu tulburări din spectrul autist. Aceștia provin din familii cu domiciliul în Cluj-Napoca, Florești, Gilău, Turda, Câmpia Turzii, precum și din centrele care sunt subordonate DGASPC. Cei 150 de elevi sunt cuprinși în două grupe de grădiniță și 27 de clase, numărul cadrelor didactice încadrate în şcoală fiind de 115.

Şcoala oferă servicii educaţionale specifice învăţământului primar şi gimnazial, cursuri de zi copiilor cu vârste cuprinse între 3 și 26 ani cu diverse particularități precum: dizabilitate intelectuală severă şi moderată; dizabilitate intelectuală severă, profundă și/sau tulburări asociate; tulburări din spectrul autist; tulburări de dezvoltare; întârziere în dezvoltare, prin şcolarizare la domiciliu și tulburări de învăţare sau dizabilitate intelectuală ușoară integraţi în școlile de masă, prin cadru didactic de sprijin.

În timpul lucrărilor de edificare a noului sediu CSEI au fost descoperite:

  • Două morminte romane, unul în sarcofag roman, o stelă funerară, fusuri de coloană – în zonă era situată necropola principală a orașului roman Napoca (sec. II-III).
  • Opt morminte aparținând cimitirului romano-catolic (sec. XVIII)
  • Morminte aparținând vechiului cimitir evreiesc (1840 – 1931). În acest caz a fost organizată o acțiune de recuperare a osemintelor, împreună cu Rabinatul României (a participat Rabinul Șef al României, Rafael Schaffer)
  • Clădirea depozitului militar de la sfârșitul secolului XIX.

Facebook Comments Box

Continue Reading

Actualitate

Emil Boc s-a întâlnit la Cluj-Napoca cu Ministrul Justiției, Alina Gorghiu: Investiții majore și colaborare instituțională

Dani Muresan

Published

on

Sursa:Facebook/Emil Boc

Astăzi, la Cluj-Napoca, a avut loc o întâlnire între primarul Emil Boc și ministrul Justiției, doamna Alina Gorghiu.Discuțiile au vizat aspecte esențiale cu privire la modernizarea sistemului judiciar și consolidarea colaborării dintre autoritățile locale și guvernamentale.

Unul dintre punctele de interes abordate a fost sprijinul acordat pentru proiectul de modernizare a Palatului de Justiție Cluj, o investiție semnificativă în valoare de 100 de milioane de euro. Despre acest aspect, ministrul Alina Gorghiu a subliniat importanța infrastructurii judiciare moderne și a declarat: Modernizarea instanțelor este esențială pentru asigurarea unui sistem judiciar eficient și accesibil pentru cetățeni.

Sursa:Facebook/Emil Boc

O altă temă discutată a fost colaborarea în vederea înființării unui Centru de prevenire și tratare a adicțiilor, condus de Primăria Cluj-Napoca. Doamna Gorghiu a evidențiat importanța adoptării unor modele de bune practici, atât la nivel național, cât și internațional, afirmând: Abordarea integrată și preventivă a problemelor legate de adicții este crucială pentru sănătatea comunității.

Sursa:Facebook/Emil Boc

De asemenea, s-a discutat despre posibilitatea relocării secției externe a Penitenciarului Gherla din municipiul Cluj-Napoca într-o altă locație. Această inițiativă are drept scop îmbunătățirea condițiilor de detenție și adaptarea sistemului penitenciar la standardele actuale.

În încheiere, au fost abordate și alte aspecte tehnice referitoare la colaborarea instituțională dintre administrația locală și Ministerul Justiției. Cu privire la acestea, ministrul a subliniat necesitatea unei cooperări strânse pentru a asigura buna funcționare a sistemului judiciar la nivel local.

Această întâlnire a evidențiat angajamentul autorităților în promovarea reformelor în domeniul justiției și dezvoltarea infrastructurii judiciare, reflectând o atitudine proactivă în îmbunătățirea calității serviciilor publice.

Sursa:Facebook/Emil Boc

Facebook Comments Box

Continue Reading

Cele mai citite

Copyright © 2023 iLoveYouCluj. Webdesign & Marketing - iPublicitate