Connect with us

Prin Oras

Mega-proiectul imobiliar din BORHANCI ar putea fi gata odată cu metroul

Alex Campian

Published

on

Mega-proiectul imobiliar din BORHANCI ar putea fi gata odată cu metroul

Mega-proiectul imobiliar din BORHANCI ar putea fi gata odată cu metroul. Deocamdată proiectul va intra în analiza urbaniștilor clujeni, spre aprobare. După mai bine de 1 an de la anunțul privind realizarea unui hub educațional în cartierul Borhanci, proiectul urbanistic zonal (PUZ) pentru dezvoltarea unei infrastructuri educaționale și de sănătate, precum și a unei infrastructuri sportive și a unei păduri-parc va fi înaintat spre aprobarea comisiei de urbanism din Primăria Boc.Un cartier cu de toate ce va concura cu o altă zonă ce se va dezvolta într-un viitor incert – SOPOR.Cel mai probabil, mega-cartierul Borhanci va face loc utilajelor și șantierelor în anul 2024, adică în perioadă electorală. Oricum, potrivit estimărilor optimiste ale reprezentanților administrației locale, „orizontul este 2026, odată cu funcţionarea centurii metropolitane”. Anunțul privind realizarea așa-numitului hub educațional Borhanci a fost făcut de edilul Emil Boc în noiembrie 2020. CITEȘTE ȘI: Emil Boc, despre HUB-ul educațional din Borhanci: „Orizontul este 2026, odată cu funcţionarea centurii metropolitane”PUZ-ul de dezvoltare a mega-cartierului Borhanci va intra spre aprobare în următoarea ședință de urbanism. Proiectul imobiliar din BORHANCI – temă prioritară pentru campania electorală din 2024Proiectul prevede reglementarea în cartierul Borhanci a unei serii de dotări publice esențiale întregului cartier: funcțiuni de sănătate – unitate de sănătate/centru pentru protonoterapie, sportive – bazin de înot, bază sportivă, educație, spații verzi – pădure-parc împreună cu dezvoltarea infrastructurii de circulație. Prin PUZ autoritățile urmăresc schimbarea destinației agricole a terenurilor și stabilirea reglementărilor urbanistice pentru realizarea acestui proiect. Așa-zisul hub educațional va cuprinde – creșă, grădiniță, școală generală, liceu. 
Bază sportivă – bazine de înot acoperit.Terenul ce a generat realizarea demersurilor pentru acest proiect ubranistic-imobiliar se află în Borhanci, cu folosința actuală de teren arabil, intravilan, și se află în proprietatea privată a municipiului Cluj-Napoca, în suprafață totală de 71,55 hectare.  „Pentru a ghida dezvoltarea cartierului Borhanci într-un mod sustenabil, modernizarea infrastructurii rutiere, realizarea de dotări publice, amenajarea cu spații publice și verzi este o prioritate”, se arată în documentația ce va fi aprobată de comisia de urbanism.Motivul dezvoltării acestui proiect stă în subdezvoltarea zonei„Având în vedere faptul că la ora actuală, în cartierul Borhanci nu există infrastructură educațională și sportivă publică, nici parc public amenajat, a fost propusă modificarea încadrării funcționale a teritoriului studiat prin PUZ”, se mai arată în documentația de urbanism. Zona dispune de „potențial de dezvoltare”Existența unei rezerve mari de teren, acces facil din str Borhanciului-Bicaz-Gheorgheni și realizarea viitoarei legături cu centura metropolitană, existența unor puncte de belvedere ce vor fi puse în valoare prin amenajarea propusă, consideră proiectanții. Riscurile aferente desfășurării acestui proiect sunt reprezentate de riscurile naturale, precum alunecările de teren. Prin intermediul obiectivelor sanitare, educaționale și de agrement pe care își propun să le realizeze autoritățile în Borhanci se va limita necesitatea deplasărilor pentru învățământ/agrement din această zonă spre centrul orașului. Modernizarea circulațiilor va face ca din colonia Borhanci să existe un acces ușor atât cu mijloace de transport în comun cât și cu mijloace alternative de transport, apreciază proiectanții. Proiectant: Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mîncu – Centru de Cercetare, Proiectare, Expertiză și ConsultingCITEȘTE ȘI: Proiectul de peste 2 MILIOANE de lei pentru dezvoltarea HUB-ului din Borhanci va fi realizat de Universitatea de Arhitectură din București20 de parcele 6 parcele pentru instituții și servicii publice
1 parcelă – creșă
1 paercelă – grădiniță 
1 parcelă – școală
1 parcelă – liceu
1 parcelă – pentru sănătate
1 parcelă – pentru bazinul olimpic
1 parcelă – complex sportiv10 parcele pentru pădure-parc
3 parcele pentru circulațiiEtapele dezvoltării proiectului imobiliar din Borhanci sunt:Aprobare PUZ prin HCLRealizare SF pentru obiectivele propuse în PUZAprobarea studiilor de fezabilitateDezmembrare conform PUZExproprieri pentru cauză de utilitate publicăIdentificarea posibilităților de finanțareContractare proiect tehnic și extindere utilitățiContractare execuție lucrări infrastructură rutierăContractare proiecte tehnice pentru fiecare obiectiv în parte, separat, în funcție de posibilitățile de finanțareContractare execuție pentru fiecare obiectiv în partePotrivit autorităților, în Borhanci ar urma să fie construit un hub educaţional – şcoală, grădiniţă, creşă, parc – pe o suprafață de cca 70 de ha, pe locul în care a fost promis în alte campanii electorale Cartierul Tineretului.Deocamdată, HUB-ul din Borhanci arată cam așa  

Source link

Facebook Comments Box

Actualitate

Istorie cu Boc! Primarul Clujului se întoarce la catedră pentru a-i ajuta pe elevi!

