Administrație
Clujenii au dezvoltat un apetit mare pentru mașini, explică viceprimarul Dan Tarcea, iar din această cauză traficul ar fi aglomerat în oraș. Un număr imens de mașini au fost înmatriculate în Cluj în primele opt luni din 2023.
Trafic aglomerat pe Calea Moților / Foto: arhivă monitorulcj.ro
În fiecare dimineață, fie că te îndrepți către locul de muncă, școală, facultate sau ai alte treburi de rezolvat în afara casei, în Cluj-Napoca te „lovești” de traficul îngreunat. Pentru clujeni, să reclame problemele din traficul rutier și lipsa unor soluții pe termen scurt a devenit deja o obișnuință.
Marți dimineața, subiectul a fost abordat și de către viceprimarul Muncipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, care dă vina pe „apetitul tot mai mare” al clujenilor privind mașinile. Viceprimarul a explicat că un număr imens de mașini nou cumpărate au fost înregistrate în primele opt luni ale anului 2023, în județul Cluj. Din totalul lor, aproximativ 8.000 de mașini ar fi fost înmatriculate doar în municipiul de reședință, în acest interval de timp.
Asta înseamnă că în fiecare lună dintre cele opt, în traficul clujean au fost adăugate câte circa 1.000 de mașini în plus. CITEȘTE ȘI:
Începerea școlii și revenirea studenților în Cluj îngreunează traficul din zona metropolitană. Pivariu: „Dezvoltarea vine cu un minus în trafic”
„Vedem că pe fiecare zi ce trece, avem un apetit tot mai mare a cetățenilor clujeni să-și achiziționeze o mașină. Aici vreau să vă dau câteva date statistice. De la începutul anului până la sfârșitul lunii august, în județul Cluj au fost înmatriculate 23.500 de mașini. Și au fost radiate din circulație aproximativ 6.500 de mașini. La nivelul județului avem 17.000 de mașini. 17.000 de mașini, presupunând că jumătate dintre ele sunt în municipiul Cluj-Napoca (eu cred că sunt mai multe în municipiul Cluj-Napoca decât în celelalte zone), asta înseamnă că în primele opt luni ale anului avem 8.000 de mașini în plus în municipiul Cluj-Napoca. Ori, dacă o mașină ocupă 5 metri, asta înseamnă să avem 40 km de mașină, în municipiul Cluj-Napoca, doar în primele 8 luni ale anului. Dar nu cred că există un oraș în lumea asta care să facă față unui asemenea aflux de mașini. Poți să mai faci încă 10 benzi suplimentare la ce aflux de mașini avem și la creșterea numărului mare de mașini… fără a scoate din circulație alte mașini, nu va face față niciun oraș”, a explicat viceprimarul Dan Ștefan Tarcea, la un post radio local.Soluția, o schimbare de mentalitate?Șoferii cer, de obicei, drumuri mai bune și mai multe rute alternative… sau ceva, ceva minune care să repare problemele din trafic rapid. Cu toate acestea, Dan Tarcea spune că soluțiile pe termen scurt nu ar rezolva problema și că este nevoie, pe lângă finalizarea proiectelor mari de infrastructură, de o schimbare de mentalitate.
El a explicat că mașinile înmatriculate în primele opt luni ale anului ar ocupa cam 40 km de drum, o distanța din Florești până prin Apahida, și că problema nu se va rezolva dacă clujenii continuă să aibă „două sau trei mașini” la fiecare apartament.CITEȘTE ȘI:
Menținerea trecerii la nivel cu calea ferată în cazul pasajului de la Tăietura Turcului, soluție periculoasă pentru pietoni. „Își vor risca viața într-un soi de haltă rurală”.
„Trebuie să avem o schimbare de paradigmă. Trebuie să avem o schimbare de mentalitate cu toții: de la cel mai înalt om în municipiul Cluj-Napoca, până la cel mai mic. Atâta timp cât noi la fiecare apartament avem două sau trei mașini, lucrurile nu se vor schimba, pentru că nu mai avem cum să întindem acest oraș. Blocurile care sunt deja construite în cartiere nu le mai putem întinde. Gândiți-vă că discutăm doar în primele 8 luni ale anului de 40 km de mașină. Ori municipiul Cluj-Napoca, de la un capăt la altul dacă-l traversăm, din Florești până la aeroport, nu are 40 km. Deci asta înseamnă că în primele luni ale anului s-au înmatriculat o grămadă de mașini care stau una după alta cel puțin din Florești până prin Apahida. Aici aș mai aduce în discuție și pe cei care vin din alte localități în Cluj-Napoca: că discutăm de studenți, oameni care vor să facă afaceri aici… ăsta este specificul orașului nostru și cred că lucrurile trebuie să le luăm din această zonă.Soluții miraculoase pe termen scurt… să știți că nu vor rezolva problema de fond. Problema este numărul mare de mașini: 8.000 de mașini în primele 8 luni ale anului… 1.000 de mașini pe lună. Asta înseamnă foarte mult. Anul încă nu este gata. Asta este realitatea în care noi trăim: ajungem să avem un oraș plin de mașini. De aceea noi am luat această decizie de a prioritiza transportul public în comun prin benzile dedicate, transportul alternativ cu pistele de biciclete, mersul pe jos și abia după aceea mașina (…)De aceea facem investiții în metrou și centură metropolitană, ca să pregătim orașul pentru anii care vor veni, pentru că în acest ritm nu va putea face față nimeni și nicio altă soluție”, a mai spus Dan Tarcea. CITEȘTE ȘI:
Încep studiile geotehnice pentru metroul din Cluj. Proprietarii de imobile pe coridorul de expropriere, somați să permită accesul experților. Toți avem treabă la aceeași oră, asta să fie problema?Viceprimarul a continuat spunând că soluția este să folosim mijloace de transport în comun precum autobuzele CTP, în care „intră peste 100 de persoane” și care ocupă spațiul a trei mașini, în care poate se află câte o singură persoană. „Asta este soluția și alternativă.”„Din cauza situațiilor pe care le întâmpinăm în fiecare zi, peste tot trebuie să ne deplasăm în intervalul 7:30-8:00 sau 7:00-8:30. Și atunci se creează aceste ambuteiaje, rush hour-ul, pentru că toți circulăm în același timp. Asta duce la situația actuală”, a concluzionat viceprimarul. Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI:
Source link