Connect with us

Eveniment

“Ni s-a spus că virusul nu afectează tinerii. Am crezut asta, ca toţi ceilalţi”

Stefania Heinz

Published

on

"Ni s-a spus că virusul nu afectează tinerii. Am crezut asta, ca toţi ceilalţi"

Julie, o adolescentă de 16 ani, a fost ucisă de COVID-19 în Franţa. Ea este acum cea mai tânără victimă a coronavirusului din Franţa. Acum o săptămână, Julie avea doar o mică tuse, aparent benignă.
Mărturia şfâşietoare a mamei ei: “Nu vom primi niciodată un răspuns”.

La vârsta de 16 ani, Julie A. a murit de coronavirus la Paris, devenind cea mai tânără victimă franceză a pandemiei, despre care se crede că afectează în principal persoanele în vârstă sau vulnerabile, relatează L’Express.

“Este un moment de netrăit”, spune Sabine, mama fetei.  Vorbind cu viteză maximă, ea evocă “şocul pierderii unui copil”, “sensul vieţii”, obligaţia de a “continua”.

“Ar fi trebuit să avem o viaţă clasică”, spune ea, contactată telefonic de AFP, joi, la domiciliul său din suburbiile Parisului. “Avea doar o tuse”, repetă Sabine. O tuse mică, benignă, care a apărut acum o săptămână, pe care a încercat să o trateze cu sirop, plante şi inhalaţii. 

Sâmbătă, Julie începe să simtă dificultăţi de respiraţie. “Nimic înspăimântător, îi era greu să-şi tragă răsuflarea”, îşi aminteşte mama ei. Apoi vin crizele de tuse, care o împing luni să-şi ducă fiica, fără probleme de sănătate deosebite, la medic. 

Medicul generalist găseşte o insuficienţă respiratorie “acceptabilă”. El decide să cheme ambulanţa, în cele din urmă pompierii sunt cei care sosesc. Costume complete, măşti, mănuşi, “ca din filmele SF”, spune mama. Ei o duc pe fată, purtând o mască de hârtie pe sub masca de oxigen, la cel mai apropiat spital, în Longjumeau, Essonne. 

Sabine se duce acasă. Când sună la spital puţin mai târziu, i se spune despre o tomografie, o opacitate pulmonară, “nimic grav”. Un test la Covid-19 este în curs de desfăşurare. Dar în timpul nopţii, Julie, care suferă acum de insuficienţă respiratorie, este transferată la Spitalul de Copii Necker din Paris. Încă două teste la Covid-19 sunt în curs de desfăşurare.

“Mă doare inima”
 
Julie este internată în terapie intensivă marţi. Este instalată într-o cameră mică, cu ursuleţi pictaţi pe pereţii albaştri. “La 16 ani, mergi încă la pediatrie, eşti tânăr”, spune Sabine. Când vine pentru a-şi vizita fiica după-amiaza, aceasta este anxioasă, vorbeşte, dar oboseşte rapid: “Mă doare inima în piept”, spune ea. 

Dar rezultatele ultimelor două teste de Covid-19 aduc veşti bune: negativ. “Deschidem uşa dormitorului, asistentele nu mai pun echipament special, doctorul ridică degetul mare pentru a-mi spune că totul este în regulă”, spune Sabine. Julie pare să fi evitat ce e mai rău. E târziu, Sabine pleacă acasă, promite că se va întoarce a doua zi. 

Târziu în noapte, un apel: rezultatul primului test făcut la spitalul din Longjumeau tocmai a sosit, Julie este pozitivă la Covid-19 şi starea ei se deteriorează, trebuie să fie intubată. “Nu-ţi vine să crezi. Credem că s-au înşelat. Şi de ce aceste rezultate vin atât de târziu?”, întreabă Sabine. “Încă de la început, ni s-a spus că virusul nu afectează tinerii. Am crezut asta, ca toţi ceilalţi”, spune Manon, sora mai mare a lui Julie.

“Într-o oră”
 
În jurul orei 0:30, un alt apel telefonic: “Veniţi, repede!” “Atunci m-am panicat. Sunt cuvinte care te fac să înţelegi”, explică Sabine. Potrivit directorului general al Sănătăţii, profesorul Jérôme Salomon, care a anunţat moartea fetei joi seara, Julie a fost victima unei forme severe a virusului “extrem de rară” la tineri. “Era deja cenuşie”, spune Sabine. 

Când a ajuns la spital cu fiica ei cea mare în jurul orei 01:00, miercuri, Julie a murit deja. Îi atinge mâna, “pielea ei era călduţă încă”, îşi aminteşte ea. Sora ei îi mângâie fruntea. Şi apoi, imediat, li se spune că nu o vor mai vedea niciodată, protocolul în vremuri de epidemie este strict. “Tot ce ţi se poate spune, într-o singură oră…” spune Sabine. 

De asemenea, este imposibil să recupereze lucrurile fetei, totul trebuie ars. Cu greu, reuşesc să păstreze un lănţişor de botez, o brăţară. Corpul lui Julie e în camera mortuară de la spitalul Necker. Nu va fi eliberat înainte de înmormântare, în câteva zile. Ca măsură de precauţie, nu va fi nici o ceremonie, doar zece persoane vor fi prezente la cimitir. 

“A trebuit să aleg între cei dragi, care va fi acolo”, spune Manon. “Chiar în ziua morţii ei, trebuia deja să alegem un sicriu.” Acesta va trebui să rămână închis, iar Julie “nu va fi machiată, nici îmbrăcată, nu avem dreptul”, spune sora ei. “Este greu de înţeles”, spune ea, aproape odată cu mama ei. 

Potrivit ultimului bilanţ, 1.696 de decese de Covid-19 au fost înregistrate în spitalele din Franţa de la începutul epidemiei. De joi seara, pe burtierele de la televiziuni circulă în buclă informaţia că o fată de 16 ani a murit de coronavirus. “Este oribil, pentru că ştiu că este vorba de copilul meu”, spune Sabine.  (Articol preluat integral din L’Express. Autor: Tudor Potra, Sursă foto: Le Parisien)

Source link

Facebook Comments Box

Eveniment

Metallica la Cluj? Eveniment URIAȘ în 2026!

Cosmin Ardelean

Published

on

Metallica la Cluj? Șeful de la BT Arena dă vestea BOMBĂ! Și o surpriză URIAȘĂ pentru 2026!

Clujul ar putea deveni capitala rock-ului mondial! Ionuț Rusu, managerul BT Arena, a dezvăluit planuri ambițioase pentru viitorul evenimentelor din oraș, printre care se numără și aducerea legendarei trupe Metallica pentru un concert de neuitat.

Rusu a declarat la Napoca Live că își dorește ca BT Arena să devină “un adevărat hub de evenimente” și să atragă cele mai importante spectacole. Iar aducerea Metallica este unul dintre obiectivele sale principale.

“Inclusiv pe stadion avem un proiect la care țin foarte mult, în care ne dorim să aducem Metallica la Cluj. Lucrăm de câțiva ani la acest proiect, sperăm să se concretizeze într-un orizont de timp și eu am convingerea că în următorii ani vom vedea la Cluj legendara formație sau formații similare, fie pe stadion, fie în BT Arena”, a spus Rusu.

Dar surprizele nu se opresc aici! Managerul a anunțat și un eveniment major, programat pentru aprilie 2026, care va fi unic în regiune. “Zilele acestea ne apropiem de finalizarea negocierilor, și chiar mai sunt doar câteva chestiuni strict tehnice, pentru organizarea unui eveniment major care va avea loc în aprilie anul viitor”, a precizat Rusu.

Deși a păstrat secret numele evenimentului, Rusu a dat indicii promițătoare: “Nu voi da numele evenimentului, voi lăsa organizatorul acestuia, pe partenerul nostru internațional, să îl anunțe, iar acest lucru va fi anunțat în perioada imediat următoare, în această lună, poate chiar în următoarea săptămână. E vorba despre un eveniment care nu a mai avut loc în această regiune și, de asemenea, se va întinde pe mai multe zile.”

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Mii de lumânări și muzică DIVINĂ! Clujul a trăit o experiență UNICĂ!

Cosmin Ardelean

Published

on

Magie muzicală la Cluj! Vivaldi și Ceaikovski au electrizat publicul în concerte multisenzoriale de neuitat!

Clujul a fost cuprins de o atmosferă de basm în serile de 12 aprilie, când Sala Auditorium Maximum s-a transformat într-o lume feerică, luminată de mii de “lumânări” și învăluită în acordurile inconfundabile ale lui Vivaldi și Ceaikovski. Concertele multisenzoriale au oferit o experiență muzicală și vizuală de excepție, care a cucerit publicul clujean.

Seara a început cu magia baletelor “Lacul lebedelor” și “Spărgătorul de nuci”, capodopere ale lui Piotr Ilici Ceaikovski. Violonista Diana Jipa și Ansamblul Sebastian au adus la viață aceste povești muzicale într-un decor spectaculos, transportând spectatorii în lumi fantastice.

Apoi, de la ora 20:00, publicul a fost invitat într-o călătorie muzicală fascinantă prin “Anotimpurile” lui Antonio Vivaldi. Diana Jipa și Ansamblul Sebastian au interpretat cu măiestrie celebrele concerte, evocând cu forță și sensibilitate spectacolul naturii în fiecare anotimp.

Programul serii a cuprins:

  • Primăvara: Allegro – Largo – Allegro pastorale
  • Vara: Allegro non molto – Adagio e piano – Presto e forte
  • Toamna: Allegro – Adagio molto – Allegro
  • Iarna: Allegro non molto – Largo – Allegro

Spectatorii au fost impresionați de îmbinarea perfectă dintre muzică, lumini și atmosferă, care a creat o experiență multisenzorială unică. Concertul a durat aproximativ 60 de minute, iar organizatorii au recomandat publicului să ajungă cu cel puțin 30 de minute înainte de începerea evenimentului.

Concertele multisenzoriale de la Cluj s-au dovedit a fi un succes răsunător, oferind o alternativă culturală deosebită și demonstrând puterea muzicii de a crea momente magice și emoții intense.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Cluj, orașul ciocolatei! Festival UNIC, cu dulce pentru toate poftele!

Cosmin Ardelean

Published

on

Clujul devine raiul ciocolatierilor! Festival UNIC în România, cu dulce pentru toate gusturile!

Cluj-Napoca va fi, în acest weekend, capitala dulce a României! Orașul găzduiește un festival al ciocolatei de neratat, “Chocolate Saga”, eveniment ce va avea loc între 11 și 13 aprilie, la Chios, în inima Parcului Central.

Acesta este un moment special, deoarece este prima ediție a festivalului organizată în afara Bucureștiului, ceea ce subliniază importanța Clujului pe harta evenimentelor culturale și gastronomice.

Ciocolatierii români, din ce în ce mai numeroși și mai talentați, vor fi în centrul atenției. Aproape jumătate dintre brandurile autohtone de ciocolată se află în vestul țării, ceea ce demonstrează creativitatea și pasiunea antreprenorilor locali din această regiune.

“Vestul țării s-a remarcat ca o zona creativa, cu aproape jumătate din brandurile autohtone dezvoltate aici. Este un semn clar că dulciurile românești capătă identitate și valoare adăugată”, afirmă Adina Istrate, organizatoarea Chocolate Saga.

Festivalul promite o experiență delicioasă pentru toate gusturile și activități pentru întreaga familie. Iubitorii de ciocolată vor putea savura o varietate impresionantă de sortimente:

  • Ciocolată albă: Pentru cei cu suflet de copil și imaginație bogată.
  • Ciocolată roz: Pentru romanticii incurabili și visători.
  • Ciocolată cu lapte: Clasic și reconfortant, ca o îmbrățișare.
  • Ciocolată cu caramel: Pentru aventurierii gusturilor.
  • Ciocolată neagră: Intens și sofisticat, pentru cunoscători.
  • Ciocolată de casă: Cu gustul autentic al copilăriei.
  • Ciocolată explozivă: Pentru cei care caută senzații tari.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite