Connect with us

Eveniment

Cum s-a realizat Unirea Principatelor, la 24 ianuarie 1859

Stefania Heinz

Published

on

Cum s-a realizat Unirea Principatelor, la 24 ianuarie 1859

Ziua de luni este rezervată sărbătorii Micii Uniri,dintre Țara Românească și Moldova, eveniment istoric ce e avut loc în urmă cu 163 de ani. 
În vara anului 1853. Imperiul Rus a ocupat Moldavia şi Valahia aflate sub suzeranitate otomană şi a promovat drepturile minorităţilor creştin-orotodoxe din Palestina, provincie a Imperiului Otoman.Obiectivele sale erau expansioniste, încercând să obţină controlul asupra peninsulei balcanice şi acces la Marea Mediterană pe fondul declinului Imperiului Otoman.

Otomanii s-au aliat cu francezii care promovau drepturile minorităţilor creştine din Palestina, şi cu britanicii care nu voiau ca ruşii să aibă acces la Marea Mediterană. 

În octombrie 1853, otomanii, francezii şi britanicii au declarat război Rusiei şi au pornit o campanie defensivă pentru a opri înaintarea Rusiei la Silistra. Flotele anglo-franceze au pătruns în Marea Neagră în ianuarie 1854. După o mică confruntare la Constanţa, ruşii au abandonat Silistra. Anglo-francezii au decis atunci să atace Sevastopol, baza navală a Rusiei din peninsula Crimeea.

Aliaţii au debarcat în Crimeea pe 20 septembrie 1854 şi s-au bătut cu ruşii la Balaclava pe 25 octombrie. Ruşii au fost respinşi. După 11 luni de asediu, trupele ruse din Sevastopol au capitulat. 

Pe 30 martie 1856 a fost semnat Tratatul de la Paris care a pus capăt războiului, interzicând Rusiei să-şi mai trimită navele în Marea Neagră  ce căpăta statut neutru, iar fluviul Dunărea devenea deschis transportului maritim pentru toate naţiunile.

Rusia a fost obligată să renunţe la Moldavia, inclusiv la o parte din Basarabia, precum şi la revendicările creştin-ortodoxe din Palestina. 

Principatele române Moldavia şi Valahia, precum şi Serbia, au fost recunoscute ca principate autonome cvasi-independente sub protecţia puterilor europene. Pentru a preveni un alt conflict cu Rusia, împăratul Franţei, Napoleon al III-lea, şi-a dorit crearea unui stat românesc tampon dintre Imperiul Otoman, Imperiul Rus şi Imperiul Austro-Ungar, un stat independent care să fie condus de un principe, să aibă constituţie şi instituţii reformate. 

În cadrul adunărilor ad-hoc, colonelul Alexandru Ioan Cuza a fost votat ca Domnitor al Principatului Moldaviei (sau Principatul Moldovei)  la 5 ianuarie 1859, respectiv ca Domnitor al Principatului Valahiei (cunoscută ca Principatul Ţării Româneşti) la 24 ianuarie, ceea ce a rezultat unirea celor două entităţi statele în Principatele Unite ale Moldaviei şi Valahiei, un stat ce a rămas vasal Imperiului Otoman până în 1877. 

Noul stat a purtat denumirea de Principatele Unite Române între anii 1862 şi 1866, iar din 1866, pe baza constituţiei adoptate atunci, acesta a căpătat denumirea oficială de România. 

Source link

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy

Eveniment

Urs văzut sâmbătă dimineața în zona Mintiu – Fizeșul Gherlii, județul Cluj

Alex Campian

Published

on

Urs văzut alergând pe marginea drumului între Mintiu și Fizeșul Gherlii, județul Cluj

O plimbare obișnuită de sâmbătă dimineață s-a transformat într-o experiență neașteptată pentru mai mulți locuitori care mergeau dinspre Mintiu spre Fizeșul Gherlii. Pe marginea drumului, aceștia s-au întâlnit față în față cu un urs care alerga pe marginea carosabilului.

„Fratele meu mergea la pescuit și a văzut cum fuge ursul pe lângă el”, a povestit o localnică din zonă.

Potrivit publicației Gherla INFO, primarul comunei Mintiu Gherlii, Radu Cîmpan, a confirmat prezența ursului în zona Moncea. Animalul s-a retras în pădure, venind dinspre Mintiu Gherlii.

Aparițiile ursului în zone populate devin tot mai frecvente în ultima perioadă, iar autoritățile locale sunt mai vigilente. ISU Cluj a transmis că nu a fost primită nicio sesizare privind vreun incident sau victimă legată de acest urs.

Localnicii sunt sfătuiți să manifeste prudență, în special în zonele de pădure sau pe drumurile mai izolate, pentru a evita orice risc.

Sursa video: gherlainfo.ro

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Eveniment

Panică la bordul unui avion Wizz Air pe aeroportul din Cluj: avion oprit brusc înainte de decolare. Pasagerii evacuați fără explicații

Alex Campian

Published

on

🔴 Panică la bordul unui avion Wizz Air pe Aeroportul din Cluj: avion oprit brusc înainte de decolare, pasagerii evacuați fără explicații

Momente de groază pentru pasagerii zborului Wizz Air W4-3331 de pe ruta Cluj-Napoca – Beauvais. Pe 9 iulie 2025, cu doar 20 de secunde înainte de decolare, generatorul principal al motorului stâng a cedat, forțând căpitanul să oprească de urgență aeronava pe pistă. Călătorii au fost evacuați rapid, fără nicio explicație oficială în acel moment.

⚠️ Aeronava repusă în funcțiune cu generatorul de rezervă

După aproape o oră de așteptare, pasagerii au fost reîmbarcați în aceeași aeronavă, care de această dată a funcționat cu generatorul de rezervă. Informațiile despre defecțiunea tehnică au fost comunicate de căpitan abia după această reîmbarcare, potrivit romaniatv.net.

Nemulțumire și frustrare: „Low-cost nu înseamnă low-safety”

Pasagerii au denunțat lipsa totală de comunicare și transparență din partea companiei Wizz Air. Un călător a declarat că este revoltător faptul că viețile oamenilor au fost puse în pericol, iar ca „gest de compensație” au primit doar un link către un formular de reclamații și o reducere de 20% la produsele cosmetice vândute la bord.

„Este inacceptabil să fim îmbarcați din nou într-un avion cu o defecțiune majoră. Ce s-ar fi întâmplat dacă și generatorul de rezervă ceda la scurt timp după decolare? Nu vreau bani, vreau siguranță și respect pentru viețile noastre”, a transmis pasagerul afectat.

📢 Apel la responsabilitate și schimbare

Pasagerul a subliniat că nu cere despăgubiri, ci cere autorităților și companiei Wizz Air să trateze cu maximă seriozitate astfel de incidente. Acesta solicită verificări amănunțite ale aeronavelor și măsuri urgente pentru a preveni o posibilă tragedie.

„Nu vreau bani, vreau umanitate. Nu mai vreau să aud de oameni care mor din cauza nepăsării și incompetenței. Trebuie să învățăm lecția înainte de a fi prea târziu.”

🚨 Incidentul ridică noi semne de întrebare privind siguranța zborurilor low-cost și necesitatea unor protocoale clare de comunicare și transparență față de pasageri.

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Eveniment

🟥 Accident cu două mașini la Sălicea: un autoturism răsturnat și un bărbat rănit

Alex Campian

Published

on

Imagine de la accidentul rutier din Sălicea, Cluj, în care o mașină s-a răsturnat, iar un bărbat a fost rănit

Accident rutier la Sălicea, Cluj – Mașină răsturnată și un rănit

Un accident rutier a avut loc vineri dimineața în localitatea Sălicea, județul Cluj. Două autoturisme au fost implicate, iar unul dintre ele a fost găsit răsturnat de către echipajele de intervenție.

Pompierii de la Detașamentul 1 Cluj-Napoca au intervenit de urgență la fața locului. Din fericire, nicio persoană nu a fost încarcerată în urma impactului.

Un bărbat în vârstă de aproximativ 35 de ani a suferit leziuni și a primit îngrijiri medicale de la echipajul SAJ. Ulterior, acesta a fost transportat la spital pentru investigații suplimentare.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit în urmă cu puține momente la un accident rutier petrecut pe raza localității Sălicea. În accident au fost implicate două autoturisme, dintre care unul era răsturnat atunci când au ajuns forțele noastre la fața locului. În plus, nu au existat persoane încarcerate”, a transmis ISU Cluj.

| Foto: isu cluj

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Cele mai citite


Tetarom