Connect with us

Administratie

Pot fi perturbate operațiunile metroului din Cluj din cauza depozitelor de sare subterane! Impactul asupra costurilor este iminent

Anamaria Ioana

Published

on

Până în prezent, forajele efectuate în cadrul proiectului de metrou din Cluj dezvăluie prezența unui masiv de sare la extremitatea estică a magistralei, alături de depozite argiloase, ceea ce necesită implementarea unor soluții tehnice speciale.

Forajele realizate până în prezent în cadrul proiectului de metrou din Cluj au scos la iveală prezența unei mase de sare considerabile în partea estică a traseului, alături de prezența depozitelor argiloase, acest lucru cerând implementarea unor soluții tehnice specializate.

Sare depozitată pe traseul Mărăști – IRA – CUG

Extinderea zăcământului de sare este un fapt confirmat, iar datele obținute din foraje indică prezența sa extinsă de la stația Piața Mărăști în direcțiile estice și sudice ale traseului metroului, la adâncimi cuprinse între 12,50 și 25,0 metri. Această descoperire implică riscuri semnificative pentru stabilitatea geotehnică a infrastructurii metroului, necesitând implementarea unor soluții tehnice corespunzătoare pentru a contracara aceste riscuri, conform concluziilor unui studiu realizat de firma Geostud. Zona afectată se întinde de la Piața Mărăști până la Aurel Vlaicu, continuând apoi către IRA, Gheorgheni și Sopor într-o direcție, și către CUG în cealaltă direcție.

Într-o altă ordine de idei, în cartierul Mănăștur s-a descoperit că terenul este compus predominant din argile/argile nisipoase și nisipuri/nisipuri argiloase. Apropierea traseului metroului de cursul râului Someșul Mic sau de Canalul Morii ar putea implica interceptarea, în cadrul acestor depozite, a materialelor lemnoase aflate în diverse stadii de încarbonizare. Conform studiului, se impune demolarea a cel puțin 15 imobile existente în această zonă pentru a permite implementarea proiectului.

Firma Geostud a efectuat un total de 42 de foraje, cu scopul de a identifica tipurile de sol și de a determina cele mai adecvate soluții tehnice pentru construcția metroului.

Forajele repetate desfășurate la finalul anului 2023 și la începutul anului 2024 au relevat aceleași probleme persistente. Se constată prezența sării într-o extindere vastă, de la Mărăști până în Someșeni, pe latura adiacentă fostei zone industriale a Clujului, cuprinzând zonele de la Clujana la CUG și spre Sopor.

Istoria bogată a sării sub Cluj este bine cunoscută. De fapt, la Someșeni existau odinioară băi sărate deosebit de renumite în întreaga Europă, iar masivul de sare se întinde până la Apahida, și probabil chiar mai departe.

Metroul devine o realitate la Cluj | România | Radio România Actualitați

 

Lucrările în Zonele cu Depozite Mari de Sare: O Provocare Majoră pentru Construcții

Experții în domeniul construcțiilor atrag atenția asupra provocărilor și problemelor asociate lucrărilor efectuate pe depozite de sare în subsol, acestea fiind determinate de natura specifică a depozitului și de proiectul de construcție în sine. Mai jos sunt enumerate câteva aspecte care pot constitui obstacole în realizarea construcțiilor pe astfel de terenuri:

  1. Stabilitatea terenului: Sarea este un material solubil în apă, iar în cazul unui depozit de sare subteran, există riscul de dizolvare sau deplasare în timp, ceea ce poate afecta stabilitatea terenului de deasupra.
  2. Subminarea structurilor: Dizolvarea sau deplasarea depozitelor de sare poate conduce la formarea de goluri subterane, care la rândul lor pot duce la prăbușirea sau subminarea structurilor de la suprafață.
  3. Risc de prăbușire: Unele depozite de sare pot prezenta caracteristici de prăbușire sau fracturare, crescând astfel riscul de colaps al terenului de deasupra lor.
  4. Riscuri geotehnice: Proiectarea și construcția pe astfel de terenuri necesită o înțelegere detaliată a proprietăților geotehnice specifice ale depozitului de sare. Este esențială adoptarea unor soluții tehnice adecvate pentru gestionarea riscurilor asociate.
  5. Probleme legate de solubilitate: Intrarea apei în depozitul de sare poate duce la dizolvarea acestuia și la formarea unei soluții saline, ceea ce poate afecta structurile construite.

Metroul din Cluj-Napoca va trece în mâinile unui constructor până la  sfârşitul...

Facebook Comments Box

Administratie

Primăria Cluj-Napoca a anunțat că începând cu luna aprilie, va fi acordat un sprijin financiar lunar în valoare de 600 de lei pentru copiii cu dizabilități din oraș.

Stefania Heinz

Published

on

Proiectul de alocare a unei sume lunare de 600 de lei pentru fiecare copil cu dizabilități din Cluj-Napoca a fost adoptat în unanimitate de voturi. Acest sprijin financiar, care vine în întâmpinarea nevoilor specifice ale familiilor cu copii cu dizabilități, reprezintă o măsură importantă pentru îmbunătățirea calității vieții acestor persoane.

CEREREA TIP este disponibilă AICI și poate fi depusă, începând de marți, 26 martie, la sediile primăriilor de cartier sau la sediul Direcției de Asistență Socială.

Potrivit proiectului adoptat, alocarea din bugetul pe anul 2024 pentru acordarea acestei alocații lunare este de 5 milioane de lei. Această sumă va fi destinată susținerii financiare a copiilor cu dizabilități și familiilor acestora, contribuind astfel la acoperirea unor cheltuieli esențiale legate de îngrijirea și tratamentul acestor copii.

Cererile pentru beneficierea de această alocație lunară pot fi depuse începând de marți, 26 martie, la sediile primăriilor de cartier sau la sediul Direcției de Asistență Socială din Cluj-Napoca. Prin intermediul acestor cereri, familiile care au în îngrijire copii cu dizabilități pot solicita sprijinul financiar pentru a face față mai ușor costurilor specifice asociate îngrijirii acestora.

Este important ca această alocație lunară să ajungă în mod eficient și prompt la familiile care au nevoie de sprijinul acesta, contribuind astfel la îmbunătățirea calității vieții copiilor cu dizabilități și a familiilor acestora.

Aproape 1.000 de copii cu dizabilități se află înregistrati în Cluj-Napoca, conform datelor statistice recente.

La nivelul județului Cluj, la 30 septembrie 2023, existau în total 30.574 de persoane cu handicap, din care 2.476 erau copii, iar restul de 28.098 erau adulți. În același context, la finele anului 2023, în municipiul Cluj-Napoca erau înregistrate 11.483 de persoane încadrate în grad de handicap, dintre care 936 erau copii, iar restul de 10.545 erau adulți. Distribuția copiilor pe grade de handicap arată că 582 aveau un handicap grav, 70 un handicap accentuat, 196 un handicap mediu și 90 un handicap ușor.

Aceste cifre evidențiază nevoia acută de sprijin pentru familiile care au în grija lor copii cu dizabilități. Acordarea unui suport financiar lunar în valoare de 600 de lei pentru acești copii ar reprezenta un pas important spre îmbunătățirea calității vieții acestor familii. Acest sprijin ar putea contribui la acoperirea unei părți din costurile necesare îngrijirii și tratamentului specific pentru fiecare copil în parte, oferind astfel o ușurare financiară binevenită și un suport esențial în fața provocărilor cotidiene cu care se confruntă familiile cu copii cu dizabilități.

„Acest proiect s-a născut în urma dezbaterilor publice pe care le-am avut (…) Proiectul răspunde unei nevoi din comunitatea noastră. 1.000 de copii clujeni au nevoie lunar de terapie, de sprijin, de intervenția noastră pentru ca ei să aibă o calitate a vieții cât mai bună pentru că aceste familii care sprijină acești copii minunați să poată avea o povară mai puțin.

Ajutorul nostru este o parte mai mică din sprijinul pe care trebuie să-l aibă având în vedere faptul că aceste terapii de recuperare sunt extrem de costisitoare. Acest ajutor pe care comunitatea îl oferă celor aflați în nevoi la un moment în care pot să îmbunătățească starea fizică și de sănătate a copiilor este extrem de binevenit. De mâine pot fi depuse cererile pentru acordarea acestui ajutor la primăriile de cartier sau la sediul Direcției de Asistență Socială”, a declarat Emil Boc

Condiții pentru acordarea sprijinului financiar:

a) copilul cu dizabilități este încadrat într-un grad de handicap;
b) copilul cu dizabilități are domiciliul în municipiul Cluj-Napoca;
c) copilul cu dizabilități nu este instituționalizat ca urmare a stabilirii unei măsuri de protecție specială într-un serviciu public de tip rezidențial sau nu se află în alte tipuri de instituții rezidențiale publice cu caracter social sau medico-social, în care i se asigură întreținere completă din partea autorității administrației publice centrale sau locale pe o perioada mai mare de o lună;
d) solicitantul (părintele/reprezentantul legal) are domiciliul pe raza municipiul Cluj-Napoca, cu cel puțin 24 luni anterior datei depunerii cererii.

Pentru a putea beneficia de suportul financiar, solicitantul va depune la registratura Direcției de Asistență Socială și Medicală următoarele documente doveditoare:

a) certificatul de naștere (pentru copiii sub vârsta de 14 ani) si/sau cartea de identitate (pentru copiii peste vârsta de 14 ani);
b) certificatul de încadrare in grad de handicap al copilului;
c) cartea de identitate a părintelui/reprezentantului legal al copilului, care sa ateste domiciliul pe raza municipiul Cluj-Napoca, cu cel puțin 24 luni anterior datei depunerii cererii;
d) certificatul/hotărârea judecătorească de divorț a părinților sau reprezentantului legal, după caz;
e) hotărârea Comisiei pentru Protecția Copilului/hotărârea judecătorească de plasament, tutelă, încredințare în vederea adopției, de exercitare a autorității părintești și alte asemenea, dacă este cazul;
f) extrasul de cont bancar al beneficiarului/solicitantului.

Pentru cererile aprobate, suportul financiar se va vira lunar în contul bancar al beneficiarului/solicitantului.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Administratie

Aquaparkul din Grigorescu, aprobat de Comisia de Urbanism a Primăriei Cluj-Napoca

Alex Campian

Published

on

Planurile pentru construirea unui Aquapark în Grigorescu au fost dezvăluite în cadrul unei ședințe a Comisiei de Urbanism a Primăriei Cluj-Napoca, desfășurată vineri. Potrivit informațiilor preliminare, viitorul Aquapark va fi amplasat pe o suprafață de 5 hectare, în apropierea ștrandului Sun. Acesta va putea găzdui zilnic până la 3.000 de persoane în timpul verii, cu 800 de locuri la interior și 2.200 de locuri la exterior. Estimările privind costurile variază între 20 și 40 de milioane de euro, iar pentru realizarea proiectului se ia în considerare un parteneriat privat.

Primăria Cluj-Napoca a promis de ani buni construirea unui parc acvatic în oraș, dar demersurile concrete au început să se contureze cu câteva luni înaintea alegerilor locale din acest an.

„După consultări în comunitate, am propus realizarea acestui aquapark pe o suprafață de 5 hectare în Grigorescu”, a declarat vineri primarul Emil Boc.

Aquapark-ul va fi în principal format din corpul clădirii principale, care va fi funcțional pe tot parcursul anului și va include vestiare, zone de alimentație publică, facilități spa și wellness, sală de fitness, aerobic și cycling, dar și un complex de bazine acoperite.

În plus, complexul va cuprinde o zonă de agrement în aer liber, deschisă în timpul verii, care va oferi piscine și zone de recreere pentru toate vârstele, plaje în aer liber, o clădire de acces și unități independente pentru alimentație publică și spații comerciale. De asemenea, se planifică construirea unei parcări subterane cu 249 de locuri.

Suprafața spațiilor verzi efective, amenajate pe teren natural, va reprezenta cel puțin 50% din întreaga suprafață a zonei verzi și va include exclusiv vegetație (de înălțime joasă, medie și înaltă). Toate zonele cu orice formă de acoperire vor fi considerate spații deschise.

 

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Park&Ride-ul din zona Aeroportului din Cluj, finalizat până la sfârșitul anului. Viceprimarul Dan Tarcea: “Este o investiție care va duce la decongestionarea traficului din municipiu”

Dani Muresan

Published

on

Până la sfârșitul anului 2024, proiectul Park&Ride din zona Aeroportului Internațional „Avram Iancu” din Cluj va fi finalizat, oferind șoferilor o alternativă eficientă pentru a decongestiona traficul din oraș. Anunțul a fost făcut de viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, într-o intervenție la un post local de radio. Potrivit acestuia, lucrările sunt în grafic și avansează într-un ritm satisfăcător.

Avem un avans bun la acest proiect de Park&Ride. Discutăm de o investiție de peste 70 mil.lei. Este o investiție care va duce la decongestionarea traficului din municipiu. Sunt 863 de locuri de parcare în zonă, iar aceste locuri de parcare sunt dedicate pentru cei care vin din afara orașului să-și poată lăsa mașina la intrarea în oraș, iar de acolo să ia mijloacele de transport în comun și să se deplaseze acolo unde au nevoie. La întoarcere merg, își iau mașina din Park&Ride și pleacă mai departe.Tot în acest Park&Ride vom avea locuri de parcare și pentru autobuze și autocare, astfel încât și cetățenii care vin din alte părți să se debarce acolo. Va exista un sediu de autogară în zonă (…) Anul acesta lucrările de la Park&Ride vor fi finalizate, până la sfârșitul anului. Avansul este unul foarte bun, discutăm de lucrări realizate până în acest moment de peste 30%“, a declarat viceprimarul  Dan Tarcea.

Proiectul, demarat în toamna anului 2023, a fost promis încă din campania electorală din 2020 și reprezintă o soluție importantă pentru reducerea aglomerației în traficul urban. Cu peste 860 de locuri de parcare, Park&Ride-ul va permite șoferilor să-și lase mașinile la intrarea în oraș și să utilizeze transportul public în interiorul municipiului.

La întoarcere merg, își iau mașina din Park&Ride și pleacă mai departe“, a explicat viceprimarul.

Pentru realizarea acestui proiect, strada Traian Vuia va fi reamenajată, cuprinzând zona de acces în Park&Ride, un nou sens giratoriu, trotuare și relocarea stației pentru transportul în comun. De asemenea, proiectul prevede amenajarea unei platforme de parcare și a unui terminal tip autogară, inclusiv construcția unui corp de clădire pentru terminalul de transport.

În ceea ce privește finanțarea proiectului, în iulie 2023, Primăria a semnat contractul de execuție a lucrărilor în valoare de 72.435.291,86 lei cu TVA, aproximativ 14.633.392,30 euro. Durata contractuală de execuție a lucrărilor este de 12 luni de la emiterea ordinului de începere.

Într-o mișcare menită să susțină proiectul, Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat în octombrie 2023 finanțarea cu bani europeni a proiectului, reducând astfel substanțial contribuția municipalității. Astfel, dintr-o valoare totală de circa 84.320.346,44 lei, contribuția proprie a municipiului ar urma să se reducă la aproximativ 1.162.094,50 lei, inclusiv TVA, plus 1.663.165,04 lei, reprezentând cofinanțarea proiectului.

Infrastructura de tip Park and Ride va sprijini politica zonală de descurajare a transportului cu autoturismul personal și orientarea către moduri sustenabile de transport – transport public, mersul cu bicicleta, mersul pe jos”, a subliniat motivarea proiectului de hotârâre aprobat de Consiliul Local.

Astfel, Park&Ride-ul din zona Aeroportului din Cluj reprezintă nu doar o soluție pentru traficul aglomerat, ci și un pas important către o mobilitate urbană mai sustenabilă și eficientă.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite