Connect with us

Sanatate

Vaccinul actualizat anti-COVID al Novavax, aprobat în SUA. O doză costă 130 de dolari, iar guvernul american nu mai achită costurile

Published

on

Vaccinul actualizat anti-COVID al Novavax, aprobat în SUA. O doză costă 130 de dolari, iar guvernul american nu mai achită costurile


Agenţia pentru alimente şi medicamente din Statele Unite a anunţat marţi că a autorizat versiunea actualizată a vaccinului anti-COVID dezvoltat de compania Novavax pentru utilizare în regim de urgenţă la persoane cu vârste de peste 12 ani.
Compania Novavax, cu sediul general în statul american Maryland şi al cărei vaccin anti-COVID-19 reprezintă singurul ei produs comercializat pe piaţă, a adoptat măsuri de reducere a costurilor şi mizează pe vânzările comerciale ale vaccinului ei actualizat pentru a se menţine pe linia de plutire. În caz contrar, compania americană a precizat că ar putea să nu mai rămână solvabilă.

Directorul Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Statele Unite (CDA) a autorizat luna trecută utilizarea pe scară largă a vaccinurilor actualizate anti-COVID-19 produse de “rivalii” companiei Novavax, alianţa Pfizer-BioNtech şi Moderna. Acele seruri cu ARN mesager au primit recomandarea de a fi utilizate pentru persoanele cu vârste de peste şase luni în cadrul campaniei de vaccinare a populaţiei americane din toamna acestui an, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Comitetul Consultativ pentru Practici de Imunizare (ACIP) din cadrul CDC nu se va întruni din nou pentru a examina vaccinul actualizat al companiei Novavax, a declarat un purtător al său de cuvânt.

“Recomandarea formulată de ACIP luna trecută, care a fost apoi aprobată de directorul CDC, se referă la toate vaccinurile actualizate anti-COVID-19 ce au fost licenţiate sau autorizate de FDA, inclusiv la cele care sunt aşteptate să fie licenţiate sau autorizate în lunile viitoare”, a adăugat acelaşi purtător de cuvânt.

Compania Novavax, al cărei vaccin bazat pe proteine recombinate foloseşte o tehnologie utilizată de mai multe decenii în combaterea bolilor, a ratat intervalul extrem de profitabil din timpul pandemiei de care au beneficiat rivalii săi ce au produs vaccinuri cu ARN mesager, din cauza unor probleme de producţie care au întârziat depunerea cererii de autorizare în perioada în care COVID-19 făcea ravagii în rândul populaţiei.

Vaccinul original creat de Novavax împotriva COVID-19 a fost autorizat în Statele Unite abia în iulie 2022, la mult timp după ce serurile Pfizer şi Moderna erau deja utilizate.

Potrivit CEO-ului Novavax, John Jacobs, compania aştepta autorizarea de la FDA pentru a livra primele tranşe cu vaccinul său actualizat, iar acest fapt se va produce în zilele următoare.

Guvernul american a declarat încheierea stării de “urgenţă de sănătate publică” cauzată de pandemia de COVID-19 în luna mai 2023, predând responsabilitatea de vaccinare către sectorul privat.

Întrucât Guvernul de la Washington nu mai achită costurile de vaccinare pentru milioane de americani, poticnirile din sectorul asigurărilor medicale, care au încetinit administrarea noilor vaccinuri ale rivalilor săi ar putea să-i permită companiei Novavax să îi prindă din urmă, a declarat John Jacobs.

“Există un semnal pentru o cerere puternică. Este abia începutul sezonului”, a adăugat el.

Toate cele trei vaccinuri actualizate vizează varianta XBB.1.5 a noului coronavirus. XBB.1.5 este o subvariantă de Omicron care a fost dominantă în Statele Unite pentru cea mai mare parte a anului 2023, dar care a fost depăşită între timp de alte variante, întrucât virusul continuă să sufere noi mutaţii.

Novavax a stabilit un preţ de 130 de dolari per doză pentru vaccinul său, în concordanţă cu preţul de 120 de dolari pentru vaccinul Pfizer-BioNTech şi de 129 de dolari pentru serul Moderna.

Source link

Facebook Comments Box

Sanatate

“Inimi în dar”, campanie naţională în luna decembrie. INSP: Boala cardiovasculară rămâne principala cauză de mortalitate în lume

Published

on

“Inimi în dar”, campanie naţională în luna decembrie. INSP: Boala cardiovasculară rămâne principala cauză de mortalitate în lume


Institutul Naţional de Sănătate Publică avertizează, luni, că boala cardiovasculară continuă să rămână principala cauză de morbiditate şi mortalitate în lume.
”Boala cardiovasculară (BCV) continuă să rămână principala cauză de morbiditate şi mortalitate în lume. Decesele cauzate de BCV rămân alarmant de ridicate şi se estimează că în 2030 vor atinge cifra de 23 de milioane, deşi ratele generale ale mortalităţii s-au redus în ultimele decenii”, afirmă, luni, specialiştii INSP.

Potrivit acestora, grupul bolilor cardiovasculare include afecţiuni ale inimii, boala vasculară cerebrală şi boli ale aparatului circulator. 

”Acestea cuprind toate bolile inimii și ale sistemului circulator, incluzând hipertensiunea arterială, cardiopatia ischemică, insuficiența cardiacă și accidentul vascular cerebral”, precizează INSP.

Potrivit sursei citate, factorii de risc cardiovascular sunt multipli şi se pot împărţi în doua categorii: neinfluenţabili şi influenţabili.

 ”Primii includ,  genul, vârsta, poziţia socioeconomică, factorii de mediu şi antecedentele familiale ale bolii. Factorii de risc modificabili pentru bolile cardiovasculare includ hipertensiunea arterială, diabetul, obezitatea, hipercolesterolemia, consumul de tutun şi produse conexe, stresul, tulburările de somn, stilul de viaţă sedentar, consumul dăunător de alcool şi alimentaţia nesănătoasă.

De asemenea, prezenţa hipertensiunii arteriale reprezintă un factor de risc pentru apariţia accidentului vascular cerebral, infarctului miocardic, etc.”, arată INSP.

Potrivit specialiștilor, s-a dovedit faptul că, prin renunțarea la fumat, reducerea cantității de sare, consumul mai mare al fructelor și legumelor, activitatea fizică regulată și evitarea consumului excesiv de alcool se reduce riscul apariției de boli cardiovasculare. (…) De asemenea, identificarea persoanelor cu risc crescut cardiovascular permite un tratament adecvat precoce.

”În acest context, în luna decembrie se derulează la nivel naţional, sub sloganul «Dăruiţi o inimă sănătoasă celor dragi! Cunoaşteţi-vă riscul şi preveniţi apariţia bolilor cardiovasculare!» campania privind prevenţia bolilor cardiovasculare – «Inimi în dar»”, a mai transmis INSP.

Iată care ar fi cei 10 paşi pentru sănătatea inimii:

Source link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Sanatate

Vin banii din PNRR pentru spitalele clujene. În ce vor fi investiți

Published

on

Vin banii din PNRR pentru spitalele clujene. În ce vor fi investiți


Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe și Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, au semnat contractele de finanțare pentru proiectele care vizează reducerea riscului de infecții nosocomiale în spitalele clujene.
Instituțiile medicale din subordinea forului administrativ județean care vor beneficia de aceste investiții din bani europeni sunt Spitalul de Pneumoftiziologie „Leon Daniello”, Spitalul de Boli Infecțioase și Spitalul de Urgență pentru Copii. Valoarea totală a celor trei proiecte finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență este de 11.741.486,8 lei, cu TVA inclus.

„Ceea ce ne dorim este să oferim un plus de siguranță pacienților clujeni, motiv pentru care aceste proiecte europene câștigate de noi reprezintă un nou pas înainte pentru sectorul medical clujean. Banii europeni pe care am reușit să îi atragem vor fi utilizați în scopul prevenirii infecțiilor asociate asistenței medicale, precum și pentru asigurarea unui act medical de înaltă calitate”, a transmis șeful CJ Cluj, Alin Tișe.

Printre dotările ce urmează a fi achiziționate pentru cele trei unități sanitare se numără 235 de sisteme digitalizate de monitorizare a igienei mâinilor, 26 de sisteme de purificare și dezinfectare a aerului, un sistem de prelevare aerofloră, 8.400 de seturi de oxigenoterapie cu umidificator și cu adaptor inclus, un sistem UV pentru testarea dezinfecției mâinilor, precum și un sistem UV pentru testarea dezinfecției suprafețelor.

De asemenea, mai sunt propuse spre achiziționare un sistem automat de identificare microbiană prin spectrometrie de masă, 50 de sisteme de decontaminare/tratare a aerului din încăperi, patru sisteme cu abur și dezinfectant pentru decontaminare și dezinfecție rapidă de nivel înalt a suprafețelor greu accesibile, în prezența umană, un echipament de evidențiere a încărcăturii microbiologice pe suprafețe și un echipament de evidențiere a încărcăturii microbiologice în aer.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

Source link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Sanatate

Rafila: Pentru prima dată, pacienții cu boli cronice beneficiază de vaccinare gratuită

Published

on

Rafila: Pentru prima dată, pacienții cu boli cronice beneficiază de vaccinare gratuită


Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunţat că, în premieră, pacienţii cu boli cronice din România beneficiază de vaccinare gratuită.
„Pentru prima dată, pacienții cu boli cronice din România beneficiază de vaccinare gratuită!
Decizia Ministrului Sănătății de a propune compensarea integrală a vaccinurilor necesare pacienților cu boli cronice a fost aprobată de Guvernul României. Vaccinarea protejează deopotrivă copiii și adulții, ceea ce este esențial, mai ales pentru pacienții cu boli cronice.
Mulțumim Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice și tuturor profesioniștilor din sănătate care au lucrat pentru realizarea acestui proiect!” – a transmis ministrul Alexandru Rafila, de Ziua Națională, pe pagina sa de Facebook.
 
„Un proiect destinat accesului pacienților la un program de vaccinare gratuit, care ne pune in rândul țărilor europene! Mulțumim tuturor partenerilor fără de care nu am fi reușit sa ajungem aici!” au răspuns, la rândul lor, reprezentanții Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

Source link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite

Copyright © 2023 iLoveYouCluj. Webdesign & Marketing - iPublicitate