Connect with us

Eveniment

Azi se sărbătoreşte ziua Planetei Pământ. E o ocazie să promovăm armonia cu natura şi Pământul

Stefania Heinz

Published

on

Azi se sărbătoreşte ziua Planetei Pământ. E o ocazie să promovăm armonia cu natura şi Pământul

La 22 aprilie, sărbătorim, în fiecare an, Pământul prin marcarea Zilei Planetei Pământ, dar şi a Zilei Internaţionale a Mamei-Pământ (ONU).
“Trebuie să acţionăm decisiv pentru a ne proteja planeta de ameninţările venite din partea coronavirusului, cât şi a perturbării climei”, transmite secretarul general al ONU, António Guterres, pe pagina ONU dedicată zilei, www.un.org.

Tema stabilită pentru Ziua Planetei Pământ vizează schimbările climatice, care reprezintă cea mai mare provocare pentru viitorul umanităţii şi pentru sistemele de susţinere a vieţii care fac lumea noastră locuibilă. Ziua dedicată Pământului reprezintă un răspuns unanim la un mediu aflat în criză din cauza deversărilor de petrol, a smogului sau a râurilor atât de poluate care, în unele cazuri, au luat foc, potrivit www.earthday.org.

În 2020 se marchează 50 de ani de la prima zi dedicată Pământului, căreia i se atribuie lansarea mişcării ecologice moderne şi care este în prezent recunoscută drept cel mai mare eveniment civic al planetei, potrivit sursei menţionate. În condiţiile date ale confruntării cu coronavirusul toţi cetăţenii planetei Pământ sunt chemaţi să acceseze site-ul earthday.org pentru a participa virtual la cea de-a 50-a aniversare a Zilei Planetei Pământ prin conversaţii globale, apeluri la acţiune, spectacole, instrucţiuni video şi multe altele.

Ziua Internaţională a Mamei-Pământ este sărbătorită pentru a aminti fiecăruia dintre noi că Pământul şi ecosistemele sale ne oferă viaţă şi mijloace de subzistenţă. Natura suferă din cauza incendiilor australiene, a temperaturilor crescute şi, nu în ultimul rând, din cauza celei mai mari invazii de lăcuste din Kenya, iar, în prezent, de pe urma confruntării cu COVID-19 – o pandemie aflată în strânsă legătură cu sănătatea ecosistemului nostru.

Organizaţia Naţiunilor Unite ne îndeamnă să ne reamintim mai mult ca niciodată în această Zi dedicată Mamei-Pământ că avem nevoie de o schimbare, spre o economie mai durabilă, care să funcţioneze atât pentru oameni, cât şi pentru planetă. Să promovăm armonia cu natura şi Pământul. Răspândirea coronavirusului prezintă un risc imens pentru sănătatea publică şi pentru economia globală, dar şi pentru diversitatea biologică. Cu toate acestea, biodiversitatea poate fi o parte a soluţiei, deoarece această diversitate de specii ar îngreuna răspândirea rapidă a agenţilor patogeni – menţionează site-ul www.un.org/en/observances/earth-day.

Ziua Internaţională a Mamei-Pământ din 2020 – anul internaţional pentru sănătatea plantelor (ONU Rez. 73/252 din 28 dec. 2018) – are rolul de indicator al sănătăţii Pământului.

Aniversată pentru prima dată în 1970, Ziua Plantei Pământ a fost iniţiată de senatorul american Gaylord Nelson şi celebrată, iniţial, doar pe teritoriul SUA. Legile privind aerul curat, apa curată şi speciile pe cale de dispariţie au fost create ca răspuns la aniversarea primei Zile a Pământului în 1970, care a avut ca rezultat şi crearea Agenţiei pentru Protecţia Mediului (EPA). Multe ţări au adoptat în ani următori legi similare. Din 1990, datorită eforturilor depuse de activistul Denis Hayes, Ziua Planetei Pământ a început să fie organizată la nivel internaţional, în peste 140 de ţări, potrivit www.earthday.org/earth-day-2020/.

La rândul ei, Ziua Internaţională a Mamei-Pământ este marcată de către toate statele membre ale Naţiunilor Unite, fiind o iniţiativă ONU concretizată prin Rezoluţia 63/278, în 2009. “Mama-Pământ” este un concept antic comun în mai multe limbi şi culturi, ce recunoaşte legătura noastră cu planeta care ne susţine şi ne hrăneşte. Această zi nu înlocuieşte celebrarea Zilei Planetei Pământ, prin ea se doreşte o subliniere a importanţei pe care trebuie să o acordăm planetei noastre. În unele părţi ale globului pământesc, ziua dedicată Pământului se marchează în luna martie odată cu echinocţiul de primăvară.

Source link

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy

Eveniment

Fetiță de 3 ani dispărută în Harghita – căutările continuă în râul Târnava Mare

Alex Campian

Published

on

Drama cutremurătoare a unei familii din Ardeal continuă! O fetiță de doar 3 ani, din comuna Betești, județul Harghita, a dispărut în data de 5 iunie 2025, iar de aproape două săptămâni autoritățile o caută fără oprire.

Astăzi, 18 iunie 2025, căutările au fost reluate într-o zonă extrem de dificilă: albia și apele râului Târnava Mare. La operațiune participă polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale și Poliției Orașului Cristuru Secuiesc.

Alături de aceștia, contribuie activ:

  • echipe de pompieri și jandarmi,

  • salvatori montani din cadrul Salvamont Harghita,

  • pompieri voluntari,

  • paznici de vânătoare și localnici veniți să ajute din proprie inițiativă.

Operațiunea de căutare este una de mare amploare și se desfășoară cu ajutorul unor echipamente specializate, inclusiv pentru scufundări și intervenții în zone greu accesibile.

Autoritățile nu renunță și fac apel la oricine poate oferi informații utile care să ducă la găsirea micuței.

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Comunicat de presa

Breaking news : Exercițiu cutremur România 2025 – SEISM 2025, intervenții IGSU și alertă națională 🚨

Alex Campian

Published

on

🚨 România simulează astăzi un cutremur devastator! Începând cu ora 07:41, a fost declanșat oficial exercițiul național „SEISM 2025”, cel mai amplu scenariu de intervenție în caz de dezastru din acest an.

Toate structurile operative ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) au fost mobilizate. Echipaje de pompieri din întreaga țară se îndreaptă în acest moment spre Capitală, pentru a testa capacitatea reală de reacție și coordonare în cazul unui cutremur major.

🎯 Scopul? Salvarea de vieți, testarea în condiții reale a procedurilor post-seism și perfecționarea reacției integrate a autorităților.

Acțiunile din teren – inclusiv deplasarea masivă a autospecialelor, manevrele de salvare, zgomotul sirenelor și al intervențiilor – pot genera disconfort în rândul cetățenilor. Autoritățile cer sprijinul și înțelegerea populației, subliniind că acest exercițiu este crucial pentru pregătirea în fața unui posibil dezastru real.

🛑 Nu este un motiv de panică! Este un test esențial pentru siguranța tuturor.

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Eveniment

Copiii concepuți la Electric Castle primesc acces pe viață la festival

Alex Campian

Published

on

Electric Castle oferă acces pe viață copiilor concepuți în timpul festivalului

Electric Castle, unul dintre cele mai populare festivaluri din România, a lansat o campanie cu adevărat inedită, dedicată Zilei Internaționale a Copilului: acces gratuit pe viață pentru copiii concepuți în timpul festivalului.

Sub mesajul emoționant „Here is to the next generation of our castle family and the ones passing down the EC spirit”, organizatorii celebrează legăturile speciale create la Bonțida, punând accent nu doar pe muzică, ci și pe amintiri, conexiuni și începuturi neprevăzute.

Campania se adresează familiilor ai căror copii s-au născut la aproximativ 9 luni după o ediție Electric Castle. Dacă un copil a fost „conceput cu dragoste la castel”, el va primi un lifetime pass, care îi oferă acces pe viață la festival.

🔹 Ce trebuie să facă părinții?

Pentru a obține abonamentul pe viață, părinții trebuie să trimită:

  • certificatul de naștere al copilului,

  • un act de identitate,

  • dovada participării la festival în anul respectiv.

Toate documentele se pot încărca printr-un formular special disponibil pe site-ul oficial Electric Castle. După validare, copilul va primi abonamentul, pentru ca într-o zi să se bucure de festivalul unde, simbolic, a început povestea lui.

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Cele mai citite


Tetarom