Cosmin Ardelean

Published

on

Boc, profesor la Bacalaureat! Primarul se oferă să predea istorie elevilor clujeni!

Primarul Emil Boc își demonstrează latura pedagogică! Edilul s-a oferit să predea lecții de istorie elevilor clujeni care se pregătesc pentru Bacalaureat, în cadrul unui program gratuit de mentorat lansat de Primăria Cluj-Napoca.

Peste 50 de elevi s-au înscris deja în acest proiect, care oferă pregătire gratuită pentru disciplinele de examen, cu ajutorul profesorilor voluntari. “Este un proiect care face diferența și arată forța Clujului comunitar: atunci când ideile bune sunt promovate, putem reuși”, a declarat Boc.

Programul “Mentorat pentru Bacalaureat” este un rezultat al “eco-sistemului clujean”, prin care comunitatea se implică în proiecte de interes pentru viitorul copiilor, a subliniat primarul. “Sunt mai mulți profesori și asociații de profil care s-au implicat în acest proiect și merită tot respectul nostru”, a adăugat el.

Boc, absolvent al Facultății de Istorie și Filosofie și al Facultății de Drept, se simte încrezător în capacitatea sa de a-i ajuta pe elevi. “Dacă timpul îmi va permite, mă voi înscrie și eu, pentru a putea să susțin unele lecții de istorie, acolo mă mai pricep și eu, pentru a pregăti elevii de Bacalaureat”, a spus primarul.

Programul, susținut de Primăria Cluj-Napoca și Asociația Beard Brothers, oferă pregătire gratuită pentru matematică, limba română, istorie, geografie, fizică, logică, psihologie și sociologie. Toate sesiunile sunt susținute de mentori voluntari, profesioniști și studenți cu experiență.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Cluj, blocat în trafic! Drumul salvator întârzie! Când vom scăpa de cozi?

Cosmin Ardelean

Published

on

Cluj-Napoca, tot mai departe de fluidizarea traficului: Drumul Tureni – Autostrada, gata abia în vară!

Clujenii care sperau la o rezolvare a problemelor de trafic din zona metropolitană vor mai avea de așteptat! Deși anunțat ca o soluție-cheie pentru decongestionarea traficului, drumul expres de la Tureni la Autostrada Transilvania nu va fi gata mai devreme de luna iunie 2025.

Acest “ciot” de doar 5 kilometri, dar de o importanță strategică pentru regiune, întârzie să fie finalizat, spre dezamăgirea experților și a șoferilor. Asociația Pro Infrastructură a criticat dur întârzierile, subliniind că antreprenorii nu și-au respectat termenele, în ciuda “circumstanțelor atenuante” de a fi la primul lor proiect de anvergură.

“Din păcate… constructorii ne-au dezamăgit și nu vedem cum vor putea să dea drumul la circulație mai devreme de sfârșitul lunii iunie 2025, în cel mai optimist scenariu”, precizează Asociația Pro Infrastructură.

Contractul pentru acest drum expres a fost semnat în 28.07.2023 cu asocierea Dimex-Con-A, cu ordin de începere emis în 21.08.2023. Termenul inițial de finalizare era februarie 2025, dar se pare că acest termen nu va fi respectat.

Proiectul, cu un cost estimativ de 568 de milioane de lei (fără TVA), presupune construcția a șapte poduri și viaducte, cel mai lung având 258 de metri și traversând Valea Racilor.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

“Oserul” invadează centrul Clujului! Târg de vechituri URIAȘ, cu muzică, reparații și clătite GRATIS!

Cosmin Ardelean

Published

on

Vino să te bucuri de “Oser” în centrul Clujului! Eveniment UNIC, cu atmosferă de sărbătoare!

Cluj-Napoca se pregătește să găzduiască un eveniment unic! Asociația Daisler anunță cu entuziasm organizarea “Der Flohmarkt – Oserul din Centrul Clujului”, un târg de vechituri care va transforma inima orașului într-un spațiu vibrant, plin de comori ascunse și atmosferă efervescentă.

Pe 10 și 17 mai 2025, clujenii vor avea ocazia să se piardă printre tarabele pline de obiecte cu poveste, să vândă sau să schimbe bunuri și să interacționeze cu oameni pasionați de sustenabilitate și reutilizare. “Der Flohmarkt” nu este doar un simplu târg, ci o experiență completă, cu ateliere de reparații pentru a da o nouă viață obiectelor vechi, muzică antrenantă oferită de Digitalove și, ca bonus, clătite gratuite pentru toți participanții!

“Pe 10 și pe 17 mai 2025 te invităm și așteptăm la Der Flohmarkt – Oserul din Centrul Clujului, organizat de Asociație Daisler. Locația exactă (care stradă) va fi anunțată în curând”, au transmis organizatorii, lăsând un strop de suspans în aer.

Evenimentul este un prilej de a promova un stil de viață sustenabil și de a descoperi frumusețea obiectelor cu patina timpului. Clujenii sunt încurajați să se înscrie și să participe activ la acest proiect, care promite să aducă un suflu nou în centrul orașului.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite