Connect with us

Eveniment

Om de afaceri clujean, despre experiența Covid. “Trei săptămâni traumatizante”

Stefania Heinz

Published

on

Om de afaceri clujean, despre experiența Covid. “Trei săptămâni traumatizante”

Antreprenorul clujean Sergiu Biriș, creatorul business-urilor de tehnologie Trilulilu și Live Rail, relatează felul în care s-a infectat, iar apoi s-a vindecat în spital de o variantă agresivă a coronavirusului.
“PE SCURT: sunt bine, m-am vindecat după trei săptămâni traumatizante de COVID-19. Sunt acasă. Mulțumesc tuturor pentru gândurile bune! PE LUNG: Dacă mi-ați simțit lipsa în ultimele săptămâni, am vrut să va zic că n-am fost prin vacanță sau concediu. Din păcate am avut parte de o experiență traumatizantă cu nenorocitul asta de virus, din care două am stat internat la Spitalul Clinic Municipal din Cluj-Napoca.

Deși vreau să uit cât mai rapid această experiența… m-am gândit că poate dacă scriu câteva rânduri vă va ajută să vă faceți și voi o idee despre ce înseamnă acest virus și să vă pună puțin lucrurile în perspectivă. Spre deosebire de mulți dintre cunoscuții mei, care au trecut peste COVID ca peste “o răceală mai nasoală”, din păcate am avut “norocul” să mă infectez cu o variantă agresivă a virusului.

Cum m-am infectat? Nu știu. Am avut grijă, am respectat regulile, chiar și cu mai mare strictețe decât cei din jurul meu. Chiar am fost insistent cu oamenii din jur să aibă grijă, să poarte mască, să se dezinfecteze. Am postat inclusiv pe social media despre cât de important e să te protejezi. Dar, din păcate l-am luat și n-am nici în ziua de azi cea mai mică idee cum…

Partea asta cu infectarea m-a luat complet prin surprindere. Din toată familia (cu noroc) doar eu m-am infectat. Singura mea teorie legată de infectare este că nu am avut suficientă grijă la sănătate în general. Munceam prea mult, eram cu imunitatea jos, probabil boala m-a prins pe picior mai greșit decât pe alții… și asta a fost.

Pentru mine boala a debutat cu toate simptomele: febră, frisoane, pierderea gustului/mirosului, tuse, oboseală, dureri musculare, dureri de cap. În mintea mea sperăm la “ceva ca o gripă” și că vor merge lucrurile înspre mai bine după câteva zile… că va fi că în cazul unei gripe obișnuite: după câteva zile începi să îți mai revii, mai zaci în pat, mai faci una-alta, dar până la urmă te refaci. Mă gândeam: sunt tânăr, n-are cum să fie mai grav de atât. Sigur o să îmi revin.

Problema e că la o săptămână după infectare, deși eram pe tratament, lucrurile s-au agravat și am început să am probleme serioase de respirație. Aveam dureri de cap încontinuu, eram deshidratat, continua febră… și deja eram în punctul în care fiecare respirație era un efort. Nu mai puteam zice o propoziție întreagă fără să mă înec de la tușe. Era tot mai evident că rămâneam încet-încet fără aer în plămâni. O senzație groaznică să nu îți dea plămânii aerul cu care te-au obișnuit…

La recomandarea medicului, îmi verificăm constant saturația oxigenului în sânge cu un pulsoximetru, dar cifrele mergeau din ce în ce mai rău. În momentul în care am ajuns la sub 90% saturație, duminică noaptea, am decis să sun la 112. Era clar că nu mai era de joacă. Era clar că asta nu mai era că “gripa obișnuită” și că ceea ce simțeam nu avea să treacă de la sine.

A fost cea mai deșteaptă decizie să sun la 112. Din fericire, am avut noroc. Salvarea a venit repede și, din momentul în care m-au văzut, m-au conectat imediat la oxigen. În momentul conectării la oxigen mi s-a oprit durerea de cap și tusea. Era clar unde era problema. N-aveam aer. 

La spital mi s-a făcut un computer tomograf la plămâni și am aflat că am “câștigat” varianta COVID cu suprainfecție la plămâni. Mi s-a spus că, pe o scară de la 1 la 20, plămânii erau afectați pe la 12-13. Aveam o variantă severă de COVID, una care va trebui tratată agresiv, motiv pentru care mă vor interna.

Atunci a fost un moment în care am simțit efectiv că am noroc. Era 1 noaptea și tocmai se eliberase un pat în spital. Nu pot să subliniez suficient de mult ce a însemnat pentru mine să aflu în noaptea aia că aveam un pat în spital. Într-o secundă s-a redus totul la importanța vitală de a avea parte de un pat în spital, de tratament și de oameni care te pot ține în viață și să te facă bine. Atât.

La asta mi s-a redus orice dorință. Să am un pat în spital și implicit șansa să mă fac bine. Am fost din prima secundă extrem de impresionat de doctori și de asistente, care m-au tratat cu un profesionalism incredibil, având în vedere circumstanțele, încărcarea, stresul prin care mi-am dat seama că trec fiecare.

Au făcut tot posibilul să mă facă să mă simt cât mai confortabil, mi-au răspuns oricăror întrebări, au fost încontinuu cu atitudine pozitivă și s-au îngrijit de mine cu un zâmbet pe buze, care știam că e acolo, deși nu li se vedeau decât ochii din spatele vizierei și toate straturile protectoare pe care le purtau.

Nu știu cum reușesc acești oameni să se mențină atât de dedicați în față unui astfel de tsunami de infectări, dar îi consider supraoameni. Mi se pare un miracol să poți să fii atât de dedicat în asemenea condiții și să mai și zâmbești…

N-o să întru în mai multe detalii legate de tratament, pentru că nu cred că e relevant. După două săptămâni m-am făcut bine, am revenit acasă. Ce vreau însă să subliniez… și poate lucrul cel mai important de luat în seamă, apropo de protejarea voastră și a familiilor voastre, este că, dacă vă infectați, acest virus o să vă demoleze psihic, picătură cu picătură.

Acest virus te traumatizează prin nepredictibilitatea lui pentru că în mintea ta nu știi exact ce va urma. Nimic nu e predictibil. Nu poți fi sigur că mergi înspre mai bine sau mai rău. Nu poți fi sigur că vei reacționa la tratament. Vei avea tratament? Începi să rămâi încet-încet fără aer…

Nu mai există locuri în spitale. Ce faci? Aici e problema reală a acestui nenorocit de virus. Asta e de fapt punctul în care nu vrei să te regăsești: în punctul în care variantele tale de a supraviețui, până la urmă, se îngustează atât de tare, încât ajungi la “voia sorții”. Cum ai noroc… Ai un pat. Noroc. N-ai. Ghinion.

Și din păcate, dragilor, acolo suntem acum. Tot ce vedeți în media legat de suprasolicitarea spitalelor este viața reală. Nu mai există locuri în spitale. Oamenii sunt în triaje în corturi afară și pe liste de așteptare.

Nici nu vreau să mă gândesc ce înseamnă să fii pus pe o lista de așteptare când tu n-ai oxigen nici să zici două cuvinte… sau să nu ai șansa să ajungi măcar să ai parte de tratament cât de cât. Pentru foarte mulți câteva ore/zile înseamnă deja “prea târziu”.

Ce vreau să spun e că tu trebuie să faci tot posibilul să nu te infectezi, pentru că, din păcate, poți deveni victimă colaterală a unui sistem, care chiar dacă își dorește să te facă bine, e dedicat, e profesionist… nu poate. E pe butuci.

E întins la maximum, n-are nici el oxigen… și trage de el cât poate de mult. Nu-l pune în situația în care să fie forțat să te pună pe o lista de așteptare… Asta trebuie să fie în mintea ta, apropo de protecție. Nu te pune în situația să ajungi acolo.

CA O CONCLUZIE: Aveți mare grijă de voi. Exagerați cu grijă de voi. Puneți-vă sănătatea personală pe primul loc. Mențineți-vă sănătoși în general și cu imunitatea ridicată, încât să aveți măcar o șansa de luptă cinstită în cazul în care va atinge virusul. Protejați-vă cât mai bine și nu va expuneți inutil, că nu merită “să-l faci și măcar ai scăpat”.

Nu știi cât de scurt e paiul pe care o să îl tragi. Cred că vaccinul de anul viitor va fi soluția, dar va dura suficient timp până să scăpăm cu toții din nebunia asta. Până atunci, protejați-vă cât puteți, atât cât puteți și cât depinde de voi. În rest, așa cum ați văzut, se poate întâmpla orice, chiar dacă ai cele mai bune intenții. Pentru mine va urma o perioadă înceată și tihnită de recuperare. Apoi… mai vedem. Multă sănătate tuturor!”.

Source link

Facebook Comments Box

Eveniment

Metallica la Cluj? Eveniment URIAȘ în 2026!

Cosmin Ardelean

Published

on

Metallica la Cluj? Șeful de la BT Arena dă vestea BOMBĂ! Și o surpriză URIAȘĂ pentru 2026!

Clujul ar putea deveni capitala rock-ului mondial! Ionuț Rusu, managerul BT Arena, a dezvăluit planuri ambițioase pentru viitorul evenimentelor din oraș, printre care se numără și aducerea legendarei trupe Metallica pentru un concert de neuitat.

Rusu a declarat la Napoca Live că își dorește ca BT Arena să devină “un adevărat hub de evenimente” și să atragă cele mai importante spectacole. Iar aducerea Metallica este unul dintre obiectivele sale principale.

“Inclusiv pe stadion avem un proiect la care țin foarte mult, în care ne dorim să aducem Metallica la Cluj. Lucrăm de câțiva ani la acest proiect, sperăm să se concretizeze într-un orizont de timp și eu am convingerea că în următorii ani vom vedea la Cluj legendara formație sau formații similare, fie pe stadion, fie în BT Arena”, a spus Rusu.

Dar surprizele nu se opresc aici! Managerul a anunțat și un eveniment major, programat pentru aprilie 2026, care va fi unic în regiune. “Zilele acestea ne apropiem de finalizarea negocierilor, și chiar mai sunt doar câteva chestiuni strict tehnice, pentru organizarea unui eveniment major care va avea loc în aprilie anul viitor”, a precizat Rusu.

Deși a păstrat secret numele evenimentului, Rusu a dat indicii promițătoare: “Nu voi da numele evenimentului, voi lăsa organizatorul acestuia, pe partenerul nostru internațional, să îl anunțe, iar acest lucru va fi anunțat în perioada imediat următoare, în această lună, poate chiar în următoarea săptămână. E vorba despre un eveniment care nu a mai avut loc în această regiune și, de asemenea, se va întinde pe mai multe zile.”

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Mii de lumânări și muzică DIVINĂ! Clujul a trăit o experiență UNICĂ!

Cosmin Ardelean

Published

on

Magie muzicală la Cluj! Vivaldi și Ceaikovski au electrizat publicul în concerte multisenzoriale de neuitat!

Clujul a fost cuprins de o atmosferă de basm în serile de 12 aprilie, când Sala Auditorium Maximum s-a transformat într-o lume feerică, luminată de mii de “lumânări” și învăluită în acordurile inconfundabile ale lui Vivaldi și Ceaikovski. Concertele multisenzoriale au oferit o experiență muzicală și vizuală de excepție, care a cucerit publicul clujean.

Seara a început cu magia baletelor “Lacul lebedelor” și “Spărgătorul de nuci”, capodopere ale lui Piotr Ilici Ceaikovski. Violonista Diana Jipa și Ansamblul Sebastian au adus la viață aceste povești muzicale într-un decor spectaculos, transportând spectatorii în lumi fantastice.

Apoi, de la ora 20:00, publicul a fost invitat într-o călătorie muzicală fascinantă prin “Anotimpurile” lui Antonio Vivaldi. Diana Jipa și Ansamblul Sebastian au interpretat cu măiestrie celebrele concerte, evocând cu forță și sensibilitate spectacolul naturii în fiecare anotimp.

Programul serii a cuprins:

  • Primăvara: Allegro – Largo – Allegro pastorale
  • Vara: Allegro non molto – Adagio e piano – Presto e forte
  • Toamna: Allegro – Adagio molto – Allegro
  • Iarna: Allegro non molto – Largo – Allegro

Spectatorii au fost impresionați de îmbinarea perfectă dintre muzică, lumini și atmosferă, care a creat o experiență multisenzorială unică. Concertul a durat aproximativ 60 de minute, iar organizatorii au recomandat publicului să ajungă cu cel puțin 30 de minute înainte de începerea evenimentului.

Concertele multisenzoriale de la Cluj s-au dovedit a fi un succes răsunător, oferind o alternativă culturală deosebită și demonstrând puterea muzicii de a crea momente magice și emoții intense.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Cluj, orașul ciocolatei! Festival UNIC, cu dulce pentru toate poftele!

Cosmin Ardelean

Published

on

Clujul devine raiul ciocolatierilor! Festival UNIC în România, cu dulce pentru toate gusturile!

Cluj-Napoca va fi, în acest weekend, capitala dulce a României! Orașul găzduiește un festival al ciocolatei de neratat, “Chocolate Saga”, eveniment ce va avea loc între 11 și 13 aprilie, la Chios, în inima Parcului Central.

Acesta este un moment special, deoarece este prima ediție a festivalului organizată în afara Bucureștiului, ceea ce subliniază importanța Clujului pe harta evenimentelor culturale și gastronomice.

Ciocolatierii români, din ce în ce mai numeroși și mai talentați, vor fi în centrul atenției. Aproape jumătate dintre brandurile autohtone de ciocolată se află în vestul țării, ceea ce demonstrează creativitatea și pasiunea antreprenorilor locali din această regiune.

“Vestul țării s-a remarcat ca o zona creativa, cu aproape jumătate din brandurile autohtone dezvoltate aici. Este un semn clar că dulciurile românești capătă identitate și valoare adăugată”, afirmă Adina Istrate, organizatoarea Chocolate Saga.

Festivalul promite o experiență delicioasă pentru toate gusturile și activități pentru întreaga familie. Iubitorii de ciocolată vor putea savura o varietate impresionantă de sortimente:

  • Ciocolată albă: Pentru cei cu suflet de copil și imaginație bogată.
  • Ciocolată roz: Pentru romanticii incurabili și visători.
  • Ciocolată cu lapte: Clasic și reconfortant, ca o îmbrățișare.
  • Ciocolată cu caramel: Pentru aventurierii gusturilor.
  • Ciocolată neagră: Intens și sofisticat, pentru cunoscători.
  • Ciocolată de casă: Cu gustul autentic al copilăriei.
  • Ciocolată explozivă: Pentru cei care caută senzații tari.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite