Connect with us

Social

Clujean: „Înainte clujenii beau direct din Someș, așa de curat era. Ape curate în România ca în Elveția? Putem visa?”

Stefan Petre

Published

on

Clujean: „Înainte clujenii beau direct din Someș, așa de curat era. Ape curate în România ca în Elveția? Putem visa?”

În ultimii ani Someşul clujenilor a devenit o uriaşă groapă de gunoi! Cât de mare e dezastrul ecologic se văzuse abia când nivelul apei a scăzut, în iunie 2022. În viitor, Someşul ar trebui să devină o oază de verdeaţă, în care clujenii vor putea chiar să se îmbăieze. Acum însă, situația e alta. Clujenii își amintesc cu nostalgie de vremurile când locuitorii municipiului puteau chiar să bea direct din el, apele României însă nu sunt la fel de curate ca cele din Elveția.Activiștii civici mai au o singură speranță, cetățenii să iasă cu sutele pentru a aduna tonele de deșeuri aruncate în râu.
„Ape curate în România ca în Elveția? Putem visa?Una din distracțiile noastre vara asta și toamna asta caldă, la plaja Grigorescu, e să intrăm în apă cu pruncii și să testăm curentul până pe malul opus. Să căutăm apoi apa mai mică și să jucăm ‘mâță în reluare’ prin Someș. Să aruncăm pietre prin apă, să facem broscuțe. Din când în când număr nu doar câte broscuțe fac, ci și câte gunoaie văd. Mă îngrozesc, e plin. Bravez în imaginatia mea că ne adunam cetățenește cu sutele la inaugurarea amenajărilor prin Cluj, rezidenți și autorități, și le adunăm când nu se uzinează Someșul, e cald și se poate intra în sandale și cizme la o curățenie generală.De altfel, colegii Marius Țetcu și Simona Păcurar, de la Asociația Ruralis, din Rețeaua pentru Natură Urbană, pe care am oficializat-o saptamana asta la nivel național, s-au gândit la o curățenie generală la Bistrița sub titulatura de Kilometru Albastru. Au făcut 8 ore de curățenie în albie și maluri pe 10 metri lungime, 15 metri lățime. La 1200 de km, adică pe lungimea principalelor râuri și pâraie din Bistrița, au calculat 147 de ani de curățenie pentru ei doi, cu condiția să existe un moment zero de la care nu se mai aruncă. Sigur că dacă mulți rezidenți ar adopta km de râu, curățenia sisifică s-ar transforma în luni, chiar zile, în funcție de număr. S-ar putea un astfel de moment zero similar în toată țara? Nu doar de curățenie, ci de regândit ambalajele…Sa fie așa de curat Somesul ca atunci când clujenii beau direct din el. Asta s-a întâmplat regulat nu doar acum câteva sute de ani, ci și, excepțional, în urmă cu câteva decenii când copii din generația mea beau apă din Someș, poate ca un fel de provocare. Apa de munte, înainte de creșterea comunelor în amonte, de agricultură industrială, era îndeajuns de curată ca să fie consumată direct, arată mărturii din trecut, pentru că nu erau destule fântâni cu apă de calitate în oraș. Cei mai bogați se scoteau, beau vin în loc de apă, dar majoritatea populatiei bea apă îmbuteliată din amonte de Cluj, din zona Floreștiului.Apa acea este ea oare posibilă acum nu atât pentru băut, că acum avem sisteme moderne, cât mai ales pentru îmbăiere, cum fac elvețienii cu apele lor reci de munte, fie lacuri, fie râuri? Asta vreau”, a transmis activistul clujean Adrian Dohotaru, pentru „Clujul civic”.Foto: Berciu Samuil

Source link

Facebook Comments Box

Actualitate

Istorie cu Boc! Primarul Clujului se întoarce la catedră pentru a-i ajuta pe elevi!

Cosmin Ardelean

Published

on

Boc, profesor la Bacalaureat! Primarul se oferă să predea istorie elevilor clujeni!

Primarul Emil Boc își demonstrează latura pedagogică! Edilul s-a oferit să predea lecții de istorie elevilor clujeni care se pregătesc pentru Bacalaureat, în cadrul unui program gratuit de mentorat lansat de Primăria Cluj-Napoca.

Peste 50 de elevi s-au înscris deja în acest proiect, care oferă pregătire gratuită pentru disciplinele de examen, cu ajutorul profesorilor voluntari. “Este un proiect care face diferența și arată forța Clujului comunitar: atunci când ideile bune sunt promovate, putem reuși”, a declarat Boc.

