Connect with us

Eveniment

Cum s-a realizat Unirea Principatelor, la 24 ianuarie 1859

Published

on

Cum s-a realizat Unirea Principatelor, la 24 ianuarie 1859

Ziua de luni este rezervată sărbătorii Micii Uniri,dintre Țara Românească și Moldova, eveniment istoric ce e avut loc în urmă cu 163 de ani. 
În vara anului 1853. Imperiul Rus a ocupat Moldavia şi Valahia aflate sub suzeranitate otomană şi a promovat drepturile minorităţilor creştin-orotodoxe din Palestina, provincie a Imperiului Otoman.Obiectivele sale erau expansioniste, încercând să obţină controlul asupra peninsulei balcanice şi acces la Marea Mediterană pe fondul declinului Imperiului Otoman.

Otomanii s-au aliat cu francezii care promovau drepturile minorităţilor creştine din Palestina, şi cu britanicii care nu voiau ca ruşii să aibă acces la Marea Mediterană. 

În octombrie 1853, otomanii, francezii şi britanicii au declarat război Rusiei şi au pornit o campanie defensivă pentru a opri înaintarea Rusiei la Silistra. Flotele anglo-franceze au pătruns în Marea Neagră în ianuarie 1854. După o mică confruntare la Constanţa, ruşii au abandonat Silistra. Anglo-francezii au decis atunci să atace Sevastopol, baza navală a Rusiei din peninsula Crimeea.

Aliaţii au debarcat în Crimeea pe 20 septembrie 1854 şi s-au bătut cu ruşii la Balaclava pe 25 octombrie. Ruşii au fost respinşi. După 11 luni de asediu, trupele ruse din Sevastopol au capitulat. 

Pe 30 martie 1856 a fost semnat Tratatul de la Paris care a pus capăt războiului, interzicând Rusiei să-şi mai trimită navele în Marea Neagră  ce căpăta statut neutru, iar fluviul Dunărea devenea deschis transportului maritim pentru toate naţiunile.

Rusia a fost obligată să renunţe la Moldavia, inclusiv la o parte din Basarabia, precum şi la revendicările creştin-ortodoxe din Palestina. 

Principatele române Moldavia şi Valahia, precum şi Serbia, au fost recunoscute ca principate autonome cvasi-independente sub protecţia puterilor europene. Pentru a preveni un alt conflict cu Rusia, împăratul Franţei, Napoleon al III-lea, şi-a dorit crearea unui stat românesc tampon dintre Imperiul Otoman, Imperiul Rus şi Imperiul Austro-Ungar, un stat independent care să fie condus de un principe, să aibă constituţie şi instituţii reformate. 

În cadrul adunărilor ad-hoc, colonelul Alexandru Ioan Cuza a fost votat ca Domnitor al Principatului Moldaviei (sau Principatul Moldovei)  la 5 ianuarie 1859, respectiv ca Domnitor al Principatului Valahiei (cunoscută ca Principatul Ţării Româneşti) la 24 ianuarie, ceea ce a rezultat unirea celor două entităţi statele în Principatele Unite ale Moldaviei şi Valahiei, un stat ce a rămas vasal Imperiului Otoman până în 1877. 

Noul stat a purtat denumirea de Principatele Unite Române între anii 1862 şi 1866, iar din 1866, pe baza constituţiei adoptate atunci, acesta a căpătat denumirea oficială de România. 

Source link

Facebook Comments Box

Eveniment

Autoturism căzut pe malul Someșului, aproape de Cluj Arena. Un copac a oprit căderea în apă

Published

on

Autoturism căzut pe malul Someșului, aproape de Cluj Arena. Un copac a oprit căderea în apă

Un accident s-a produs cu puțin timp în urmă pe strada Splaiul Independenței, aproape de Cluj Arena.
Din primele informații, șoferul unui autovehicul marca BMW a pierdut controlul volanului și s-a înfipt într-un copac aflat pe marginea râului Someș.

Nu au fost anunțate persoane rănite.

Circulația este îngreunată în zona respectivă.

Source link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

Ioan Varga, patronul CFR-ului, spune că a băgat 30 de milioane de euro în club: „Investiția n-am făcut-o ca să o recuperez în doi ani”

Published

on

Cum a ajuns Nelu Varga patron la CFR Cluj. „Eu pentru asta venisem: să fiu campion și să joc în Europa! Deci nici nu am intrat bine în fotbal și m-am curățat de 7 milioane de euro…” 1

Ioan Varga, omul cu banii de la CFR Cluj, a dezvăluit suma pe care a investit-o în cei peste 6 ani de când a preluat conducerea la formația din Gruia.„Noi avem o altă strategie și eu sper că de la vară încolo clubul să meargă pe un profit chiar bun.Și investiția n-am făcut-o ca să o recuperez în doi ani! Am făcut-o pur și simplu să îmi recuperez banii în 8-10 ani.Este important să fie sustenabil clubul și de acolo să aducă beneficii corespunzătoare care să mă satisfacă pe mine. Grosso modo, am pierdut în jur de 30 de milioane de euro, dar eu privesc lucrurile pe termen mediu și lung”, a declarat Varga la Fanatik.Patronul lui CFR Cluj a explicat însă și care sunt așteptările sale: „Eu cred că începând de sezonul viitor vom intra pe profit, inclusiv vânzare de jucători. Și acum avem oferte pe mai mulți jucători, dar n-am vrut să le dăm drumul în momentul ăsta”.Ioan Varga a vorbit și despre obiectivele echipei și nu a ascuns faptul că ofertele curg pentru cei mai importanți jucători ai lui Dan Petrescu: „Vrem să terminăm anul cu beneficiile sportive corespunzătoare. Am dorit să luăm titlul și apoi să stabilim pe cine și cum vindem sau pe cine mai aducem.Sunt vreo 7 jucători care au oferte. Avem niște acorduri confidențiale legate de vânzarea jucătorilor la vară și nu aș vrea să îi mai bulversez și mai mult”.Omul de afaceri ardelean a dezvăluit și care este bugetul anual al campioanei României: „Știu că în acest moment cheltuim pe an la CFR Cluj între 15 și 20 de milioane de euro. Să dea Dumnezeu să luăm și al șaselea titlu! Și al șaptea îmi doresc. Doamne-ajută!”.

Source link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

ACCIDENT cu două mașini pe un bulevard din Cluj-Napoca. Două persoane au primit îngrijiri medicale

Published

on

ACCIDENT cu două mașini pe un bulevard din Cluj-Napoca. Două persoane au primit îngrijiri medicale

Un accident rutier s-a produs astăzi pe Bulevardul Muncii din Cluj-Napoca, unde două autoturisme s-au izbit.
Polițiștii clujeni au fost sesizați, în această după-amiază, în jurul orei 14:05, în legătură cu un accident rutier produs pe Bulevardul Muncii din Cluj-Napoca.

„Polițiștii au constatat că o tânără în vârstă de 25 de ani, din județul Bistrița-Năsăud, care conducea autoturismul din direcția localității Apahida, pe fondul neacordării de prioritate, ar fi intrat în coliziune cu un autoturism condus din sensul opus de o femeie în vârstă de 44 de ani, din Cluj-Napoca”, au transmis reprezentanții IPJ Cluj.

Conducătoarea auto, în vârstă de 25 de ani, cât și un alt pasager, aflat în autoturism, au necesitat îngrijiri medicale.

De asemenea, testările cu aparatul etilotest au indicat rezultate negative.

Source link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite

Copyright © 2023 iLoveYouCluj. Webdesign & Marketing - iPublicitate