Connect with us

Economie

În Cluj-Napoca, prețul locuințelor va crește în 2020. Cine cumpără și din ce bani

Calin Roman

Published

on

Agenții imobiliari atrag atenția că, în 2020, preţul locuinţelor va continua să crească.

În Cluj-Napoca, de la 1.450 de euro pe metrul pătrat, cei care-şi caută locuinţe au ajuns să plătească în medie şi 1.700 de euro, în București preţul mediu a crescut de la 1.382 de euro, la 1.413 euro.

Din august, la noi (în Cluj-Napoca -n.r.) au crescut gradual, dacă media era undeva la 1.450 de euro metrul pătrat atunci, acum suntem undeva spre 1.700 şi credem că dacă lucrurile vor ţine tot aşa, va creşte. Faptul că dobânzile bancare nu te încurajează să îţi ţii banii pe care îi ai, ci să îi investeşti este un impuls pentru piaţă şi este motivul pentru care mulţi oameni cumpără ca să fie banii investiţi şi să genereze valoare. Chiria întotdeauna va fi mai mare decât dobânda pe care o încasează ei pentru suma respectivă de bani, iar banii investiţi nu sunt pierduţi văzând cât costă activele în Cluj. Am vândut în ultimele trei luni 70 şi mai avem 18 apartamente. O categorie mare sunt investitorii care au bani lichizi şi pot să genereze mai mulţi bani cu ei, iar cealaltă categorie sunt tinerii proaspeţi căsătoriţi, tinerii profesionişti din noile industrii. Acestea sunt cele două categorii de cumpărători”, a declarat Vlad Buzoianu, dezvoltator imobiliar.

Vor creşte preţul apartamentelor din Cluj în 2020. Îmi doresc să crească nu mai mult decât veniturile populaţiei şi nu mai mult decât ritmul normal al economiei, să nu ajungem într-o zonă de bulă. În continuare, Clujul este cel mai scump oraş din România, avem un preţ mediu raportat la ultimul trimestru din 2019 de peste 1.500 de euro, în medie, pe când în Bucureşti, avem 1.300 pe metru. Acest lucru este datorat cererii foarte mari care există în Cluj, mai mare decât în Bucureşti“, a spus Adrian Vasiu, agent imobiliar.

Analiștii nu cred că ce vedem acum în piață se compară cu ceea ce s-a întâmplat în 2008, an după care a urmat criza.

În zona imobiliară atât în ţară cât mai ales în zona Clujului presiunea din partea cererii este una ridicată. De asemenea, evoluţiile economice, conjunctura economică pozitivă din ultima perioadă, tradusă în creşteri salariale, creşteri de venituri, în creditare mai facilă, face de asemenea ca preţul să crească. Putem spune că fenomenul nu este unul negativ, este unul pozitiv în general. De asemenea comparând cu fenomenul de dinainte de 2008, constatăm că dinamica sau ritmul de creştere al salariilor este mai ridicat în acest moment faţă de atunci în comparaţie cu ritmul de creştere al preţurilor. Din acest punct de vedere accesul la piaţa imobiliară este unul mai facil ca acum 10-12 ani“, a declarat Liviu Deceanu, economist, citat de Mediafax.

Source Link

Facebook Comments Box
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Actualitate

Orange vinde Palatul Telefoanelor din Cluj și cheamă Primăria la licitație

Alex Campian

Published

on

Compania Orange, proprietara Palatului Telefoanelor din Cluj-Napoca, a lansat o licitație pentru vânzarea clădirii și a invitat inclusiv Primăria să participe.

„Pentru a asigura un proces echitabil, nu comentăm asupra unei licitații în desfășurare sau a ofertelor depuse. La licitație au fost invitați atât participanți din mediul privat, cât și Primăria Cluj-Napoca”, au declarat reprezentanții Orange pentru Actual de Cluj.

Motivul vânzării este lipsa de utilitate a imobilului pentru companie. „Când o clădire nu mai este utilă, este normal să-i oferim o nouă viață, mai ales când are o istorie semnificativă. Sperăm ca această clădire emblematică să-și recapete strălucirea”, a transmis Orange.

Palatul Telefoanelor, situat pe strada Octavian Petrovici nr. 2, este un simbol al arhitecturii brutaliste din anii ’70. Prețul cerut pentru imobil depășește 2 milioane de euro.

Mai mulți arhitecți și activiști locali solicită autorităților locale să achiziționeze clădirea, pentru a o proteja de o posibilă transformare radicală în cazul preluării de către un investitor privat.

Facebook Comments Box

Continue Reading

Economie

Cât de bine e să locuiești în Cluj-Napoca? Un cartier din oraș, în top 10 național

Alex Campian

Published

on

Cluj-Napoca se clasează pe locul 5 la nivel național în ceea ce privește gradul de satisfacție al locuitorilor, conform celui mai recent raport publicat de Storia.ro, platforma imobiliară deținută de OLX. Cu un scor de 78,7 din 100, orașul nu a reușit să urce pe podium, fiind devansat de Brașov (80,9), Sibiu (80,8) și Oradea (80,6) — orașele cu cei mai mulțumiți locuitori din țară.

La polul opus, cele mai scăzute niveluri de satisfacție au fost înregistrate în Ploiești (63,6), Alexandria (65,1) și Tulcea (65,7). Bucureștiul se află abia pe locul 24, cu un scor de 71,8.

Ce înseamnă „gradul de mulțumire”

Studiul Storia.ro a fost realizat pe baza a peste 107.000 de răspunsuri oferite de utilizatori la întrebarea: „Sunt mulțumit/ă de cartierul meu?”. Scorurile reflectă percepția generală asupra calității vieții în orașele și cartierele din România. Un scor mai apropiat de 100 indică un nivel mai ridicat de satisfacție.

Cartierul Zorilor, în topul național

Deși Clujul nu se află în top 3 orașe, cartierul Zorilor din Cluj-Napoca a reușit să intre în top 10 cele mai apreciate zone rezidențiale din România. Cu un scor de 87,4, Zorilor ocupă poziția a 9-a în clasamentul cartierelor cu cel mai înalt grad de satisfacție.

Topul cartierelor cel mai bine evaluate

Cele mai apreciate cartiere din România, potrivit raportului, sunt:

  • Orizont (Buzău) – scor 91

  • Valea Cetății (Brașov) – 90,7

  • Trei Stejari și Valea Aurie (Sibiu) – 90,2

  • Ștrand I (Sibiu) – 89,9

  • Copou (Iași) – 88,4

  • Universității (Oradea) – 88,1

  • Moara de Vânt (Iași) – 87,5

  • Zorilor (Cluj-Napoca) – 87,4

  • Tineretului (Sibiu) – 87,3

Cartierelor cu cel mai slab grad de satisfacție

La celălalt capăt al clasamentului, cele mai slab cotate cartiere sunt:

  • Beresca (Ploiești) – 47,1

  • CET (Constanța) – 52,9

  • Inel 1 (Constanța) – 53,8

  • Palas (Constanța) – 54,2

  • Romanești (Craiova) – 54,5

  • Anadolchioi (Ploiești) – 55,4

  • Bariera Vâlcii (Craiova) – 55,9

  • Malu Roșu (Ploiești) – 57

  • Mihai Bravu (Ploiești) – 57,1

 

Facebook Comments Box

Continue Reading

Economie

Un nou concept de relaxare la 15 minute de Cluj: country club-ul corporate cu glamping, wakeboarding și gastronomie locală

Alex Campian

Published

on

La doar 15 minute de Cluj-Napoca, pe domeniul fostei herghelii din Jucu, se deschide oficial la sfârșitul lunii mai Wild Hills, primul country club corporate retreat din zonă. Proiectul a atras o investiție de 8 milioane de euro și ocupă o suprafață de 100 de hectare, potrivit unui comunicat al dezvoltatorului Felinvest.

Conceput ca un spațiu dedicat întâlnirilor de business și relaxării în natură, Wild Hills integrează elemente de patrimoniu restaurate, funcționează exclusiv pe energie regenerabilă și promovează sustenabilitatea. Restaurantul din incintă, Heritage, urmează conceptul farm-to-plate, aprovizionându-se de la producători locali.

„Ne-am dorit un proiect care să demonstreze că dezvoltarea sustenabilă și conservarea identității locale pot merge mână în mână, chiar și în zona corporate”, a declarat Vlad Buzoianu, CEO Felinvest.

Modelat după retreaturi internaționale precum Trailblazer Ranch, Wild Hills este certificat ca pășune ecologică. Aproximativ 60% din echipă provine din comunitățile învecinate, iar peste 30 de furnizori sunt locali.

Spațiul construit depășește 3.000 mp și permite organizarea de evenimente de la 20 până la peste 1.500 de persoane. În plus, zona The Wild Side, aflată în curs de amenajare, va găzdui primul parc de wakeboarding din Cluj-Napoca, facilități ecvestre și glamping de lux, cu o capacitate de până la 100 de persoane.

Pentru primul an, Wild Hills estimează peste 5.000 de vizitatori.

Sursa: Economica.net

Facebook Comments Box

Continue Reading

Cele mai citite