Programul “Mentorat pentru Bacalaureat” este un rezultat al “eco-sistemului clujean”, prin care comunitatea se implică în proiecte de interes pentru viitorul copiilor, a subliniat primarul. “Sunt mai mulți profesori și asociații de profil care s-au implicat în acest proiect și merită tot respectul nostru”, a adăugat el.

Boc, absolvent al Facultății de Istorie și Filosofie și al Facultății de Drept, se simte încrezător în capacitatea sa de a-i ajuta pe elevi. “Dacă timpul îmi va permite, mă voi înscrie și eu, pentru a putea să susțin unele lecții de istorie, acolo mă mai pricep și eu, pentru a pregăti elevii de Bacalaureat”, a spus primarul.

Programul, susținut de Primăria Cluj-Napoca și Asociația Beard Brothers, oferă pregătire gratuită pentru matematică, limba română, istorie, geografie, fizică, logică, psihologie și sociologie. Toate sesiunile sunt susținute de mentori voluntari, profesioniști și studenți cu experiență.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

“Oserul” invadează centrul Clujului! Târg de vechituri URIAȘ, cu muzică, reparații și clătite GRATIS!

Cosmin Ardelean

Published

on

Vino să te bucuri de “Oser” în centrul Clujului! Eveniment UNIC, cu atmosferă de sărbătoare!

Cluj-Napoca se pregătește să găzduiască un eveniment unic! Asociația Daisler anunță cu entuziasm organizarea “Der Flohmarkt – Oserul din Centrul Clujului”, un târg de vechituri care va transforma inima orașului într-un spațiu vibrant, plin de comori ascunse și atmosferă efervescentă.

Pe 10 și 17 mai 2025, clujenii vor avea ocazia să se piardă printre tarabele pline de obiecte cu poveste, să vândă sau să schimbe bunuri și să interacționeze cu oameni pasionați de sustenabilitate și reutilizare. “Der Flohmarkt” nu este doar un simplu târg, ci o experiență completă, cu ateliere de reparații pentru a da o nouă viață obiectelor vechi, muzică antrenantă oferită de Digitalove și, ca bonus, clătite gratuite pentru toți participanții!

“Pe 10 și pe 17 mai 2025 te invităm și așteptăm la Der Flohmarkt – Oserul din Centrul Clujului, organizat de Asociație Daisler. Locația exactă (care stradă) va fi anunțată în curând”, au transmis organizatorii, lăsând un strop de suspans în aer.

Evenimentul este un prilej de a promova un stil de viață sustenabil și de a descoperi frumusețea obiectelor cu patina timpului. Clujenii sunt încurajați să se înscrie și să participe activ la acest proiect, care promite să aducă un suflu nou în centrul orașului.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Măcel în “zona rezidențială”! Caii au dezlănțuit iadul în cartierul milionarilor din Cluj!

Cosmin Ardelean

Published

on

Panică în cartierul milionarilor din Cluj! Caii distrug vile de lux și lasă mizerie în urmă!

Un adevărat haos stăpânește în cartierul Tineretului, una dintre cele mai exclusiviste zone ale Clujului, unde prețul unei case ajunge chiar și la 500.000 de euro. Proprietarii disperați se plâng că sunt terorizați de o hoardă de cai, lăsați liberi să pătrundă pe proprietățile lor și să distrugă tot ce le iese în cale.

“În cartierul Tineretului, zona străzii Voroneț și a străzilor adiacente, aproape în fiecare noapte sunt niște cai care sunt liberi, intră pe proprietățile private și provoacă distrugeri”, semnalează clujenii exasperați, care se tem ca nu cumva animalele să le afecteze și copiii.

Problema nu se oprește la distrugerea vilelor de lux și a grădinilor amenajate cu gust. Caii își fac nevoile peste tot, transformând străzile și trotuarele într-un câmp de luptă, unde “pe lângă asta, umblă liberi pe stradă, și pe trotuar și pe partea carosabilă”, după cum au declarat locuitorii.

Situația a ajuns la un punct critic, iar oamenii cer disperați ajutorul autorităților pentru a-l identifica și sancționa pe proprietarul cailor. “Este adevărat că orașul s-a extins foarte mult, acaparând toate zonele de la periferia orașului, însă nu este normal să investești peste 300.000 de euro, uneori chiar și 500.000 de euro, cât costă o casă pe strada Voronețului, ca să calci zilnic în balegă de cal”, spun ei.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite