Connect with us

Sport

Nicolae Hâncu: „La masa de Crăciun, gustați din toate, dar nu mâncați din toate”

Stefan Petre

Published

on

Specialiștii recomandă să nu facem excese, la masa de Crăciun Foto monitorulcj.ro

Sănătate

Profesor emerit dr. Nicolae Hâncu, unul dintre cei mai apreciați și respectați medici români, oferă câteva sfaturi practice astfel încât să putem savura masa de Crăciun fără dureri de stomac.

Specialiștii recomandă să nu facem excese, la masa de Crăciun Foto monitorulcj.ro

 Nutriționistul clujean Nicolae Hâncu oferă recomandări mai întâi celor care au postit. „Pentru cei care intră în sărbătoarea Crăciunului din calitatea de postitori – ei trebuie să fie foarte atenți, pentru că dezlegările care vin de la sine pentru seara de Crăciun se însoțesc de regulă, și din păcate, cam aceasta este regula, de o abundență culinară colosală. Dacă nu suntem atenți, poate să apară starea de rău, chiar în cursul nopții. Ce recomand eu? Ca lege, despre care am tot vorbit – gustați din toate, dar nu mâncați din toate. Asta înseamnă că aperitivele trebuie să fie corelate cu felul doi, în sensul de a se consuma ori aperitive abundente, ori felul doi abundent. Dacă amândouă sunt abundente și mai ales grase – grăsimea însemnând grăsimea ca atare, maioneză, smântână, ouă umplute sau toate produsele de porc – atunci chiar nu este bine.Recomand ca aperitivele să fie sub forma unor aspicuri din carne de curcan, de cocoș, de pasăre, aspicurile nu încarcă stomacul. Asta în accepțiunea că felul doi este încărcat de toate produsele  caracteristice Crăciunului, calde sau reci”, spune Nicolae Hâncu, pentru monitorulcj.ro.  

Atenție la garnituri!Medicul clujean mai atrage atenția asupra garniturilor. 
„La mâncărurile calde merg garniturile, dar atenție la garnituri! Nicidecum cartofi prăjiți, ci cartofi fierți sau sote-uri de legume, sau din varză murată. Iar dacă cumva avem sarmale, acestea ar putea fi un fel trei, mai ales dacă sunt făcute din carne grasă, cum se fac la noi sarmalele de Crăciun. Din tradiție se știe că la acestea punem smântână, dar trebuie spus – ori sarmale, ori smântână. Avem aici o recomandare- în loc de smântână să se folosească iaurt. Chiar iaurt grecesc, iaurtul e fermentat, are multe probiotice și chiar ajută la digestie, dar și acesta cu măsură, pentru că nu trebuie să punem cinci linguri de iaurt grecesc la trei sarmale, sarmaua are și ea farmecul ei…
Deci, avem aperitive – și atenție la acestea, cum spuneam – felul doi, care ar trebui să fie corelat cu felul întâi din punct de vedere al încărcării grase, și să fie la o distanță de o oră, dacă se poate, de aperitive. Iar dacă sunt și sarmale, să se țină cont de recomandările date”, mai subliniază Nicolae Hâncu.Deserturi fără creme greleDeserturile cu creme nu sunt deloc indicate. „În ce privește deserturile, acestea ar trebui să fie deserturi uscate, să nu fie încărcate de creme, pentru că atunci trebuie două stomacuri …mai ales că sărbătoarea se desfășoară seara, mai ales că ne referim la cei care au postit, și atunci lucrurile se complică.
Sigur, totul trebuie stropit și cu alcool, pentru cei care consumă alcool. Pentru cei care nu consumă alcool, mare atenție! Pentru că stomacul care a fost pus în repaus timp de șase săptămâni cu postul acum se încarcă și cu mâncare iar dacă vine și alcoolul, nu iese bine.
Din păcate, de sărbători, chiar și nefumătorii încearcă câte o țigară, considerând că ajută la digestie sau din cauza emoțiilor, pentru că asta sunt sărbătorile – emoții spirituale, de familie, sociale. Iar câteodată, starea de rău de a doua zi vine de la faptul vă s-a fumat mai mult decât trebuie în seara de Crăciun”, mai explică medicul.
Pentru cei care postesc, e mai ușorNicolae Hâncu mai subliniază că pentru cei care nu au ținut post, meniul încărcat de sărbători nu cade atât de greu. „Pentru cei care nu au postit în această perioadă, ei sunt oarecum antrenați, și toate aceste reguli pe care le-am menționat pentru postitori se atenuează. Având antrenament, ei pot să consume mai mult. Mare atenție la cafea, se știe că o cafea, două ajută digestia, dar nu uitați că toate aceste recomandări pe care le-am spus aici se referă la o perioadă în care organsimul nu e neapărat obișnuit cu mâncare seara și noaptea și atunci cafeaua chiar nu are ce să caute aici. Eventual pot fi consumate ceaiuri calmante, de mușețel. A doua zi la prânz, deci în ziua întâi de Crăciun și în a doua zi de Crăciun și ulterior, toate aceste sărbători culinare, mesele, trebuie să fie cu moderație, toate cu moderație. De fiecare dată avem două sloganuri, gustați din toate și nu mâncați din toate, și toate cu moderație. Nu uitați un lucru. Că e nevoie de o perioadă de recuperare, care este extrem de importantă, în această perioadă de recuperare contează foarte mult somnul, să fie de 7-8 ore, iar în cursul zilei, cât mai multă mișcare, plimbări, mersul pe jos este extrem de util. În situația în care apare câte un simptom de tip grețuri, vărsături, sau constipație, atunci, conform obiceiului, mergeți la farmacie și spuneți despre ce e vorba, iar în acest caz farmacista va face recomandări”. Nu în ultimul rând, Nicolae Hâncu mai recomandă salatele.  „Mai recomand consumul fructelor de sezon, de orice fel, între mese, dar și murăturile, care sunt foarte sărate dar asta face parte din ele, în saramură, nu cele în oțet. Cum spuneam, recomandarea este ca acestea să fie consumate ca și garnitură, să nu lipsească. 
Ar mai fi un al treilea slogan – nicio zi să nu vă treacă fără bolul de salată.
Nici sărbătorile să nu vă treacă fără bolul de salată. Nu putem să venim cu restricții de Crăciun și să zicem fără murături, merg și una și alta. Și murături și salată. În tot ce v-am spus nu am venit cu vreo restricție, eu sunt un  nutriționist rațional, nu radical. E interzisă interzicerea”, mai precizează Nicolae Hâncu.  Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Source link

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy

Sport

🕯️ Ne-a părăsit Mihai Leu – campionul care a inspirat o generație

Alex Campian

Published

on

Fostul mare sportiv român, Mihai Leu, s-a stins din viață marți seară, la vârsta de 56 de ani, după o luptă grea cu boala. A fost internat în stare gravă la Spitalul Fundeni din București, începând cu data de 21 iunie 2025, suferind de insuficiență pulmonară și metastaze pulmonare, pe fondul unui cancer de colon diagnosticat în urmă cu zece ani.

🥊 Un campion în ring și în viață

Născut la 13 februarie 1969, Mihai Leu a început boxul în 1978, la clubul Metalul Hunedoara. A fost legitimat și la Dinamo, Steaua, apoi la Bayer Leverkusen în Germania. A câștigat titlul de campion mondial WBO în 1997, la Hamburg, fiind unul dintre puținii sportivi români neînvinși în cariera de profesionist (28 victorii din 29 de meciuri, 10 prin KO).

A fost campion mondial la juniori și campion al Germaniei, fiind membru al prestigiosului club Universium Box Promotion.

🏁 De la ringul de box la cursele de raliuri

După retragerea din box, Mihai Leu s-a reinventat ca pilot de raliuri. A debutat în 1994 la Raliul Banatului, conducând un Volkswagen Golf GTI 16V. A devenit campion național absolut la raliuri și a câștigat de trei ori titlul de campion la viteză în coastă. A fost desemnat între primii 10 sportivi ai anului 2003.

⚕️ Lupta cu cancerul

În 2014, Mihai Leu a fost diagnosticat cu cancer de colon. A trecut prin multiple intervenții chirurgicale și tratamente dificile. Ultima operație a avut loc în primăvara lui 2025. A fost internat și în decembrie 2024 și mai 2025, din cauza unor complicații.

Pe 21 iunie 2025, a fost transportat de urgență cu elicopterul la Spitalul Fundeni, în stare gravă, din cauza unei hemoragii. A fost internat la terapie intensivă, dar din păcate, organismul său nu a mai rezistat.

🕯️ Mesaj emoționant al familiei

„Cu profundă durere, anunțăm trecerea în neființă a lui Mihai, în această seară. Un adevărat campion, atât în ringul de box, cât și pe circuitele de motorsport, Mihai a fost mult mai mult decât un sportiv excepțional, a fost un simbol de voință, curaj și pasiune. Nu te vom uita niciodată.” – mesaj postat pe pagina oficială de Facebook a sportivului.

👨‍👩‍👦 Viața personală

Mihai Leu a fost căsătorit timp de peste 30 de ani cu Ana Leu și a avut un fiu, Marco Leu. A fost un tată și soț devotat, un om iubit și respectat.

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Sport

ATHLETIC SPORT CENTER – Cel mai complex centru de fitness, recuperare și lifestyle din Cluj

Dani Muresan

Published

on

  „Aici nu vii doar să faci sport. Vii să ai grijă de tine.” 

Un concept pe patru niveluri, gândit pentru fiecare obiectiv

Athletic Sport Center nu este o simplă sală de fitness. Este un centru complet de mișcare, performanță, sănătate și recuperare, construit inteligent pe patru niveluri, fiecare dedicat unui alt tip de experiență.
Fiecare etaj este creat special pentru un tip de experiență. De la zona dedicată forței și antrenamentelor funcționale, la spațiile de bodybuilding, cardio, clase de grup sau pregătire fizică pentru juniori, până la mansarda transformată în centru de recuperare și terapii, Athletic este un spațiu care îți oferă mult mai mult decât o sală de sport obișnuită.

O experiență care începe cu vibe-ul potrivit

La intrare, te întâmpină un spațiu cald și elegant, cu un Nutri Bar gândit pentru socializare, relaxare și un început de antrenament diferit. Aici, cafeaua, smoothie-ul sau shake-ul nu sunt doar o pauză, ci parte din ritualul tău de wellbeing.

Forță, power, energie

Primul nivel este dedicat celor care iubesc antrenamentele de forță, powerlifting sau cross training. Spațiul este amplu, aerisit, dotat cu platforme de haltere, gantere până la 60 de kilograme, rack-uri, accesorii pentru antrenamente funcționale, aparate de anduranță precum SkiErg, AirBike sau stairmaster.

Bodybuilding, tonifiere și cardio premium

Dacă preferi antrenamentele clasice de fitness sau bodybuilding, al doilea nivel oferă un spațiu luminos, cu aparate premium de la Hoist și alte branduri internaționale, unde designul ergonomic și siguranța fiecărui aparat transformă fiecare mișcare într-o experiență controlată și eficientă.

Clase de grup și pregătire fizică pentru junior

Următorul nivel este dedicat celor care preferă un antrenament mai lejer, dar la fel de eficient. Zona pentru clase de grup este un magnet pentru cei care caută energie, comunitate și diversitate. Clasele de Pilates, Zumba, Full Body, Glutes & Abs, Core & More, Tabata sau HIIT atrag zilnic participanți, mai ales public feminin.
Același etaj găzduiește și zona destinată pregătirii fizice pentru juniori. Copiii între 7 și 14 ani beneficiază de programe special concepute pentru vârsta lor.

Recuperare, terapie și echilibru

Mansarda este poate cel mai neașteptat și special spațiu. Departe de agitația sălii, aici începe procesul de recuperare, echilibrare și terapie. Cu vedere panoramică asupra orașului, mansarda găzduiește cabinetul de kinetoterapie, camere de masaj, sală de terapie și evaluare posturală.

Evaluare, antrenor personal și nutriție

La Athletic, nu vii să te antrenezi la întâmplare. De la început, poți face o evaluare corporală InBody, care îți analizează precis compoziția corporală. În baza acestor date, poți colabora cu un antrenor personal, care creează un plan personalizat, adaptat obiectivelor tale. Întregul proces este susținut de serviciile de consultanță nutrițională.

Facilități premium pentru un stil de viață echilibrat

Sala este gândită nu doar ca un spațiu de antrenament, ci ca un centru complet pentru starea ta de bine. Sauna, vestiarele moderne, dușurile spațioase și curate, Nutri Bar-ul și zona de relaxare transformă Athletic într-un loc în care îți face plăcere să revii.

Vara nu e despre pauze. Este despre tine.

În timp ce mulți amână, aici începe schimbarea. Iar vara este, poate, cel mai bun moment să începi să ai grijă de tine. Fără scuze. Fără amânări.

Athletic Sport Center îți oferă tot ce ai nevoie:
– Spații largi, aerisite, organizate inteligent pe patru niveluri.
– Antrenamente de forță, fitness, cardio, clase de grup și pregătire fizică pentru copii.
– Evaluare corporală, planuri nutriționale și antrenor personal.
– Kinetoterapie, masaj și programe de recuperare.
– Facilități premium: saună, vestiare moderne, Nutri Bar, zone de relaxare.

Unde găsești Athletic Sport Center?

Strada Constantin Brâncuși nr. 110, Cluj-Napoca
Mai multe informații despre servicii, program și tipurile de abonamente pe www.athleticsportcenter.ro

Athletic Sport Center. Nu este doar o sală. Este locul unde începe schimbarea. Și nu există un moment mai bun să începi decât acum!

Galerie Foto:

    

 

 

 

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Sport

David Popovici, din nou fabulos! 🇷🇴 AUR și nou record european în proba de 100 m liber!

Maria Costea

Published

on

David Popovici a reușit încă o performanță de excepție! Tânărul înotător român a cucerit medalia de aur în proba de 100 de metri liber, stabilind totodată un nou record european cu un timp incredibil de 46,71 secunde.

Această performanță confirmă, încă o dată, că Popovici este unul dintre cei mai valoroși sportivi ai generației sale. Într-o cursă spectaculoasă, David a dominat de la start până la finish, impresionând atât publicul, cât și adversarii prin tehnica și viteza sa uluitoare.

🇷🇴 Cu acest rezultat, România urcă din nou pe cea mai înaltă treaptă a podiumului în natația europeană, grație unui sportiv care continuă să scrie istorie și să inspire o întreagă națiune.

Felicitări, David! Ești o legendă în devenire! 🥇🔥

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Cele mai citite


Tetarom