Connect with us

Eveniment

UDMR a depus un proiect pentru recunoașterea autonomiei Ținutului Secuiesc

Stefania Heinz

Published

on

UDMR a depus un proiect pentru recunoașterea autonomiei Ținutului Secuiesc


La Camera Deputaților a fost depus un proiect prin care Ținutul Secuiesc devine regiune autonomă cu personalitate juridică în cadrul României.
Proiectul a fost depus de parlamentarii UDMR Zsolt-Istvan Biro și József-György Kulcsar-Terza.

Propunerea legislativă prevede că statutul de regiune autonomă a Ținutului Secuiesc poate fi desființat numai printr-un referendum organizat în Ținutul Secuiesc.

Limbile maghiară și română vor fi folosite în instituțiile publice de cetățenii domiciliați în Ținutul Secuiesc.

Propunerea legislativă prevede că statutul de regiune autonomă a Ținutului Secuiesc poate fi desființat numai printr-un referendum organizat în Ținutul Secuiesc.

„Statutul de Autonomie al Ținutului Secuiesc, adoptat prin lege, se aprobă prin referendum de către cetățenii Ținutului Secuiesc”, arată proiectul de lege.

Inițiatorii spun că înființarea regiunii autonome este o expresie a identității istorice a zonei și va asigura egalitatea de șanse a cetățenilor și protecția identității naționale maghiare.

„Ca expresie a identității sale istorice, în scopul asigurării egalității de șanse a cetățenilor și protecției identității naționale maghiare, locuitorii Ținutul Secuiesc se constituie în comunitate autonomă. Ordinea administrativă a Ținutului Secuiesc se bazează pe condițiile geografice, economice, sociale și culturale, pe dezideratul istoric al populației acestuia privind asigurarea autonomiei. Aspirația locuitorilor regiunii la autonomie are ca obiectiv participarea democratică a cetățenilor la viața societății, la dezvoltarea economico-socială, la sprijinirea și ocrotirea realizării intereselor teritoriale”, potrivit inițiativei legislative a celor doi deputați UDMR.

Aceștia susțin că autonomia comunității este dreptul și capacitatea efectivă a colectivității majoritare autohtonă a ținutului istoric de a dispune de prerogativele de autoadministrare și de unele prerogative de ordin statal, în scopul preluării sub propria ei responsabilitate și în interesul întregii colectivități, o parte importantă a problemelor de interes public, în conformitate cu principiul subsidiarității.

Prin urmare, Ținutul Secuiesc devine o regiune autonomă cu personalitate juridică în cadrul României.

„Competențele regiunii sunt stabilite prin prezentul statut al regiunii, de lege, sau de dreptul internațional. Competențele specifice ale regiunii nu pot fi puse în discuție sau limitate decât prin lege sau aplicând dreptul internațional. Regiunea are dreptul de decizie și de gestionare în domeniile care aparțin competențelor sale specifice. Acest drept include adoptarea și exercitarea unei politici proprii regiunii. În limitele legii, este de dorit transferarea în competența regiunii și a unor sarcini care aparțin unor competențe naționale. Regiunea trebuie să dispună de mijloacele necesare realizării acestui scop”, conform proiectul de lege.

Inițiatorii specifică faptul că autonomia regiunii Ținutului Secuiesc nu afectează integritatea teritorială și suveranitatea statului român.

Cu respectarea principiului menționat mai sus:

„- Competențele, în limitele prezentului statut pot fi delegate regiunii de către alte nivele de administrare.

– Delegarea de competență trebuie să fie clar definită. Mijloacele materiale și financiare, care permit punerea în aplicare efectivă a acestor competențe adiționale, trebuie să fie asigurate în mod adecvat pe parcursul actului de împuternicire.

– Organele însărcinate cu punerea în aplicare a acestor competențe trebuie să se bucure, atât cât este posibil și în limitele legii, de libertatea de a-și adapta exercitarea acestora la condițiile specifice regiunii și la structurile sale organizatorice, cu o preocupare deosebită pentru eficacitate și conform doleanțelor locuitorilor regiunii”, conform mediafax.

Ținutul Secuiesc va avea președinte. Mandatul acestuia este de patru ani
Potrivit proiectului, va fi și un președinte al Ținutului Secuiesc, precum și autorități ale Scaunelor – Consiliul Scaunal și Președintele Scaunului. Va exista și un Consiliu Comunal, Consiliul Orășenesc, Consiliul Municipal și primar.

„Președintele Ținutului Secuiesc este ales de către cetățenii Ținutului Secuiesc prin alegeri libere și generale, prin vot secret și direct pentru o perioadă de patru ani. O persoană poate avea maxim două mandate ca președinte al regiunii autonome. Președintele Ținutului Secuiesc dispune de imunitate acordată demnitarilor. Acesta nu poate îndeplini alte funcții publice sau private”, se mai arată în proiectul de lege.

 

Source link

Facebook Comments Box

Eveniment

Sărbătoare Regală la Castelul Bonțida: Omagiu Contesei Katalin Bánffy, cu Evenimente Speciale și Întâlniri Emoționante cu Fiicele Sale

Alex Campian

Published

on

Ziua Bánffy va fi sărbătorită din nou la Castelul din Bonțida pe 22 septembrie 2024, duminică, între orele 11:00 și 17:00. Intrarea este liberă!

„Evenimentul nostru aduce omagiu contesei Katalin Bánffy, care anul acesta a împlinit 100 de ani, ocazie cu care organizăm o discuție cu fiicele sale, Elisabeth și Nicolette, cu participarea lui Zsuzsa Szebeni, lider al Institutului Liszt din Sfântu Gheorghe. Discuția va fi moderată de Csilla Hegedüs, președintele Fundației Transilvania Trust.

De asemenea, ne pregătim să-i primim pe cei interesați cu vizite ghidate în limbile română și maghiară, expoziții despre trecutul și prezentul castelului și al familiei Bánffy, activități pentru copii, demonstrație de meserii tradiționale în construcții, târg de produse locale precum și cu un concert de orgă excepțional susținut de Noémi Miklós, care ne va încânta cu muzică de film acompaniată de o proiecție”, transmit organizatorii.

Programul complet al Zilei Bánffy la Castelul Bonțida – 22 septembrie 2024

Expoziții (11:00 – 17:00):

  • „Câmpurile de forță ale lui Miklós Bánffy” – aripa de vest a clădirii principale (max. 10 vizitatori simultan)
  • Experience Room – turnul clădirii de bucătărie (max. 5 vizitatori simultan)
  • Expoziția digitală „Statuile pierdute ale castelului Bánffy de la Bonțida” – capela

Ateliere și demonstrații (11:00 – 15:00):

  • Atelier deschis al meseriilor tradiționale în construcții: pietrărie, tencuieli decorative, zidărie, tâmplărie tradițională și restaurare de mobilă; demonstrații susținute de meșterii restauratori ai castelului – curtea de onoare

Programe pentru copii (11:00 – 14:00):

  • Decorare de turtă dulce, jocuri de societate (șah, jenga, badminton etc.), activități de artizanat (coasere portofel din fetru și creare brățară cu tehnica macrame), pictură pe față – curte

Vizite ghidate:

  • 11:00 – Vizită ghidată în limba română – pornire de la clădirea porții
  • 13:00 – Vizită ghidată în limba maghiară – pornire de la clădirea porții

Activități speciale:

  • 11:30 – Demonstrație și activități cu arme de luptă tradiționale, susținute de Asociația Virtus Transsylvanica – curte, zona din fața aripii romantice
  • 13:00 – „Pulcinella și visul”, spectacol de teatru de păpuși de bâlci pentru copii în limba română, prezentat de Orsolya Gál – curte (în caz de vreme nefavorabilă, în clădirea Miklós)
  • 14:00 – „Regele care nu râdea niciodată”, spectacol de teatru de păpuși pentru copii în limba maghiară, prezentat de trupa Sétáló Bábszínház – curte (în caz de vreme nefavorabilă, în clădirea Miklós)

Discuție la masă rotundă (15:00):

  • „Cântec din viață” Katalin Bánffy 100. Invitați: Nicolette Jelen-Bánffy, Elisabeth Salnikoff-Bánffy, Szebeni Zsuzsa (lider al Institutului Liszt Centrul Cultural Maghiar Sfântu Gheorghe, cercetătoare Bánffy Miklós). Moderator: Hegedüs Csilla, președintele Fundației Transilvania Trust – capelă.
  • Pentru a participa, înscrieți-vă aici: formular de înscriere

Concert (16:00):

  • Organ on Wheels: Concert de orgă și proiecție cu participarea organistei Noémi Miklós și a lui Áron Telegdy – grajd

În cadrul evenimentul se va putea vizita și expoziția intitulată „Câmpurile de forță ale lui Miklós Bánffy”, amenajată în aripa neogotică renovată a clădirii principale și deschisă cu ocazia aniversării a 150 de ani de la nașterea contelui Miklós Bánffy.

Vă așteptăm cu drag la Castelul Bonțida pentru o zi plină de activități culturale și de descoperire a moștenirii familiei Bánffy!

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

Mâine începe WonderPuck 8 | 6-8 septembrie 2024 🙂 – Vezi Program complet

Stefania Heinz

Published

on

🤩 𝐖𝐨𝐧𝐝𝐞𝐫𝐏𝐮𝐜𝐤 𝟖 e aproape aici! 🤩
Ca în fiecare an, vă așteptăm în centrul Clujului cu evenimente stradale pentru toate gusturile și pentru toate vârstele: teatru de animație, acrobații aeriene, concerte, manifestări sportive, spectacole itinerante și multe ateliere!
Accesul la toate evenimentele din cadrul 𝐖𝐨𝐧𝐝𝐞𝐫𝐏𝐮𝐜𝐤 𝟖 este GRATUIT!
EN
🤩 𝐖𝐨𝐧𝐝𝐞𝐫𝐏𝐮𝐜𝐤 𝟖 is almost here! 🤩
Like every year, we welcome you in the center of Cluj with street performances surely to delight everyone, of all ages: animation theatre, aerial shows, concerts, sporting events, walking acts and many, many workshops!
Access to all events within 𝐖𝐨𝐧𝐝𝐞𝐫𝐏𝐮𝐜𝐤 𝟖 is FREE!
𝐏𝐑𝐎𝐆𝐑𝐀𝐌 𝐄𝐕𝐄𝐍𝐈𝐌𝐄𝐍𝐓𝐄
𝕍𝕚𝕟𝕖𝕣𝕚, 𝟞 𝕤𝕖𝕡𝕥𝕖𝕞𝕓𝕣𝕚𝕖 𝟚𝟘𝟚𝟜
𝐏𝐈𝐀𝐓̦𝐀 𝐔𝐍𝐈𝐑𝐈𝐈
𝐒𝐜𝐞𝐧𝐚 𝐌𝐚𝐫𝐞
Ora 17.00 – Carnavalul animalelor. Dalma Toadere
La pian: Raluca Rad și Oláh Boglárka
Flaut: Luca Vălean
Clarinet: Gergely Botond
Percuție: Ruben Cătuna
Vioară: Rareş Şiclovan
Vioară: David Modiga
Violă: Andreea Avram
Violoncel: Raul Vălean
Contrabas: Adrian Muntean
RO/5+/50 min
Ora 20.00 – Cartea Junglei. Teatrul de Nord Satu Mare, Trupa „Mihai Raicu” RO/4+/ 2h40min
𝐏𝐨𝐝𝐢𝐮𝐦
Ora 18.00- Spectacol muzical interactiv pentru copii – Afonel și Armonia. Stația teatru/ Muzical, Cluj Napoca RO/3+/ 50 min
Ora 19.00- A glimpse of 2024. Open Kyokushin-kan European Championship Kyokushin-kan Romania/ Budo Gym Napoca, Cluj Napoca (RO) sportiv/ 30 min
𝐒𝐂𝐄𝐍𝐀 𝐊𝐎𝐆𝐀̆𝐋𝐍𝐈𝐂𝐄𝐀𝐍𝐔
Ora 19.00 -Commedia dell’ Arte în 7 pași simpli. Les Chobeaux, Cluj Napoca RO/16+/ 60 min
Ora 21.00 – Marele B – un cabaret despre burnout. Stația teatru/ Muzical, Cluj Napoca RO/16+/ 1h20 min
𝐈𝐓𝐈𝐍𝐄𝐑𝐀𝐍𝐓𝐄
Ora 18.00- PP ✫Theatre (Theatre for One) Theatre✫ Puppeteria (Japonia)
Ora 18.00- Momente de Commedia Les Chobeaux, Cluj Napoca RO/Toate vârstele/ 50 min
Ora 19.00- Scafandrul Teatrul Magic Puppet, Cluj Napoca
𝐌𝐔𝐙𝐄𝐔𝐋 𝐃𝐄 𝐀𝐑𝐓𝐀̆
Ora 18.00- Scufița roșie Teatrul de Păpuși „Prichindel” Alba Iulia RO/4+/45 min
Ora 19.30- Muzicanții din Bremen. Teatrul de Păpuși „Puck”, Cluj Napoca HU/ 4+/ 50 min
𝐏𝐀𝐑𝐂𝐔𝐋 𝐏𝐎𝐋𝐈𝐆𝐎𝐍 𝐅𝐋𝐎𝐑𝐄𝐒̦𝐓𝐈
Ora 11.00- Punguța cu doi bani. AnimaArt. RO 2+, 30 min
𝕊𝕒̂𝕞𝕓𝕒̆𝕥𝕒̆, 𝟟 𝕤𝕖𝕡𝕥𝕖𝕞𝕓𝕣𝕚𝕖 𝟚𝟘𝟚𝟜
𝗣𝗜𝗔𝗧̦𝗔 𝗨𝗡𝗜𝗥𝗜𝗜
𝗦𝗰𝗲𝗻𝗮 𝗠𝗮𝗿𝗲
Ora 10.00- Povestea lui Tom Degețel. Teatrul pentru Copii Arlechino Brașov
RO/3+/ 45 min
Ora 17.00-The Beat. Concert. RO/3+/50 min
Ora 19.00- Trei cadouri fermecate. Teatrul de Păpuși „Puck”, Cluj Napoca. RO/5+/ 50 min
Ora 20.00- VERNE. Grupo Puja (Spania). Nonverbal/Toate vârstele/50 min
𝐏𝐨𝐝𝐢𝐮𝐦
Ora 11.00- Scufița roșie. Teatrul de Păpuși „Prichindel” Alba Iulia. RO/4+/45 min
Ora 12.00- Myrmekodia (teatru în miniatură). La Bayka (Polonia, Chile). Nonverbal/6+/2h
𝐒𝐂𝐄𝐍𝐀 𝐊𝐎𝐆𝐀̆𝐋𝐍𝐈𝐂𝐄𝐀𝐍𝐔
Ora 19.00- POC. Georgiana Cristurean, Andrada Coleșa, Gabriel Enache, Izabela Tsujimoto, Cluj Napoca. RO/16+/ 60 min
Ora 21.00- P.O.T. – Impro show cu păpuși. Teatrul Magic Puppet, Cluj Napoca. RO/16+/ 60 min
𝐈𝐓𝐈𝐍𝐄𝐑𝐀𝐍𝐓𝐄
Ora 10.00- Libelula și Rădașca. Teatrul Magic Puppet, Cluj Napoca
Ora 11.00- Momente de Commedia. Les Chobeaux, Cluj Napoca
Ora 12.30- Zâna Florilor. Teatrul pe Roți, Arad
Ora 16.00- PP ✫Theatre (Theatre for One). Theatre ✫Puppeteria (Japonia)
Ora 17.00- Narnanja. StilltLife (Olanda)
Ora 19.00- Narnanja. Stiltlife (Olanda)
Ora 19.30.00- Narnanja StilltLife (Olanda)
𝐌𝐔𝐙𝐄𝐔𝐋 𝐃𝐄 𝐀𝐑𝐓𝐀̆
Ora 11.00- Minu și valiza. Teatrul Național Aureliu Manea Turda. RO/3+/45 min
Ora 18.00- Fata babei și fata moșneagului. Teatrul Spiriduș Satu Mare. RO/2+/ 45 min
Ora 21.00- AristoCats. Studenții Departamentului de Canto, Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”, Cluj Napoca. RO/10+/ 50 min
𝔻𝕦𝕞𝕚𝕟𝕚𝕔𝕒̆, 𝟠 𝕤𝕖𝕡𝕥𝕖𝕞𝕓𝕣𝕚𝕖, 𝟚𝟘𝟚𝟜
𝐏𝐈𝐀𝐓̦𝐀 𝐔𝐍𝐈𝐑𝐈𝐈
𝐒𝐜𝐞𝐧𝐚 𝐌𝐚𝐫𝐞
Ora 10.00- Păcală AnimaArt, Cluj Napoca. RO/3+/ 40 min
Ora 12.00- Viața secretă a celor mai neașteptate obiecte. Teatrul Magic Puppet, Cluj Napoca. RO/3+/ 45 min
Ora 18.00- Concert. Rock Academy. Toate vârstele/60 min
Ora 20.00- Micul prinț. Teatrul de Păpuși Vasilache, Botoșani. RO/6+/ 50 min
𝐏𝐨𝐝𝐢𝐮𝐦
Ora 11.00- Cățelușul Fofy La Bayka (Polonia și Chile). Nonverbal/5+/45 min
Ora 16.00- Circul de bambus – spectacol interactiv pe picioroange. TrappTop Flotta HU/3+/ 50 min
Ora 17.00- Hänsel și Gretel. Teatrul Spiriduș Satu Mare. RO/2+/45 min
Ora 19.00- Aici, acolo, peste tot. TRIO Theatre (Bulgaria). Nonverbal/Toate vârstele/40 min
𝐒𝐓𝐑𝐀𝐃𝐀 𝐊𝐎𝐆𝐀̆𝐋𝐍𝐈𝐂𝐄𝐀𝐍𝐔
Ora 19.00- Hellequin. Teatrul Național Aureliu Manea Turda. RO/16+/ 50 min
Ora 21.00- Just Push Play. Spectacol de Impro. RO/16+/50 min
𝐈𝐓𝐈𝐍𝐄𝐑𝐀𝐍𝐓𝐄
Ora 11.00- Zâna Florilor. Teatrul pe Roți, Arad
Ora 16.00- Narnanja. StiltLife (Olanda)
Ora 18.00- Narnanja. StiltLife (Olanda)
Ora 18.30- PP ✫Theatre (Theatre for One). Theatre ✫Puppeteria (Japonia)
Ora 18.30- Momente de Commedia. Les Chobeaux. Cluj Napoca
Ora 19.00- Cupidon. Teatrul Magic Puppet, Cluj Napoca
Ora 20.00- Narnanja. StiltLife (Olanda)
𝐌𝐔𝐙𝐄𝐔𝐋 𝐃𝐄 𝐀𝐑𝐓𝐀̆
Ora 11.00- Tărâmul de mijloc. ZBENG cultural, Cluj Napoca. RO/6+/ 40 min
Ora 17.00- Aventurile lui Pulcinella. Teatrul de Păpuși „Puck”, Cluj Napoca. HU/4+/35 min
Ora 19.30- Motanul încălțat. Teatrul de Păpuși „Puck”, Cluj Napoca. RO/3+/ 45 min
————————————————————–
Festivalul Stradal WonderPuck este un eveniment organizat de Teatrul de Păpuși „Puck”, ESUA – Asociație culturală româno-germană și Clubul Lions, cu sprijinul Consiliului Județen Cluj, Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca, Administrației Fondului Cultural Național și Ambasada Regatului Țărilor de Jos.
Foto: Andi Daiszler

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

𝐉𝐚𝐳𝐳 𝐢𝐧 𝐭𝐡𝐞 𝐏𝐚𝐫𝐤, 𝐢𝐧 𝐏𝐚𝐫𝐜𝐮𝐥 𝐄𝐭𝐧𝐨𝐠𝐫𝐚𝐟𝐢𝐜 𝐍𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 „𝐑𝐨𝐦𝐮𝐥𝐮𝐬 𝐕𝐮𝐢𝐚 30 Aug – 1 Sept

Stefania Heinz

Published

on

🎷 𝐉𝐚𝐳𝐳 𝐢𝐧 𝐭𝐡𝐞 𝐏𝐚𝐫𝐤, 𝐢𝐧 𝐏𝐚𝐫𝐜𝐮𝐥 𝐄𝐭𝐧𝐨𝐠𝐫𝐚𝐟𝐢𝐜 𝐍𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 „𝐑𝐨𝐦𝐮𝐥𝐮𝐬 𝐕𝐮𝐢𝐚”
✅ Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, va găzdui, și în acest an, ⏳ în perioada 30 august – 1 septembrie, ➡️ în Parcul Etnografic Național ,,Romulus Vuia” din Hoia, cunoscutul festival 𝗝𝗮𝘇𝘇 𝗶𝗻 𝘁𝗵𝗲 𝗣𝗮𝗿𝗸.
🎼 Astfel, în cadrul celui mai vechi muzeu în aer liber din România, iubitorii de muzică bună vor putea petrece timp de calitate ascultând numeroși artiști celebri și se vor putea bucura de o experiență de neuitat, într-o atmosferă relaxantă.
ℹ️ Informații despre programul evenimentului sunt disponibile la link-ul: https://jazzinthepark.ro/.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite