Connect with us

Economie

Răsturnare de situație în lupta pentru metroul de Cluj. Câștigătorul a fost exclus

Maria Costea

Published

on

Răsturnare de situație în lupta pentru metroul de Cluj. Câștigătorul a fost exclus


Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a decis excluderea asocierii SWS Engineering – Systra – Metrans Engineering, a cărei ofertă fusese declarată câștigătoare, din licitația pentru elaborarea studiului de fezabilitate a rețelei clujene de metrou.
Excluderea acesteia face ca asocierea plasată pe locul doi, Metroul SA – Padeco Company Limited (PCL), să devină câștigătoare, conform platformei Club Feroviar. CNSC a admis contestația formulată de Metroul SA în contradictoriu cu municipiul Cluj Napoca.

„Anulează raportul procedurii nr. 554410/ 29.10.2019, în partea ce privește evaluarea ofertei asocierii SWS Engineering – Systra – Metrans Engineering și în partea privind modul de calcul al punctajului acordat ofertei asocierii Metroul SA – PCL, precum și actele subsecvente acestui raport”, prevede decizia CNSC.

Autoritatea contractantă trebuie ca, în termen de 15 zile de la primirea prezentei decizii să excludă din procedura de atribuire oferta asocierii SWS Engineering, conform motivării, să solicite clarificări asocierii Metroul – Padeco și să recalculeze punctajul acordat experților cheie Adrian Vasile Vîlcan și Consuela Cristina Dumitrescu, conform motivării.

Împotriva acesteia se poate formula plângere, în termen de 10 zile lucrătoare de la comunicare, în conformitate cu dispozițiile art. 28 alin. (1) și art. 29 din legea nr. 101/2016. „Deciziile Consiliului privind soluţionarea contestaţiei pot fi atacate de către oricare dintre părţile cauzei, cu plângere la instanţa de judecată competentă, atât pentru motive de nelegalitate, cât şi de netemeinicie, în termen de 10 zile de la comunicare”, spun prevederile legale indicate în decizia CNSC.

Oferta Metroul – Padeco (Japonia) a fost plasată pe locul doi, fapt pentru care asocierea a depus în 8 noiembrie contestaţie la CNSC. Asocierea a oferit ca preț 29 de milioane de lei, mai mic decât cel declarat câștigător, iar Metroul SA a acuzat şi depunctarea artificială a ofertei lor.

Ultima a acuzat că Primăria Cluj-Napoca avea obligaţia să elimine din licitaţie asocierea declarată drept câştigătoare, întrucât din aceasta face parte chiar firma care a oferit consultanţă pentru elaborarea documentaţiei.

Acuzație de conflict de interes

În privința ofertei desemnate inițial drept câștigătoare se pare că există și un conflict de interese ce urmează a fi tranșat de CNSC. Asocierea declarată câştigătoare include societatea Metrans, care a oferit consultanţă pentru elaborarea documentaţiei.

În toamna anului trecut municipalitatea a acordat Metrans, prin atribuire directă, un contract de 100.000 de lei pentru consultanţă chiar pentru realizarea caietului de sarcini al licitaţiei pe care Metrans urma să o câştige un an mai târziu împreună cu partenerii italieni şi francezi.

Metrans are printre acționari pe Ionel Oprea, director tehnic al Metrorex acum câțiva ani, și a fost înființată chiar în anul în care a primit contractul de la Primăria Cluj-Napoca. Celălalt acționar, Radu Gabriel Dumitru, a fost angajat ca manager de proiect al Metroul SA.

Pentru realizarea studiilor de prefezabilitate și fezabilitate pentru metrou și tren metropolitan în Cluj-Napoca au fost depuse cinci oferte: asocierea SWS Engineering Spa (Italia) –  Systra (Franța) – Metrans (România); asocierea Explan (România) – Dr. Sauer & Partners (Marea Britanie); asocierea Metroul SA (România) – Padeco ( Japonia); asocierea Eurocerad International (România) – 3TI Progetti (Italia) – Ingegneria Integrata (Italia); Egis Rail (Franța).

Două dintre cele cinci participante, Egis Rail și asocierea Explan – Dr. Sauer and Partners, au fost declarate ca inacceptabile de către comisia de evaluare și respinse din cauza neîndeplinirii cerințele de calificare solicitate în documentația de atribuire.

Eliminarea asocierii SWS –  Systra – Metrans face posibilă semnarea contractului de către Primăria Cluj-Napoca cu Metroul – Padeco. Primarul Emil Boc se declarase susținătorul semnării contractului pentru studiul de fezabilitate imediat după pronunțarea CNSC, fără a se mai aștepta decizia unei instanțe de judecată.

Boc spunea că prezentarea situației ca fiind dificilă, din cauza posibilității avute de nemulțumiții la licitație, de a se adresa Curții de Apel, reprezintă o abordare “în manieră dramatică”.

“Haideți să nu dramatizăm ceea ce reprezintă o procedură legală. Ca la examen, primești un rezultat, ai dreptul să faci contestație. Aici este o licitație, s-a anunțat un câștigător, au dreptul cei care au pierdut să facă o contestație, nu e nimic deplasat în asta. Contestația se soluționează între 30 și 60 de zile, potrivit legii, de către CNSC, după care se merge mai departe. Să nu privim în manieră dramatică, ca cpe eva ieșit din comun, este o procedură legală”, a declarat primarul, potrivit ZIUA de CLUJ.

VEZI Boc: “Să nu dramatizăm”

Prevederile legale permit într-adevăr semnarea contractelor după obținerea deciziilor favorabile de la CNSC. Legea nr. 101/2016 – ce  reglementează contestațiile și modul de soluționare a acestora – spune că “autoritatea contractantă are dreptul de a încheia contractul numai după comunicarea deciziei CNSC și cu respectarea termenului de așteptare prevăzut pentru încheierea lui”.

Estimarea municipalității: 1 miliard de euro

În cazul în care Curtea de Apel ar pronunța o hotărâre contrară, firma ce ar fi fost îndreptățită să câștige contractul ar urma să primească cota de profit declarată în oferta depusă, de regulă sub 10% din valoarea contractului.

”Metroul este prevăzut din centrul Floreștiului, pe la Vivo. Are 16 km și 16 stații, cam la un km va fi o stație. Se va oprit la Podul IRA, iar de acolo metroul se va conecta cu calea ferată și vei putea merge până unde ai nevoie.

Aproximativ doi ani durează realizarea acestui studiu de prefezabilitate, după care se va trece în faza următoare de a gândi bani europeni, locali, naționali și parteneriat public-privat pentru finanța metroul”, explica Emil Boc, la Napoca FM.

Noul coridor magistral de transport rapid de metrou pe axa vest-centru-est va urmări să deservească mai multe puncte principale de interes: în prima etapă – centrul zonei de sud a comunei Florești, viitorul spital regional de urgență, centrul Vivo, cartierul Mănăștur, centrul și estul municipiului Cluj-Napoca (respectiv zona Aurel Vlaicu / Podul IRA), în a doua etapă – centrul zonei de sud a comunei Florești și comuna Gilău.

Pentru metrou sunt propuse 15 stații, pe 16 km (o stație la 1,03 km). Având în vedere importanța Gilăului în zona metropolitană va fi studiată cu prioritate asigurarea de legături de autobuz între comună și capetele viitoarelor sisteme de transport rapid (la Florești pentru metrou, respectiv la Nădășel – via Autostrada Transilvania – pentru trenul metropolitan).

Astfel, se va studia cu prioritate introducerea liniilor de autobuz care să alimenteze stațiile din rețeaua rapidă metropolitană. Primăria estima că proiectul trenului metropolitan să nu coste mai mult de 75 milioane de euro, iar magistrala de metrou, până la 1 miliard de euro.

Source link

Facebook Comments Box

Economie

FOTO – Grigorescu, Destinația de Top în Cluj-Napoca dupa constructia Aquaparkului din Grigorescu: Prețurile Apartamentelor Vor Crește cu 30%

Stefania Heinz

Published

on

Grigorescu, unul dintre cele mai căutate cartiere din Cluj-Napoca, se pregătește să primească o nouă bijuterie în peisajul său urban: un Aquapark modern și atrăgător. Cu aprobarea proiectului de construcție a acestui complex de agrement, este de așteptat ca prețurile apartamentelor din zonă să urce semnificativ.

Primarul Emil Boc a anunțat recent că autoritățile locale au aprobat proiectul pentru construirea unui Aquapark pe o suprafață de 5 hectare în Grigorescu. Această veste a stârnit interesul în rândul investitorilor imobiliari și al celor care caută o locuință într-o zonă dinamică și cu facilități moderne.

Potrivit estimărilor, prețurile apartamentelor din Grigorescu ar putea crește cu până la 30% în urma implementării acestui proiect ambițios. Odată cu construcția Aquaparkului, cererea pentru proprietățile din zonă este de așteptat să crească semnificativ, determinând o creștere a prețurilor pe piața imobiliară locală.

De ce ar trebui să fie Grigorescu pe lista ta de investiții imobiliare? Situat într-o locație strategică, la doar câteva minute de centrul orașului, Grigorescu oferă acces facil la toate facilitățile și atracțiile din Cluj-Napoca. Cu parcuri, restaurante, cafenele și magazine în apropiere, acest cartier atrage tot mai mulți locuitori care apreciază viața urbană combinată cu natura și liniștea.

Construcția Aquaparkului va adăuga un avantaj major acestui cartier deja popular. Cu facilități moderne de agrement și recreere la doar câțiva pași distanță, Grigorescu va deveni cu siguranță și mai atractiv pentru familiile și tinerii profesioniști în căutare de un stil de viață dinamic și confortabil.

Investiția într-un apartament în Grigorescu poate fi considerată nu doar o achiziție imobiliară, ci și o investiție într-un mod de viață urban sofisticat și în creșterea valorii proprietății pe termen lung. Odată cu aprobarea construcției Aquaparkului, acum este momentul perfect să te alături comunității din Grigorescu și să te bucuri de toate beneficiile oferite de acest cartier vibrat și în continuă evoluție.

AQUAPARK ȘTRAND GRIGORESCU CLUJ-NAPOCA” va fi construit din:

1. Corp clădire principală:

– recepție / casă de bilete;
– Vestiar dimensionat adecvat numărului de vizitatori;
– Birouri și spații administrative
– Spații comerciale
– Spații de alimentație publică
– un restaurant “a la carte” și o zonă de “ food cort”

(Foto) Cluj: Primele imagini cu AQUAPARK-ul de 40 de milioane de euro din Grigorescu. Care este stadiul proiectului 3 (Foto) Cluj: Primele imagini cu AQUAPARK-ul de 40 de milioane de euro din Grigorescu. Care este stadiul proiectului 4

– Grupuri sanitare pentru femei (prevăzute cu salon “Mama și copilul”), bărbați, persoane cu dizabilități, șinându-se cont de capacitatea complexului și de normale sanitare în vigoare pentru astfel de obiective; – Ansamblu de bazine acoperite care să funcționeze atât pe timp de vară cît și pe timp de iarnă, cu următoarele funcțiuni:

• zona Family & Kids – alcătuită din bazin interior cu jeturi de hidromasaj, baby pool, plaja inundata cu jocuri de tip “Spray Action” și un bazin cu ansamblu tobogane pe categorii de
vârstă
• Spații pentru șezlonguri dimensionat corespunzător numărului de utilizatori. Adâncimea apei va corespunde în funcție de destinația și specificul fiecărui bazin conform prevederilor legale;

– Punct de prim ajutor;
– Spații anexe;
– Spații tehnice aferente;
– Parcări aferente dimensionate pentru personalul angajat și fluxuri de vizitatori;
– Stații de reîncărcare vehicule electrice amplasate în zona amenajată pentru parcări la care să aibă acces vizitatori.

2. Zona agrement exterioară (pe timpul verii) – Piscine și bazine pentru copii și adulți, adâncimea apei va corespunde în funcție de destinația și
specificul fiecăruia

• Bazin exterior “Infinity”
• Bazin exterior “Adult” cu vedere panoramică “View”
• Bazin exterior “Adults” cu atracții de tip jeturi de hidro-masaj;
• Bazin exterior “Wave Pool”
• Traseu acvatic (bazin) “Lazy River”
• Bazin pentru copii “Baby Pool” cu atracții specifice;
• Plaja inundată cu jocuri de tip “Spray Action”

• Ansamblu tobogan exterior independent, cu bazinul de aterizare aferent și mobilier
specific în bazinele pentru copii; – Plajă exterioară în jurul bazinelor și separat loc de plajă (suprafață nisip, suprafață înierbată,
șezlonguri, hamace, etc.); – Construcții independente pentru spații comerciale și alimentație publică; – Zone de odihnă umbrite; – Zona cu nisip pentru diverse activități; – Clădire de acces:
• Recepție/ casa de bilete;
• Vestiar dimensionat adecvat numărului de vizitatori; grupuri sanitare pentru femei,
bărbați, persoane cu dizabilități;
• Grupuri sanitare pentru femei (prevăzute cu salon “Mama și Copilul”), bărbați, persoane cu
dizabilități, ținându-se cont de capacitatea complexului și de normele sanitare în vigoare
pentru astfel de obiective;

Pentru a completa experiența oferită de noul Aquapark din Grigorescu, amenajările exterioare sunt planificate cu atenție pentru a satisface nevoile și preferințele tuturor locuitorilor și vizitatorilor. Printre acestea se numără:

  1. Locuri de joacă pentru copii: Amenajările vor include locuri de joacă special concepute pentru copii, diferențiate pe categorii de vârste. Fiecare zonă de joacă va avea tematici atractive și facilități moderne, pentru a oferi copiilor o experiență distractivă și sigură în timpul vizitei la Aquapark.
  2. Zonă de fitness în aer liber: Pentru adulții dornici să se mențină activi și să se bucure de mișcare în aer liber, va fi amenajată o zonă de fitness în aer liber. Aici, oamenii vor putea practica exerciții fizice într-un mediu plăcut și relaxant, contribuind astfel la îmbunătățirea sănătății și a stării de bine.
  3. Parcare subterană: Pentru a rezolva problema parcării în zonă și pentru a asigura o experiență confortabilă pentru vizitatori, se propune construcția unei parcări subterane pe două niveluri. Aceasta va fi localizată sub clădirea de acces și va oferi un număr generos de 249 de locuri de parcare. Astfel, cei care vizitează Aquaparkul vor avea la dispoziție spații ample și sigure pentru a-și lăsa autovehiculele.

Toate aceste amenajări exterioare sunt gândite pentru a completa oferta de agrement și relaxare oferită de Aquaparkul din Grigorescu, transformând acest loc într-un punct de atracție pentru întreaga comunitate. Cu locuri de joacă pentru copii, zone de fitness și ample facilități de parcare, Aquaparkul va deveni cu siguranță un loc preferat pentru petrecerea timpului liber al familiilor și a celor care doresc să se bucure de un stil de viață sănătos și activ.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Economie

Care este salariul mediu net al unui clujean? Județul înregistrează o valoare cu peste 22% mai mare decât media națională

Stefania Heinz

Published

on

Conform informațiilor furnizate de Direcția Județeană de Statistică Cluj, salariul mediu net în județul Cluj a atins suma de 6.199 de lei în luna decembrie 2023.

În luna decembrie 2023, câștigul salarial mediu net în județul Cluj a atins suma de 6.199 lei, înregistrând o creștere de 392 lei față de luna anterioară și o creștere semnificativă de 990 lei în comparație cu aceeași perioadă din anul 2022.

Pe de altă parte, câștigul salarial mediu brut în luna decembrie 2023, în județul Cluj, a fost de 10.100 lei, marcând o creștere de 663 lei în raport cu luna precedentă și o creștere substanțială de 1.714 lei față de aceeași lună a anului 2022.

Comparativ cu media națională, câștigul salarial mediu net din județul Cluj în luna decembrie 2023 a fost cu 22,1% mai mare, clasând astfel județul pe locul 2 în țară, după municipiul București.

În ceea ce privește numărul de salariați, la sfârșitul lunii decembrie 2023, în județul Cluj, acesta a fost de 280.143 persoane, înregistrând o scădere de 905 persoane față de luna noiembrie 2023, dar o creștere de 4.930 persoane în comparație cu luna decembrie 2022.

Aceste date au fost furnizate de către Direcția Județeană de Statistică Cluj și reflectă evoluția salariilor și a numărului de angajați în județul Cluj.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Economie

Bitcoin Depășește Nivelul de 50.000 de Dolari: Un Nou Record După Doi Ani de Așteptare

Dani Muresan

Published

on

Într-un moment crucial pentru piața criptomonedelor, Bitcoin a atins un nivel impresionant de 50.000 de dolari pe unitate pentru prima dată în mai bine de doi ani. Această performanță remarcabilă este susținută de multiple factori, între care se numără anticipările privind reducerea ratei dobânzii la sfârșitul acestui an și aprobarea autorităților de reglementare pentru fondurile tranzacționate în SUA, special create pentru monitorizarea prețurilor monedei virtuale.

Potrivit informațiilor furnizate de Reuters, criptomoneda a înregistrat o creștere de 16,3% în acest an, atingând un nivel record la data de 27 decembrie 2021. La momentul redactării acestui articol, la ora 17:56 GMT, valoarea Bitcoin era în creștere cu 4,96%, stabilindu-se la 49.899 USD, fluctuând în jurul pragului psihologic de 50.000 USD.

Antoni Trenchev, cofondator al platformei de creditare în criptomonede Nexo, a evidențiat importanța acestui moment, afirmând: “50.000 USD este o piatră de hotar semnificativă pentru bitcoin, după ce luna trecută lansarea ETF-urilor spot nu numai că nu a reușit să provoace o mișcare peste acest nivel psihologic cheie, dar a condus la o vânzare cu 20%.

În urma acestei performanțe notabile, acțiunile în domeniul criptomonedelor au înregistrat creșteri semnificative. Titlurile platformei de tranzacționare cripto Coinbase au crescut cu 4,9%, iar acțiunile Riot Platforms și Marathon Digital au înregistrat creșteri de 10,8%, respectiv 11,9%. De asemenea, acțiunile companiei de software MicroStrategy, cunoscută pentru achizițiile semnificative de bitcoin, au înregistrat o creștere de 10,2%.

În contextul acestei evoluții pozitive, prețul ether, a doua cea mai valoroasă criptomonedă, a înregistrat o creștere de 4,12%, atingând valoarea de 2.607,57 USD.

Această performanță notabilă a avut loc într-un context global în care indicii bursieri au înregistrat creșteri, iar traderii au fost cu ochii pe orice indiciu privind posibila reducere a ratelor dobânzilor de către Rezerva Federală din SUA. Analiștii și așteptările pieței financiare indică luna mai ca un potențial început pentru reduceri ale dobânzii cheie în acest an.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite