Connect with us

Social

A apărut o nouă metodă de înșelăciune în România: falșii „angajați” ai firmelor de utilități!

Calin Roman

Published

on

Se prezintă de obicei două persoane, care se identifică ca fiind reprezentanți ai unor firme care au activități în domeniul siguranței privind gazul, apa sau chiar de la deratizare. (agent șef principal Traian Morar)

Agentul șef principal de poliție, Traian Morar, a prezentat modul de operare al unor infractori ale căror victime cad, în general, bătrânii. La Poliție sunt înregistrate lunar cinci, șase plângeri ale unor persoane înșelate de falși instalatori sau reprezentanți ai firmelor de utilități.
Sub pretextul unor reparații sau verificări, hoții intră în case și solicită bani pentru lucrările pe care pretind că le-au efectuat. Traian Morar arată uneori, răufăcătorii urmăresc unde își ține victima economiile sau lucrurile de valoare, unul dintre ei ii distrage atenția, iar celălalt ii fură banii sau bijuteriile:

Vin în general îmbrăcăți în salopete. Se mișcă foarte repede, victimei îi spun că se grăbesc, ca nu au timp să stea. Solicită o taxă pentru efectuarea unor verificări sau lucrări, eliberând pentru aceasta anumite chitanțe. Dacă, știu eu, ștampilele de pe chitanță sunt mișcate, astfel încât să nu poată fi identificată firma care le emite, asta trebuie să fie un semn de întrebare.

Persoanele care se confruntă cu astfel de situații trebuie să știe că la apă, termoficare sau electricitate reprezentanții firmelor nu vin decât dacă sunt chemați de proprietar sau administratorul blocului pentru a remedia o defecțiune. Gazul este singura dintre companiile de utilități care efectuează periodic verificări la instalații.

Reprezentantul E-ON, Oana Demian, spune că, pentru serviciile prestate, angajații sau partenerii firmei de gaz nu percep bani, plata serviciilor regăsindu-se în facturile emise de companie. Oana Demian sfătuiește cetățenii ca, dacă la ușă apar reprezentanți de la gaz, să li se solicite legitimația și mai ales ordinul de serviciu, în care obligatoriu este trecută zona unde angajatul lucrează în respectiva zi. Dacă există suspiciuni,Oana Demian le recomandă oamenilor să sune fie la 112, fie la numerele unice ale E-ON, ca să se asigure că nu au de-a face cu o înșelătorie:

Le recomandăm clienților să solicite actele de identificare ale persoanei care-și asumă calitatea de angajat al companiei noastre, legitimația de serviciu, precum și ordinul de serviciu în baza căruia se află la această adresă. Totodată, precizăm că angajații companiei noastre nu fac niciun fel de încasări pe teren, la domiciliul clienților. Plata serviciilor efectuate se face în baza unei facturi explicite, care se emite ulterior. Dacă anumite persoane solicită bani sau documente în numele companiilor E-ON, ii rugăm pe cei care se confruntă cu astfel de situații să sesizeze compania noastră la numerele de telefon 0800-800-366 sau 0265.200.366 sau să se adreseze celei mai apropiate secții de poliție.

La fel ca la metoda “accidentul”, victimele căutate de infractori sunt bătrânii, mai ușor de păcălit. Agentul șef principal de poliție Traian Morar spune că în aceste situații copiii persoanelor în vârstă au un rol important în prevenirea acestui gen de infracțiuni:

Mare atenție recomandăm persoanelor vârstnice și mai ales copiilor acestora. Dacă au părinți bătrâni, care locuiesc singuri, persoane în vârstă 70 și – 80 de ani, e bine să stea de vorbă din când în când cu ei și să le reamintească că toate lucrurile de genul acesta se fac prin Asociația de proprietari, iar firmele anunță din timp aceste lucrări și specifică pe apartamente. Fiecare apartament este programat la o anumită perioadă de timp. Nu vine nimeni între aceste perioade să-ți verifice instalația, decât dacă-l chemi tu sau Asociația de proprietari.

În general, hoții care se erijează în falși infractori nu sunt violenți, pentru că, la intervale de timp, aceștia revin la domiciliul victimei și, folosindu-se de aceeași metodă, solicită noi sume de bani.
În plus, mulți nici măcar nu își dau seama că au fost victima unei înșelătorii și, de aceea, nu toate aceste cazuri sunt reclamate la Poliție.

Source Link

Facebook Comments Box
Continue Reading
Advertisement Partidul National Liberal <
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social

Un Locuitor dintr-un bloc din Gheorgheni Se Întreabă Cum Să bea Vecinul O Supă Din Cocoșul Enervant?” / Răspunsul Neașteptat Pe Care L-a Primit

Stefania Heinz

Published

on

Problema creșterii găinilor între blocuri este una semnificativă în anumite zone în care casele vechi au fost păstrate. Aici, locuitorii din blocuri sunt adesea treziți în zori de cântecul cocoșului, care răsună printre clădiri odată cu primele raze ale dimineții.

“Este ora 4 și cocoșul vecinului a început deja să cânte, răspândindu-și ecoul printre blocuri. Ce sfat aveți pentru mine în ceea ce privește stabilirea unei relații bune cu vecinul de la casă și rugămintea de a prepara o supă gustoasă?”, a comentat un locuitor din Cluj pe o platformă de socializare.

Alți clujeni i-au sugerat să se calmeze, menționând că gospodăriile vechi au existat în zonă mult timp înainte ca blocurile să fie construite.

“Acel gospodar, aș paria, trăiește acolo de mai multe generații, împreună cu cocoșul care anunță zorii. Ei sunt acolo de mult înainte ca cineva să decidă să ridice blocuri în zonă. Deci sfatul meu este simplu: lasă-l pe om în pace, deoarece nu ai dreptul să-i ceri absolut nimic.”

“Conform cunoștințelor mele, acum mai bine de 15 ani, a fost adoptată o lege care interzicea ținerea găinilor/porcilor în gospodăriile din oraș. Nu sunt sigur dacă legea a suferit modificări sau a fost anulată, dar îmi amintesc că, pe vremea aceea, bunica mea a trebuit să renunțe la toate animalele pentru a respecta legislația, iar locul în care ținea porcii a fost transformat în altceva. Vecinii ei au procedat în mod similar.”

Conform regulilor locale, creșterea găinilor în apropierea blocurilor este interzisă.

Facebook Comments Box

Continue Reading

Prin Oras

1 Mai la Hoia, Tradiții Clujene: Mici, Bere și Dansuri Populare în Imagini din 1973, 1983 și 1984 – FOTO

Maria Costea

Published

on

Fotografiile ce ilustrează sărbătoarea de 1 Mai de la Hoia din anii ’70 și ’80 sunt pline de viață și amintesc de atmosfera festivalurilor contemporane. În acele vremuri, Hoia era considerată “Mecca” petrecerilor, oferind spectacole de muzică populară, iar micii și berea erau nelipsite.

Pajiștea de lângă Muzeul Satului de la Hoia era animată în ziua de 1 Mai. Oamenii se adunau în grupuri compacte, iar imaginile vechi reprezintă mărturia vie a modului autentic în care socializau. Comparativ cu prezentul, în care mulți sunt absorbiți de telefoanele mobile, acele vremuri erau caracterizate de conversații față în față, creând legături umane mai profunde.

La Hoia, de 1 Mai, era amplasată o scenă, unde artiștii vremii susțineau concerte, iar oamenii se adunau pe dealul care forma un amfiteatru natural, savurând ziua de sărbătoare.

Este clar că acele momente romantice din trecut nu vor reveni niciodată. Viața devine din ce în ce mai dificilă și tensionată, chiar și în comparație cu acele vremuri, când existau lipsuri și restricții.

 

Facebook Comments Box

Continue Reading

Social

Jocurile de noroc, interzise în localitățile cu mai puțin de 15.000 de locuitori

Dani Muresan

Published

on

PNL și PSD au propus inițial un proiect ambițios pentru interzicerea jocurilor de noroc în toate localitățile, însă acesta a suferit modificări semnificative pe parcursul procesului legislativ. Astfel, legea adoptată în plenul Camerei Deputaților permite jocurile de noroc doar în localitățile cu mai mult de 15.000 de locuitori, într-o variantă considerabil mai slabă decât cea inițială. Această formă mai subțire a legii a fost aprobată cu 243 de voturi “pentru”, patru abțineri și lipsa votului a doi deputați.

Potrivit proiectului adoptat, spațiile comerciale care găzduiesc jocuri de noroc, în special cele cu aparate de tip slot machine, trebuie să fie situate în unități administrativ-teritoriale cu o populație de peste 15.000 de locuitori. Operatorii care nu respectă aceste reguli se vor confrunta cu amenzi considerabile, între 10.000 și 200.000 de lei.

Această modificare legislativă a stârnit reacții din partea opoziției, care acuză un presupus “blat” între coaliția de guvernare și industria jocurilor de noroc. Cu toate acestea, susținătorii legii afirmă că este un pas important pentru a proteja comunitățile mai mici de efectele negative ale jocurilor de noroc.

În contextul acestei decizii, în județul Cluj, cele cinci municipii – Cluj-Napoca, Turda, Câmpia Turzii, Gherla și Dej – precum și comunele Florești și Apahida, care depășesc pragul de 15.000 de locuitori, vor putea continua să găzduiască aceste activități de divertisment.

Facebook Comments Box

Continue Reading

Cele mai citite