Connect with us

Eveniment

UDMR a depus un proiect pentru recunoașterea autonomiei Ținutului Secuiesc

Published

on

UDMR a depus un proiect pentru recunoașterea autonomiei Ținutului Secuiesc


La Camera Deputaților a fost depus un proiect prin care Ținutul Secuiesc devine regiune autonomă cu personalitate juridică în cadrul României.
Proiectul a fost depus de parlamentarii UDMR Zsolt-Istvan Biro și József-György Kulcsar-Terza.

Propunerea legislativă prevede că statutul de regiune autonomă a Ținutului Secuiesc poate fi desființat numai printr-un referendum organizat în Ținutul Secuiesc.

Limbile maghiară și română vor fi folosite în instituțiile publice de cetățenii domiciliați în Ținutul Secuiesc.

Propunerea legislativă prevede că statutul de regiune autonomă a Ținutului Secuiesc poate fi desființat numai printr-un referendum organizat în Ținutul Secuiesc.

„Statutul de Autonomie al Ținutului Secuiesc, adoptat prin lege, se aprobă prin referendum de către cetățenii Ținutului Secuiesc”, arată proiectul de lege.

Inițiatorii spun că înființarea regiunii autonome este o expresie a identității istorice a zonei și va asigura egalitatea de șanse a cetățenilor și protecția identității naționale maghiare.

„Ca expresie a identității sale istorice, în scopul asigurării egalității de șanse a cetățenilor și protecției identității naționale maghiare, locuitorii Ținutul Secuiesc se constituie în comunitate autonomă. Ordinea administrativă a Ținutului Secuiesc se bazează pe condițiile geografice, economice, sociale și culturale, pe dezideratul istoric al populației acestuia privind asigurarea autonomiei. Aspirația locuitorilor regiunii la autonomie are ca obiectiv participarea democratică a cetățenilor la viața societății, la dezvoltarea economico-socială, la sprijinirea și ocrotirea realizării intereselor teritoriale”, potrivit inițiativei legislative a celor doi deputați UDMR.

Aceștia susțin că autonomia comunității este dreptul și capacitatea efectivă a colectivității majoritare autohtonă a ținutului istoric de a dispune de prerogativele de autoadministrare și de unele prerogative de ordin statal, în scopul preluării sub propria ei responsabilitate și în interesul întregii colectivități, o parte importantă a problemelor de interes public, în conformitate cu principiul subsidiarității.

Prin urmare, Ținutul Secuiesc devine o regiune autonomă cu personalitate juridică în cadrul României.

„Competențele regiunii sunt stabilite prin prezentul statut al regiunii, de lege, sau de dreptul internațional. Competențele specifice ale regiunii nu pot fi puse în discuție sau limitate decât prin lege sau aplicând dreptul internațional. Regiunea are dreptul de decizie și de gestionare în domeniile care aparțin competențelor sale specifice. Acest drept include adoptarea și exercitarea unei politici proprii regiunii. În limitele legii, este de dorit transferarea în competența regiunii și a unor sarcini care aparțin unor competențe naționale. Regiunea trebuie să dispună de mijloacele necesare realizării acestui scop”, conform proiectul de lege.

Inițiatorii specifică faptul că autonomia regiunii Ținutului Secuiesc nu afectează integritatea teritorială și suveranitatea statului român.

Cu respectarea principiului menționat mai sus:

„- Competențele, în limitele prezentului statut pot fi delegate regiunii de către alte nivele de administrare.

– Delegarea de competență trebuie să fie clar definită. Mijloacele materiale și financiare, care permit punerea în aplicare efectivă a acestor competențe adiționale, trebuie să fie asigurate în mod adecvat pe parcursul actului de împuternicire.

– Organele însărcinate cu punerea în aplicare a acestor competențe trebuie să se bucure, atât cât este posibil și în limitele legii, de libertatea de a-și adapta exercitarea acestora la condițiile specifice regiunii și la structurile sale organizatorice, cu o preocupare deosebită pentru eficacitate și conform doleanțelor locuitorilor regiunii”, conform mediafax.

Ținutul Secuiesc va avea președinte. Mandatul acestuia este de patru ani
Potrivit proiectului, va fi și un președinte al Ținutului Secuiesc, precum și autorități ale Scaunelor – Consiliul Scaunal și Președintele Scaunului. Va exista și un Consiliu Comunal, Consiliul Orășenesc, Consiliul Municipal și primar.

„Președintele Ținutului Secuiesc este ales de către cetățenii Ținutului Secuiesc prin alegeri libere și generale, prin vot secret și direct pentru o perioadă de patru ani. O persoană poate avea maxim două mandate ca președinte al regiunii autonome. Președintele Ținutului Secuiesc dispune de imunitate acordată demnitarilor. Acesta nu poate îndeplini alte funcții publice sau private”, se mai arată în proiectul de lege.

 

Source link

Facebook Comments Box

Eveniment

Incendiu puternic în județul Cluj. Pompierii s-au luptat mai bine de 4 ore cu flăcările care au păgubit tone de fân

Published

on

Incendiu puternic în județul Cluj. Pompierii s-au luptat mai bine de 4 ore cu flăcările care au păgubit tone de fân

Pompierii au avut de furcă la propriu cu incendiul care a ars mai mulți baloți de paie în comuna clujeană Mica.
„Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au desfășurat o intervenție de durată la un incendiu care a cuprins mai mulți baloți de fân în localitatea Nireș, comuna Mica. Apelul de urgență a venit în jurul orei 18:00, iar la fața locului s-au deplasat două autospeciale cu apă și spumă. Incendiul s-a manifestat la 60 de baloți de fân, fiecare cântărind aproximativ 500 de kilograme. Echipajele au fost ajutate pe timpul operațiunilor de stingere de către localnici, precum și de proprietarul baloților, care a adus un tractor cu furcă în față. Nu au fost persoane care să solicite îngrijiri medicale și nu a existat în niciun moment pericolul ca flăcările să se extindă, deși în apropiere se afla o hală dezafectată. După aproximativ patru ore și jumătate, pompierii au revenit la subunitate”, au transmis reprezentanții ISU Cluj.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

Source link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

Curajul voluntarilor clujeni care au participat la salvarea victimelor cutremurului din Turcia, răsplătit cu plachete de Prefectura Cluj

Published

on

Curajul voluntarilor clujeni care au participat la salvarea victimelor cutremurului din Turcia, răsplătit cu plachete de Prefectura Cluj

Rareș Urs, plutonier adjunct la ISU Cluj, și Oana Ciora, președintele Asociației Câini de Salvare Transilvania, au primit, miercuri, distincția ,,Onoare pentru Cluj – 2023”, pentru devotamentul și curajul dovedit pe timpul misiunii de salvare din Turcia.
Clujenii Rareș Urș și Oana Ciora au plecat în misiunea de salvare pe 8 februarie 2023, la câteva zile după producerea primului cutremur în Turcia, alături de câinii lor, Max și Dino, antrenați pentru situații de urgență.

Cei doi au primit, miercuri, din partea prefectului Irina Munteanu, distincția “Onoare pentru Cluj – 2023”. La ceremonie a participat și șeful Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj, Ion Moldovan. 

Și-au luat concediu pentru a da o mână de ajutor victimelor din Turcia
Atât Oana Ciora, cât și Rareș Urs au plecat în misiunea din Turcia din propria inițiativă, ca voluntari. Pentru a da o mână de ajutor, Rareș și-a luat concediu de odihnă și a plecat ca voluntar, împreună cu Asociația Câini de Salvare Transilvania.

„Rareș a dorit neapărat să participe la această misiune în Turcia, însă nu a fost nominalizat de către București pentru a participa din cadrul Inspectoratului nostru. Dar el a vrut să plece, așa că și-a luat concediu de odihnă și a plecat ca un component al Asociației Câine de Salvare Transilvania”, a explicat șeful ISU Cluj, Ion Moldovan.

Acesta a povestit că voluntarii depun un efort mare în timpul lor liber ca să-și formeze câinii pentru a salva viețile oamenilor. Șeful ISU Cluj vede în Asociația Câini de Salvare Transilvania un partener de nădejde al salvatorilor. În prezent, asociația are 12 membri, printre care și Rareș Urs, subofițer operativ din cadrul ISU Cluj.

Rareș Urs și Oana Ciora (în roșu)
„Sperăm că nu o să fie nevoie niciodată de câini de căutare”
Oana Ciora s-a bucurat că efortul și activitatea voluntarilor este recunoscută.

„Noi facem asta de peste 20 de ani și iată că am putut să fim de folos. Sperăm că nu o să fie nevoie niciodată de câini de căutare, dar noi continuăm să ne pregătim tocmai pentru situațiile care neprevăzute și neașteptate”, a povestit Oana Ciora.

De asemenea, clujeanca a mai spus că, împreună cu colegii din cadrul Asociației Câini de Salvare Transilvania, pregătește și câini de căutare a persoanelor pierdute în mediu natural, nu doar a victimelor prinse sub dărâmături. Cazurile de persoane pierdute în mediu natural sunt foarte multe și necesită un efort enorm, a explicat Oana Ciora.

„Facem asta cu multă, multă pasiune și dorință de a ne ajuta semenii. Este foarte important pentru noi faptul că suntem în acest context și că ne cunoașteți și știți ce putem să facem”, a conchis aceasta.

La rândul său, Rareș Urs a apreciat recunoașterea, din partea autorităților, a muncii și efortului depus de voluntari.

„Mă bucur că am avut ocazia să mergem într-o astfel de misiune și să reprezentăm România și Clujul. După cum știți, a fost o misiune destul de grea din toate punctele de vedere, dar, cum a spus și colega mea Oana, pentru asta ne pregătim”, a mărturisit Rareș Urs.

La finalul ceremoniei, prefectul Clujului, Irina Munteanu, le-a înmânat celor doi câte o plachetă cu distincția “Onoare pentru Cluj – 2023”.

„Vă suntem recunoscători și considerăm că Clujul este mai bogat cu dumneavoastră”, a spus prefectul Irina Munteanu.

Rareș Urs și Oana Ciora alături de prefectul Clujului, Irina Munteanu, și șeful ISU Cluj, Ion Moldovan
Șeful ISU Cluj a ținut să sublinieze și efortul depus de câinii de căutare și salvare Max și Dino, care au participat la misiune alături de cei doi voluntari clujeni.

„Să-i aplaudăm și pe câinii lor care n-au putut să-i aducă azi aici. De obicei au plecat peste tot cu câinii. Poate ați văzut și la Președinție, în sala de evenimente, unde n-au fost niciodată câini și totuși președintele Klaus Iohannis a acceptat să fie și câinii prezenți. Dino și Max sunt doi căței extraordinari”, a spus generalul Ion Moldovan.

Source link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

Contractele CNAIR reziliate cu Tirrena Scavi ajung vineri pe masa judecătorilor de la CAB / Tribunalul Comercial Cluj a admis insolvența constructorului din Italia

Published

on

Contractele CNAIR reziliate cu Tirrena Scavi ajung vineri pe masa judecătorilor de la CAB / Tribunalul Comercial Cluj a admis insolvența constructorului din Italia

Curtea de Apel București judecă vineri, 31 martie 2023, contestația constructorului italian Tirrena Scavi împotriva Companiei de Drumuri în dosarul celor trei contracte reziliate în decembrie 2022. Pe de altă parte, Tribunalul Comercial Cluj a decis luna aceasta să admită cererea de insolvență a antreprenorului Tirrena Scavi care nu mai derulează niciun contract cu CNAIR și nici nu mai poate participa pentru o perioadă de trei ani la licitații având un certificat negativ.
Astfel, judecătorii CAB urmează să judece, vineri plângerea Tirrena Scavi „executare contract administrativ”, conform datelor publice. Compania de Drumuri a reziliat în decembrie 2022 (poate mult prea târziu) trei mari contracte cu Tirrena Scavi: primul Lot al Drumului Expres Craiova – Pitești 58%, modernizarea DN 2 – A2 cu pasaj Cernica la doar 20% execuție și Centura Timișoara Sud la aproape 60% execuție, reziliere care s-a produs după trei certificate negative care au atestat lipsa de mobilizare. MAI MULTE AICI!

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

Source link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite

Copyright © 2023 iLoveYouCluj. Webdesign & Marketing - iPublicitate