Eveniment
Noi reguli pentru trotinetele electrice, aprobate de guvern. Cine și cum le poate folosi

Guvernul a aprobat în ședința de marți o ordonanță de urgență care reglementează circulația trotinetelor electrice pe drumurile publice.
Potrivit OUG adoptate, pentru a folosi o trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă cel puțin 14 ani. Aceste mijloace de transport se pot deplasa doar pe pistele special amenajate, iar în cazurile în care acestea nu există, circulația lor este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă este de 50 km/h. Circulația pe trotuar este interzisă, scrie Hotnews.ro.
Potrivit documentului, care a fost pus luna trecută în dezbatere publică, trotineta electrică este definită ca „vehiculul utilizat pentru transportul unei singure persoane, cu două sau trei roți, articulat cu o bară în partea din față folosită ca dispozitiv de direcție, a cărui viteză maximă prin construcție este mai mare de 6 km/h, dar nu depășește 25 km/h și care este echipat cu un motor electric”.
Circulația pe trotuare este interzisă pentru trotinetele electrice, așa cum sunt ele definite în lege. Astfel, potrivit actului normativ: „sunt asimilate pietonilor persoanele care conduc un scaun rulant de construcție specială, cele care conduc vehicule destinate exclusiv tragerii sau împingerii cu mâna, cele care se deplasează pe patine sau dispozitive cu role fără mijloace de autopropulsie, precum și cele care conduc vehicule a căror viteză maximă prin construcție nu depășește 6 km/h și sunt echipate cu un motor electric”.
Dacă un drum este prevăzut cu o pistă pentru biciclete, bicicletele și trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista respectivă. În lipsa acestei piste, circulația trotinetelor electrice este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulația vehiculelor este de 50 km/h, se arată în document.
Pentru a conduce o bicicletă sau o trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puțin 14 ani. De asemenea, ca și în cazul bicicletelor și mopedelor, trotinetele electrice care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare și aceste mijloace și dispozitive în stare de funcționare, dispozitive reflectorizant-fluorescente.
La nivel național, în perioada 2016-2019, au fost înregistrate 192 de accidente rutiere cu implicarea conducătorilor de trotinete electrice. În urma acestor evenimente, un conducător de trotinetă electrică a decedat, 37 au fost răniți grav, iar 156 răniți ușor, se mai arată în document.
-
Social2 days ago
”Atenție: HOȚI! Tocmai i-am prins la furat în Big Mănăştur. Ce fură vând prin Piața Ion Meşter şi zona Minerva” – FOTO
-
Sport2 days ago
Experiența clujenilor blocați la Munchen din cauza zăpezii. Mărturia unui pasager: „Ce ați văzut la TV nu descrie suficient de bine realitatea”
-
Eveniment2 days ago
ACCIDENT în Cluj-Napoca, pe strada Paris. Victimă încarcerată
-
Afaceri Cluj1 day ago
Magia Sărbătorilor Prin Ochiul Aristic al Decoratiunilor Handmade de la Andra Sally Art
-
Eveniment2 days ago
Recenziile clujenilor la noul restaurant „Taverna Racilor” din Iulius Mall: „Aspect de cantina….La Cluj într-un an ești pa”
-
Social2 days ago
O femeie a fost filmată cum circula pe mijlocul străzii în Cluj-Napoca, printre mașini – VIDEO
-
Sport7 hours ago
Nota de plată la o terasă din centrul Clujului: s-au trezit cu bacșiș pe bon fără să-l ceară. „I-aș recomanda să își ia tips din prețurile alea umflate”.
-
Eveniment2 days ago
Un șofer clujean a rămas fără permis când își ducea urgent soția însărcinată la spital. Judecătorii i-au dat câștig de cauză