Connect with us

Social

Boc se laudă cu creșterea calității vieții a clujenilor, dar cifrele arată că aici trăiesc bine doar „rechinii imobiliari”: Susține un model de exploatare

Stefan Petre

Published

on

Boc se laudă cu creșterea calității vieții a clujenilor, dar cifrele arată că aici trăiesc bine doar „rechinii imobiliari”: Susține un model de exploatare

Cluj-Napoca este unul dintre orașele cu cea mai bună calitate a vieții, repetă încontinuu administrația locală. Lucru care este parțial adevărat, dar se referă nu la creșterea calității vieții a oamenilor simpli, ci a investitorilor imobiliari. Așadar, o bună parte din locuitorii Clujului muncesc în zadar, fără a avea posibilitatea de a-și achiziționa o locuință. Nici închirierea unei locuințe nu le face viața mai ușoară clujenilor, ținând cont de faptul că prețurile au crescut continuu în ultimii 10 ani.Un activist civic a cerut de la Primărie date despre locuințele din Cluj, ca obiect de investiție. Acesta a comparat datele solicitate în 2020, deci aproape patru ani distanță, cu datele de acum. Cifrele nu mint, numărul proprietarilor a 1 locuință a crescut cu doar 2%. În timp ce, cea mai mare creștere se observă la numărul de proprietari cu 4, 5, și 6-10 locuințe, per total cu 46%. Dacă ne concentrăm doar pe persoanele fizice, creșterea este de 49%, ajungând la 7,021 de proprietari în 2023. De asemenea, există 2 proprietari persoane fizice fiecare cu între 101-200 de locuințe.
Numărul total de proprietari a crescut cu 8%, de la 197 mii la 212 mii. Corolar, datele Tempo online arată că în oraș numărul de locuințe a crescut de la 153.212 în 2019 la 159.502 în 2022. În schimb, numărul proprietarilor cu două sau mai multe locuințe a crescut cu 25%.
„Trebuie să ne calibrăm mai clar discursul referitor la situația locuirii din oraș. Nu sunt doar IT-știi care au salarii mai bune și achiziționează locuință pentru valoarea de utilitate – adică să locuiască în ea. Există o clasă din ce în ce mai mare de investitori în locuințe pentru profit prin. Intuitiv cunoaștem, dar discursiv câteodată se trece cu vederea.Aceste investiții dau roade doar dacă există certitudinea influxului de chiriași pe termen lung și pe termen scurt. Discuția se poate extinde până la presiunea implicită pe care proprietarii cu locuințe de închiriat o exercită asupra menținerii festivalului în centru.Astfel, când cineva zice că ”dacă nu îți permiți să locuiești în Cluj, valea”, susține acest model de exploatare a întregului oraș. Poate că sună frumos că pur și simplu se fac afaceri și se obține profit din intuiția geografică a plasării capitalului financiar. Dar acest model rentierist parazitar este bazat pe extracția valorii muncii pe care locuitorii orașului o produc.Viena, orașul cu una dintre cele mai ridicate calități ale vieții, are o strategie opusă: peste 60% dintre locuitori locuiesc într-o formă de locuințe sociale sau locuințe supuse direct reglementării. Unul dintre principiile de la baza acestei politici: „economia este mai mult decât industria imobiliară”, punctează George Zamfir, membru al Mișcării „Căși Sociale ACUM”, o iniţiativă civic-activistă ce urmăreşte problematizarea locuirii sociale în oraşul Cluj. 

Source link

Facebook Comments Box

Actualitate

“Oserul” invadează centrul Clujului! Târg de vechituri URIAȘ, cu muzică, reparații și clătite GRATIS!

Cosmin Ardelean

Published

on

Vino să te bucuri de “Oser” în centrul Clujului! Eveniment UNIC, cu atmosferă de sărbătoare!

Cluj-Napoca se pregătește să găzduiască un eveniment unic! Asociația Daisler anunță cu entuziasm organizarea “Der Flohmarkt – Oserul din Centrul Clujului”, un târg de vechituri care va transforma inima orașului într-un spațiu vibrant, plin de comori ascunse și atmosferă efervescentă.

Pe 10 și 17 mai 2025, clujenii vor avea ocazia să se piardă printre tarabele pline de obiecte cu poveste, să vândă sau să schimbe bunuri și să interacționeze cu oameni pasionați de sustenabilitate și reutilizare. “Der Flohmarkt” nu este doar un simplu târg, ci o experiență completă, cu ateliere de reparații pentru a da o nouă viață obiectelor vechi, muzică antrenantă oferită de Digitalove și, ca bonus, clătite gratuite pentru toți participanții!

“Pe 10 și pe 17 mai 2025 te invităm și așteptăm la Der Flohmarkt – Oserul din Centrul Clujului, organizat de Asociație Daisler. Locația exactă (care stradă) va fi anunțată în curând”, au transmis organizatorii, lăsând un strop de suspans în aer.

Evenimentul este un prilej de a promova un stil de viață sustenabil și de a descoperi frumusețea obiectelor cu patina timpului. Clujenii sunt încurajați să se înscrie și să participe activ la acest proiect, care promite să aducă un suflu nou în centrul orașului.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Măcel în “zona rezidențială”! Caii au dezlănțuit iadul în cartierul milionarilor din Cluj!

Cosmin Ardelean

Published

on

Panică în cartierul milionarilor din Cluj! Caii distrug vile de lux și lasă mizerie în urmă!

Un adevărat haos stăpânește în cartierul Tineretului, una dintre cele mai exclusiviste zone ale Clujului, unde prețul unei case ajunge chiar și la 500.000 de euro. Proprietarii disperați se plâng că sunt terorizați de o hoardă de cai, lăsați liberi să pătrundă pe proprietățile lor și să distrugă tot ce le iese în cale.

“În cartierul Tineretului, zona străzii Voroneț și a străzilor adiacente, aproape în fiecare noapte sunt niște cai care sunt liberi, intră pe proprietățile private și provoacă distrugeri”, semnalează clujenii exasperați, care se tem ca nu cumva animalele să le afecteze și copiii.

Problema nu se oprește la distrugerea vilelor de lux și a grădinilor amenajate cu gust. Caii își fac nevoile peste tot, transformând străzile și trotuarele într-un câmp de luptă, unde “pe lângă asta, umblă liberi pe stradă, și pe trotuar și pe partea carosabilă”, după cum au declarat locuitorii.

Situația a ajuns la un punct critic, iar oamenii cer disperați ajutorul autorităților pentru a-l identifica și sancționa pe proprietarul cailor. “Este adevărat că orașul s-a extins foarte mult, acaparând toate zonele de la periferia orașului, însă nu este normal să investești peste 300.000 de euro, uneori chiar și 500.000 de euro, cât costă o casă pe strada Voronețului, ca să calci zilnic în balegă de cal”, spun ei.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Info

A fost abuz sau aplicare a legii? Scandalul biciclistei aprinde spiritele la Cluj

Cosmin Ardelean

Published

on

Scandal în Piața Unirii: Boc acuză comportament sfidător! Soția activistului Dohotaru, amendată drastic pentru că mergea cu bicicleta!

Un incident aparent banal a stârnit o dispută aprinsă în Cluj-Napoca. Soția activistului de mediu Adrian Dohotaru a fost amendată de Poliția Locală pentru că a circulat cu bicicleta în Piața Unirii, iar primarul Emil Boc a intervenit în scandal, aducând acuzații grave la adresa acesteia.

Primarul a declarat că a primit o copie a procesului verbal și a cerut explicații Poliției Locale. “Prima explicație a fost că nu a vrut să se legitimeze, a avut un comportament obraznic cu polițiștii locali și a încălcat prevederile legale”, a spus Emil Boc, confirmând că interdicția de a circula cu bicicleta în Piața Unirii rămâne în vigoare.

Boc a precizat că este deschis la discuții despre reglementarea circulației bicicletelor în Piața Unirii, dar a subliniat că, momentan, legea interzice acest lucru. În privința amenzii de 1350 de lei, considerată exagerată de mulți, inclusiv de primar, Boc a promis că va cere lămuriri suplimentare. “Nu sunt adeptul ca pentru prima abatere să mergi pe amenda maximă. Poliția a spus că doamna a avut un comportament obraznic și sfidător”, a adăugat el.

Reacțiile la incident au fost împărțite. Unii clujeni susțin aplicarea strictă a legii, în timp ce alții consideră amenda disproporționată și cer o reglementare mai clară a circulației bicicletelor în centrul orașului.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite