Connect with us

Orasul Tau

Refugiu Cultural și Leagăn al Înălțării: Casa Heltai – Fosta Reședință a Prințului István Bocskai și Primul Atelier Tipografic din Cluj

Anamaria Ioana

Published

on

În centrul Clujului, o bijuterie arhitecturală își dezvăluie taina și istoria încă de la finalul secolului al XV-lea. Cunoscută sub numele de Casa Heltai, sau mai familiar, „Casa Tipografului”, această clădire păstrează cu mândrie amintiri și tradiții care răsfrâng importanța sa culturală în Transilvania.

File:Kolozsvar Matyas kiraly szulohaza.JPG - Wikimedia Commons

Casa Heltai, cunoscută și sub numele de „Casa Tipografului”, nu reprezintă doar o prezență impunătoare în peisajul urban, ci și un mărturisitor al evoluției istorice și culturale a Transilvaniei. Înălțată de familia Eppel la sfârșitul secolului al XV-lea, această clădire a devenit un epicentru al inovației culturale și religioase sub îndrumarea tânărului Gaspar Heltai, transformând destinul atât al acestei locuințe, cât și al întregului oraș.

Primul Atelier Tipografic din oraș: Casa Heltai

În mijlocul secolului al XVI-lea, orașul Cluj a fost martorul unei transformări remarcabile, datorată unei personalități de excepție, pe nume Heltai Gaspar. Predicator lutheran de origine săsească, Heltai Gaspar nu a adus doar convingeri religioase cu el, ci și o viziune amplă asupra culturii și progresului. Sosirea sa în Cluj a marcat începutul unei schimbări profunde, care avea să influențeze nu doar sfera religioasă, ci și cea culturală a orașului.

Heltai Gaspar nu era doar un predicator lutheran, ci și un pionier al cuvântului scris. A amenajat în Cluj prima tipografie, care a devenit una dintre cele mai mari din Transilvania. Prin intermediul tiparului, ideile și reforma religioasă propovăduite de Heltai au căpătat o forță motrice, contribuind la răspândirea lor în întreaga regiune. Tipografia a reprezentat o fereastră către Renașterea culturală, aducând lumină în tenebrele ignoranței, și consolidând astfel poziția orașului Cluj ca centru cultural și religios al Transilvaniei.

De asemenea, Casa Heltai a avut o semnificație istorică și politică aparte, fiind reședința singurului principe al Transilvaniei născut la Cluj, și anume István Bocskai. Această îmbinare a istoriei culturale și politice a făcut din Casa Heltai un punct de referință în evoluția și identitatea orașului.

La data de 1 ianuarie 1557, István Bocskai a venit pe lume în Casa Heltai, marcând începutul unei vieți care avea să influențeze profund istoria regiunii. Puțini știu că tatăl său, György Bocska, un susținător al Habsburgilor, a fost arestat și ținut prizonier în aceeași casă a familiei Heltai, conform ordinului emis de principele János Zsigmond.

István Bocskai a avut o șansă rară în istorie, fiind aproape să devină regele Ungariei. Cu toate acestea, în ciuda acestei oportunități excepționale, a decis să refuze această onoare. Alegerea sa a avut un impact profund asupra evoluției politice și sociale a regiunii în acea perioadă tumultuoasă.

 

Odată cu trecerea anilor, Casa Heltai și-a schimbat proprietarii, fiind deținută de diverse familii influente, printre care se numără Teleki și Bethlen. Descoperirile arheologice au relevat chiar existența unui pasaj sub clădire, sugerând că aceasta a servit drept refugiu în perioade tulburi din istorie. Între anii 1870 și 1890, clădirea a găzduit sediul poștei orașului, contribuind la infrastructura și comunicarea locală.

În anul 2009, Casa Heltai a intrat într-o nouă etapă a existenței sale, devenind sediul central al Universității Sapientia, reprezentând astfel Universitatea Maghiară Ardeleană. Astfel, această clădire își continuă tradiția de a sluji comunitatea, de la propagarea cuvântului tipărit la oferirea unei educații superioare de calitate.

Reședința din Vecinătatea Casei Heltai, Locul Nașterii Regelui Ungariei, Matei Corvin

La câțiva pași distanță de Casa Heltai se găsește locuința în care s-a născut unul dintre cei mai mari regi ai Ungariei, Matei Corvin.

Conform legendelor vremii, Marele Rege al Ungariei, Matei Corvin, s-a născut în noaptea dintre 23 și 24 februarie 1443, în Casa Matia din inima Clujului. Inițial cunoscută sub numele de „Casa Stefan Kolb”, această locuință este unul dintre cele mai vechi monumente de arhitectură din Cluj și reprezintă unicul palat clujean din perioada de tranziție de la stilul gotic la cel renascentist. Numele său de botez, Matia, i-a fost atribuit datorită faptului că s-a născut în ajunul zilei de 24 februarie, o zi consacrată în calendarul catolic comemorării Apostolului Matia.

Mama lui Matei Corvin era Erzsébet Szilágy, contesă din familia nobilă maghiară Szilágy, cu origini în Comitatul Sălaj, în timp ce tatăl său era Iancu de Hunedoara, voievod al Transilvaniei, descendent al unui cneaz valah.

 

Rege al Ungariei la Vârsta de 14 Ani: Matei Corvin

 

Tatăl lui Matei Corvin a murit în 11 august 1456, din cauza ciumei, iar după moartea sa, oligarhia maghiară a recăpătat puterea. Ladislau Postumul a fost ales lider nominal, în locul lui Iancu de Hunedoara, însă adevărații conducători erau familiile maghiare Garai, Ujlaki și Cillei, care urmăreau să combată influența familiei Huniade. Astfel, au convins pe tânărul rege Ladislau să ordone inculparea și condamnarea la moarte prin decapitarea lui László (Ladislau Corvin), fiul cel mare al lui Iancu de Hunedoara. Fiul mai mic al lui Iancu, Matei Corvin, încă un copil, a fost, de asemenea, din motive de intrigă, aruncat în închisoare. Ulterior, a izbucnit un război civil, iar Ladislau Postumul a fugit în Boemia, luându-l pe micul Matei Corvin cu el.

Erzsébet Szilágy, soția lui Iancu de Hunedoara, a organizat armatele loiale soțului său și a reușit să pună capăt războiului civil, învingând forțele marii nobilimi. Regele Ladislau Postumul a murit în circumstanțe suspecte în Cetatea din Praga la 23 noiembrie 1457, iar mai mulți dintre cei care l-au influențat să-l condamne pe Ladislau de Hunedoara au fost uciși la ordinul Elisabetei sau al lui Mihai Szilágy.

Dieta Națională s-a reunit la Buda pentru a alege un nou rege, iar în prezența armatelor lui Huniadi, staționate pe Dunărea înghețată, a fost ales rege Matei Corvin, în vârstă de 14 ani, care trebuia să fie răscumpărat și adus de la Praga.

Matia Corvin a devenit rege al Ungariei la vârsta de 14 ani și a condus țara timp de peste trei decenii, între 1458 și 1490. Regele Boemiei, George Podiebrad, a acceptat să-l elibereze doar în schimbul promisiunii că se va căsători cu fiica sa, Ecaterina. Matei Corvin a promis și a ținut această promisiune. A urcat pe tronul Ungariei și s-a dovedit unul dintre cei mai capabili conducători.

Însă, după ce Matei Corvin a devenit rege, Frederic de Habsburg i-a reproșat că nu are origini regale, ci că tatăl său este român. Conform legendelor vremii, atunci când i s-a reproșat că nu are origini regale, Matei Corvin, la rândul său, făcea trimitere la originile sale române.

După moartea socrului său, în urma unui război cu Polonia, Matei Corvin a devenit și rege al Boemiei. S-a războit și cu împăratul Frederic de Habsburg, de la care a obținut vaste teritorii în Austria, inclusiv Viena.

Matei Corvin a purtat campanii împotriva Imperiului Otoman în Valahia și Moldova, Serbia și Bosnia. Relațiile sale cu voievozii români Vlad Țepeș și Ștefan cel Mare au fost fluctuante. El l-a arestat pe Vlad Țepeș, însă apoi l-a sprijinit în întoarcerea sa pe tron. Ștefan cel Mare a devenit vasalul lui Matei Corvin, care i-a dăruit peste 80 de sate în Transilvania. Ștefan cel Mare a devenit, astfel, unul dintre cei mai importanți proprietari feudali din Transilvania.

Matei Corvin a creat și cea mai mare bibliotecă din Europa, după cea de la Vatican. Domnea asupra unor teritorii care se întindeau de la vest de Viena până în Transilvania și din Silezia până la Marea Adriatică.

 

Teoria Otrăvirii cu Plumb a Regelui Matei Corvin

Marea nobilime nu s-a împăcat niciodată cu prezența lui Matei Corvin pe tronul Ungariei și a căutat mereu modalități de a-l detrona. Conform unei legende, acești mari nobili ar fi reușit să-și pună planul în aplicare cu ajutorul reginei Beatrice, prima soție a regelui.

Se spune că medicul reginei l-ar fi tratat pe regele Matei pentru reumatism, dar în realitate l-ar fi otrăvit cu plumb. Astfel, regele Matei a murit încet, otrăvit, înainte să atingă vârsta de 50 de ani. Varianta oficială susține că regele a decedat la 6 aprilie 1490, la Viena, după un banchet în timpul căruia a început să se simtă rău. Moartea sa a reprezentat pierderea de pe scena politică a Ungariei medievale a ultimei personalități regale.

Matia Corvin a fost una dintre personalitățile de seamă din istoria Transilvaniei și a Europei. Deși nu a fost privit cu aceeași fascinație și simpatie ca tatăl său, în timpul domniei sale, Ungaria a cunoscut cea mai vastă întindere din istoria sa.

Facebook Comments Box

Orasul Tau

Pe raza comunei Tureni, în perioada 25.03.2024 – 12.04.2024, au fost anunțate activități de fertilizare organică a terenurilor

Tudor Calinescu

Published

on

ℹ️ Urmare a sesizărilor primite de la cetățeni și a discuțiilor avute cu reprezentanții autorităților locale, privind posibile situații de disconfort olfactiv, au fost verificate zonele Aiton – Tureni – Feleacu, și venim cu următoarele precizări:
➡️ Pe raza comunei Tureni, în perioada 25.03.2024 – 12.04.2024, au fost anunțate activități de fertilizare organică a terenurilor.
⏺️ Activitatea este reglementată potrivit Ghidului de bune practici agricole, iar în această perioadă se utilizează îngrășăminte de natură organică, de origine animală sau îngrășăminte chimice, iar fermierii / utilizatorii au obligația de a anunța unitatea administrativ teritorială, unde se desfășoară operațiunea de fertilizare, cu privire la începutul și durata campaniei de utilizare.
➡️ Această activitate a fost anunțată primăriei Tureni, informația fiind diseminată în comunitate, conform prevederilor legale, întrucât poate fie generatoare de disconfort olfactiv.

În urma sesizărilor, inspectorii de mediu au demarat verificări în zonele Aiton – Tureni – Feleacu pentru a identifica sursa problemei.

În cadrul investigațiilor, s-a constatat că în comuna Tureni au avut loc activități de fertilizare organică a terenurilor în perioada 25 martie – 12 aprilie 2024. Această activitate este conformă cu Ghidul de bune practici agricole și implică utilizarea îngrășămintelor de natură organică, de origine animală sau chimică.

Conform reglementărilor, fermierii și utilizatorii au obligația de a anunța unitatea administrativ teritorială cu privire la începutul și durata campaniei de fertilizare. În acest caz, primăria comunei Tureni a fost informată în prealabil, iar informația a fost diseminată în comunitate conform prevederilor legale.

Precizările reprezentanților Prefecturii Cluj vin în contextul în care astfel de activități agricole pot fi generatoare de disconfort olfactiv, iar autoritățile sunt atente să monitorizeze respectarea regulilor în vederea protejării mediului și a bunăstării comunității locale.

 

Facebook Comments Box
Continue Reading

Orasul Tau

Grigorescu din Cluj-Napoca: Cartierul Cel Mai Dorit din Europa

Stefania Heinz

Published

on

În inima Transilvaniei, într-un colț pitoresc al României, se află un cartier cu totul special: Grigorescu. Situat în Cluj-Napoca, acest cartier a devenit cunoscut nu numai pentru frumusețea sa naturală, ci și pentru calitatea vieții remarcabilă pe care o oferă locuitorilor săi. Considerat nu doar cel mai bun, ci și cel mai sigur cartier din Europa, Grigorescu îmbină armonios eleganța urbană cu confortul și siguranța.

Cluj-Napoca se clasează pe locul 13 în topul celor mai sigure orașe din lume, având un indice de criminalitate sub 20%. Acest procent reflectă un nivel redus al infracționalității, incluzând un număr redus de crime, tâlhării, furturi de mașini și furturi de buzunare, conform informațiilor prezentate de Stirileprotv.ro.

Pe lângă Cluj Napoca, România mai are patru orașe în clasament.

Conform statisticii, Brașovul ocupă locul 2 în topul orașelor sigure din România. Este urmat de Timișoara, Iași și București.

În spatele scorului excelent al Cluj-Napoca stau măsuri eficiente de securitate, cooperare comunitară și eforturi susținute ale autorităților locale.

Rank City Safety Index
1 Cluj-Napoca, Romania 77.9
2 Prague, Czech Republic 75.4
3 Timisoara, Romania 74.3
4 Brno, Czech Republic 73.9
5 Warsaw, Poland 73.9
6 Krakow (Cracow), Poland 73.3
7 Bucharest, Romania 71.9
8 Nizhny Novgorod, Russia 71.6
9 Wroclaw, Poland 71.4
10 Bratislava, Slovakia 69.5
11 Poznan, Poland 68.7
12 Gdansk, Poland 65.9
13 Budapest, Hungary 65.6
14 Varna, Bulgaria 64.1
15 Moscow, Russia 63.9
16 Lviv, Ukraine 61.7
17 Saint Petersburg, Russia 60.8
18 Sofia, Bulgaria 58.9
19 Kiev (Kyiv), Ukraine 54.9
20 Yekaterinburg, Russia 53.7
21 Novosibirsk, Russia 52.4
22 Kharkiv, Ukraine 51.4
23 Minsk, Belarus 47.6
24 Odessa (Odesa), Ukraine 45.9
25 Dnipro, Ukraine 45.4

Calitatea Vieții de Excepție

Cu străzi îngrijite și parcuri bine întreținute, Grigorescu emană o atmosferă de liniște și rafinament. Spațiile verzi abundente și aerul curat fac din acest cartier un adevărat paradis pentru cei care caută să scape de agitația urbană. Casele și blocurile elegante se îmbină perfect cu natura din jur, oferind un cadru deosebit de plăcut pentru locuire.

Siguranța – O Prioritate

Siguranța locuitorilor este o prioritate în Grigorescu. Cu străzi luminate și patrule de poliție active, acest cartier oferă un mediu sigur și protejat pentru toți rezidenții săi. Este un loc unde oamenii se pot simți în siguranță, indiferent de ora sau de ziua în care se află pe străzi.

Renovarea Malului Someșului – Un Element Cheie

Renovarea malului Someșului a reprezentat un moment crucial pentru Grigorescu. Această inițiativă a îmbunătățit nu numai aspectul estetic al cartierului, ci și calitatea vieții pentru locuitori. Prin crearea unor zone de agrement și recreere pe malul râului, Grigorescu a devenit și mai atractiv pentru rezidenți și turiști deopotrivă. Acest lucru a avut un impact semnificativ și asupra pieței imobiliare locale, determinând o creștere a prețurilor apartamentelor și caselor cu cel puțin 10%.

Un Cartier Curat și Verde

Grigorescu este cunoscut nu numai pentru frumusețea sa, ci și pentru curățenia și verdele său abundent. Locuitorii se bucură de spații verzi bine întreținute și de străzi curate, iar acest lucru contribuie la o calitate superioară a vieții. Este un cartier în care toți își doresc să trăiască, datorită mediului său prietenos și a confortului oferit.

Concluzie

Cu peisaje pitorești, siguranță și un mediu prietenos, Grigorescu din Cluj-Napoca se afirmă ca unul dintre cele mai dorite cartiere din Europa. Renovarea malului Someșului a adus un plus de valoare și a contribuit la creșterea atracției acestui cartier. Cu un mix echilibrat de natură și urbanism, Grigorescu este cu siguranță un loc în care să îți dorești să trăiești.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Orasul Tau

Polițiștii locali au distribuit mărțișoare în trafic.

Stefania Heinz

Published

on

Începutul unei primăveri frumoase este marcat de un mărțișor! Astăzi, cu ocazia zilei de 1 Martie, între orele 09.00-11.00, polițiștii locali din cadrul Primăriei Cluj-Napoca au împărțit mărțișoare și zâmbete șoferițelor și doamnelor aflate în trafic în zona centrală a orașului.

Pe lângă simbolurile primăverii, polițiștii locali au transmis și recomandări privind circulația în condiții de siguranță.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite